Törj ​ki a társfüggőségből! 6 csillagozás

A szabad emberi kapcsolatok kézikönyve
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!

„A ​Törj ki a társfüggőségből! – A szabad emberi kapcsolatok kézikönyve című könyv jelentős hozzájárulás a társfüggőség szakirodalmához. A Weinhold házaspár mindkét tagja kiváló klinikai pszichológus, akik nagyban elősegítették, hogy a társfüggőséget valós, az életet súlyosan romboló klinikai jelenségként ismerjék el.”
John Bradshaw, a Vissza önmagunkhoz – A bennünk élő gyermek felfedezése című könyv szerzője

A társfüggőség a társadalom 98%-át érinti, jóval túlmutat a párkaocsolati kérdéskörön, és nem csak az egészséges emberi kapcsolatok kialakítását teszi lehetetlenné. Azt is megakadályozza, hogy belső békét, tartós lelki egyensúlyt alakítsunk ki, és kiteljesedjünk az életben. Sőt, mivel a hibás minták meghatározzák az általnánosan elfogadott viselkedési normákat és társadalmunk egész működését, a probléma ördögi körforgásban erősíti és termeli újra önmagát.
A szerzők több mint ötven éves terápiás tapasztalatukkal fevértezve végre kiutat mutatnak a könyv első… (tovább)

>!
Casparus, Budapest, 2012
276 oldal · ISBN: 9789638940544 · Fordította: Lazányi Krisztina, Steven Bratina
>!
Casparus, Budapest, 2010
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630803427 · Fordította: Bratina Steve, Lazányi Krisztina

Most olvassa 5

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 24


Kiemelt értékelések

TiaRengia I>!
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!

A társfüggőség, mint fogalom jóval túlmutat a jelenségen, ami azokat az embereket jelöli, akik inkább benne ragadnak egy rosszul működő kapcsolatban, minthogy egyedül legyenek. Ez volt az egyik legelső aha-élményem az olvasás során.

Az amerikai szerzőpáros egészen messziről indít, korunk elnyomó társadalmainak kialakulásától veszi górcső alá a társadalom 98%-át érintő káros beidegződött viselkedési mintákat. Akár a politika, a munkahely vagy iskola, de sokszor bizony a szűk család is azt szorgalmazza (tegyük hozzá, sokszor nem tudatosan, főleg a legutóbbi esetében), hogy elnyomjuk magunkban azon önbecsülésre késztető igényeinket, melyek segítségével elkerülhető lehetne, hogy akár mi, akár mások méltatlan helyzetbe kerüljünk.

Egyszerre volt zavarbaejtő és sokkoló ráismerni a saját múltamból bizonyos élményekre, elég jó példákat hoz a könyv a káros mintázatokra, érdekes esettanulmányokkal illusztrálva ezeket. Remek módszertani tippeket ír akár az egyéni, akár a csoportterápiás foglalkozásokon végezhető gyakorlatokra is.

Számomra a könyv fő mondanivalója, hogy az önismeret és a káros minták felismerése nélkül fejlődés lelki értelemben bizony nem lehetséges. Ahogy egy egészséges párkapcsolat is csak ezek mentén jöhet létre. Ilyen szempontból kicsit olyan érzésem van, mintha beavattak volna egy titokba, amit fájóan kevés ember tud és alkalmaz.

Fél csillag levonás jár a haverkodós, amerikai stílusért. Biztosan én vagyok fapna, de egyszerűen utálom, ha egy ilyen komoly téma során nekiáll egy könyv tegeződni meg győzködni, hogy ha ezt teszed, tutira ez meg ez lesz, mint egy Teleshop hirdetésben. Nem kell, magamtól is belátom, hogy ez az üdvözítő út a belső béke felé.

4 hozzászólás
moni79>!
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!

Nem tökéletes, sok problémám volt vele és túl hosszú is (gyakran ismételget dolgokat), de hasznos könyv lehet bárkinek, akinek párkapcsolati, párkeresési, elköteleződési (vagy egyéb) problémái vannak. Segít az önismeret fejlesztésében, információkat ad arról, hogyan működik egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, vagy mi az oka annak, hogy valaki nem tudja kifejezni saját igényeit, esetleg irreális igényeket támaszt a párjával szemben. A könyv segít abban, hogy meghúzzuk saját határainkat, képesek legyünk nemet mondani, és így fogunk tudni jól kapcsolódni a párunkhoz, más emberekhez vagy a társadalomhoz. Társadalomkritikus is, de szerintem elég leegyszerűsítő módon.


Népszerű idézetek

TiaRengia I>!

Csak úgy változtathatod meg a többi emberrel való kapcsolatodat, ha először magadon változtatsz. Az elakadás legsúlyosabb szintje, ha arra vársz, hogy valaki más megváltozzon és te ettől jobban érezd magad.

218. oldal

TiaRengia I>!

A kapcsolat nem az ősbizalomra, hanem az önbizalomra épül: önmagadban bízol, nem pedig abban, hogy a másik nem fog bántani. Ezáltal kevésbé leszel sérülékeny és kevésbé érzed magad felelősnek, ha a társad sérül. Ha olyat mondasz vagy teszel, ami szándékod ellenére megbántja őt, bízhatsz benne, hogy felelősen fog viselkedni és kérni tudja azt, ami enyhítené a fájdalmát.

216. oldal

TiaRengia I>!

Az egészséges önbecsülés kialakításának két legfontosabb eszköze: ha kérni tudod azt, amire szükséged van, illetve, ha képes is vagy elfogadni azt, amire szükséged van.

137. oldal

2 hozzászólás
TiaRengia I>!

Vannak, akik nem akarnak változtatni a függőségükön. Néha úgy dönt az ember, hogy a gyógyuláshoz vezető út nehézségei, az értékesebb élet, az egészséges kapcsolatok kialakítása egyszerűen nem éri meg a fáradalmat.

165. oldal

13 hozzászólás
TiaRengia I>!

A társfüggőséget tágabban értelmezve azt találjuk, hogy a társfüggőség az elnyomó társadalmat teljes egészében áthatja, átszövi. Jelen van minden intézményében, beleértve a vallási intézményeket is. Különösen az uralkodó nyugati vallás, a kereszténység ágyazódott bele az elnyomó modellbe. A hierarchikus vezetésű keresztény egyház kulturális karhatalomként biztosítja az elnyomó modell térhódítását és fenntartását.

35. oldal

1 hozzászólás
TiaRengia I>!

Az 1980-as évek óta gyakorlatilag az összes korai fejlődésre vonatkozó kutatást újraértékelték, mivel azok kizárólag az anya-gyermek kapcsolatra fókuszáltak. Az anya mellett azonban az apának is jelentős szerepe van a gyermekkori kötődés, illetve a szeparáció folyamatában. Ez az új keletű felfedezés felhívja a figyelmet a szülői feladatok közös felvállalásának fontosságára, illetve érvényteleníti az elnyomó társadalmakban elterjedt véleményt, mely szerint a gyermekgondozás lényegében csak a nők feladata.

45. oldal

1 hozzászólás
TiaRengia I>!

A férfiak felsőbbrendűségét hirdető intézményesített kereszténység az elmúlt kétezer évben nagyban hozzájárult az elnyomó társadalmi modell fenntartásához.

38. oldal

TiaRengia I>!

A „terápia” a görög eredetű therapeia szóból ered, melynek egyik jelentése „az egész munkájának elvégzése.”

216. oldal

TiaRengia I>!

Az önérvényesítés félúton áll a passzivitás és az agresszió között. Amikor önérvényesítő módon viselkedsz, úgy tudsz érintkezni másokkal, hogy közben megőrzöd az önbecsülésedet és arra törekszel, hogy elérd céljaidat, kielégítsd az igényeidet, megvédd jogaidat és magánéletedet anélkül hogy másokat elnyomnál vagy manipulálnál. Képes vagy közvetlenül és a megfelelő módon képviselni a saját jogaidat, kifejezni a személyes szükségleteidet, értékeidet, gondjaidat és gondolalaidat.

158. oldal

TiaRengia I>!

A projekciók a tagadás őrtornyának építőkövei.

79. oldal

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
Csernus Imre: A férfi
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Kurt Tepperwein: Válságból fakadó új élet
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv