Törj ​ki a társfüggőségből! 4 csillagozás

A szabad emberi kapcsolatok kézikönyve
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!

„A ​Törj ki a társfüggőségből! – A szabad emberi kapcsolatok kézikönyve című könyv jelentős hozzájárulás a társfüggőség szakirodalmához. A Weinhold házaspár mindkét tagja kiváló klinikai pszichológus, akik nagyban elősegítették, hogy a társfüggőséget valós, az életet súlyosan romboló klinikai jelenségként ismerjék el.”
John Bradshaw, a Vissza önmagunkhoz – A bennünk élő gyermek felfedezése című könyv szerzője

A társfüggőség a társadalom 98%-át érinti, jóval túlmutat a párkaocsolati kérdéskörön, és nem csak az egészséges emberi kapcsolatok kialakítását teszi lehetetlenné. Azt is megakadályozza, hogy belső békét, tartós lelki egyensúlyt alakítsunk ki, és kiteljesedjünk az életben. Sőt, mivel a hibás minták meghatározzák az általnánosan elfogadott viselkedési normákat és társadalmunk egész működését, a probléma ördögi körforgásban erősíti és termeli újra önmagát.
A szerzők több mint ötven éves terápiás tapasztalatukkal fevértezve végre kiutat mutatnak a könyv első… (tovább)

>!
Casparus, Budapest, 2012
276 oldal · ISBN: 9789638940544 · Fordította: Lazányi Krisztina, Steven Bratina
>!
Casparus, Budapest, 2010
276 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630803427 · Fordította: Bratina Steve, Lazányi Krisztina

Most olvassa 3

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

>!
moni79
Barry K. Weinhold – Janae B. Weinhold: Törj ki a társfüggőségből!

Nem tökéletes, sok problémám volt vele és túl hosszú is (gyakran ismételget dolgokat), de hasznos könyv lehet bárkinek, akinek párkapcsolati, párkeresési, elköteleződési (vagy egyéb) problémái vannak. Segít az önismeret fejlesztésében, információkat ad arról, hogyan működik egy kiegyensúlyozott párkapcsolat, vagy mi az oka annak, hogy valaki nem tudja kifejezni saját igényeit, esetleg irreális igényeket támaszt a párjával szemben. A könyv segít abban, hogy meghúzzuk saját határainkat, képesek legyünk nemet mondani, és így fogunk tudni jól kapcsolódni a párunkhoz, más emberekhez vagy a társadalomhoz. Társadalomkritikus is, de szerintem elég leegyszerűsítő módon.


Népszerű idézetek

>!
moni79

Különösen nehéz egy terápia során kezelni azokat az embereket, akik a boldog család fantáziavilágában élnek. Olykor mégis előfordulhat, hogy segítséget kérnek valamilyen életkrízis, például egy válás vagy munkahelyi elbocsátás miatt. A gyermekkorukról általában harmonikus emlékeket őriznek, és mikor életük korai időszakáról mesélnek, a családi tévésorozatokba illő, fényesen boldog képet festenek le számunkra. Ez azt mutatja, hogy olyan hamis emlékeket készítettek maguknak, melyek segítségével letagadhatják a belső érzelmeik és a külső élmények között érzékelt ellentmondást.

90. oldal

>!
Wanita

A társfüggő családokban arra tanítják a gyermeket, hogy saját vágyaik és igényeik helyett arra figyeljenek, hogy mit szeretnének a többiek. Egy ilyen környezetben a gyermek rákényszerül, hogy létrehozzon egy hamis énképet (false self) azért, hogy mások kedvében járjon, illetve arra, hogy elrejtse valódi énjét (true self), amely magába foglalja az ártatlan, sebezhető belső gyermeket.

80. oldal

>!
PandaSára

Ha viszont érzelmileg, pszichésen vagy szexuálisan bántalmaztak valakit kisgyermekkorában, akkor intimitáskerülő minták alakulnak ki nála és idő előtt, még éretlenül válik le a szüleiről; ennek hatására pedig úgy viselkedik, mintha senkitől semmire nem lenne szüksége. Az is elképzelhető, hogy ide-oda csapódik a két véglet, a társfüggő és az intimitáskerülő állapot között.

45. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Mitch Albom: Keddi beszélgetések életről és halálról
Zig Ziglar: Viszlát a Csúcson!
Csernus Imre: A férfi
Soma Mamagésa: Hogyan ne sárkányosodjunk el?
Kurt Tepperwein: Válságból fakadó új élet
Csíkszentmihályi Mihály: A fejlődés útjai
Pándy Mária – Ranschburg Jenő – Popper Péter: Láthatatlan ellenségek
Fiáth Titanilla – Heller Ágnes – Popper Péter – Réz András: Hová tűnt a nyugalom?
Feldmár András – Bernát Orsolya – Büky Dorottya: Igazi vagy?
Havas Dóra: Lila füge szakácskönyv