Természetes ​intelligencia 17 csillagozás

Barnóczky Ákos: Természetes intelligencia

A ​feleségem tulajdona lettem. Szó szerint! A külvilág szemében egy világhírű popsztárról mintázott, ember formájú gép vagyok, és fogalmam sincs, hogyan bizonyíthatnám be neki, vagy bárki másnak, mekkorát tévednek. Szigorúan véve tíz éve haltam meg, Anne pedig hozzáment a legnagyobb ellenségemhez, aki lenyúlta a kutatási eredményeimet, és becsapta vele a fél világot, az emberiség másik felét pedig rabszolgasorba döntötte. Azt hiszik, a sorozatban gyártott androidok csak élettelen tárgyak. De ez nem igaz! Mesterséges Intelligencia nem létezik! Csupán egy esélyem van arra, hogy megállítsam ezt az őrületet, ami az univerzum legkiszolgáltatottabb lényévé teszi az embert.

(Nico II. NDM01, komornyikrobot)

A könyvről mondták:

„Jól megszerkesztett, jól megírt mű; azt hiszem, Barnóczky Ákos jó úton jár, hogy ismert sci-fi szerző váljon belőle.” (Lőrincz L. László)

„Vérbeli kaland, fordulatos, olvasmányos, a történetben felvetett morális kérdések… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek

>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
204 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155859854
>!
Metropolis Media, Budapest, 2019
204 oldal · ISBN: 9786155859861

Várólistára tette 17

Kívánságlistára tette 17

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Bódis_Éva I>!
Barnóczky Ákos: Természetes intelligencia

Az eddigi értékelések alapján sokkal rosszabbra számítottam. De végül ez a regény egy kellemes, olvasmányos kis történet volt, kifejezetten filmszerűen megírva. Bosszantott benne egy-két dolog – az élesen tetten érhető szexizmus, valamint a papírmasé karakterek –, de maga az ötlet szerintem szuper, és a történet csavarjai is rendben voltak.

BBetti86 >!
Barnóczky Ákos: Természetes intelligencia

Ha viccelődni akarnék, azt mondanám, megérkezett a magyar Ghost in the Shell. Az alapjában tényleg van valami nagyon hasonló, de azért saját története van a regénynek.
Tetszett benne, hogy kellően mozgalmas. Folyamatosan pörgeti az eseményeket a szerző, és egy-egy nagyobb csavart is bevet. Ezek némelyike ugyan kifejezetten mesebeli és hiteltelen, de nem úgy olvastam ezt a könyvet, hogy a logikát kerestem benne. Csak egy szórakoztató sci-fit kerestem benne, ami kalandos, van valamilyen tudományos alapja és elszórakoztat. Ezt meg is kaptam.
A szellemek lázadását kifejezetten élveztem is. A kedvenc részeim az öntudatra ébredések voltak, és amikor a saját testőralkalmazása fordult Mark ellen. Abban még humort is éreztem, bár azt lehet, hogy csak beleképzeltem.
A karakterek kevés vonással jellemzettek, nem is sikerült közel kerülniük hozzám. Sokaknak hiányoltam a motivációkat. Leginkább Mark, akinél hiányoztak a miértek. Az túl szimpla, hogy vagyont és hatalmat akar. Hol az a pont, amikor elindult a pokolba vezető úton? Így csak sima képregényes gonosz lett.
Bírom a borítót is, ebben is a szellem a gépben gondolatot láttam visszaköszönni.
Bár érzem én is, hogy kevés a terjedelme a történethez képest, néhol összecsapottnak is éreztem, egy délutánra kellemesen elszórakoztam rajta. Nem agyalni rajta, csak sodródni az eseményekkel. Most ennyit akartam, ennyit kaptam, elégedett is vagyok ennyivel.

m6tika>!
Barnóczky Ákos: Természetes intelligencia

Első regénynek tűrhető. Érdekes koncepciót talált ki arra, hogy mi is az valójában, amit mesterséges intelligenciaként adnak el. Nem az, amire a fülszöveg alapján elsőként tippeltem, annál eredetibb ölet. Viszont figyelmeztetem a leendő olvasókat: legyetek nyitottak sokféle lehetőségre, nehogy csalódjatok!
Rövidsége miatt pörgős, izgalmas a történet, nincsenek belassulások. Én keveselltem az androidoktól nyüzsgő világ leírását, hogyan lett tíz év alatt szinte mindenkinek sajátja, mennyire lett ettől más az emberek élete. A szereplők is lehetnének kidolgozottabbak.
Inkább akciódús, mint filozofálós. Nem nagyon emlékezetes, de szórakoztató. Egyszeri olvasásnak elmegy.

mucsucsula>!
Barnóczky Ákos: Természetes intelligencia

Tetszett a sztori, olvastatta magát. Örültem, hogy a végén még derült ki váratlan dolog, de valahogy hiányoltam kicsit ennek a csattanós hatását. Elég egyszerű a történet, a megoldás nincs túlzottan kidolgozva. A tudományos magyarázatok számomra elég kuszák voltak, mintha az író sem tudott volna megfelelő szinten belegondolni a hogyanokba, és a kellő tudás hiánya ellenére próbálná magyarázni a dolgokat.
Az alapötlet és a koncepció tehát nagyon érdekes, de a háttér nincs úgy kifejtve, ahogy vártam volna.


Népszerű idézetek

Barnóczky_Ákos I>!

Micsoda rebellis gondolat! Úgy nézni valakire, hogy annak látjuk, ami

Barnóczky_Ákos I>!

Így hát, a hardverhez való kötődés tudata létezik mindenek felett

KleineKatze>!

– Mit mondana azoknak az olvasóinak, professzorúr, akik szerint az android-jogi mozgalmak a 19. századi abolicionista, azaz rabszolgafelszabadító gyökerekhez vezethetők vissza?
– Megkérdezném tőlük, mit szívtak, majd megkérném őket, hogy ezt ezentúl ne a gyerekeink előtt tegyék.

BBetti86 >!

A büntetésre mindig meglesz az ok, csak keresni kell.

129. oldal

Barnóczky_Ákos I>!

Az emberek valamiért nem látják meg a nyilvánvalót.

utolsó bekezdés


Hasonló könyvek címkék alapján

Charlie Jane Anders: Minden madár az égen
Mund Katalin (szerk.): Galaktika 350.
Kleinheincz Csilla – Roboz Gábor (szerk.): Az év magyar science fiction és fantasynovellái 2018
P. Djèlí Clark: A 015-ös villamos kísértete
Duncan Shelley: Árnyékszingularitás
Kleinheincz Csilla (szerk.): 10
On Sai: Szürke szobák
Cabe Ferrant: A Mars hencegője
Acsai Roland: Szívhajítók
Estelle Brightmore: 13. napon