Ciao, ​Itália! 9 csillagozás

50 érdekesség Olaszországról
Bárkányi Noémi: Ciao, Itália!

Egy ​gőzölgő olasz kávé mellett jó olasz bort kortyolva egyszer csak az elveszett Atlantiszon találjuk magunkat: megcsodáljuk Leonardo strucctojását, miközben körülöttünk égnek a máglyák, magával ragad bennünket a középkori lovasverseny színes kavalkádja, s persze úsznak a gondolák, süvítenek az autó- és a motorcsodák…

Playboyok, világmegváltó filozófusok, szenvedélyes szerzetesek, reneszánsz kurtizánok, zsenik és kalandorok lakják Bárkányi Noémi könyvének lapjait. Szó van itt a fekete-piros egyenruhás carabinierikről vagy a rettegett Vörös Brigádok terrorszervezetről épp úgy, mint az itáliai művészetről, az építészet és a kultúra rejtélyeiről, az olasz nyelvről és a legendás dizájnról. Számos érdekesség, kuriózum, történelmi pletyka és regénybe illő valós történet elevenedik meg a hamisítatlan olasz hangulatot idéző kötetben.

Mivel érdemelte ki Vivaldi az il prete rosso, azaz „vörös pap” nevet? Milyen is az a híres perugiai sótlan kenyér, amelyet állítólag Dante is… (tovább)

Scolar, Budapest, 2022
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635095513

Ezüst P>!

Bárkányi Noémi: Ciao, Itália! 50 érdekesség Olaszországról

Olaszországi nyaralásom előtt rendeltem meg ezt a könyvet, mondván, majd jól kiolvasom, mire indul a turné, de végül, lévén az elutazásom előtti napon kaptam kézhez a kötetet, csak egy belelapozásra futotta az időmből. Az élvezeti értékéből szerencsére mit sem vont le, hogy Itália (ismételt) szemrevételezése után kezdtem behatóbban foglalkozni a művel, ugyanis mindenhogy remekül működik: Olaszország előtt ajzószer, Olaszország után élményelevenítő és azonnali visszatérést sürgető vizuális és intellektuális cukorkásdoboz.

És hogy mitől olyan édes ez a kötet mind a szemnek (a képek is csodásak, meg a borítót is nagyon kajálom, de a pajkos kis tipográfiai megoldásokat különösen imádtam), mind az elmének? Lévén az előbbiről már szóltam a zárójelben, már rá is térek az utóbbira. Először is, van valami végtelenül rokonszenves és szerethető az elbeszélői stílben, mert itt tényleg lélek és rajongás lüktet minden sorban, meg valami imádni való játékosság, finom humor, szóval az a figyelemfelkeltő és -megtartó mesélni tudás, ami nem válik nagyarcú, nyomasztó ismeretfitogtatássá, inkább egy jó hangulatú, nagyokat mosolygós közös kalandozás hangulatát teremti meg; másodszor egészen felvillanyozó, hogy olyan személyekről és témákról is szól, akikről és amikről egészen eddig remélni sem mertem, hogy egy Olaszországgal foglalkozó kötetbe valaha fontosnak tartják majd beemelni őket a kommerszebb érdekességek ellenében, tehát aligha hittem, hogy adódik majd módom ilyen formában olvasni róluk – mondjuk Artemisia Gentileschi festőnőről vagy az olasz csendőrökről és rendőrökről. (Amúgy összeájulnám magam a gyönyörűségtől, ha egy 50 érdekesség az olasz csendőrökről és rendőrökről címet viselő kiadvány is napvilágot látna a szerzőnő tollából, természetesen képekkel gazdagon illusztrálva, és esetleg kiegészítve az olasz katonákkal is – tavaly szeptemberben szerencsére rengeteg volt belőlük Rómában, és meg kellett állapítanom, hogy külcsín tekintetében nekik sincs okuk pirulni.) Ráadásul töméntelen kis húsvéti tojás van elrejtve az egyes fejezetekben, azaz rengeteg plusz apró nyalánkság, érdekesség az érdekességben, amik végképp tovább gazdagítják és színesítik az egyébként is tartalmas kötetet.

Csodálatosan egy húron pendültünk ezzel a kis izgiséggyűjteménnyel, csupán egyetlen apró kifogással élnék, méghozzá a szerkesztést illetően. Néhol egy-egy témakört indokolatlanul túlhangsúlyozottnak éreztem (pl. autómárka-történetből van vagy öt), illetve, bár nyilván szédületesen nehéz, amikor olyan hatalmas kincsestárból kell meríteni, mint az olasz kultúra, némileg hiányoltam a témakörökre vagy fejezetekre bontást, vagy bármiféle rendező elvet, ami struktúrát adna a kötetnek, mert jelen állapotában, bár tényleg nagyon klassz, bájosan fésületlennek hat. Ettől eltekintve azonban jó szívvel tudom ajánlani a művet – a mai világban, amikor az embernek már azon kell gondolkodnia, hogy egyen-e, vagy könyvet vegyen, úgy gondolom, az olaszrajongók nem fogják megbánni, ha, teszem azt, a havi parmezánadagjuk helyett ebbe a kötetbe invesztálnak.

Scolar, Budapest, 2022
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635095513
dagikám >!

Bárkányi Noémi: Ciao, Itália! 50 érdekesség Olaszországról

Nagyon informatív és színes képekkel ellátott könyv,ami Olaszországról és magáról az olasz népről/híres szülöttekről árul el érdekességeket. Minden egyes szavát szivacsként szívtam magamba, és külön élmény volt,hogy visszaköszöntek az illusztrációkról azok a helyek,ahol én is jártam.
Mindenképp olvasni fogom még.

Szencsike P>!

Bárkányi Noémi: Ciao, Itália! 50 érdekesség Olaszországról

Nagyon szép, igényes könyv, amit akár érdekes történelemkönyvként, akár bakancslistaként is lehet alkalmazni, mert rengeteg olyan ötlet van benne, amit nem csak a „hely” miatt lehet/kell felkeresni, hanem az emberek, a hangulat, az életérzés miatt.

Barbár>!

Bárkányi Noémi: Ciao, Itália! 50 érdekesség Olaszországról

Kedvcsináló Olaszországhoz pazar kivitelben. Látnivalók, tudnivalók, történelem, kultúrtörténet Dantétól a Vespáig. Bárkányi Noémi bevallottan Olaszország-rajongó, és ebből a rajongásból megpróbál átadni valamennyit az olvasónak. Nálam teljes sikerrel járt.
Ragyogó képek, informatív szöveg. Aki nem hiszi, járjon utána. A helyszínen.

Kisné_Farkas_Anita>!

Bárkányi Noémi: Ciao, Itália! 50 érdekesség Olaszországról

Ez a könyv egy remek gyűjtemény mindarról, ami hozzátesz Olaszország eszenciájához.
Sok dolgot tartalmaz, amikről sokan hallottunk már (pl. a Vespa vagy a híres olasz autók történetei, a szicíliai múmiák, a gesztusok vagy akár a velencei gondolák) és rengeteg infót kapunk olyan témakörökből, amikről eszünkbe se jutna, hogy Olaszországhoz kapcsolódhatnak.
Nem nevezném könnyű olvasmánynak, hiszen majdnem az összes oldala tömény információ (és kép), de egyszer-egyszer elővenni és elolvasni egy-egy fejezetet belőle nagyon hasznos és szórakoztató lehet (azoknak, akiket érdekel a történelem).

A néhány elgépelés mellett nagyon zavart, hogy sok helyen a megkezdett mondat után kettőt is kellett lapozni, hogy folytatódjon a szöveg, mert beszúrtak egy kétoldalas képet – ez megakasztotta a gondolatmenetet és kizökkentett a történetből, amiben éppen voltam.
Különben egy gyönyörű kiadás, nagyon tetszett a szöveg elrendezése és a rengeteg (de nem túl sok) korabeli és modern kép, amivel az adott témát szemléltették.