Különös ​ismertetőjele a félelem 2 csillagozás

Bárdos Pál: Különös ismertetőjele a félelem

1964 őszén-telén játszódik ez az izgalmas, elejétől végig rendkívül feszült kisregény, amelynek cselekménye, bármennyire hihetetlenül hangozzék is, igaz. Hőse, az ügyes, élelmes, vagány nyomdász valójában élt, csak eredeti foglalkozása és neve volt más. De ügyessége és a véletlenek szerencsés összjátéka folytán tényleg rendkívüli helyzetbe verekedte fel magát századában, a „különleges ipari szakértelemmel rendelkező” munkásszázadban, és valóban mesébe illő módon sikerül megmentenie néhány ember életét.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1967
274 oldal

Enciklopédia 1


Népszerű idézetek

SteelCurtain>!

– Lelőne?
– Parancsra igen… és a fiúk közül akármelyik… ha parancs jön… azt végrehajtjuk… azt végre kell hajtani. Ki merné a parancsot megtagadni? Szökjön meg innen… a kapu nyitva maga előtt, pénze van, ha kér, még én is adok, csak szökjön meg…

209-210. oldal

SteelCurtain>!

Szabadság… hol a szabadság? A fagy tűje beszúr a körmök alá. Figyelem! Vági Imre nevű munkaszolgálatos zsidó megszökött az alakulatától. Különös ismertetőjel a félelem, amely jól láthatóan az arcára van írva. Aki föltalálja, helyben végezhet vele, mert semmiféle papírja sincs, az alakulat létszámából törölték, kérjük a hullát elföldelni az esetleges járványveszély megelőzése végett. Hová, hová, öregem, állj csak be a sorba, itt menetelnek a hullajelöltek, kékesen villan a puska csöve, a fák ága-boga integet, hurokként szorul a nyakra. Engedjenek! Miért görbült a fák ága is úgy, mint az akasztófa kötele? Az égen torkolattüzek a csillagok. Hol a szabadság? Ennél a betonkerítés mögött is jobb, a börtön fala véd a fagy ellen, a falon belül egy szám az ember, a falon kívül annyi se. Mindenki be van kerítve. Ki van kívül? Ki van belül? Senki se tudja. Kívül is, belül is kékesen villan a puska csöve.

218-219. oldal

SteelCurtain>!

Nincs múlt idő és nincs jövő idő, csak jelen idő van, mert el kell felejteni a múltat, és nem lehet tervezni a jövőt. Aki így él, a moccanatlan időben, az kívül él az időn, mert az idő maga a mozgás. Az időtlen lét pedig puszta fikció. Itt se vád, se védelem, se ítélet, se indok, csak bizonytalan létezés. Minden kínzásnál rettenetesebb a hét napjainak egymásutánja, az egymást követő huszonnégy órák naptári rendje, hogy minden hétfőre kedd következik.

30-31. oldal

Kapcsolódó szócikkek: idő

Hasonló könyvek címkék alapján

Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény
Zsolt Béla: Kilenc koffer
Szatmári György: Máramarosi erdő
Nagy Péter: Távol a szülőföldtől
Gerald Jacobs: Szentjátékok
Fóthy János: Horthyliget
Magyar Imre: Tanulságos utazás
Lévai Jenő: „…csak ember kezébe ne essem én…”
Diósi Imre: Munkaszolgálat és hadifogság, egy gyulai zsidó visszaemlékezése
Karsai Elek (szerk.): „Fegyvertelen álltak az aknamezőkön…” I-II.