Az ​úrlovas 2 csillagozás

Bárczy János: Az úrlovas

A ​regény 1944. július 4 és 1945. január 21 között játszódik. Ez a két dátum a főhős, herceg Odeschalchi Miklós tartalékos repülőhadnagy elfogatásának és kivégzésének napja. Az író, miközben a fogoly vallatásáról és fogságának körülményeiről beszél, képet ad az akkori politikai helyzetről, a frontok alakulásáról, az események egyes embereket érintő következményeiről. Jól láttatja, hogy Magyarország számára ez az időszak történelmileg súlyosan jelentős, s a főhős személyén keresztül éppen azokba a körökbe nyerhetünk bepillantást, amelyek döntően befolyásolták vagy befolyásolhatták volna az események alakulását. A vesztes háborúból való kilépés és a németektől való elszakadás fontosságát mind többen ismerik fel, és a felismerés mellett cselekedni is próbálnak. A Gestapo emberei azonban mindenütt jelen vannak, a főúri mulatságokon is, ahonnan a herceg fő vallatója jól ismeri áldozatát és annak baráti körét, így viszonylag könnyen göngyölítik fel az ügyet, amelynek Odeschalchi Miklós… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1987
246 oldal · ISBN: 9631411451

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

Fiammetta P>!
Bárczy János: Az úrlovas

Vigyázat, a könyv olvasása idézőjel-túladagolást okoz! Én szóltam előre.
Mire is kellett ez az embertelen mennyiségű idézőjel? Távolról bevillanó emlékfoszlányok felidézésére, zaklatottan kavargó gondolatok és érzelmek közvetítésére, és mindezen keresztül a helyzethez vezető előzmények megismertetésére az olvasóval. Értem én, hogy az író azt szeretné, hogy minél inkább azonosuljak a főhősével, érezzem át a dilemmáit, de annak, amit ennyire rám akarnak tukmálni, ellenállok.
Pedig a regény a II. világháború egyik érdekes epizódján alapul (kiugrási kísérlet Odescalchi Miklós herceg közreműködésével), és az alapsztoriban van drámaiság bőven, de a fenti elbeszélési technika mellett a szereplők klisés ábrázolása is közrejátszott abban, hogy nem bírtam komolyan venni a szerző által bizonyára nagyon hatásosnak szánt jeleneteket. A herceg éli a dúsgazdag nemesek gondtalan életét, a legkülönbözőbb úri és autó-motoros sportoknak hódolva, míg rá nem ébresztik, hogy jó célra is fordíthatná képességeit, jelesül repülővezetési tudását. Innentől fogva pedig emberünk átlényegül és jó útra tér, bár azért néha eszébe jut régi életmódja és kedves lova (lásd a címet). Az őt fogva tartó és kihallgató németek pedig mind egy szálig kifogástalan modorú, feladatukat profi módon végző, de velejükig romlott katonák, akik rafináltan csőbe húzzák a hantázásban náluk járatlanabb, de tiszta lelkű magyart.
A RARE-kihívásra (https://moly.hu/kihivasok/raketa-regenytar-2018-2019) olvasott könyvek közül mindenképp ez volt a leggyengébb.


Hasonló könyvek címkék alapján

Szabó Péter: Keleti front, nyugati fogság
Horváth István: Bűnhődés bűntelenül
Lőrincz László: Szibériai priccseken
Örkény István: Lágerek népe
Kolozsvári Grandpierre Emil: Az utolsó hullám / Hullámtörők / Béklyók és barátok
Örkény István: Amig idejutottunk…
Joachim Peiper: Banditák nyolc óránál
Joachim Peiper: A Führer Oroszlánja
Szimota Szeidzi: A japán katona
Erich Maria Remarque: Szikrányi élet