Lélekláng 90 csillagozás

Barbara Wood: Lélekláng Barbara Wood: Lélekláng

Szelénét ​titokkal övezett születése percétől nagy feladatra szemelték ki az istenek.
Csodálatos gyógyító képességekkel megáldott gyönyörű teremtés, aki hihetetlen és hátborzongató kalandok árán leli meg hivatását, deríti fel származása rejtélyét, és egyesül újra, örökre, első és egyetlen szerelmével, akitől hosszú évekre elszakította a végzet.
Szelénét sorsa a szíriai Antiochiából Magnán, Babilonon és Jeruzsálemen keresztül az egyiptomi Alexandriáig és a császári Rómáig űzi. Minden új város új ismeretekkel, újabb tudással gazdagítja, de új megpróbáltatásokat és veszélyeket is rejt a számára.
Csodákra is képes gyógyító tehetsége nem csak tiszteletet és hálát vált ki, hanem félelmet és irigységet is.
Szelénét azonban semmi sem térítheti le útjáról, mert tudja, hogy az út végén várja az igazság, a hivatás és a szerelem.
A hősnő hányadtatásai során föltárul az olvasó előtt az ókori keleti birodalmak ragyogóan színes és fényűző, egyszersmind… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1987

>!
Móra, Budapest, 2008
464 oldal · ISBN: 9789631184266 · Fordította: Szijj Zsuzsa, Környei Tibor
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1994
512 oldal · ISBN: 9638224681 · Fordította: Környei Tibor, Szijj Zsuzsa
>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 1994
512 oldal · keménytáblás · ISBN: 9635480210 · Fordította: Szíjj Zsuzsa (I-IV. rész) Környei Tibor (V-VIII. rész)

Kedvencelte 30

Most olvassa 1

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

Trixi>!
Barbara Wood: Lélekláng

Sokszor kerülgettem az írónő könyveit, de valahogy mindig ellenérzést váltottak ki belőlem. Ki tudja, miért (talán a rosszul sikerült borítók miatt)? Aztán egyszercsak elolvastam az egyik regényét – állítólag még nem is a legjobban sikerültek közül való – és nekem nagyon tetszett. Így nem volt kérdés, hogy tovább próbálkozok, hátha a többi könyve is tetszeni fog. Hááát, huuuh, igeeeeen! Ez valami bitang jó volt. Úgy látszik bejön a régi típusú történetvezetés. Szinte hangosan olvastam, értem ez alatt azt, hogy többször huhogtam, ciccegtem, kiáltottam fel és néha bizony káromkodtam is. Pl: amikor a főgyógyász mutatja Szelenének, hogy kell elnémítani az embereket, és épp Wulfon kellene gyakorolnia, akkor bizony mondtam a magamét, hisz ott van a kezében a nyíl, miért nem döfi egész egyszerűen a főgyógyász torkába? (ááá, nem vagyok agresszív :D ). Csak a vége…..az jött túl hamar :( . Kérem (azaz követelem) a folytatást!!!
Érdekes volt az ókori világban utazgatni, kalandozni, az akkori emberek felfogását megismerni. Ahol megjelent némi felvilágosodott értelem, ott kontrasztként megjelent az elképesztően nagy emberi butaság, vagy éppen a gonoszság is. Az orvoslás gyerekcipőben járt (vagy csak szeretjük mi ezt hinni) és az akkori gyógyítási alkalmazások ma már furának, megborzongatónak tűnnek, és mégis nagyon maiak. Szelené élete viharosan kezdődik, rögösen folytatódik, és szép lassan az évek múlásával a félénk és meggondolatlan csitriből erős egyéniség válik. Rengeteg helyen megfordul és szívja magába a tudást. Megint nem tagadhattam meg magam olvasás közben, mert annak ellenére, hogy Andeászt kedves, rendes embernek tartottam, egy idő után nagyon távolinak is, és a kalandok során sokkal jobban megkedveltem Wulfot (naná, egy germán harcost!). Andreásszal szemben Wulfnak drukkoltam. És itt követelem a már fentebb kért folytatást, ugyanis nagyon jó lenne egy külön könyv Ulrika és Wulf vagy Einar kalandjainak ;) . Mivel a könyv vége elég nyitott maradt, függőben maradt pár dolog, akár lehetne folytatása is :).
Igazán kellemes, és nagyon izgalmas olvasmány volt. Rég éreztem azt a fajta bizsergést, ami miatt jó olvasni, de most igen……többször is. Ez most nagyon-nagyon jól esett!

Nyctea>!
Barbara Wood: Lélekláng

A csúnya borító egy remek történelmi kalandregényt rejt. Azt is mondhatnám, hogy ez egy igazi női regény – gyógyító asszonyokról, királynőkről, ősi asszonyi bölcsességről, babonákról, istennőket övező mítoszokról.

A történet főhőse, Szelené rejtélyes körülmények között születik. Az őt világra segítő javasasszony neveli fel, aki minden tudását átadja neki, így ő maga is a gyógyítás útjára lép.
Felnőve Szelené kutatja az életfeladatát, származásának titkát, és próbál visszatalálni elveszített szerelméhez, melynek során végigjárja az ókor legnagyobb városait.

A cselekmény végig izgalmas, olyan elképesztő fordulatokkal, amikre egyáltalán nem számítottam. Akadnak benne történelmi pontatlanságok, oda nem illő szóhasználat, de ennek ellenére élvezetesen mutatja be a korszakot, különös tekintettel a gyógyászatban alkalmazott módszerekre, hiedelmekre. Azt viszont sajnáltam, hogy spoiler
A műfaj kedvelőinek mindenképpen ajánlom!

5 hozzászólás
KBCsilla P>!
Barbara Wood: Lélekláng

Hónapokkal ezelőtt kaptam kölcsön egy kolléganőmtől, és kellemetlen volt visszaadni neki. Húztam halogattam a kinyitását, mert a borítója megijesztett.
Úgy gondoltam, hogy azért, mert néha elkalandozok a kedvenc háborús hőseimtől, még nem fogok ilyen romantikus, csöpögős könyveket olvasni.
De aztán csak rávettem magam, hogy utánanézzek, hogy mi is ez.
A fülszöveg ugyan elég gyenge, mondhatni slendrián megfogalmazású, és egyáltalán nem vágykeltő, de a történet belehelyezkedte magát a gondolataimba.
Úgy véltem, elég tekervényesnek ígérkezik, egy próbálkozást megér.
Ha visszaadom a könyvet, legalább tudjam, hogy miért adtam vissza.
Belekezdtem.
Aztán nem tudtam letenni.
Érdekes volt maga a történet, az emberek jelleme, sokszor a jellemtelensége. A hatalomvágy, a vagyonszerzés úgy látszik ősidők óta vezérmotívuma az arra születetteknek.
Azt hiányoltam, hogy amíg ismertük Szelené sorsát, semmit sem tudtunk Andreászról, ő hogyan viselte a lány eltűnését, merre bolyongott, merre sodorta az élet.
Azt is furcsállottam, hogy miközben Szelené szerelmes Andreászba, epekedik Wulf iránt, és alig várja, hogy az övé lehessen.
Ráadásul pont akkor nem tudnak egymásnak ellenállni, amikor már majdnem hazaértek. Érthetetlen számomra ez a „két férfit szeretek” gondolkodás.
A végén pedig azt hiányoltam, hogy Pindar kilétére nem derült fény Szelené számára. Úgy éreztem, hogy már nem is érdekli, hogy megfejtse testvére kilétét, és anyja hollétét.
Eltűnt a ködben Ulrike is, olyan érzésem volt, hogy „szültem egy új gyereket, a korábbi elmehet, ő már nem fontos”. Egyébként végig azt éreztem, hogy a kislány csak lézeng a világban, ugyanúgy, mint annak idején Méra mellett Szelené is.
Aztán a kisfia is.
Nyilván nem az anyaságra született, hanem a gyógyításra.
Mármint Szelené.
Mindezektől a kritikáktól függetlenül jó volt a könyv, örülök, hogy végül elolvastam.
Most már nyugodt lélekkel adom vissza.
Viszont a borító és a fülszöveg kritikán aluli, mert az első teljesen eltéríti az embert a könyv elolvasásától, a második pedig olyan, mintha egy általános iskolás rossz tanuló összedobta volna a házi feladatát.

2 hozzászólás
Anó>!
Barbara Wood: Lélekláng

Érdekfeszítő, izgalmas történelmi regény sok kalanddal,szerelemmel és szeretni való hősnővel – nehezen letehető, éppen kedvemre való. Nem is igazàn tudtam letenni, míg a végére nem értem. Egy valami nem volt igazàn egyértelműen lezàrva- Szelené ikertestvérének kiléte.

anddie>!
Barbara Wood: Lélekláng

Ez volt a legelső Barbara Wood könyv amit olvastam. Már csak ezért is különleges számomra. A történet varázslatos, egyszerűen nem lehet letenni a könyvet!

5 hozzászólás
madyson>!
Barbara Wood: Lélekláng

Első könyvem az írónőtől.Jöhet a többi!Letehetetlen volt!Egy aprócska gondom volt csak:jó lett volna még tovább olvasni.Nagyon kiváncsi lennék,hogy mi történt Ulrikával,végül eljutott Germániába,megtalálta az apját?De ezt már a képzeletemre bízta a szerző.

kai>!
Barbara Wood: Lélekláng

Még viszonylag kicsi voltam mikor először olvastam, de nagyon tetszett, meghatározó élményt jelentett, és utána sokszor elolvastam még. Emlékszem hogy az első elolvasás után a játék orvosi táskámat bevontam famintás tapétával és átalakítottam „javasasszony ládikává” amilyen Szelénének is volt :) hát na, kicsi voltam még kb 10 éves :D
Lehet hogy nem épp a koromnak megfelelő olvasmány volt, de ettől függetlenül nagyon bejött. Meghatározó élményt jelentett, ha nem kerül a kezembe, talán eszembe se jutott volna anno, hogy orvosi egyetemre jelentkezzek. Bár hogy ez az emberiség szempontjából jó hatásnak tekinthető-e, az még nem derült ki… :D

3 hozzászólás
erta>!
Barbara Wood: Lélekláng

Barbara Wood negyedik könyvét olvastam, ami nagyon tetszett.
Ókor, keleti birodalmak, kuruzslás, gyógyítás, tanulás, tanítás, utazás, kalandok, megpróbáltatások, veszélyek, titkok, bölcsességek, babonák, romantika, szerelem, család.
A regény nyitott maradt a végén, jó lenne a folytatás… de sajnos nincs.
Újraolvasós!

Elhaym>!
Barbara Wood: Lélekláng

Véleményem újraolvasás után: hamarosan.

Régi véleményem:
Több ókori ország gondolkodását megismerjük. Kiderül milyen volt az élet Julius Caesar halála után., hogy boldogult egy nő aki gyógyítani szeretne. Letehetetlen. Van benne kaland, történelem, dráma, romantika. Sok az izgalom, váratlan fordulat. Történet sem kiszámítható, klisé mentes. Történelmi háttér valósághűen van leírva. Szereplők sem sablonosak. Mindenkit nagyon könnyű megkedvelni, hamar azonosulni lehet velük, mi is a történet részévé válunk. Aggódunk értük, átérezzük a fájdalmukat. Izgalmak mellett a könyv elgondolkodtató és komoly is.

kregina>!
Barbara Wood: Lélekláng

Kalandos történet, az ókori birodalmak világában utazgathatunk a főszereplővel. Mindeközben különböző gyógymódokkal is megismerkedhetünk Szelené jóvoltából. A vége kissé összecsapottnak tűnik számomra, bizonyos szálak lezáratlanok maradnak.


Népszerű idézetek

Kasztór_Polüdeukész >!

Számos elmélettel próbálták magyarázni a császárság korában Róma felsőbb köreiben
általánosan tapasztalt meddőséget, amelynek következtében csökkent a szabad polgárok
születési arányszáma. Egyesek szerint ez volt a Római Birodalom bukásának egyik oka. A mai történészek kimutatták, hogy Róma felső osztályai valószínűleg ólommérgezésben
szenvedtek. Testükben felhalmozódott az ólom, mert ólomcsöveken érkezett az ivóvíz, ólmot
tartalmazó kupákat és főzőedényeket használtak, a kozmetikai szereikben is volt ólom, a bort
pedig ólombélésű, edényekben forralták. Az alacsonyabb rétegek nem élvezték ezeket a
luxuscikkeket, agyagedényeket használtak.

A szerző jegyzete


Hasonló könyvek címkék alapján

Phyllis T. Smith: Én, Livia
Phyllis T. Smith: A Palatinus-domb lányai
Lewis Wallace: Ben Hur
Budai Lotti: Shirzan bosszúja
Robin LaFevers: Halandó szív
Diana Gabaldon: Őszi dobszó 1-2.
Steven Saylor: A hét csoda
Kate Quinn: A császár szeretője
Henryk Sienkiewicz: Quo vadis?
Orczy Emma: Isten és a császár