Doktornő 18 csillagozás

Barbara Wood: Doktornő

Samantha Hargrave, miután orvosi diplomát szerez, kénytelen szembenézni a XIX. század második felének keserű valóságával. Egy doktornőnek, aki ráadásul fiatal és szép, nincs esélye, hogy érvényesüljön a férfiak világában. A tehetséges és törekvő Samantha azonban arró álmodik, hogy betör a férfiak szentélyébe, és egy napon híres sebész lesz. Londontól New Yorkon át San Franciscóba két nagyszerű orvos vezérli: Joshua Masefield, a briliáns mentor, akinek segítsége megmenti, szenvedélye azonban kis híján derékba töri a karrierjét és Mark Rawlins, akinek karjaiban megismeri, milyen érzés igazi nőnek lenni…

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
426 oldal · ISBN: 9635473729 · Fordította: Molnár Gabriella

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Ferkó
Barbara Wood: Doktornő

A könyv legértékesebb része a nők küzdelmének a leírása, hogy férfiaknak fenntartott egyetemeken olyan foglalkozásokat űzzenek, amelyekből a nőket kizárták. A XIX. század vége felé Angliában és az Egyesült Államokban olyan kevés orvosnő volt, hogy egy kezemen meg tudtam volna számolni. Samantha, a brutális és fanatikusan vallásos apa terrorizálta családból kitörve, orvosnak szeretne tanulni, az egyik első fecske példaképe alapján.
Angliában ez lehetetlen. Az Egyesült Államokban is csak azért lehetséges, mert talál egy olyan egyetemet, amelynek az alapszabályába elfelejtették beleírni, hogy a nők ki vannak onnan zárva. Samantha bejut. Meg kell küzdeni a bigott tanáraival, a durva tréfákat kieszelő évfolyamtársaival, ráadásul a városka szentfazék nőivel. Az utóbbiak nem akarnak szállást adni neki, mert ha egy nő tanulni akar, nem férjet fogni, az az utcán altesti munkát végző erkölcstelen perszóna.
Samantha végez. Folytatódik harca a kórházak HR-eseivel és igazgatóival.
San Franciscóban végre hírnevet szerez, mert egy gyors műtéttel kigyógyít nyavalyájából egy gazdag nőszemélyt, akit a hagyományos orvoslás (köpölyözés, érvágás, pióca felhelyezése – az adott esetben a női nemi szervbe) megcsontosodott hívei csak megkínozni tudtak.
A magánéleti romantikus szál nem hiányzik a könyvből, de elnyomják az érvényesülés végett vívott harcok, és a naturalista esetleírások.

*****

Sajnos a könyvben annyiféle meddőségi eset, terhesség alatti komplikáció, idegbaj, nehéz szülés, és terhesség utáni szövődmény leírása van, hogy nem ajánlom fiatal nőolvasóknak, akik kissé hipochonderek, vagy vészmadár rokonokkal vannak körülvéve.

>!
Roszka
Barbara Wood: Doktornő

Izgalmas érdekes,romantikus. Az írótól megszokott pergő,érzelmekkel átszőtt,magát olvastató történet.Egy nő küzdelme a férfiak világában,ahová nem azért akar bekerülni,hogy csodálják,hanem,hogy tanulhasson.Nem ez az egyetlen könyve,ami orvosokkal,gyógyítással is foglalkozik,de ismét remekelt.Kicsit más szemmel nézhetünk erre a titokzatos mesterségre.

>!
Virágszépe
Barbara Wood: Doktornő

Barbara Wood igazi mesélő. Beleélhetjük magunkat a XIX. század életébe. Végigkísérhetjük Samantha harcát, hogy orvos lehessen. Nagyon szerethető szereplők, érdekes történetek.

>!
BoneB P
Barbara Wood: Doktornő

Mint mindegyik BW-os könyv ez is nagyon tetszett. Irigylésre méltó Samantha akaratereje, amit el akar érni azt el is éri, de milyen áron…

>!
Magyar Könyvklub, Budapest, 2001
426 oldal · ISBN: 9635473729 · Fordította: Molnár Gabriella
>!
Lornka
Barbara Wood: Doktornő

Eseménydús, gyorsan olvasható, jó könyv. Egyrészt romantikus,másrészt olyan témákról szól, mint a nők egyenjogúsága, bejutásuk az egyetemekre (XIX. század második fele), s a női orvosok megítélése a társadalom által.


Népszerű idézetek

>!
Ferkó

Mr. Bomsie megmosta a kezét – amit akkoriban a sebészek csak az operáció -után_ tettek meg, és ismét a hallgatósághoz fordult.

40. oldal

2 hozzászólás
>!
Ferkó

Tikkasztó nyár köszöntött Londonra. A tejesasszonyok elmosatlan kannái járványt robbantottak ki Marylebone-ban, és ezrek haltak meg a tehetetlen orvosok szeme láttára. Aztán az idő ősziesre fordult, majd eljött a fagyos tél.

58. oldal

>!
Ferkó

Ambrose Bierce mondása szerint a bíróság az a hely, ahová disznóként mész be, és kolbászként jössz ki.

403. oldal

1 hozzászólás
>!
Ferkó

A kislány egy dobozból penészes kenyeret csent, amit a házvezetőnő tartott a háznál valami rejtélyes okból, s a zöld pihéket a sebbe szórta, ahogy az asszonytól látta, amikor az Matthew megvágott karját ápolta.

32. oldal

Kapcsolódó szócikkek: házvezető
1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: It Ends with Us – Velünk véget ér
Lisa Kleypas: A szív doktora
Sandra Brown: A legelső férfi
Frank G. Slaughter: A frontsebész
Larissa Ione: Csábítás
Martha Tailor: Kómában fogant
Sarah J. Maas: A Court of Mist and Fury – Köd és harag udvara
Sarah J. Maas: Queen of Shadows – Árnyak királynője
Susan Elizabeth Phillips: Angyali csók
Cassandra Clare: A hercegnő