Az ​ókori Egyiptom istenei 9 csillagozás

Barbara Watterson: Az ókori Egyiptom istenei

A könyv az óegyiptomi istenek eredetét követi nyomon nem csupán kronológiai, hanem földrajzi környezetükbe helyezve őket. A könyv azonban több mint az istenségek névsora: az olvasó olykor pikáns, érdekes, néha szórakoztató képet kaphat a főbb istenségekkel kapcsolatos mítoszokból. A szerző vizsgálja az ókori egyiptomiak vallásos tárgyainak jelentőségét, legyen az a legapróbb amulett vagy legnagyobb szentély.
Az olvasó felfedezheti és megértheti az ókori egyiptomiak világát, hogy miért vették körül kultikus tisztelettel isteneiket, és ez hogyan hatott az életükre. Lebilincselő, magával ragadó olvasmány és remek kalauz mindenkinek, aki szeretné megismerni ennek a rejtélyes és alig kifürkészhető ókori világnak a titkait.

>!
Hajja & Fiai, Debrecen, 2008
192 oldal · ISBN: 9789637054635 · Fordította: Tóthné Vágó Tímea

Kedvencelte 1

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nymeria96>!
Barbara Watterson: Az ókori Egyiptom istenei

Elég sokáig tartott elolvasnom ezt a könyvet, bár nem azért mert nem tetszett, egyszerűen csak mindig találtam valamit, ami jobban lekötötte a figyelmemet, ezért volt, hogy hetekig a közelébe se mentem ennek a könyvnek.
Kicsit zavaró volt, hogy egyes istenségeket kb. fél oldalban lerendezett a szerző, míg másokra sokkal nagyobb figyelmet szentelt.
Azonban nem bántam meg, hogy elolvastam, mert mindig szívesen olvasok Egyiptomról, és ez a könyv is sok érdekességet tartogatott.

Ikarosz>!
Barbara Watterson: Az ókori Egyiptom istenei

Jó kis könyv, bár kicsit lassan haladtam. Elvileg külön fejezetben tárgyalja a különböző főbb isteneket, de elég sok kacskaringó van a szövegben, ami igazából egyáltalán nem baj, mert azok is hasznosak, mindig van valami oka, hogyha kicsit elkalandozik a szöveg.
Számomra elég meglepő volt, hogy az egyiptomi vallás mekkora katyvasz, egymásba olvadó istenekkel és kultuszokkal.
Akit kicsit is érdekel a téma, annak mindenképpen ajánlom.

3 hozzászólás
Alíz_Simon>!
Barbara Watterson: Az ókori Egyiptom istenei

Jó kis összefoglaló könyv az egyiptomi vallási viszonyokról, remekül használható a versenyünkhöz:) Kicsit ugyan csalódott voltam, hogy az Aton kultuszt igen szűkszavúan említi a szerző, de az Amarna korszak egyedi jelenségein kívül tényleg alapos áttekintést ad az ókori Egyiptom hitvilágáról.


Népszerű idézetek

Nymeria96>!

Az egyiptomi ábrázolásokon Heper isten általában emberi alakban, szkarabeuszfejjel jelenik meg. A szkarabeuszbogár egyébként az egyiptomi képzőművészet egyik legnépszerűbb motívuma. Különböző méretű díszek, ékszerek készültek a legkülönfélébb anyagokból: mészkőből vagy szteatitból, féldrágakövekből, mint például a karneol, az ametiszt, a zöld földpát és a fajansz. Ezek a tárgyak a szkarabeuszbogár pontos másai vagy annak stilizált változatai, melyeket rajzokkal, mágikus jelekkel, hieroglifákkal vagy istenek és királyok képmásaival díszítettek.

60. oldal

Nymeria96>!

Ozirisz valószínűleg a legismertebb egyiptomi istenség volt. Vonzereje emberi vonásaiban rejlett: emberként élt a földön, aki csak jót tett az emberiségért, és akit mégis elárultak és meggyilkoltak. Feltámadása és az örök élet reménye tovább növelte népszerűségét, melyet csak feleségéé, Íziszé múlhatott felül – már a római korban. Csupán a kereszténység hajnalán – mely lényegében ugyanazt az üzenetet hordozta, mint az Ozirisz-kultusz – áldozott le az egyiptomi panteon legszimpatikusabb istenének hírneve.

76. oldal

Nymeria96>!

Ízisz kultusza a Római Birodalom legtávolabbi szegleteibe is eljutott, még Britanniába is, ahol egyetlen „riválisa” Mithrasz volt. Ha Nagy Constantinus császár nem tiltja be Mithrasz tiszteletét, és Liciniusszal nem adja ki i. sz. 313-ban az általános vallásszabadságról szóló mediolanumi (milánói) ediktumot, Mithrasz és Ízisz talán ma is fontos istenségek lennének. Ízisz kultuszát Egyiptomban és a világ más részein felváltotta Szűz Mária és a gyermek Jézus vallásos imádata. De az istennő alakja még ekkor sem merült feledésbe. Mária és a gyermek Krisztus kronográfiája nagyon sokban hasonlít Ízisz és a gyermek Hórusz megjelenítéséhez, akit gyakran anyja ölében ülve ábrázoltak.

83. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Christiane Desroches-Noblecourt: Tutanhamon
Dieter Kurth: Az ókori Egyiptom titkai
George Hart: Az ókori Egyiptom
Dobrovits Aladár – Kákosy László – Komoróczy Géza – Trencsényi-Waldapfel Imre: Bábel tornya
Kákosy László – Varga Edith: Egy évezred a Nílus völgyében
Barry Kemp: Az egyiptomi Halottak Könyve
Rosalie David: Élet az ókori Egyiptomban
Peter A. Clayton: Fáraók krónikája
A. Rosalie David: Az egyiptomi birodalmak
Erik Hornung: Az egy és a sok