Miért ​nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők? 53 csillagozás

Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők? Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

A sikeres ausztrál szerzőpáros ismeretterjesztő könyve a férfi és a női gondolkodás és viselkedés különbözőségéről szól, azzal a céllal, hogy segítse a nemek közötti megértést. Széleskörű viselkedéstani, szocio-biológiai, pszichológiai felméréseken, antropológiai és agykutatáson alapul. Az önismereti kvízekhez hasonlóan izgalmas és szórakoztató, s a nemi szerepek biológiai meghatározottságának felismertetésével talán segít a kényes politikai egyenlőség és feminizmus túlzásaitól megszabadulni, amelyeknek – a két nemtől azonos viselkedést várva – részük lehet a párkapcsolatok tömeges megromlásában.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Hétköznapi pszichológia Park

>!
Fiesta, Budapest, 2019
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639258229 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin
>!
Park, Budapest, 2016
340 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789633552810
>!
Fiesta, Budapest, 2000
234 oldal · puhatáblás · ISBN: 9638133988 · Fordította: Szűr-Szabó Katalin

1 további kiadás


Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 18


Kiemelt értékelések

Könyveskuckó_reblog>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Zseniáls!
Pál Ferenc atyának van erről a könyvről egy jó youtube videója, egy saját előadása, de szinte szóról szóra ezt a könyvet mondja el, úgyhogy még jó, hogy ráakadtam!
Olyan humorral képes elmondani a tényeket, amelyek a női és férfi agy különbségeiről szólnak, hogy egyszerre nagyon informatív, ugyanakkor rendkívül szórakoztató olvasmány! Mindenkinek ajánlom figyelmébe, ha szeretnétek megérteni az ellenkező nem gondolkodását, tetteit.
Miért nem találják a férfiak a hűtőben a kaját, mikor majd kiszúrja a szemüket? Miért nem tudunk mi, nők annyira jól térképet olvasni? Miért beszélünk a férfiaknál sokkal többet, miért tudunk több dologra egyszerre figyelni és ők miért nem? És mi van, ha megérjük ezeket a különbségeket, és végre nem bosszankodunk egymáson, hanem elfogadással fordulunk egymás irányába. ;)

Izabelli>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Manapság szeretjük – és főleg a politika, média – összekeverni az egyenlőséget az egyformasággal. Nem vagyunk egyformák – mármint férfiak és nők, de egyenlők igen. Lesz, aki „hú de ismerős” élménnyel olvassa, valakinek ez már mind ismert tény, valaki felháborodik, hogy hogy lehet ilyeneket leírni, de úgy gondolom alapmű, ha meg akarjuk érteni – de legalább közelebb kerülni – saját magunkhoz és a másik nemhez.
Mind ezektől függetlenül én most kétségbe estem. Eddig azt hittem, hogy biztosan kilógok az átlag nők sorából az igényeimmel, hozzáállásommal – hát nem. Baromi átlagos vagyok. És ha a másik oldal leírása is helyes – márpedig annak tűnik, akkor a házassággal tényleg a tüzet és a vizet szeretnénk összezárni…
Most viszont keresek egy „hiperromantikus” könyvet, hogy helyre álljon a lelki békém.

Laszlo_Molnar_2>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Nehéz értékelnem ezt a könyvet. Először is nehéz azért, mert már megint fura fordításokat találni benne – pl. https://moly.hu/karcok/1098382 – és nem tudom, az olvasott hülyeségek hány %-a tudható be a fordítónak. Az is szörnyű, amikor nem veszi a fordító a fáradságot, hogy legalább egy lábjegyzetben jelezze, miként elemezget egy angol kifejezést a szerzőpáros a rejtett tartalmai miatt, vagy hogy miként lehet (béna, de) vicc az, hogy a férfiak egy része szerint a monogámia olyan anyag, amiből bútorokat készítenek (monogamy/mahagony).

De ha ezt félre is teszem, többre számítottam. Talán azért, mert még a női nemet furcsa idegen fajként vizsgáltam ifjonti érdeklődéssel, amikor utoljára olvastam a szerzőpárostól könyvet, de a Testbeszéd és a Miért hazudik a férfi? Miért sír a nő? emléke után ez a könyv csalódást okozott.

Persze, változnak az idők. És van is, ami nagyon helyes, hogy változik, de a jelenlegi női egyenlőségjogi küzdelmeknek akadnak zsákutcába haladó vadhajtásai is. Ennek a könyvnek az írásakor, már ~2000 tájt (a nálunk ilyen téren jóval korábban PC-bbé váló országban) érzi a páros, hogy várhatóan ellenszélben kell tenniük kijelentéseket a férfiak és nők különbségeiről. Merthogy ez tagadhatatlan, hogy vannak, amit a genderirányzatok extrémebb leágazásai mintha tagadni szeretnének. Férfi és nő egyenlő és egyenjogú kell, hogy legyen, efelől nem lehet vita, de hogy egyformák lennének, az kétségkívül tévedés.

A könyv ezen a téren okos dolgokat mond. Illetve okos dolgokat is mond. Kár, hogy közben aláássa a saját mondandóját hülyeségekkel. Először is, a könyv elején oldalakon keresztül próbálnak szabadkozni a divatos irányzatoknak való ellenszegülés miatt, és amikor olyan nagynevű tudósok véleményeire hivatkoznak, akiket sajnos nem tudnak megnevezni, mert azok is titkolják a véleményüket, akkor úgy érzem, talán rosszul, hogy csak engem akarnak megetetni majd mindenféle összeesküvés-elméletekkel. (De jó lett volna, ha már a könyv elején felhívják rá a figyelmet, hogy a végén 18 oldalas köszönetnyilvánítás és irodalomjegyzék található!).

Másodszor, a szórakoztató irodalom jegyében hol szexista „poénokkal” dobják fel a szöveget (ezek kiemelve jelennek meg, ami egy ideig valamiféle kiemelt tanulság képzetét kelti), hol pedig afféle tudománytalan konyhafreud módon a saját tapasztalataikat (házaspárról van szó) vetítik rá a létező női-férfi különbségekre. Macskakedvelőként például sarokba dobtam a könyvet, amikor azt írták, a nő babusgatja a macskát, míg a férfi titokban, amikor a nő nem néz oda, belerúg egyet. Persze hiába írják már a könyv elején, hogy nyilván minden ember eltér és így mindenki ebben-abban eltérhet a könyvben leírtaktól, mégis egy.egy olyann mondat és tanulság kizökkenti az olvasót, amivel speciel ő nem ért egyet a tapasztalatai alapján. És ez a macskaügy… sajnos kínos, mármint a szerzőpárosra nézve, ugyanis, hát, próbáltam statisztikákat szerezni, de csak brit felmérést (nem brit tudósok megállapításait :D) találtam, amely szerint a szigetországban az utóbbi időkben több férfi vallja macskakedvelőnek magát, mint nő, márpedig ha ez így van, akkor ez azt jelzi, hogy ez a hozzáállás a macskákhoz egyáltalán nem a nemünkbe kódolt adottság.

Bosszantóak ezek a felszínességek és a közepes IQ-jú olvasónak való kiszólások, mert eredményképp elveszti a hitelét az a szöveg, amelyen (már csak az irodalomjegyzék alapján is) nagyon sokat dolgoztak.Pedig fontos dolgokról van szó, igazi különbségekről férfi és nő között, és ezek közül párat egészen érthetően meg is magyaráznak, amivel érthetővé válik, hogy miért nem képes például egy férfi meglátni az orra előtt lévő vajat a hűtőben vagy miért van gond a nők térlátásával, mit nem képes férfi és nő felfogni egymás szexhez való hozzáállásában és miért stb. A sok töltelék és a sok felületesség között magamnak is találtam olyanokat, amelyek segítenek megérteni a feleségem „értetlenkedéseit”, ahogy azt is el tudom mondani, hogy az én „inkompetenciám” bizonyos dolgokban miből adódik és miért is olyan általános ez minden férfira. Akarom mondani, a férfiak többségére.

Fontos ezek ismerete, még akkor is, ha a könyvben foglaltak egy részét a média ma simán szexistának bélyegezné – és most a komoly tartalmakra gondolok, nem a néha valóban már-már szexista poénkodásra. Ezek ismeretében ugyanis oldódnak azok a feszültségek, amelyek a média aktuális hozzáállása miatt (is) a kapcsolatokba téves elképzeléssel kerülő párok között előbb-utóbb, a másik nem félre-, illetve nem ismerése miatt elkerülhetetlenül előjönnek. Szóval a béna fordítás és vicceskedő, felületes felszín alatt egy jó könyv is rejtőzik. Kár, hogy néha túlságosan mélyen.

csuriburi>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Ez a könyv jobb, mint egy párterapeuta! Nem szokásom, de ezt a könyvet teli ragasztgattam színes kis jelölőkkel a fontos részeknél. Őszintén mondom, hogy most már sokkal jobban értem, hogy mit miért csinálok én magam és körülöttem élő férfiak. Úgy érzem, hogy sokkal toleránsabb lettem az ellenkező nemmel, mert most már értem, hogy miért úgy viselkednek ahogy. Ajánlom mindenkinek ezt a könnyed stílusban megírt, tudományos alapokon nyugvó utazást a férfiak és nők eredendően különböző agyába!

2 hozzászólás
Dettig P>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Olvasás közben az embernek folyton „jajj, de ismerős” élménye van. Szórakoztató, érdekes és tanulságos olvasmány.

Pema>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Szerintem sokkal közelebb hozza a nőt a férfihoz, ha megérti, hogy lényegi és biológiai különbség milyen ősi tőről fakadnak. Bár attól még az együttélés nem lesz feltétlenül varázsütésre könnyebb, de sokszor, különböző helyzetekben, mégiscsak okoz egy AHA – élményt, mikor a homlokodhoz csapsz, hogy „ja tényleg, ez azért van…” :)

Szédeli_Futó_Tímea>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Szintén egy könyv, aminek minden háztartásban ott kéne lennie…
Helyen ént sok volt az adat, de hihetetlen módon az életről szól.. Segít megérteni, hogy mi miért van, és ezáltal elfogadhatóbbá tenni a súrlódásokat képező konfliktusokat.
Ajánlom mindenkinek!

zoltanbiro1988 P>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Ez nagyon jó volt, csak úgy peregtek az oldalak. Tetszett benne, hogy a férfiakról és a nőkről is írt jókat és rosszakat. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

NagyVani>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Rendkívül érdekes könyv volt, sok új dolgot megtanultam belőle. Hasznomra vált sok dolog, amit hasznosítani is fogok, a jobb kapcsolatok érdekében. Csak a vége fele volt pár unalmas oldal, a többi érdekes volt. Mindenkinek ajánlom.

apwbdum>!
Barbara Pease – Allan Pease: Miért nem képesek többfelé figyelni a férfiak, és miért nem tudnak eligazodni a térképen a nők?

Ez volt az első ilyen jellegű könyve amit olvastam.
Lehet, hogy tele van klisékkel, de én meglepődve tapasztaltam mennyire nem illek az átlagba, és egy kicsit toleránsabb leszek ezután a másik nem képviselőivel. És nem akadok ki azon, hogy nem találja a vajat a hűtőben, mert már tudom, hogy képtelen rá. (vagy csak ő is olvasta a könyvemet és jó kifogás?)
Nagyon köszönöm a kölcsön könyvet, amit a macskánk megrágott és ezért lett egy saját példányom, mert úgy nem adom vissza(inkább felhajtottam szerintem az utolsó példányt a városban. :)
Olvasás el elég vicces kis könyv.


Népszerű idézetek

Izabelli>!

A férfiak és nők mások. Se nem jobbak, se nem rosszabbak, csak mások. A tudomány ezzel tisztában is van, de a politikai irányvonal körömszakadtáig tagadja.

224. oldal (11. fejezet)

Izabelli>!

A kapcsolatokat az futtatja zátonyra, amikor a férfiak és nők nem ismerik el, hogy biológiailag másfélék, és amikor mindkettő azt várja, hogy a másik megfeleljen az elvárásainak.

229. oldal (11. fejezet)

Aurinko>!

Mivel a nők agyuk mindkét féltekéjét használják, sokuknak nehezére esik a jobb kezüket a baltól megkülönböztetni. (…) A férfi, aki vagy csak jobb vagy csak bal agyféltekéjét használja, sokkal gyorsabban különbözteti meg a jobbat a baltól.

59. oldal, harmadik fejezet (Fiesta, 2000)

NagyVani>!

Soha ne feledd: a nő romantikus lélek. Élvezi a bort, a virágokat és a csokoládét. Értesd meg vele, hogy te sem felejtetted még el ezeket a dolgokat.


Hasonló könyvek címkék alapján

John Gray: A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek
Szűcs Nóra: Szárnyak és gyökerek
Gillian Anderson – Jennifer Nadel: Mi nők
Tóth Miklós – Stadinger Zsuzsa: Bevezetés a szexuálterápiába
Buda Béla – Szilágyi Vilmos: Párválasztás
Linczényi Adorján – Radnai Béla – Vikár György: A szexuális élet zavarai
Buda Béla: A szexualitás modern elmélete
Hevesi Krisztina: Szex
Hevesi Krisztina: Szextrém
Sigmund Freud: Három értekezés a szexualitásról