A ​pozitív érzelmek hatalma 4 csillagozás

A boldogság evolúciója
Barbara Fredrickson: A pozitív érzelmek hatalma

Két ​év alatt húsz évet öregedett. Kivirult a szerelemtől. Ki ne ismerné ezeket a kifejezéseket? Már-már közhelyek, de mint a közhelyeknek általában, van igazságalapjuk. A rossz gondolatok, a stressz, a szeretetlenség a testet is megbetegítik, elgyengítik, míg a jó dolgok, a szeretet, a hála, a siker megfiatalítanak, megerősítenek és megszépítenek.

A fejlett nyugati kultúrákra jellemző a negativitás mint mérce. Nem a jóra törekszünk, hanem a rosszat akarjuk megszüntetni. Néhány évtizede megszületett a pozitív pszichológiai irányzat, amely azt tűzte ki célul, hogy a pozitív érzések, gondolatok, állapotok és célok mibenlétét és hatásait vizsgálja.

Barbara Fredrickson, a pozitív pszichológia egyik legismertebb képviselője ebben az új könyvében tudományos bizonyítékokat mutat be a pozitív és a negatív érzelmek-állapotok-gondolatok hatásairól.

A pozitivitás csodálatos dolog. Megfiatalít, megszépít, egészségesebbé, kreatívabbá és boldogabbá tesz, fejleszti a… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Az elme kerekei

>!
Akadémiai, Budapest, 2015
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789630596404 · Fordította: Erdélyi András István

Enciklopédia 5


Most olvassa 4

Várólistára tette 12

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

>!
Wanita
Barbara Fredrickson: A pozitív érzelmek hatalma

Vegyes érzelmeim vannak ezzel a könyvvel kapcsolatban, mert miközben csak egyetérteni tudok azzal, hogy sokszor negatívabbak vagyunk a kelleténél, több pozitív érzelemre lenne szükségünk és ezért valamennyit tehetünk is, berzenkedek attól, ha mindezt nagy szavakkal, oykor kicsit áhítatosan akarják nekem eladni.
Kezdem a könyv érdemeivel, amiért a három csillagot mindenképpen megérdemli. A szerző húsz éve kutatja a pozitív érzelmek hatásait, a könyv első felében ennek eredményeit olvashatjuk. Nem sok újdonsággal szolgált a könyv, de azt hiszem van amikor tényleg nem árt magunkat emlékeztetni arra, hogy az érzelmeink milyen hatással vannak egész működésünkre, testünkre, szellemi teljesítményünkre és egyáltalán életünk minden aspektusára. A könyv felhívja a figyelmet az érzelmek tudatosításának fontosságára, és érzelmi háztartásunk karbantartására, amit szerintem nem lehet eléggé hangsúlyozni. Én határozottan többet gondolkodtam az érzelmeimen az elmúlt egy hónapban amíg kis adagokban olvastam a könyvet, és fel is fedeztem mikor rágódok túl sokat, vagy veszem elő a múlt sérelmeit csak mert éppen rossz a kedvem, és ha ezt el tudta érni a szerző az már mindenképpen eredmény. A könyv második felében gyakorlati tanácsokat kapunk a pozitív érzelmek növeléséhez, a negatítvak csökkentéséhez. Itt sem találtam túl eredeti gondolatokat, szerintem ezek a köztudatban mind benne vannak, megerősítésnek mindenképpen használható.
A negatívumok. Sajnos sok van. A stílus, a nagy szavak, áhítattal és olykor úgy éreztem elfogultsággal teli sorok nagyon sokat rontanak könyv élvezhetőségén és a tartalom hitelességén. Az utolsó 30 oldalt már nehezen emésztettem meg. Nagyon gyakori az általánosítás, az emberi működés leegyszerűsítése, a szószaporítás, ismétlés, feleslegesen hosszú az egész könyv. A maszatolásokkal, mint a „pozitivitás kiterjeszti az elmét” vagy a „pozitivitás fénye beragyogja az életünket” már végképp nem tudtam mit kezdeni. Ezek nem túl tudományos vagy meggyőző érvek egy kutató tollából. Bizonyos tanácsok teljesen használhatatlanok, jó lett volna ha inkább csak az elméleti fejtegetésnél marad a szerző.
A könyv érdekessége: nem hiszem hogy van még egy olyan kötet, amelyben ilyen sokszor szerepel a pozitivitás szó. Kb 15 oldal kivételével minden oldalon többször is olvashatjuk.
Mindezek ellenére kinek ajánlom a könyvet? Akik hajlamosak túl sokat rágódni a problémákon, hosszú időre beleragadni a negatív érzelmekbe, azokban felerősítheti az érzelmek tudatosabb kezelésének szemléletét.

>!
Zsuzsanna_Sinka
Barbara Fredrickson: A pozitív érzelmek hatalma

A könyv nem a kamu „Gondolkodj pozitívan mindig és minden szép és jó lesz.” vonalat erősíti, ez az „igazi”, pozitivitásról szól, érthetően és praktikusan próbál segíteni jobbá tenni az életünket.


Népszerű idézetek

>!
Wanita

Az élet élvezetének képessége gyakran az önbecsüléssel van összefüggésben, azzal, hogy méltónak érzi-e magát az ember arra, hogy jó dolgok történjenek vele, vagy sem.

248. oldal

Kapcsolódó szócikkek: önbecsülés
>!
Wanita

A kidőlt fa hamarosan földdé válik. És a föld nem szilárd. Tele van élettel, és folyamatos változásban van.

106. oldal

Kapcsolódó szócikkek: föld
>!
Wanita

De a hálának van egy ördögi ikertestvére: a lekötelezettség. Ha azt érezzük, hogy valamit muszáj viszonoznunk, akkor nem hálát érzünk, hanem lekötelezve érezzük magunkat, amely gyakran kifejezetten kellemetlen érzés. Ha le vagyunk kötelezve, akkor nem szívből viszonzunk, hanem egy üzleti cserét bonyolítunk le. Ezzel szemben ha hálásak vagyunk, akkor szabadon és kreatívan adunk. Ez adja a viszonzás igazi, jó érzését, ami a szívből jövő méltányolás és az öröm keveréke. A hála nem követ szabályokat. Nem olyasmi, amit illemtanórán megtanítunk a gyerekeinknek.

64-65. oldal

Kapcsolódó szócikkek: hála · lekötelezettség
>!
Wanita

(…) azok az emberek, akik egy krízishelyzet után talpra álltak, nagyobb érzelmi komplexitást mutatnak.

147. oldal

>!
Wanita

Megrázott, hogy a csend milyen élvezetes.

105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: csend
>!
Wanita

Rájöttem, hogy a pozitív és negatív érzelmek különböző időskálán működnek. Amíg a negatív érzelmek által kiváltott, beszűkült tudatállapot csak abban a pillanatban volt értékes, amikor valami veszélyeztette az elődeink túlélését, addig a pozitív érzelmek által létrehozott nyitott tudatállapot másként és hosszabb távon volt értékes az őseink számára. A nyitott tudatállapot azért fontos, mert az idők során ez a kiterjesztett tudatosság építette fel az őseink erőforrásait, arra sarkallva őket, hogy hasznos jellemvonásokat, képességeket és készségeket fejlesszenek ki. Ezek az új erőforrások tartalékot képeztek, amelyek segítségével az őseink könnyebben birkóztak meg a később jelentkező és a túlélésüket fenyegető, elkerülhetetlen veszélyekkel.

39-40. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

M. Scott Peck: Úttalan utakon
Almási Kitti: Hűtlenség… és ami mögötte van
Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
Erich Fromm – Daisetz Teitaro Suzuki: Zen-buddhizmus és pszichoanalízis
Carl Gustav Jung – Marie-Louise von Franz (szerk.): Az ember és szimbólumai
M. Scott Peck: A járatlan út
John Douglas – Mark Olshaker: Sötétség
Don Richard Riso – Russ Hudson: Az enneagram bölcsessége
Roy F. Baumeister – John Tierney: Akaraterő
Shirley Trickett: Csak semmi pánik!