Halálka (Halálka 1.) 67 csillagozás

Barbara Cantini: Halálka

Halálka egy kislány, de nem olyan, mint a többiek: ő egy zombilány.

A Málladosó Villában él Néhay nénivel és egyetlen barátjával Bu Songgal, egy albínó agárral, akivel sülve-főve együtt vannak.
Halálka szeretné, ha lennének vele egykorú barátai, akikkel játszhatna, de megtiltották neki, hogy mások előtt mutatkozzon: még a végén megijednének tőle.
Egy nap azonban elérkezik a megfelelő alkalom: Halloween ünnepe!

Halálkának még csak be sem kell öltöznie…
De mi lesz, ha a többi gyerek rájön, hogy Halálkán nincs is jelmez?

Tagok ajánlása: 8 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Olvasni jó!

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634576075 · Fordította: Andó Gabriella · Illusztrálta: Barbara Cantini

Kedvencelte 2

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 46

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Barbara Cantini: Halálka

Már maga a tény, hogy zombi kislányról szól a mese, annyira felkeltette az érdeklődésemet, hogy amint kapható lett, megvettem.
A fülszöveg igazán kecsegtető, viszont nem teljesen fedi a valóságot.
A humor része számomra lapos maradt, bár elmosolyodtam egy – egy oldalon, de semmi több.
Viszont ami a könyv pozitív részét illeti, nagyon szép rajzokkal van ellátva.
És úgy láttam a fordítás is jól sikerült.
Maga a történet cseppet egyhangú, de nem adom fel, hamarosan megérkezik a többi rendelésemmel együtt a második része.
Egy olvasásnak megfelelt.

>!
meseanyu MP
Barbara Cantini: Halálka

Bár mostanában nem vagyok valami jó viszonyban a halállal, azért mégis nagyon kedves olvasmánynak találtam ezt a könyvet. Addams Family hangulatú, mind képekben, mind történetben. Vicces részletek a rajzokon, szívmelengető sztori a másság elfogadásáról, nem kell ennél több egy jó gyerekkönyvhöz.

>!
AniTiger MP
Barbara Cantini: Halálka

Morbid, humoros történet magányról és elfogadásról. Azt hiszem, hogy teljesen kielégítette minden elvárásomat az írónő, ráadásul valami eszméletlenül aprólékosan illusztrálta ezt az elborult kis mesét. Öröm forgatni mind a képek, mind a történet miatt. Bírtam Halálkát-Amálkát, de a szívem csücske Bu Song, az albínó agár. [Ajánlott Halloween környékén olvasni!]

Bővebben:
https://hagyjatokolvasok.blogspot.com/2020/02/halalka1.html

>!
kratas P
Barbara Cantini: Halálka

Ötös rajzok és öt csillag a fordítónak.
A történet kedves, bár nem túl humoros, de mindenképp segít puhítani a zombikkal kapcsolatos ellenérzéseket. Azért ha lehet választani, akkor inkább Csukás Istvánt olvasson a gyerek, mint ezt (már bocsánat, de maradi vagyok).

>!
ggizi P
Barbara Cantini: Halálka

Bár vannak gyerekeim, akiknek tudom, hogy tuti tetszeni fog, ezt a könyvecskét igazából magamnak vettem, bocs – bár otthon ezt nem hangoztatom :P :)
Amilyen morbid, olyan szépséges.

>!
wzsuzsanna P
Barbara Cantini: Halálka

Nagyon szeretem a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában megjelenő mesekönyveket, az utóbbi időkben sok ilyenhez volt szerencsém, és kivétel nélkül remek szórakozást nyújtottak még felnőtt fejjel is. Amikor tehát először megláttam Barbara Cantini sorozatának kezdő darabjait, nem volt kérdés, hogy olvassam őket, főleg, ha még a különleges témaválasztást is figyelembe vesszük. Gyerekkoromban nagyon szerettem az Addams Family-t, a borítóra pillantva pedig nehéz lett volna nem Wednesday karakterére asszociálnom- azt leszámítva, hogy jelenlegi főhősünk, Halálka, sokkal szívmelengetőbb és kedvesebb jelenség. Lényeg a lényeg, fejest ugrottam a haláli kalandokba, és még ha nem is én vagyok az elsődleges célközönség, nagyszerűen szórakoztam a történeten és az ötletes rajzokon.
A sorozat főhőse Halálka, egy zombikislány, aki a Málladozó Villában lakik Néhay nénikéjével, albínó kutyusával és még számtalan furcsa és kísérteties szerzettel. Az egyes kötetek Halálka egy-egy kalandját mutatják be részletesebben, az első részben pedig természetesen jobban megismerhetjük főszereplőnket és közvetlen környezetét. Ezen a ponton be is szúrnám már, hogy mennyire szerencsés, amikor egy író egyben illusztrátora is a saját kötetének, ilyenkor sokkal erősebb a kohézió szöveg és kép között, és az olvasó tudja, hogy a történet hősei pontosan úgy láthatók általa is, mint ahogyan a szerző megálmodta őket. Rögtön az első lapokon elveszünk a részletgazdag, végtelenül szellemes és szerethető rajzokban, ahol különösen tetszettek az apró kis megjegyzések és kiegészítések is, amikkel az írónő megmagyaráz egy-egy részletet. (…)
(…) Az oldalszámot tekintve láthatjuk, hogy ez nem egy túlságosan hosszú történet, gyakorlatilag fél órán belül kényelmesen a végére lehet érni, ráadásul a szöveg is eléggé szellős. Ugyanakkor Cantini mégis tesz arról, hogy ne daráljuk le túl gyorsan a mesét, erre a legjobb eszköze a korábban is említett mesés illusztráció. A képek szinte a teljes oldalakat kitöltik, jópofák és mozgalmasak, így minden lapozásnál bőven van mit nézegetni, keresgélni, és persze nevetni is, hiszen a humornak nagyon erős szerepe van a kötetben. Sokat gondolkodtam azon, hogy vajon hány éves kortól olvasnám fel vagy adnám kézbe jó szívvel, a borítón 5 év van feltüntetve, és valószínűleg ez helytálló is. Én csak amiatt aggódnék, hogy nem ijesztő-e egy kisebb gyereknek, de az az igazság, hogy a horrorfilmbe illő részletek olyan tökéletesen lettek a gyermeki világba átültetve, és minden szereplő és helyszín olyan szerethető, hogy nagy valószínűséggel ezzel nem lenne probléma. Kisiskolás kortól mindenesetre teljesen biztos vagyok benne, hogy beszippantja majd a lelkes olvasókat, Halálkát ugyanis egyszerűen lehetetlen nem megszeretni.
Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2020/02/halalka-1-halal…

>!
ap358 P
Barbara Cantini: Halálka

Sokáig haboztam, hogy elolvassam-e vagy sem, végül a cím csak győzött. Érdekelt, miként tudnak bemutatni gyerekeknek egy zombikislányt kedvesen és barátságosan.
A humor sajnos nem olyan erős, mint azt beharangozták, ellenben az illusztrációk melletti megjegyzések, a nevek nagyon frappánsak. A cselekményt elmondja a fülszöveg: Halálka barátokat szeretne, és Halloween estéjén végre megteheti, hogy kiszökik és beáll a cukorkagyűjtögetők csapatába. Haladós, könnyű kis olvasmány.
Ami még mindig különös számomra, hogy a mese kicsiknek szól, és azt veszem észre, a kortárs meséknél egyre kevésbé divat a hagyományos állatszereplők, és egyre több a vámpír, zombi, stb. A történet nem félelmetes, de az azonosulási lehetőség így zavaros.

>!
Papillon_εïз IP
Barbara Cantini: Halálka

Istenem, ez a mese! Imádom! Mennyivel jobb lett volna a gyerekkorom mese téren, ha ezt akkor olvasom. Biztos, hogy előkerül, ha lesz gyerek.
Szépek a képek, viccesek a nevek és a mondandó is édes.

>!
csfannie P
Barbara Cantini: Halálka

Mondanám, hogy az unokahúgomnak vettem… de kivételesen nem. :D
Halálka történetét eleinte nem tartottam érdekesnek, mert nem olvasok saját magam szórakoztatására gyermekkönyveket, viszont minél többet láttam, annál jobban megtetszett ez a szokatlan történet. Attól tartottam, hogy ijesztő lehet a gyerekeknek, de a jópofa rajzoknak és megjegyzéseknek köszönhetően ez a félelmem alaptalan volt. A kiadás igényes lett, és a fordítás is zseniális, nagyon tetszettek Halálka felmenőinek nevei. A rövidsége ellenére szerintem fontos mondanivalóval bír, és ezáltal a kisebbek is megérthetik, hogy be kell fogadni azokat, akik másabbak, mint mi – még akkor is, ha zombik. :)

>!
schesztiஐ P
Barbara Cantini: Halálka

Hát szóval ahogy annak idején a Holdas Hanna könyveken is gondolkodóba estem, egy percig ezzel sem tudtam mit kezdeni… Mármint én imádtam, persze! :))) De hogy ezt mekkora gyermeknek kellene olvasni, azt nem tudom. :D
Persze, ma már mások a gyerekek, szerintem a horrorfilmeket is jobban bírják, mint én, szóval kisiskolás korukra simán a kezükbe adnám. :)
És hát tüneményes. :)
A rajzok, a szobában található tárgyak megjelölése és a magányos kislány, akinek legfőbb vágya, hogy a többi gyerekkel játszhasson. Megható és kedves mese, még ha kicsit szörnyű, illetve morbid is. :)
Ja, és itt még a nevek is kifejezetten tetszettek, szóval plusz pont a fordításért!! :D


Népszerű idézetek

>!
Könyvmolyképző KU

És ekkor Halálkának RAGYOGÓ ÖTLETE támadt!
Ő is csatlakozik a többi gyerekhez, és úgy tesz majd, mintha csak Halloweenre öltözött volna be. A terv holtbiztos volt, nem vallhatott kudarcot, de azért jobb, ha Néhay nénit nem avatja be.

>!
Könyvmolyképző KU

Titokban beosont a néni szobájába, és kiszedte a dobozból az ékszereket, hogy kölcsönvehesse. De ez nem az idős hölgyek szokásos ékszerdoboza volt ám, hanem… Gyász bácsi koponyája! És borzasztó nehéz volt rábírni, hogy maradjon csendben. Igazi házsártos vénség volt, aki minden újdonságot és változást utált.

>!
Könyvmolyképző KU

Néhay néni szigorúan megtiltotta neki, hogy bárki előtt mutatkozzon, de legfőképpen a falubeli gyerekek előtt. Folyton azon aggodalmaskodott, hogy felfedezik és elüldözik őket a házból. Mihez kezdenének akkor? Nem, nem, jobb, ha nem keltenek feltűnést, hadd higgye továbbra is mindenki, hogy a villa lakatlan.

>!
Nikolett0907 P

Halálka nem olyan volt, mint a többi gyerek.

(első mondat)

>!
AniTiger MP

– Micsoda véletlen! A minap Néhay nénikém is alaposan lecsutakolta a sírját! Nagyon kényes rá, hogy rendben legyen.
Tereza, a boszorkány így szólt:
– Jaj, de vicces vagy, Amálka! – És az összes gyerek nevetni kezdett, mert azt hitték, Halálka csak tréfál.

>!
Nikolett0907 P

Nagy és kerek szeme két golyóbisra hasonlított. És dülledt volt. Ezenfelül karikák sötétlettek körülötte. Na és? A lila végtére is szép szín, és most ráadásul menő.

>!
Caledonia_Valley P

Éjjel volt, az eső egyre csak szakadt,
A nadrágtartóm meg otthon maradt.
Egyszer csak megláttam egy temetőt,
Sötétet, feketét, naná, hogy rettentőt!
Lám, a sírok között egy nő bolyongott,
Láttam, szőke haja a hátára omlott.
Liza néném volt az, szellemképében,
Mély, fekete sírját csutakolta éppen!

>!
AniTiger MP

Épp azt tiltották meg Halálkának, amire a világon a legjobban vágyott: nem játszhatott a falubeli gyerekekkel, nem szerezhetett magának barátokat.


A sorozat következő kötete

Halálka sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Roberto Pavanello: A berozsdásodott lovag
Otfried Preußler: A kis szellem
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Csukás István: Pom Pom meséi – Festéktüsszentő Hapci Benő
Julia Donaldson: A Graffaló
Marék Veronika: Kippkopp a fűben
Pásztohy Panka: Mentsük meg a kiskutyám!
Marék Veronika: Boribon és a hét lufi
Julia Donaldson: Zog, a sárkány
Bonny Becker: Medve látogatója