Barátság ​a négy fal között 46 csillagozás

Amigos egy POKET oldalban
Barátság a négy fal között

A koronavírus-járvány hatására igazi hiánycikké vált a közösség, hiszen mindenki megtapasztalhatta, milyen érzés távol lenni a családtagoktól, barátoktól. Hasonló élményt élnek át azok a beteg gyerekek is, akik kezelésük során heteket vagy akár hónapokat töltenek a kórház falai között, és akiket az Amigos Alapítvány önkéntesei rendszeresen látogatnak. Ez a párhuzam ihlette az „Amigos egy POKET oldalban – avagy barátság a négy fal között” című irodalmi pályázat kiírását, amelynek a legjobb 50 műve megtalálható ebben a különleges POKET kiadványban.

A művek szerzői: Fekete Flóra Márta, Tóth Eszter, Harka Sára, Schmöltz Margit, Aux Eliza, Németh Krisztina, Szabó Virág, Szöllősi Bernadett, Nagy Zsófia, Hajdu Gabor, Nádasdi Éva, Fábián Krisztina, Papp Attila, Donnert Károly, Mohai Szilvia, Horváth Judit, Kutyifa Anikó

Tartalomjegyzék

>!
POKET Publishing, Budapest, 2020
110 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786158159388

Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 5

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 17


Kiemelt értékelések

Molymacska P>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Karantén időszakában engem is elért a pályázati felhívása a POKET-nek. Érdekesnek tartottam, volt is egy (zseb)könyves sztorim, de valahogy csak nem sajtolódott ki belőlem időben (és karakterszámban megfelelően). Így talán a nyertes szerzőknél is jobban vártam, milyen történetek lesznek ebbe a könyvbe beválogatva.
Alapvetően a kötetet tematizált, karantén, koronavírus, volt az egyik tematika, illetve a hátrányos helyzetű beteg gyerekek, akik kórházban léteznek, élnek. Ettől függetlenül viszont mondhatjuk azt, hogy roppant más történeteket kaptunk, hiszen minden szerző kicsit mást ír, kicsit más szemszögből, máshogyan.
Nagyon tetszett benne ez a változatosság. Számomra jó volt, hogy váltakoztak a kicsit viccesebb történetek a mély, picit depresszívebb, szorongástól sem mentes történetekkel. Az is jó benne, hogy nem mindegyik történet gyerekekről szól, így valójában a felnőttek is találnak olyan novellát, amely a saját életüket mutatja be a karanténban off. Közben pedig látható volt más, hogy az emberek, családok, hogyan élik meg ezt az egész karantén helyzetet.
Az én kedvenc novelláim, amiket bátran ajánlok a következőek: Hetes vagyok (mely első helyezést is ért el), amely annyira vicces, annyira reális, és annyira elemeiben karantén, hogy ennél jobb történet (számomra) nem is volt a kötetben. Napozunk és lapozunk, a könyv szeretete, Rapunzel, a mesés remény, Kedves Koronavírus! a többféle probléma megmutatása, és vicces stílusa, Négy fal között Istennel a remény elvesztése, és a boldogság keresése, Nyápic egyértelműen a macskatéma, Bástyaelőny a képzelgésekben gazdag gyerekszemszög, a Bogaras vagyok pedig a bogaras szereplő miatt volt számomra maradó és kedves, pozitív élmény.
Nyilván volt számomra semmitmondó novella is (novelláskötet esetében ez elkerülhetetlen), de ettől még számomra több volt a jó, pozitív írás, mint a semmitmondó, vagy negatív.
Az illusztráció kérdése viszont engem belül kissé megosztott. Egyrészt tényleg jófejség, hogy gyerekek rajzolhattak bele, ám sajnos sokszor ez olyan furcsává, torzzá, gyerekessé tette a kötetet (miközben a novellák sokszor igazán felnőttesek). Emellett látszott, miket készített idősebb gyerek, vagy egyetemista is. Nem tökéletes ilyen formán az illusztráció, ám mégis egyes helyeken nagyon jól megtalálja, átadja a hangulatot.
Alapvetően örülök, hogy olvashattam ezt a kötetet. Nagyon jó beszélgetéskezdeményező kötet, amelyből akár egy-egy novelláról is lehet rengeteg beszélni (mi mit tettünk abban a helyzetben, milyen érzés volt, mit lehetett volna másképp tenni, ha hasonló helyzet lesz, mit csinálunk majd), miközben mégis segít egy picit lazábban, egy picit viccesen nézni az adott (nem túl pozitív) helyzetet. Van olyan történet, amit gyerekeknek is ajánlok, más történetek inkább felnőtteknek szólnak.Ha viszont úgy érzed, ez a téma nyomaszt, akkor ne ezt a kötetet vedd meg, mert pozitív és vicces történetek mellett igenis ott van a kicsit borongósabb novellák is, amelyek lehet, tönkretennék az olvasási élményed.

latinta P>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

    Ma kiszabadultam egy kicsit itthonról, és kincset találtam.

    Különleges ez a könyv több szempontból is.

    A méretük miatt amúgy is szeretem a POKETeket, mert folyton azt üzenik, nem kell állandóan az okostelefonokat* nyomkodni. Van egy másfajta világ is, a hálón túl.

    Amikor nekikezdtem, kicsit megdobogtatta a szívemet, milyen pazar, színes képi világ tárul elém a könyv lapjairól: a betűk összerendeződéséből kibontakozó szöveg(es kép)ek a páros oldalakon, velük szemben pedig a csillogó, ragyogó, reményt és harmóniát sugárzó illusztrációk, megannyi kis medalion.
    Nagyon összetartoznak ők, és most már összetartozunk mi is.

    Köszönöm.

* off

Kedves_Könyvek I>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

A kötetben szereplő írások megmutatják, hogy akármennyire is sötétnek tűnik ez az időszak számunkra, ne feledjünk példát venni a kis hősökről, akik bátran harcolnak nap mint nap a saját démonaikkal. Mind küzdünk, ki ki a maga módján, a bajaival. Nem vagyunk egyedül, ne hagyjunk másokat egyedül. Mert barátság igenis születhet a négy fal között.

Dorina_S>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Felcsillant a szemem, amikor kiderült, hogy jönnek novemberben az új Poketek, és ez a kis zöld könyvecske az egyik első volt. Bevallom először az egyik kedvenc írónőm miatt terveztem és szándékoztam beszerezni. Biztos voltam abban, hogy @Schmöltz_Margit most is kiemelkedőt alkotott, csakúgy, mint a történelmi kötetek terén. Ezt követően kiderült, hogy az egyik kedvenc színészem, Zoltán Áron e kiadvány nagykövete és Margit egyik írása lett a kedvence…így evidens volt, hogy a könyvespolcomon fog landolni gyarapítva ezzel a Poket gyűjteményemet.

Ma volt a élő, online könyvbemutatója a Barátság a négy fal között, amely a tavaszi karanténidőszakot dolgozza fel novellák formájában. Egyféle lenyomata mind szöveg, mind illusztrációk terén. És az online beszélgetés után egyértelmű volt, hogy én ezt még ma este ki is olvasom. Számos esetben megkönnyeztem az írásokat. Olyan őszinte, néhol fájdalamas, néhol vidám és kacagtató jelenetekbe bukkantam, hogy tökéletesen összefoglalták, amit én is éreztem tavasszal. Igaz, én nem voltam karanténban, mert jártam dolgozni…de sok minden amihez az évek során hozzászoktam egyszer csak eltűnt…és ezt nehéz volt megszokni, feldolgozni. Ezek novellák megmutatták milyen is volt ez a rendhagyó időszak, milyen érzésekkel, félelmekkel, vágyakkal kellett megküzdenie az embereknek. Hogy az apró, máskor oly jellegtelen és jelentéktelen dolgok mennyire fel tudják dobni a hangulatot és meg tudják változtatni a napot, a hozzállást. Magát az embernek a hangulatát mennyire tudják befolyásolni.
Ez a kötet megmutatta, milyen fontosak az emberi kapcsolatok, mennyire megvisel bennünket a hiányuk, hogy ebben a rohanó világban nem fordítuk az ápolásásukra és gondozásukra elég időt.
A sok kórházi témájú novella el is gondolkodtatott, és meg is változtatott bennem jó pár dolgot és ezért csakis köszönettel tartozom az alkotóknak. Az én személyes kedvencem Papp Attila Ablakok című novellája. Olvasás után kicsit meg is indult a vízesés, gyönyörűen megfogalmazott sorok….a lelkemig hatolt.

Ez a kis könyvecske, olyan mint a Nagy Gatsby-ben a zöld fény, ami a remény szimbóluma…úgy ahogy ez a könyv is. Mert egyszer ennek vége lesz, csak bízni kell.

theodora P>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

A 100 szóban Budapest 2020 után egyből ezt kezdtem el olvasni, hasonló kötet – a válogatott írások változatosságában ill. az illusztrációk sokszínűsége miatt. A kötetben olyan történetek kaptak helyet amiben egyrészt a tavaszi karanténidőszak, másrészt a kórházban élő, magányos gyerekek a főszereplők – nem kérdés, hogy kinek van nehezebb helyzete. Érdekes bepillantás volt ez sokféle életbe, volt ami humoros is tudott lenni a helyzet nehézsége ellenére, volt ami inkább szívszorító.

laura1016 P>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Sokat gondolkodtam, hogy mit is írhatnék erről a kötetről. Nekem nagyon tetszett, csakis ajánlani tudom mindenkinek. Megfogalmazott mindent ez a kötet, amit a karantén(ok) alatt éreztem. Engem ez a második talán jobban megviselt mint az első, viszont sok novellát tudtam a mostani karanténomra vonatkoztatni. A fél csillagot talán azért vontam le, mert sok kórházas sztori nekem kicsit nyomasztó volt, persze tökéletesen megértem, hogy miért tették bele őket.
Hol nevettem a novellákon, hol pedig elgondolkodva ültem felettük. Úgy érzem tényleg mindent megfogalmaztak ezek a művek, amit éreztem és ami érzek. Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt a kötetet. :)
Kedvenc novelláim: Hetes vagyok (5.o.), Napozunk és lapozunk(18.o.), Minden (26.o.), itt most szavak nem csak (28.o.), Kedves koronavírus! (40.o.), Négy fal közt Istennel (76.o.), Nyápic (84.o.) Örömmorzsák (104-105.o.)

Bianka_s_treasures>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Voltak vicces és szomorkás novellák is. Nem csak beteg gyerekekről szólnak az egy oldalas történetek, így mindenkinek csak ajánlani tudom. Sokszor éreztem a történetek olvasása közben, hogy jé ezt én is így éltem meg, vagy az online oktatás során ilyet én is hallottam. Voltak megrázó történetek is, amik gondolkodásra késztettek.

Meglepő volt olvasni, hogy mennyiféleképpen éltük meg a pandémia időszakát. Remek kezdeményezés, remélem hamarosan már csak, mint emlék marad meg erről az időszakról.

Az illusztrációk csodaszépek és nagyon illenek a történetekhez, szépen kiegészítették, teljessé tették ezt a poket zsebkönyvet. Az első novella nagyon jó nyitásnak megalapozza a hangulatot.

Továbbiakért kattints a blogomra :)
https://biankakincsei.blogspot.com/2021/07/2021-julius_…

pillangóhatás>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

'Kicsit' lemaradtam erről a kezdeményezésről, pedig képben szoktam lenni a POKET tevénységekkel. Nővérem kapta ezt a kötetet a sógornő jelöltjétől és lehet, ha ezen az úton nem kerül a kezembe, akkor soha tudomást sem szerzek róla, pedig ez ZSENIÁLIS!

Nagyon tetszett az alapkoncepció, hogy egy oldal írás volt, a másik oldalon pedig az írással kapcsolatos világ volt megrajzolva.

Fura volt kicsit újra olvasni erről az egész elzárt világról, de a furában egyszerre vegyültek pozitív és negatív dolgok is. Sok szemszögből láthattam ezt a vírushelyzetet. Láttam épp érettségiző diákként, aki azt sem tudta mi lesz vele, láttam gyári munkásként, láttam végzős egyetemistaként és diplomás ápolóként is, viszont beteg gyerek szemszögéből abszolút nem. Nagyon nehéz napokat, heteket, hónapokat éltünk és a mi nehézségeink korántsem értek fel ezekhez. Jó volt róla olvasni, remélem mégegyszer nem kell ezt az egész förmedvényt átélni..

ivi007 P>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Nagyon sok megható írás van benne, igazán kellemes élmény volt elolvasni. A díjnyertes pályamunkák kiválóak, humorosak, szívhez szólóak. De a többi írás között is találtam több nagyon jól sikerült alkotást! Gondolkozom azon is, hogy ajándékba veszek karácsonyra ismerősöknek is!

1 hozzászólás
dorkabuba>!
Barátság a négy fal között

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

    Erről a projektről teljes egészében lemaradtam, és akkor sem néztem rendesen utána, amikor megvettem a könyvet. Az elolvasása után megtettem, és megértettem pár dolgot. Az Amigos a Gyermekekért Alapítvány egyetemista önkéntesekből áll, akik beteg gyerekekkel foglalkoznak. Itt vált világossá, hogy miért van annyi kórház ebben a kötetben. Egyébként egy fontos nézőpont, csak meglepődtem, hogy ennyire domináns a kötetben, mert sem a „gyerek”, sem a „kórház” részével nem voltam tisztában előzetesen. Ettől függetlenül nem mindegyik írás betegség- vagy kórházközpontú – ezért nem esett le hamarabb.
    Sok szó esik mostanában arról, hogy hogyan hat a gyerekekre a karantén, a bezártság (meg nyilván, hogy felnőttként milyen 0-24-ben a gyerekkel egy lakásban lenni, de ez itt most nem téma). Talán az egyik legtisztább bemutatása ennek ez a kötet, még ha jórészt a kórházi kezelésre szoruló gyerekek vannak is fókuszban.
    A borító zöld színe az egyik kedvenc árnyalatom, és nagyon szimpatikus az is, hogy mindegyik 150 szavas alkotáshoz tartozik egy illusztráció is, amit gyerekek és az alapítvány önkéntesei készítettek. Az is nagyon tetszett, hogy a zsűritagok kiválaszthatták a kedvenceiket, és ezeket külön meg is jelölték – ezzel a zsűritagok személyét is megörökítve. Mécs Anna kedvence például pont egy olyan volt, amit a Gyerekzár novelláskötete alapján gondoltam róla, hogy kedvel. Az is nagyon kedves és személyessé tévő ötlet, hogy a kötet végéhez hozzácsaptak ~20 oldalnyi Az én karanténom története részt pontozott papírból. Így nyugodtan lehet rá rajzolni, írni – ami csak tetszik. off Az egyetlen, amit kicsit másképp csináltam volna, az a sorrend. Szerintem is az 1. helyezett a legütősebb alkotás, de célszerű lett volna inkább a kötet végére tenni a díjazottakat, mert olvasás közben kicsit néha motivációját veszti az ember a folytatáshoz.
    Magukban az alkotásokban az közös, hogy az érzelmi tartalmuk mély. Viszont a minőség eléggé változatos. Volt, amit nem értettem, olyan is volt, ami mint írás szerintem kifejezetten gyenge volt. De nyilván ennek a kötetnek nem az irodalmi értéke a lényege, és nagyon jó kis ötletek is vannak a novellákban/versekben. És maga az egész projekt nagyon szimpatikus.


Népszerű idézetek

agg_álborda >!

A gondolatainkat ki fertőtleníti le?

78. oldal (Nánia Hanna: Variációk bezártságra)

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

agg_álborda >!

Aux Eliza
Rapunzel

Mama szerint olyan vagyok, mint Rapunzel a kedvenc mesémben. Szeretek festeni, királylányos ruhákban járni, és várok a hercegemre. Az egyetlen különbség köztünk, hogy Rapunzelnek van haja. Egyszer, amikor Mama a körmét vágta, megkérdeztem, miért nő gyorsabban a köröm a kezén, mint a lábán. Azt mondta, azért, mert azt a kertben többet használja. Azt is mondta, ha sokat használom a fejem, az én hajam is gyorsabban nő majd. Most az egész világ Rapunzelre hasonlít: mindenki be van zárva a saját tornyába, sőt másoknak még hajuk is van. Én már így nem is vagyok annyira Rapunzel. De a mama szerint csak tovább kell használnom a fejem, és mire kijöhetünk a tornyunkból, már nekem is szép, hosszú aranyfonataim lesznek. Alig várom!

24. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Kapcsolódó szócikkek: haj, hajszál · Rapunzel
Dorina_S>!

– Olvassunk együtt, így megint lesznek élmények, amik összekötnek! Így tudni fogod, hogy gondolok rád.

44. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Andrea_Kerekes>!

De mi lapulhat egy kórházi köntös zsebében, amit egy kisgyerek visel? Van rajta egyáltalán zseb? És ha igen, mennyi keserűség és magány fér el benne? Hiszem, hogy mindig épp csak annyi, hogy legyen mellette még hely a reménynek is.

54. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

1 hozzászólás
Dorina_S>!

Budapest az a hely, ahol egyszerre lehetsz borzasztóan magányos, és mégsem lehetsz egy percig sem egyedül.

26. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

agg_álborda >!

Dobosy Tímea
Metszéspont

a balkonokról
ma még a zene sem szól:
ócska kirakat.

futnék amoda.
telefon másik végén
elnyújtott sóhaj.

adom a szavam.
most a kar nem foghat, így
csak a hang marad.

a balkonokról
telefon másik végén
csak a hang marad.

58. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

agg_álborda >!

Csató Anita
Vetítés

A hálóajtóra lepedőt terítesz,
mozdulataid 12 m² közé merevednek,
várod, pont, mint gyerekkorodban,
hátha valaki újraindítja a történetet.
De csak a szomszédban fecseg a tv
a gondolati cselekvés szabadságáról.
Hinnél neki, tényleg próbálkozol,
egy rakat új értelmet adsz az otthon szónak,
de ezalatt anélkül futnak őszbe
nagyanyád tincsei, hogy bárki is látná őket.
Lemaradsz színeváltozásairól egy egész tájnak,
csak az ajtót bámulod, ahogy szélesvásznon
nem történik semmi. Ebben a házban
már csak a pálmák könnyeznek, a kertben
csak a sáskák imádkoznak, de mindhiába.
Anyád akkor sem kezeli többé a gépet,
apád elhalkul, mint a kiégő fény sercegése.
Gyerekkorod kupakra zárva,
diafilmek dobozában meszesedik.

52. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Dorina_S>!

Számára ez nem börtön, csak egy állomás, ahonnan továbbléphet. Ahogy majd mi is.

46. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Dorina_S>!

„tudom már – az otthon ott van, ahol a bögre kakaót másokkal megoszthatod.”

88. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban

Dorina_S>!

Szeretném meghatározni, mi a szeretet, de szavakkal megfoghatatlan.

90. oldal

Barátság a négy fal között Amigos egy POKET oldalban


Hasonló könyvek címkék alapján

Jónás Zoltán – Káelné Kovács Rita (szerk.): Kortárs Hangon ’20
Karsza Andi – Molnár Nikolett (szerk.): Tetovált mementó
Urbán László (szerk.): Lókötők
Hidvári Imre (szerk.): Lélekvetés
Baranyi Ferenc (szerk.): Aranyasszony
Ígéretek 3
Pelle Anna (szerk.): A jövő városa – Kazincbarcika 100.
Veress István (szerk.): A macska ezer arca
Bernáth István – Molnárfi László (szerk.): Egy Miatyánk Dél-Afrikáért
Bakos József (szerk.): Tükörben