Bevezetés ​az információkereső nyelvek elméletébe és gyakorlatába 5 csillagozás

Barátné Hajdu Ágnes – Babiczky Béla: Bevezetés az információkereső nyelvek elméletébe és gyakorlatába

A könyvtári, dokumentációs és információs tevékenységekre való felkészülésben az információkereső nyelvek tanulmányozásának kiemelkedő fontossága van. Az információs bázis (könyvgyűjtemény, folyóiratok, kutatási jelentések stb.) gyűjtése, tárolása, nyilvántartása, tartalmi elemzése, majd az információk felhasználása szempontjából alapvető jelentőségű az információkereső nyelvekben való elméleti és gyakorlati jártasság. Ismeretük a könyvtárak, dokumentációs intézmények és más dokumentumgyűjtemények, valamint hatékony tájékoztatásában nélkülözhetetlen.
A művelődés- és tudománytörténet, a gazdaság- és technikatörténet tanulsága szerint az információk tárolásának és a rájuk épülő tájékoztatásnak a módszerei az évszázadok során korukat tükröző hatalmas változáson mentek keresztül, de számos olyan jellemzőjük is felismerhető, amely az emberi gondolkodás (a fogalomalkotás és a nyelv) maradandó sajátossága.

Eredeti megjelenés éve: 1998

>!
Universitas, Budapest, 1998
224 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639104205

Kedvencelte 1

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
PhantoMina_BlackSwan
Barátné Hajdu Ágnes – Babiczky Béla: Bevezetés az információkereső nyelvek elméletébe és gyakorlatába

Hajdú tanárnő által összeállított könyv, tartalmilag kifogásolhatatlan, ha valamit nem értettünk, itt kerestük rá a választ. Úgy érzem, hasznos és a könyvtárosoknak egyik alapműve, barátokkal gyakran forgattunk, főként a vizsgák idején nagyon hasznos segédlet volt számunkra.

Kár, hogy ezt a könyv kivitelezéséről sajnos nem lehet elmondani. Barátnőm könyve már a vásárlás után megadta magát, pedig új volt, szóval mindenki legyen nagyon óvatos, ha fűzött művek vásárlására adná a fejét.


Népszerű idézetek

>!
Zonyika

A hírközlés műszaki elmélete pontosan olyan, mint egy nagyon illedelmes, diszkrét kisasszony, aki a táviratunkat a postán felveszi. Azaz nem szentel figyelmet a jelentésnek, legyen az akár szomorú, akár örömteli, vagy éppen kínos. Azonban felkészültnek kell lennie, hogy minden, asztalához érkező üzenetet kezelni tudjon.

15. oldal

>!
Mariann_Czenema P

A tárgyszavas osztályozás csírájában hordozza azokat a szemantikai megoldásokat, amelyek majd a tézauruszokban teljes pompával bontakoznak ki.

164. oldal (Horváth Tibortól idézi)


Hasonló könyvek címkék alapján

Sebestyén György: Légy az információs társadalom polgára!
Poprády Géza: A szakkatalógus szerkesztése
Novák Emil: Az én operatőr iskolám
Pölöskei Ferenc – Gergely Jenő – Izsák Lajos (szerk.): Magyarország története 1918--1990
Veres Pál: A felsőoktatás tankönyvellátási rendszerének összehasonlító intézményi elemzése
Földes Anna: Újságírás és irodalom
Pethő Ágnes: Reflexivitás a filmben / Reflexivity in Film
Csepregi Márta: A finn mint rokonnyelv
Simon Péter: Bevezetés az analízisbe 1.
Simon Péter: Bevezetés az analízisbe 2.