Egymás ​szemében 172 csillagozás

Baráth Viktória: Egymás szemében

„Egy ​szívfájdító, ugyanakkor lélekmelengető történet, amely a lényed legmélyére hatol.” – Szavak az élet blog

Jo mindig arról álmodozott, hogy egyszer írónő lesz. Tudta, meg kell küzdenie azért, amire vágyik, hisz a Kaliforniai Egyetem nem a legolcsóbb iskola az Államokban. Már csak egy év választja el a diplomájától, de hogy továbbra is finanszírozni tudja a tanulmányait, mindenféle munkát kénytelen elvállalni. Egy nap a kezébe kerül egy újsághirdetés, amelyben bejárónőt keresnek. Ez az állás tökéletes lenne Jo számára, csupán egy a bökkenő: leendő munkaadója, James, a magának való vak férfi már az első találkozásnál elutasítja a lányt. Ő azonban addig jár James nyakára, amíg az be nem adja a derekát. A férfi nem kedveli Jót, és ez az érzés kölcsönös, ám egy idő után rádöbbennek, talán mégsem különböznek annyira, mint hitték.

Mennyire számítanak a belső értékeink egy olyan világban, ahol mindenki a külsőségek rabja? Átláthatunk-e a rózsaszín ködön, ami… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
360 oldal · ISBN: 9786156145994
>!
Álomgyár, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156145987

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Jo Reed · James Cooper


Kedvencelte 23

Most olvassa 10

Várólistára tette 80

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

klara_matravolgyi>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

Minden nő nevében, akit a külseje miatt valaha csúfoltak, bántottak, és azok nevében, akik nem látják mennyire szépek is valójában…köszönöm Neked ezt a regényt @Baráth_Viktória ! :) Mert a szépség a lélekkel kezdődik, és a lelkek gyógyulásához bizony társakra van szükség.

Pati28 P>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

”A szerelemben nem az a lényeg, hogy tökéletes legyél, hanem az, hogy számára te legyél tökéletes.”

Erre a történetre most igazán szükségem volt. Nem kérdés, hogy még mindig a hatása alatt vagyok. Adott az életemnek egy olyan plusszot, hogy megtanuljam átértékelni, hogy manapság mi számít fontosnak, valamint ne ítéljünk elhamarkodottan a másik iránt. Sokszor a külcsín mellett a belső értékek azok amik igazán számítanak, hiszen a szépség mulandó, de a lelkünk életünk végéig gyönyörű marad. Számomra ilyen egy fantasztikusan megírt történet, ami felér egy érzelmi hullámvasúttal, mert hol megríkat, hol pedig megnevettet, de végig fenntartja az érdeklődésem, és magával ragad minden egyes mondata, minden egyes sora.
Jo rendkívül önbizalomhiányos lány, aki az egyetem mellett keményen dolgozik, hogy megélhessen. Sokszor tudtam azonosulni a kétségeivel, a kételyekkel, amik a szívében vannak, hiszen nekünk fiataloknak sokféle elvárásnak meg kell felelnünk, és a közösségi oldalak ezeken mind csak rontanak.
James-t egy súlyos tragédia érte, mely során elzárkózott a világ elől, és az emberekbe vetett bizalma is megrendült.
Mindkettejüknek szükségük van a másikra, hogy támogassák és szeressék egymást. Bensőséges kapcsolatuk felemelő és kellően visszaadja azt, hogy megtanuljuk értékelni mi az, ami igazán lényeges egy kapcsolatban.
Folyton az jár a fejemben, hogy ebben a rohanó világban sokszor nehéz meglátni a szépet, de néha muszáj egy kicsit megállni, hogy szemügyre vehessük azt. Újabb kedvenc Baráth Vikitől. *.* ♥

Réka0128 P>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

„A szépség relatív, épp ezért mulandó is. Egy kapcsolatban nem az számít, hogyan néz ki a másik, hanem az, hogy hogyan érzed magad a párod mellett.”

Már a megjelenés előtt nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre, de mostanában valamiért nem igazán vonzottak a romantikus sztorik, ezért folyamatosan csak halogattam az elolvasását. Bő egy héttel ezelőtt viszont úgy gondoltam, hogy végre itt az ideje sorra keríteni. Már az első oldalak után éreztem, hogy új kedvencet fogok avatni, mert egyszerűen képtelen voltam letenni a könyvet. Az Egymás szemében sokkal több, mint egy átlagos romantikus történet, hiszen több mély lélektani témát boncolgat, valamint az olvasás és az írás iránti szenvedély is megjelenik benne. Az írónő az egyig legvitatottabb kérdést teszi fel a regényben: vajon tényleg csak a külső számít? Sajnos ebben a mai világban sokan azt gondolják, hogy a külsőségek a legfontosabbak, ami nagyrészt a közösségi médiának köszönhető, hiszen ott mindenki a legjobb oldalát mutatja meg másoknak. Ezért nem szabad soha másokhoz hasonlítani magunkat, mert a makulátlan külcsín nem mindig egyenlő a boldogsággal.
Jo és James kapcsolata is rámutat arra, hogy sokkal fontosabbak a belső értékek, mint a külsőségek. Kifejezetten tetszett, hogy fokozatosan mélyült el a kapcsolatuk, és közben végig támogatták egymást mindenben. Mindkét főszereplőt nagyon megkedveltem, bár James eleinte nem igazán volt szimpatikus a mogorva viselkedésével. Jo karaterét a kezdetektől fogva közel éreztem magamhoz, viszont a barátnője, Julie sokszor irritált, azonban a végére vele is megbékéltem.
Izgatottan várom Viki következő regényét, és nagyon remélem, hogy azt is legalább ennyire szeretni fogom majd. ♥

2 hozzászólás
Bookish_Moments_Blog >!
Baráth Viktória: Egymás szemében

Az Egymás szemében című történet cselekményi- és érzelmi oldala lépésről lépésre bontakozik ki az olvasó szeme előtt. Baráth Viktória olyan lélektani mélységekbe kalauzol el bennünket, melyek az oldalak rengetegében az olvasó bőrébe ivódnak és minden egyes új emóciónál a húsába vájnak.

Az írónő páratlan csomagolásban tárta elénk az általa közölni akart mondanivalót. Történetének központi témája az elfogadás, a szeretet ereje, a remény táplálása és a boldogság megkeresése. Alapvetően olyan gondolatokat tűzdelt a műbe, melyek egyvelege katartikus élményben részesít. Darabokra töri a szívünket, minden egyes letört részt apró cafatokra cincál, majd komótosan összeilleszti őket és a műben rejlő tiszta érzelmekkel egybetapasztja.

Ajánlom azoknak az olvasóknak, akik szívesen olvasnának egy torkot szorongató, érzelmes művet! Mert ez nem egy tipikus Viki könyv volt, hanem annál sokkal több. Annyi érzelmet hordozott magában, amivel már rég nem találkoztam.

A teljes értékelésem itt olvasható:
https://bookishmomentsblog.blogspot.com/2021/09/barath-…

gabona P>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

A szerzőtől korábban már olvasott Az igazság nyomában finoman szólva sem nyerte el a tetszésemet és a folytatásai helyett szívesebben vállaltam volna, hogy egy kockás húslégy petéket rakjon a hallójáratomba (copyright by Sheldon Cooper), ezért ezt a friss és jóval szimpatikusabb megjelenést választottam Vikitől, mielőtt még túlságosan is elhamarkodottan ítélkezem. (Egy másik regényére utalva akár azt is mondhattam volna, hogy még az orosz rulett is biztonságosabb a bíróságos regénynél, de végül túl direktnek találtam ezt a megjegyzést.) Az viszont egyáltalán nem jött számításba, hogy ennyire tetszeni fog Jo és James története, amit leginkább két embertípusnak ajánlanék jó szívvel: a hivatásos könyvmolyoknak – akik esetleg egyszer saját nevüket is szívesen viszontlátnák egy könyvborítón –, valamint a hűséges szerelmeseknek, akik tudják és érzik, mi a legcsodálatosabb ezen a világon.

Nem azért kap maximális pontszámot és ennyire kedves szavakat tőlem a kötet, mert az ügyészes pokoljárást alaposan lehúztam, hanem mert tényleg jó és bizony számos ponton össze tudtam vele kapcsolódni. Először is ott van a háttér: amerikai egyetemisták (jómagam is hasonló környezetben játszódó történetet írtam, hála a sok film- és sorozatnézésnek), ráadásul irodalom szakon, megfejelve egy kis kreatív írás kurzussal; aztán a kezdetben mogorva, majd szerethetővé váló, egykor rendszeresen publikáló vak férfi, aki a sokak által rút kiskacsának tartott lányból gyönyörű hattyút varázsol (ergo megmutatja neki, mennyire csodás dolog a szerelem, dacára a hátráltató tényezőknek) és hát azok az érzelmektől túlfűtött, szenvedélytől lüktető sorok… Nem egyszer ismertem magamra a főszereplőben – hiába ellenkező nemű –, de még partnerében is, ami csak azt eredményezze, hogy minél tovább akarjam élvezni ezt a kivételes olvasmányt.

Az igényes zenék (Deep Purple, Led Zeppelin, Janis Joplin) és minőségi olvasmányok (Lolita, Szerelem a kolera idején, Zabhegyező) szeretete mellett a határtalan boldogság, életszeretet és odaadó ragaszkodás hatja át az Egymás szemébent, ami rengeteg olyan sort, bekezdést tartalmaz, melyek visszaadják az életbe vetett hitet, felszabadítják a legmélyebbre temetett érzéseket, megtanítanak másként nézni a világra, környezetünkre. Boldoggá tesz, kiemel a hétköznapok egyhangúságából és tökéletes magabiztossággal, hittel ruház fel önmagunkat illetően is. Egyáltalán nem túlírt, mindenféle borzasztó sallangtól mentes, az akár még klisésnek is nevezhető összetevőket finoman adagolja, erősít és elbűvöl, röviden: szerelmeslevél az élet szépségeihez. És lám, még egy ilyen kőszívű manust is levesz a lábáról… Egyedül az utolsó fejezet közben húzkodtam egy kicsit a számat, mivel a filmekben is agyonkoptatottnak számító, néhány hónappal később játszódó és minden szuper, tök király típusú jeleneteket alapból nem szeretem, hiába a csupa rózsaszín köd, meg boldogság. Ezt leszámítva viszont tényleg egy jó könyv volt, tetszett, jókor is talált meg, úgyhogy köszönöm, Viki!

…végül pedig az eddig kitartóknak speciálba' egy dal az egyik kedvenc bandámtól, ami csak úgy eszembe jutott a főszereplő nevéről – The Night Flight Orchestra: Josephinelink

>!
Álomgyár, Budapest, 2021
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156145987
Minden_hétre_egy_könyv_kihívás P>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

Azt az elején leszögezem, hogy nekem az írónő neve garancia egy jó könyvre. Ettől a könyvtől viszont tartottam, sokáig halogattam is az olvasását. Féltem, hogy nem fogja megugrani azt a lécet, amit az eddigi könyveivel felállított. De sikerült neki, sőt…
Kedves @Baráth_Viktória. Először is köszönöm, hogy megírtad ezt a könyvet. Köszönöm, hogy megmutattad, hogy egy mély, érzelmes, lélektani műfajban is tudsz egy ilyen csodálatos könyvet alkotni. Aki olvassa, az ne várjon tipikus Vikis csavarokat, csattanókat. Ez a könyv nem olyan. Ez a könyv annál több.
A történet a női szereplő, Jo szemszögéből játszódik. Jo egy önbizalomhiányos lány, aki egy csodálatos jellemfejlődésen megy keresztül. A férfi szereplőnk pedig James, aki a nehéz múltja ellenére képes nem feladni, és esélyt adni a változásra.
Ajánlom mindenkinek a könyvet, aki szereti a romantikus, mégis mély érzelmekkel teli könyveket. <3

Mariann_ P>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

Na, ez az a kategória, amit nagyon szeretek Baráth Viki tollából.
Amint elkezdtem, éreztem, hogy kedvenc lesz.
Semmi erőszak , igazi romantikus könyvet olvastam.
A megélhetési nehézségekkel küzdő egyetemista lány és a vak férfi története nem kezdődik jól. A bejárónőként próbálkozó lány és a férfi kölcsönösen nem kedveli egymást, majd szép lassan , lépésről lépésre meggyőzik egymást, hogy tudnak együttműködni, sőt vonzalom is alakul ki köztük. Persze nem olyan könnyen, mint gondolnánk, de a látás hiányában nem a külsőségen alapuló vonzalom ez , és talán őszintébb is.
Szerettem olvasni, kérek még ilyen könyvet !

Niki_Salamon P>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

Amikor két ember egymás lelkét gyógyítja.♥
Baráth Viki a legfontosabb dolgot fogalmazza és választja meg témaként a könyvében: nem a külső számít. Nagyon sokan manapság ezt tartják fontosnak, a történet viszont rávilágít, hogy a legértékesebb dolog az emberben a belső érték, a lélek.
Jo és James egymást segítették és gyógyították. Mindegyikük kevesebbre tartotta önmagát, viszont ösztönzésre találtak egymásban, meglátták a másikban a szépet és a jót. Az internet világáról való diskurzusuknál teljesen magamra ismertem, Jo-val tudtam azonosulni, hiszen én is éreztem már így, ahogyan ő. Számomra egy tökéletes karakter, mivel a helyébe tudtam magam képzelni, átéreztem, átéltem azt, amit ő is. Kicsit hiányoltam James szemszögéből is a történteket, az érzelmek alakulását,de Viki írásmódja és a gyönyörű megfogalmazások kárpótoltak.

És egy idevágó idézet, ami a fejemben van a könyvvel kapcsolatban:
„Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan.”

2 hozzászólás
Mert_olvasni_mindig_jó>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

Gyönyörűen fájdalmas!

Csak a külső számít? Vagy azért még a belső értékeink is fontosak?

Egy könyv, amelyet a szívedbe fogsz zárni, de egyben kicsit össze is fogja azt törni. Első könyvem volt az írónőtől és annyira örülök, hogy végre az ő írását is megismerhettem.

A könyv teljesen lenyűgözött, hiszen egy olyan témába fogott bele, amely nagyon szerteágazó és felkavaró, ugyanakkor nagyon érdekesen és intenzíven írta meg az egészet és rengeteg igazságot tartalmaz.

Az elején mondjuk kicsit számomra olyan volt a könyv, mint a Mielőtt megismertelek könyv számomra legalább is, amit láttam a filmből. Annak is az elején ugyan ígs volt, szegény lány elszegődik egy házhoz, hogy munkát vállaljon. Találkozik egy férfival, akinek valamilyen testi rendellenesége van és mogorva. De aztán ennyit is a hasonlóságról, ugyanis könyv sokkal mélyebben belement a lelket érintő fontos témákba.

A szívembe zártam őket.

Köszönöm az írónőnek és a kiadónak is a bizalmat és a lehetőséget a recenzióra. Egy élmény volt ez az alkotás.

Kedvenc idézeteim a könyvből:

„A sors néha kifürkészhetetlen, de mindig arra az útra terel minket, ahová tartozunk.”

„A szépség relatív, épp ezért mulandó is. Egy kapcsolatban nem az számít, hogyan néz ki a másik, hanem az, hogy hogyan érzed magad a párod mellett.”

Beszterczei_Erika P>!
Baráth Viktória: Egymás szemében

Gyönyörű, fájdalmas és izgalmas. ♥
A könyv megmutatja, hogy a sötétségből is van kiút csak megkell találnunk a szívünk és lelkünk párját. Soha ne a külsőségek alapján ítéljünk, sokkal fontosabbak a belső értékek.
A szívembe zártam őket és nagyon mély nyomot hagyott bennem a történetük.
Fantasztikus és kiszámíthatatlan írás egy fantasztikus írónő tollából. @Baráth_Viktória

„Mert együtt bármilyen nehézséggel képesek vagyunk megküzdeni.”


Népszerű idézetek

Bree_olvas>!

Amelyik könyvben nincs lélek, az semmit sem adhat az olvasójának, csupán elpazarolt órákat az életéből.

265. oldal

Beszterczei_Erika P>!

(…) a sors néha kifürkészhetetlen, de mindig arra az útra terel minket, ahová tartozunk.

202. oldal

1 hozzászólás
Niki_Salamon P>!

A szépség relatív, épp ezért mulandó is. Egy kapcsolatban nem az számít, hogyan néz ki a másik, hanem az, hogy hogyan érzed magad a párod mellett.

Könyvmoly1958 >!

– (…) Az igazán nagy változások mindig akkor kezdődnek, amikor kilépünk a saját komfortzónánkból. Amikor megtesszük azt, amit elképzelni sem tudtunk előtte.

juhász_zsoo>!

Talán ezért is szoktam rá az olvasásra. Bármennyire is magányos farkasként élek, néha nekem is szükségem van a társaságra. A könyvek szereplői pedig nem ítélkeznek felettem. Őket nem érdekli, ha nincs pénzem, ha éppen kócosabb vagyok a kelleténél, vagy ha nincs kedvem aznap felöltözni. Ők mindig itt vannak nekem.

6. oldal

Piratgirl26>!

Aki már megjárta a poklot, az nem fél a haláltól.

313. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Cooper
Beszterczei_Erika P>!

Mert vannak olyan érzelmek, amelyek csak a szemünkben tükröződnek, azokat képtelenség más módon kifejezni.

204. oldal

1 hozzászólás
MarkóNagyJulcsi P>!

Egy kapcsolatban nem az számít, hogyan néz ki a másik, hanem az, hogy hogyan érzed magad a párod mellett. Mert a szikra, a lángoló szenvedély elmúlik, és ha két ember csak a külsőségek alapján talált egymásra, akkor az együtt töltött napjaik meg vannak számlálva. Amint alábbhagy a mindent felemésztő vágy, nem marad belőlük semmi, csak két kiégett idegen, akikben semmi közös nincs. Egymásra unnak, és új társat keresnek. Ezzel ellentétben, ha két ember lelke kapcsolódik, azt nincs olyan erő, amely szét tudná választani. Az a kötelék egy életre szól. Hidd el nekem, ennél szebb jövőkép nincs a világon.

8. Fejezet

1 hozzászólás
Bree_olvas>!

A szerelemben nem az a lényeg, hogy tökéletes legyél, hanem az, hogy számára te legyél a tökéletes.

Piratgirl26>!

– Ahogy mindegyik művészt, úgy az írót sem az határozza meg, hogy milyen iskolákat végzett el. Az írást nem a padban ülve fogod megtanulni. Érezned kell, ahogy belülről mardosnak a szavak, miközben a felszínre akarnak törni. Forrnia kell a vérednek, ahogy látod megjelenni magad előtt a betűket, mert tudod, hogy ha nem írod ki magadból a fejedben járó mondatokat, abba beleőrülsz. Úgy kell tekintened a szavakra, mint az oxigénre.

104-105. oldal

Kapcsolódó szócikkek: James Cooper

Hasonló könyvek címkék alapján

Colleen Hoover: Ugly Love – Csúf szerelem
Renáta W. Müller: A védelmező
Kollár Betti: A vonzás törvénye
Ruby Saw: A rezervátum titka
Susan Ee: World After – Túlélők világa
L. J. Shen: Vakmerő
Nicola Yoon: Minden, minden
Kyra Angie: Soha ne mondd, hogy soha
Barbara Delinsky: Parti út
Rebecca Donovan: Boldogító lélegzet