Furmányos ​fotós könyv 2 csillagozás

Ötletek játékos kedvű digitális és analóg fotósoknak
Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv

A Furmányos fotós könyv, mint azt címe is sejtetni engedi, nem egy szokványos teddide-teddoda fényképészeti könyv, sokkal inkább egy, a fotózás játékos megközelítéséről szóló, átfogó bemutató, amelyből megtudhatod, hogyan készíthetsz el saját kezűleg okos, fénykép készítéséhez használható eszközöket, továbbá megismerkedhetsz különféle érdekes, kézműves fotográfiai eljárásokkal is.
Azt nem ígérem, hogy megtanulsz belőle fényképezni, viszont – remélhetőleg – marha jól fogod érezni magad, miközben követsz és elkészíted azokat a dolgokat, amelyek felkeltették az érdeklődésedet.
A könyvben található leírások jó részét vedd tanácsnak, nyerj belőle inspirációt, gondold tovább, kombináld őket, és készíts belőlük egy olyan – divatos szóval élve – projektet, amelybe beleteszed a saját elképzeléseidet.

Számos ötlet 192 oldalon, a szerző és további nyolc hazai művész fotóival illusztrálva.

Tartalomjegyzék

>!
Marcus Consulting, Törökbálint, 2020
190 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786150095615

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 8


Kiemelt értékelések

cippo I>!
Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv

Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv Ötletek játékos kedvű digitális és analóg fotósoknak

Gyors egymásutánban négyszer is olvastam.

Én amolyan barkácscsaj vagyok, aki a táskájában szemöldökcsipesz és púder helyett szigetelőszalagot, csavarhúzót meg szikét hord, akinek orvos helyett szerelője van, ilyenek. És mint barkácscsaj, eléggé csípem, ha a dohos és /vagy papírszagú, netán tudálékoskodó kanonikus okítások helyett valaki (az író) közvetlen és kedélyes csevegő modorban megszólít. Pláne, ha az illetőnek még humora is van (van neki).

Mindezen túl persze tisztára romantikus is – már úgy értem, a könyv –, van venne minden, ami szekszi: valami régi, valami új, valami kölcsön és valami kék kép.

Amúgy szerintem füveskönyv. Hogy minden félrecsúszott nyakkendőmben, ha érted, mire gondolok.

Mondom, négyszer olvastam. Szerintem a kis női semmiségeim mellé pont passzol a táskámba. De hát nyilván minden szentnek maga felé hajlik.

P.S.: Mindenesetre ha feltűnően hosszú ideig nem jelentkezem, akkor gyanakodhattok, hogy magamra robbantottam a labort. :D

9 hozzászólás

Népszerű idézetek

cippo I>!

Most pedig megmutatom, hogyan lehet tíz perc alatt minimális befektetéssel egy olyan eszközhöz jutni, ami nélkül lehet élni, csak nem érdemes – már amennyiben rendszervakut használsz és adsz magadra.

Házi készítésű árnyékoló és fényterelő, 33. oldal

Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv Ötletek játékos kedvű digitális és analóg fotósoknak

cippo I>!

Tudom, hogy csupa papírpocsékolás, mert ezt a részt soha senki nem olvassa el – beleértve a lektorokat és a tördelőt is –, mégis van pár dolog, amit legalább a magam kedvéért megemlítenék.

(első mondat)

Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv Ötletek játékos kedvű digitális és analóg fotósoknak

cippo I>!

Napégette fotók

Ez a rész azoknak a megátalkodott fényképészeknek szól, akiknek teljesen elment az eszük, esetleg sosem volt. A leveleken kívül van ugyanis még egy olyan biológiai felület, amely erős ultraviola fény hatására elszíneződik – és persze szörnyen fáj. Igen, kitaláltad, ez az emberi bőr.

Ha ilyen képet szeretnél csinálni – valójában persze egyáltalán nem látok okot rá, miért szeretnél, de tegyük fel, hogy már mindent kipróbáltál a tetoválástól a bungee jumpingon át –, nem kell mást tenned, mint felragasztani a bőröd tetszőleges pontjára egy negatívot, majd naptej nélkül egyszerűen kint felejteni magad néhány órára a nyári napon. Fixálás, pontosabban utókezelés gyanánt mindenesetre jól jöhet egy kevés hideg tejföl.

Azoknak, akik átrágták magukat az eddigieken, és tetszett a levilágító berendezésről szóló rész, amellyel télen is lehet cianotípiát készíteni, elárulom, hogy ez az eljárás is kivitelezhető télen. Mindössze egy pompás kis szovjetorosz kvarclámpa, vagy egy szolárium szükséges hozzá, hiszen, mint tudjuk, az ember bőre – a cianotípiához hasonlóan – érzékeny az UV fényre.

115. oldal

Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv Ötletek játékos kedvű digitális és analóg fotósoknak

cippo I>!

A lapolvasó egy különleges réskamera, és mint ilyen, valójában az időt rögzíti, pontosabban szólva: minden időpillanatban azt a látványt, ami épp akkor elétárul. Amikor rendeltetésszerűen használod, végigpásztázza a benne lévő dokumentumot, ami a szkennelés ideje alatt mozdulatlan, így a végeredmény
a dokumentum pontos leképezése lesz.

Mi viszont valami izgalmas, egészen egyedi látványt szeretnénk teremteni, ezért mozogni fogunk, esetleg a tárgyat fogjuk mozgatni, amit szkennelünk, ezáltal a szkenner képes lesz megmutatni a dolgok időbeni változását.

52. oldal, Játék a lapolvasóval

Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv Ötletek játékos kedvű digitális és analóg fotósoknak

cippo I>!

A lumenprint, mint oly sok más technika ebben a könyvben, nem egzakt tudomány, hanem játék, úgyhogy adok néhány tippet, amit érdemes kipróbálni, ha izgalmas eredményt szeretnél elérni. Ebben az eljárásban az a legérdekesebb, hogy az eredetileg fekete-fehér nyersanyag – a hosszú megvilágítás és bizonyos kémiai folyamatok hatására – elszíneződik, érdemes tehát friss növényeket kipróbálni, amelyek levet engednek ki magukból, vagy mondjuk különféle szerkezetű vagy kémhatású folyadékokkal lecsepegtetni, bekenni a papírt, mielőtt használatba vennénk. Esetleg mindkettő. Vagy mindhárom. Jelen esetben a papírra csak víz és egy szárított virág került, de többek között az olaj, a szójaszósz, a citromlé és a sima sós víz is izgalmas eredményt produkál.

127. oldal, Lumenprint

Baráth Gábor: Furmányos fotós könyv Ötletek játékos kedvű digitális és analóg fotósoknak


Hasonló könyvek címkék alapján

Bakó Gábor: A légi térképészet története Magyarországon
Julius Schwartz: Jó mulatság tudni, miért
P. Farkas Zsuzsa – Pandula András: Akadálymentes házak, lakások
Antonovics Géza: Fürdőszobák
Bödők Zsigmond: Magyar feltalálók I.
Gerald Durrell – Lee Durrell: Az amatőr természetbúvár
Bernard Dumpleton – Anne Gatti – Anna Grayson – Derek Hall – Tim Healey – Tim O'Hagan – Peter Leek – John Man – Antony Mason – Geoffrey Sherlock – Keith Spence – Jill Steed: Varázslatos Föld körüli utazás
Bernáth József: Így főz Bernáth József stílusosan, lezseren
Varga Katalin: Én, te, ő
Nádasdy Ádám: Milyen nyelv a magyar?