Adobe ​Photoshop Lightroom fotózáshoz 2 csillagozás

Baráth Gábor: Adobe Photoshop Lightroom fotózáshoz

Kedves ​Olvasó!

Azt gondolom – és talán igazam is van –, hogy én vagyok az idősebb. Remélem, nem baj, ha tegeződni fogunk. Így sokkal egyszerűbben tudok magyarázni neked. Ez a könyv – amelynek tartalmi alapjául a több éven keresztül nagy sikerrel tartott Lightroom-oktatásaim szolgálnak – valójában kettőnk utazása az Adobe Photoshop Lightroom világában.

Egy szoftver használatáról szóló könyv kétféle szerkezeti felépítést követhet. Az egyik, hogy funkcióról funkcióra haladva, kézikönyvszerűen bemutatja a lehetőségeket, a másik, hogy konkrét eseteken keresztül mutatja be a program működését és használatát. Mivel a Lightroom egy kifejezetten a fotós munkafolyamatot támogató szoftver, célszerűnek láttam az utóbbit választani.

A könyvben példák segítségével – lépésről lépésre – végigkövetheted, hogy a Lightroomban hogyan érdemes elvégezni az egyes feladatokat, és hogyan célszerű elvégezni egy munkafolyamat adott lépését, legyen szó a program beállításáról, a képek… (tovább)

>!
Perfact-Pro, 2015
280 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789639929470

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

RandomSky>!
Baráth Gábor: Adobe Photoshop Lightroom fotózáshoz

Rengeteg fotós mondja, hogy RAW-ban kell fotózni, mert úgy az igazi, de engem sokáig taszított, hogy azokat „elő kell hívni”, pepecselni kell velük utólag. Sokkal egyszerűbb a jpg, amit, ha nagyon muszáj, Photoshoppal még babrál az ember. De aztán belefutottam olyan helyzetekbe, amikor az sem volt elég, és akkor kipróbáltam. Tény, hogy időigényes dolog, viszont így hamar megtanulod, hogy azonnal törölj minden olyan képet, ami nem üti meg a szintet – amivel viszont lehet még mit kezdeni, abból nagyon sokat ki lehet hozni Lightroommal. Persze Photoshoppal is, de a LR-ban halom olyan megfejtés, utólagos javítás van, ami PS-ban nincs, viszont szuper.
S hogy mennyire az, azt ebből a könyvből kezdtem el megtanulni.
Baráth Gábor, nevéhez méltóan, úgy adja elő a tudnivalókat, mintha egy barátod ülne melletted. Az elején zavart a poénkodása, úgy éreztem, Scott Kelby-t utánozza, de aztán egyre többször írt olyat, ami nem kelbyskedés, hanem a saját humora, és az már tetszett. Meg az is, hogy olvasmányos és jól követhető a könyv. A legjobb persze úgy olvasni, hogy mellette csinálod is a leírtakat, de ha erre nincs lehetőséged, akkor sem ördöngösség visszakeresni, amikor szükség van rá.
Mindazonáltal egy LR billentyűzet kiosztás úgy külön jól jött volna (olyasmi akár, mint ami itt található PS-hoz: http://www.fotobetyar.hu/interaktiv/ps/). És a teljes képernyőt mutató screenshotok nekem már csak nagyon jó fényben olvashatók. Most vagy nem való már a szemem makrózásra, vagy tényleg cefet kicsire rakták ezeket a screenshotokat. Más nyűgöm viszont nincs vele, kezdésnek teljesen jó, de biztosan fogok még olvasni LR könyvet (tudom, mert már vettem egy angol nyelvű másikat :)).


Hasonló könyvek címkék alapján

Susan Sontag: A fényképezésről
Mary Warner Marien: A fotográfia nagykönyve
Scott Kelby: A digitális fotós könyv 1.
Nagy fotóskönyv – Vadonatúj tippek
Simone Philippi (szerk.): A 20. század fotóművészete
David Präkel: Kompozíció – A fotográfia alapjai 1.
Michael Freeman: Fotósszemmel
Joe Mcnally: A Nagy Villanás
Szilágyi Lenke: Fényképmoly
Scott Kelby: Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!