Elásott ​igazság 33 csillagozás

A dunaszerdahelyi maffia felemelkedése és bukása
Barak Dávid: Elásott igazság

1999-ben a civilizált világ valaha volt legnagyobb nyílt színi maffialeszámolását követték el egy felvidéki kisvárosban. A dunaszerdahelyi tízes gyilkosság áldozatai a sírba vitték bűneiket, ahogy az igazságszolgáltatás a merénylet tetteseit sem érte soha utol. Húsz év telt el a vérengzés óta, és itt a legfőbb ideje annak, hogy kiderüljön, miért lett Dunaszerdahely a bűn szlovákiai fővárosa. Az ELÁSOTT IGAZSÁG című könyv fikció és legendák nélkül, tényszerűen és hitelesen mutatja be a csallóközi bűnözés és bűnüldözés letaglózó történetét. Zsaruk és gengszterek, árulás és bosszú – egy utcai rendőrből lett országos főkapitány, valamint Sátor Lajos és a Pápay-klán dokumentált története.

>!
Books & Goods, Dunaszerdahely, 2019
218 oldal · puhatáblás · ISBN: 9788097352202

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Teetee>!
Barak Dávid: Elásott igazság

Barak Dávid: Elásott igazság A dunaszerdahelyi maffia felemelkedése és bukása

Húsz évvel ezelőtt tíz maffiózót mészároltak le a dunaszerdahelyi Fontána étteremben. Azok elég kemény idők voltak, Dunaszerdahelyen pedig kiváltképp, de engem jó 230 kilométer távolságra, középiskolásként annyira nem mozgattak meg a maffiahírek. Pedig Szerdahelyen emberek tűntek el, autók robbantak fel, levágott fej vigyorgott egy virágládából, és hasonlók.
Az egykori ellenlábas, Sátor-féle bandából már csak néhányan élnek, hosszú-hosszú bujkálás, menekülés után csak a közelmúltban kerültek rendőrkézre. A perük tavaly kezdődött. A szerző újságíróként tudósított a tárgyalásról, és mivel arról a korszakról már születtek fikciós művek, de tényszerű összefoglaló nem, az Elásott igazság hiánypótló kötet.
Nagy előnye, hogy az első fejezetet Jaroslav Spišiaknak, egykori dunaszerdahelyi rendőrkapitánynak, később országos rendőr-főkapitánynak szenteli, akinek óriási érdemei vannak abban, hogy a városban helyreállt a közbiztonság. Spišiak acélkemény zsaru, aki számtalan helyzetben bizonyította, hogy nem alkuszik, és valamilyen szinten a maffiózók is tisztelték.
Fontos, hogy egy pozitív szereplő is van a könyvben, amely így még véletlenül sem tűnhet a maffiózók sztárolásának. Ha volt is a bandatagok között valami betyárbecsület, ezekben a sztorikban nincs semmi romantika, emberek haltak meg, ki tudja, hány holttest hever még elásva valahol a határban, és hány trauma lesz örökre feldolgozatlan.
Nem épp karácsonyi olvasmány, de kétségtelenül brutálisan olvastatja magát. Elég szenvtelen a hangvétele, de ennyi, szemrebbenés nélkül elkövetett szörnyűségről talán nem is lehet másképp írni. Biztosan bestseller lesz, és nemcsak a környéken.

czenegabi P>!
Barak Dávid: Elásott igazság

Barak Dávid: Elásott igazság A dunaszerdahelyi maffia felemelkedése és bukása

Mi történik akkor, ha egy politikai rendszerváltást széleskörű amnesztia követ? Ráadásul ez az amnesztia nehézbűnözők sokaságát engedi utcára ismét?
Jóllehet csak említés szintjén jelenik meg a haveli amnesztia, de számomra egyértelművé vált, hogy ez emelt szintet a bűnözés addigi szintjén.
Nyugodtan írhatom, hogy ez a könyv akár a Maffiózók mackónadrágban könyvnek is lehetne az ikertestvére. A legnagyobb különbség az a brutalitás mértéke. Itt nem arról van szó, hogy most naturalista módon leírja a fejbelövést vagy lefejezést, hanem a kivégzések mindennaposságáról. Ez az ami egyszerre beszippant és eltántorít. Mikor lesz már vége? Mikor kerül elő újabb holttest? Vajon az akárhol elásott áldozatok (és nem a bűnözők) megkapják valaha a végtisztességet?
A könyvet 5 csillagra értékeltem. Tökéletesen hozza azt, amit elvállalt. Elmesél. Bizony egyszer annyira belemerültem, hogy kis híján elfelejtettem a vonatról leszállni.
Szeretnék egyszer leülni egy kávéra Jaroslav Spisiakkal és megismerni, hogy milyen ember. A története azt bizonyítja, hogy rettentő elhivatottsággal és kitartással akár jobbá is tehető a világ.

1 hozzászólás
Kojak85>!
Barak Dávid: Elásott igazság

Barak Dávid: Elásott igazság A dunaszerdahelyi maffia felemelkedése és bukása

El sem hiszem, hogy az a megtiszteltetés ér, hogy én értékelhetem ezt a remekművet elsőként! Nincs idézőjel, ez egy igazán különlegesen jól sikerült tényfeltáró könyv, mely kiássa az igazságot a hírhedt csallóközi maffiáról, melynek szálai behálózták a mindennapi életünket a kilencvenes évek elejétől egészen napjainkig. Nem véletlen a birtokos jelző, mert szerény személyem, azaz én magam, ebben a korszakban cseperedtem emberré, és nagymegyeri lakosként bizony sok mindent láttam és hallottam. Talán ez teszi számomra érdekessé a sztorit, sőt megkockáztatom, hogy ezek a körülmények alakították ki a szemèlyisègemet, az érdeklődési körömet, a gondolkodásmódomat… Az én generációm iskolába is úgy járt, hogy a „maffsztorik” a mindennapjainkhoz tartoztak, és bizony a melegítős, kopaszra nyírt, már akkor mobiltelefonjaikat és szuper járgányaikat villogtató alvilági figurák gyakran az iskola előtt szedtèk fel a legszebb és minden fèlére nyitott lánydiáktársainkat. Ők pedig emelt fővel száltak be a Mercikbe, BMW-kbe, Alfákba, amikről az átlag ember csak álmodozhatott, akárcsak a már említett „rendes lányokról” , akik nemhogy csendben sírtak!? de inkább egyáltalán nem. Büszkèk voltak rá, hogy ebben a körben mozoghattak, és mi fiúk örültünk neki, ha ez és ez az alvilági figura visszaintett, vagy szóba állt velünk. Ezzel lehetett tekintèlyt szerezni a vagányabb nagyfiúk előtt, és ha netán sikerült az egyik – másik szórakozóhelyen meginni egy rövidet a helyi Bossal, vagy mondjuk koccintani valamelyik emberèvel egy szilveszteri bulin, az maga volt a megdicsőülés! Tudtuk, hogy kinek a vèrét szívják, tudtuk, hogy melyik osztálytársunk apját-anyját adóztatják èppen, de ez a mindennapok része volt akkoriban.
Megsirattuk, ha az egyik-másik testőrkènt alkalmazott fickó meghalt, mert agyonlőtték miközben a főnököt védte – mert jó volt hozzánk, és visszasírtuk, mikor átvette a helyèt egy agyalágyult idióta, aki mondjuk nèhány évvel később biciklivel ment bankot rabolni, és a rendőrség szeme láttára lőtte szèt a saját fejèt, amikor ráeszmèlt, hogy a terve nem fog sikerülni. (Ez megtörtént!)
Mindenki beszèlt róla, mindenki tudta, és mégsem történt semmi változás az ügyben. Ha valamelyik barátomat vagy ismerősömet érte attrocitás, a szülei, vagy vègső esetben a rendőrök szidták meg azért, hogy minek ment oda!? Nem tudtad, hogy kik vannak ott?!
Barak úr, akinek az édesapja megírta a Starter a katona, vagy éppen a Kurvaélet című opusait, szerintem szintèn ebben a világban nőtt fel, csak éppen húsz kilométerrel odèbb tőlem, Dunaszerdahely forgatagában, mondhatnám úgy is, hogy a bűn sűrűjèben. Határozott stílusával, és a valós tènyek bemutatásával nem a fantáziáját használja, hanem bemutat egy olyan valóságot, ami hihetetlen lehet sok mai embernek. Nyilván a rendőrségi archívum hatására derült ki számára is néhány olyan dolog, amit évekig találgatott mindenki – bizonyos szemèlyek eltűnèse, gyilkosságok elkövetői… Az èlet igazsága lehetne a Pápay-klán meggyilkolásánál talált 113 töltényhüvely, amely a 113 áldozatuk számával egyenlő. Törtènelmi véletlen – ilyen is van. De Barak úr bátor ember szerintem sokunk szemèben, ugyanis le mert írni olyan dolgokat, melyeket sokan a mai napig csak suttogni mernek nyilvános helyeken. Szemèly szerint csallóközi emberkènt büszke vagyok írói munkájára! Ez bizony 5 csillag! Olvassák minèl többen!!!

Ani249>!
Barak Dávid: Elásott igazság

Barak Dávid: Elásott igazság A dunaszerdahelyi maffia felemelkedése és bukása

Brutális és megrázó! A 90-es évek tényleg róluk szóltak. Senki nem mert velük kikezdeni, ahová bementek, kiürült a hely. Bulik nem voltak soha verekedés és balhé nélkül. Spisiaknak sikerült visszaállítani a rendőrök tekintélyét, és tényleg kiállt ellenük. Pár név még szerintem belekerülhetett volna, de tényleg korrektül összefoglalja ezt az időszakot.


Hasonló könyvek címkék alapján

Durica Katarina: A rendes lányok csendben sírnak
Dezső András: Maffiózók mackónadrágban
Novák Tünde: Miskolci Bonnie és Clyde
Szebenyi István: Corpus delicti, avagy én voltam a „móri ügy” kulcsa?
Czakó Zsófia: Nagypénteken nem illik kertészkedni
Csaplár Vilmos: Pénzt, de sokat!
Faragó Ottó: Sorozatgyilkosok
Bihary Péter: A falka
Tarjányi Péter: Meglátni és megveretni