Egy ​ígéret földje 116 csillagozás

Barack Obama: Egy ígéret földje

Érdekfeszítő, ​mélységesen személyes vallomás a történelmi pillanatokról közvetlen közelről – az elnöktől, aki mindannyiunkat arra inspirált, hogy higgyünk a demokrácia erejében

Barack Obama izgalmas, nagy várakozással övezett elnöki memoárjának első kötetében elmeséli valószínűtlen útjának történetét, amely során az identitását kereső ifjúból a szabad világ vezetőjévé lett. Megdöbbentően személyes részletekbe enged betekintést politikai tanulmányai és történelmi jelentőségű elnöksége első ciklusának ikonikus pillanatait – a drámai átalakulás és zűrzavar időszakát – bemutató írásában.

Obama végigkalauzolja az olvasót azon a lenyűgöző pályán, amelyet a legkorábbi politikai törekvéseitől kezdve a döntő jelentőségű, a választók aktivizálásának köszönhető iowai jelölőgyűlésen aratott győzelemig befutott, majd a 2008. november 4-i vízválasztó éjszagáig, amikor az Egyesült Államok 44. elnökévé választották, és ezzel ő lett az első afroamerikai, aki az ország legmagasabb… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2020

Tartalomjegyzék

>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
760 oldal · ISBN: 9789635650699 · Fordította: Pétersz Tamás, Darnyik Judit, Kenyeres Anna
>!
HVG Könyvek, Budapest, 2020
760 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789635650057 · Fordította: Pétersz Tamás, Darnyik Judit, Kenyeres Anna

Enciklopédia 55

Szereplők népszerűség szerint

Barack Obama


Kedvencelte 15

Most olvassa 70

Várólistára tette 195

Kívánságlistára tette 221

Kölcsönkérné 4


Kiemelt értékelések

Kitabu_hu P>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Igaz a maga kis 750 oldalával nem egy rövid olvasmány, de bármikor újrakezdeném❣️⁣

Az Obama családot lehet szeretni, nem szeretni, sokakat pedig teljesen hidegen hagynak. Én az elejétől fogva nagyon szimpatizálok velük, így nem is volt kérdés, hogy Michelle memoárja után Barackét is el fogom olvasni. Nem csalódtam.⁣

Az önéletrajzoknál mindig kihangsúlyozom, hogy “amennyiben tényleg így volt”…Most ezt nem teszem, neki elhiszem, hogy így volt.⁣
Miért? Annyira őszintén meséli el az egészet, saját hibáit, nehézségeit, rossz döntéseit is alaposan körüljárva, hogy emiatt még szerethetőbb, emberibb.⁣
Az, hogy nagyon sok téren írt történelmet, vitathatatlan, elég ha csak azt vesszük, hogy az egyik legrasszistább ország első színesbőrű elnöke volt. A gazdasági válság berobbanásakor lett vezető, amikor szinte lehetetlen lett volna bármi haladást felmutatni, neki mégis sikerült. Az, hogy ez milyen óriási erőfeszítések, akadályok és munka árán sikerült, gyönyörűen le van vezetve a könyvben.⁣

Közérthetően meséli el az elnöki lét savát-borsát, a törvényhozást és az egyéb teendőket, amit én, mint politikában kevésbé jártas emberke is tökéletesen megértettem, nagy érdeklődéssel olvastam. ⁣

Mindezek mellett emberi oldalát sem fél megmutatni, így picit bepillanthatunk a család privát életébe is, főleg a saját őrlődésébe, hogy mennyi mindenről maradt le/ki az elnöki teendők miatt.⁣

Fantasztikus olvasmány volt, nagyon várom a folytatást!♥

4 hozzászólás
DarnyikJudit>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Egy lenyűgöző személyiség lenyűgöző írása. Megtiszteltetés volt ennek a kivételes embernek a gondolatait tolmácsolni, lehengerlő az intellektusa, a tapasztalata, az őszintesége. Annyira élő az egész, hogy a könyv olvasása során magunk is ott baktatunk megnyújtott lépteit kísérve a Fehér Ház folyosóin, elkísérjük őket a Déli Pázsiton, amint feleségével, lányaival és kutyájukkal esti sétára indulnak, ott ülünk mellette a végtelenül hosszú tengerentúli repülőutakon az elnöki különgépen, szinte halljuk az egyébként csak a médiából ismert csúcsvezetők hangját, látjuk az arckifejezésüket, amint elhangzik egy-egy emlékezetes párbeszéd.

Az is megtiszteltetés számomra, hogy fordítóként részt vehettem a magyar változatot életre hívó, nem mindennapi csapatban, precíz és lelkiismeretes, lelkes és találékony fordítótársaimmal, Pétesz Tamással és Kenyeres Annával együtt.

A fordítás általában magányos tevékenység, de ebben az esetben olyan rövid idő alatt kellett olyan gigászi mennyiséget nehezített pályán, szigorú titoktartás mellett magyarra átültetnünk, hogy csakis ennek a csapatnak a szoros összefogásával volt lehetséges. Mindvégig éreztem, hogy mindenki egy közös nagy célért küzd: hogy kiváló könyvet hozzunk létre. Hogy magyarul is úgy szólaljon meg a sztori, a szerző hangja, mint a fejünkben, amikor angolul olvassuk. Reméljük, sikerült. Győződjetek meg róla a saját szemetekkel!

10 hozzászólás
Wandamaci__könyvkuckója P>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama megválasztásával egy rendkívül szimpatikus család került a látóterembe. Michelle könyvével már volt alkalmam megismerkedni, így reméltem, hogy Barack gondolatait is elolvashatom. Idén erre alkalmam is nyílt.

Egy kicsit megismerjük a gyerekkorát, a családját, fiatal éveit, a politikai karrierjét, majd pedig az elnökséget, úgy, ahogy ő megélte.

Rendkívül részletesen, szinte minden tettéről olvashatunk, a saját belső gondolatvilágával kiegészítve. Meglepett mennyire bizonytalan volt, miközben kívülről az erő sugárzott róla. Ettől még emberibb és szerethetőbb lett.

Bevallom több helyen számomra sok volt a politika, leginkább a családjával, szeretteivel töltött idejéről szerettem olvasni vagy ahogyan az emberekkel bánt, amilyen apróságokat képes volt értékelni.

Elképesztett az a rengeteg nehézség és emberi aljasság, amin keresztülment. Viszont teljes őszinteséggel elénk tárta a gondolatait, minden kétségével, hibájával, kudarcával együtt, ami példaértékű. Örülök, hogy ennek a nagyszerű házaspárnak megismerkedhettem a világlátásával.

vikic06>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Miután olvastam Michelle könyvét, nem volt kétséges, hogy Barack memoárját is szeretném majd elolvasni.
Az ő elnöksége alatt váltam felnőtté.
Körülbelül két héten át kísért el az útjaimon a könyv. Olyan érzés volt olvasni, mintha egy tanár, akire felnézek mesélt volna nekem olyan dolgokról, mint politika, kampány, közgazdaságtan, filozófiák. Annak ellenére, hogy a volt Elnök Úr – saját bevallása szerint is – hajlamos volt terjengős lenni, végig élveztem a könyvet. off Egy olyan személy ad bepillantást egy nehezen elképzelhető a világba, akire a gondolatai, elvei alapján emberileg is felnézek. A könyv egyébként csak a megválasztását, és az első elnöki ciklusát öleli fel, azon belül pedig időben nem teljesen lineárisan halad, hanem egy-egy számára fontos téma, reform köré építi fel a visszaemlékezést.

erikakatica P>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama egy nem mindenapi ember ahogy a könyve is mutassa. Tetszett hogy mennyire részletesen bemutassa az elnöki kampányt és az egész fehérházi munkáját. Elnöksége alatt sok mindennel kellett szembe néznie, mind hazai, mind külpolitika terén, de nagyon jól vette az akadályokat. Barack Obama nagyon jó elnök és ember. Alíg várom a könyv folytatását.

hogolyo91>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Remek könyv, de nem könnyű olvasmány.
Michelle Obama könyvét nagyon szerettem, ami egy személyes jellegű, sokszor megindító, olvasmányos jellegű, motiváló, példa értékű könyv.
A férje írása is hihetetlenül motiváló és példaértékű, de egy kevésbé személyes, kevésbé életrajz jellegű könyv, tényleg elnöki memoár.
A hangsúly a politikai pályafutásán és az ott megvívott csatákon, történteken van. Sokszor alaposan és kimerítően magyaráz egy témát- nyilván azért, mert a könyvben is visszatérő motívum, hogy egy-egy mondatát milyen könnyen félreértelmezték, majd ellene fordították. Már-már tankönyvi gondosságal ír például történelmi, kulturális, gazdaságpolitikai, környezetvédelmi témákról. Azt hiszem most kerültem a legközelebb ahhoz, hogy megértsem a 2008-as gazdasági válság okait, jónéhány közelmúltbeli világpolitikai esemény pontosabb hátterét, okait és következményeit. Ami nem könnyű téma, hiszen ő is többször leírja, hogy a legtöbb döntés következményei csak évekkel később érződnek, sok információ még ma is rejtve lehet a világ elől.
Abszolút szimpatikussá teszi Obamát az, hogy képes elmerengeni az egyes döntéseit, motivációin, megvan benne a kétely saját maga irányába és néha az irónia is.
Érezhető, hogy tényleg szerette volna jobb hellyé tenni a világot az útjába gördített nehézségek ellenére is.
A családjáról, barátairól szóló rövidke részletek sok humort és könnyedséget hoztak az olvasottakba, néhány megindító emberi történet könnyeket csalt a szemembe.
Megérte elolvasni, viszont tény, hogy lassan haladtam, ritkán volt kedvem egy fárasztó munkanap végén a másodrendű jelzáloghitelekről olvasni, inkább valami könnyed regényt vettem a kezembe.

gesztenye11>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama első memoárkötete mintha folytatása lenne a nemrég befejezett „Az amerikai nép története” című kötetnek – pedig a kettő kiadása között több, mint 20 év van. Folytatás, mert szinte ott kezdi, ahol Paul Johnson abbahagyja, hiszen Obama szinte akkor kezdi politikai pályafutását.
A hawai Honoluluban született Barack, aki jogász és „közösségszervező”, 1996-ban kerül be Illinois állam szenátusába – az említett kötetet 1997-ban adták ki. Obama már az első oldalakon nagyon őszinte hangvételt út meg, és gyakran önkritikus magával, illetve bizonyos cselekedeteivel szemben. Nagy szónak tartja, hogy 2004-ben egyetlen afroamerikaiként került a szenátusba, ahol újoncként inkább az igásló, mint a parádés ló szerepét akarta eljátszani. Ugyanakkor már szenátori éveinek elején nagy dolgok foglalkoztatták, a nukleáris leszerelés, az amerikai csapatok Irakból való kivonulása. És akkor még jött a Katrina hurrikán, ami eszébe juttatta az „elfelejtett embereket”, és az „elfelejtett hangokat” – és valószínűleg már akkor eldöntötte, hogy ezekért a célokért ő elnökként tud a legtöbbet tenni – és már 2 évvel később bejelentette, hogy indulni fog az elnökválasztáson!
A könyvben azonban addig még el kell olvasni pár száz oldalt, Obama beszéde is, írása is, járása is lassú (ezt a lányai és saját maga is állítják). Ugyanakkor érdekes, helyenként humoros, vannak történetek családjáról, munkatársairól, barátairól.
Az elnökjelölti kampányról nagyon részletes és hosszú leírást olvashatunk, ami igazából tele van sztorikkal – miután a belső töprengések és a tanácsadói, családi egyeztetések oda vezettek, hogy bejelentette az indulást. Ezt számos idézet is alátámasztja.
Az első jelölőgyűlésen, az iowain szerzett 8-pontos győzelem okait és következményeit elemezve kiderült, hogy állt szemben egymással Obama és Hillary Clinton – és majd megtudjuk, hova fognak jutni. New Hampshire, Nevada és a Szuperkedd! Dél-Karolina és a Kennedy-család támogatása. Wright tiszteletes és beszéd a faji kérdésről. A kampánystáb dicsérete. A demokrata elnökjelöltség. Továbbra is nyíltság jellemzi a szöveget, időnként kételyek is felvillannak. De a határozott, változást akaró és meggyőző Obama is megjelenik. Megtudjuk, miért nem lett Hillary az alelnökjelölt és miért lett Joe Biden! („Világos feladatok nélküli, Nyugati Szárnyban kóborló volt elnök lett volna a Fehér Házban”).
A másodrendű jelzálog-piac bukásának és a gazdasági válság kitörésének hatása Amerikára és Obama megválasztására. A TARP-törvény, John McCain és az első elnökjelölti vita.
2008 november: Amerika történelmet ír!
A következő fejezet a kormányzás első napjairól, a Fehér Ház-ba való beköltözésről, a személyzetről, a kormányalakítás nehézségeiről szól. Nem volt egyszerű dolga Obamának, a szenátus republikánus része már az elején sem támogatta – és ez később még fokozódott. Obama őszintén ír ezekről a problémákról – és kicsit dühösen. Ahol viszont elég részletesen azt elemzi, hogy konkrétan milyen intézkedésekkel igyekeztek helyreállítani az ingatlanpiacot, illetve a pénzintézeteket, az a rész oldalakon keresztül kicsit unalmas – bár elismerem, hogy ilyen szövegbe nehéz lenne vidám pillanatokat beszúrni. (Még a legvidámabb Obama őszintesége volt, amikor elismerte: a válság megoldását segítő intézkedések közepette előfordult olyan „elcseszett helyzet”, amin csak egy ital és egy cigaretta segíthetett neki).
Obama, mint főparancsnok – Irak és Afganisztán. Külpolitikai kérdések, és világgazdasági válság, az első G20. Obama és a BRICS-országok, Obama és Medvegyev, Michelle és a királynő – ez egy vidám rész a könyvben. Olvashatunk a prágai tavasz emlékeiről, majd találkozhatunk Phillips kapitánnyal is. (Erősen él bennem a gyanú, hogy Obama tartott egy naplóírót, mert a történeteket annyira összeszedetten, időrendben és a részleteket is bemutatva írja le, hogy ez nem csak egy egyszerű „memoár”). Aztán elmegyünk Szaud-Arábiába és Egyiptomba, majd megemlékezünk a normandiai partraszállásról is, mindezt persze Obama társaságában. Azt is megtudjuk, hogy az amerikai tisztviselőknek mennyire nem szabad ajándékot elfogadni, és hogy mi érdekelte az elnököt a szaúdi király 12 felesége hallatán
Ted Kennedy, az egészségügyi reform és Obama önbizalom-túltengése, meg a virslikészítés! A reform elfogadtatásának problémái, benne a H1N1 vírussal. Feketék és rendőrök – „Sörcsúcs” a Fehér Házban. Az Obamacare és a Tea Party. A valódi Obamacare bukása és egy szenátorválasztás Massachusetts-ben. (Ez egy érdekes történet, és Obama elég sokat is ír róla, az olvasó pedig bepillantást nyer az amerikai szenátus és képviselőház hatalmi és szavazási játszmáiba). A csonka törvény miért jobb, mint a semmilyen? És miért imádta Obama Nancy Pelosit (a képviselőház demokrata elnökét) és az apácákat? (Ezt elolvashatjuk ebben a fejezetben).
Az iraki és az afganisztáni háború és a Nobel-békedíj. Alapos külpolitikai helyzetértékelést ad Irán, Afganisztán és Oroszország vonatkozásában, majd bemutatja látogatását Oroszországban, Medvegyevvel és Putyinnal folytatott tárgyalásait.
Megismerjük Obama véleményét az ENSZ-ről. Közben foglalkozik az USA és Kína kapcsolatával, a pekingi látogatással, a „pivot to Asia” jelszóval. Majd áttérünk a környezetvédelemre, és a koppenhágai klímacsúcsra, ami Obama szalagavatója és egy gengszterjátszma is egyben.
Jön 2010, a TARP törvény utóhatásai, a görög hitelválság, közben otthoni életképek a Fehér Házból, kosárlabda és koncertek (Jennifer Lopez, Bob Dylan és társaik). Teljesen őszinte, közvetlen szöveg, tényleg, mintha egy naplót olvasnék.
Majd a Wall Street-i reform a fő téma, de problémák vannak a szövetségi szabályozások szenátusi elfogadtatásával. (Elég sok egyébként is a probléma a szenátussal, még a demokrata szenátorokkal is – főleg, ha mindenki lobbizni akar valamiért a saját területén – „megszavazom, de én is kérek valamit!” – Tényleg ENNYIRE ilyen az amerikai demokrácia?? Emiatt Obama elég sokszor dühös, de ő csak az „elnök”.)
Jött viszont a Deepwater Horizon olajfúrótorony katasztrófája, ami Amerikában minden mást háttérbe szorított (2010 áprilisban járunk „még csak”). Persze, az elnöknek párhuzamosan folyton több dologgal kellett foglalkozni, mert még működött az Al-Kaida, ott volt a görög válság, a földrengés Haitin, a START ratifikáció. Szóval, unatkozni nem volt ideje, még úgy sem, hogy elképesztő méretű stábbal és szakértőkkel dolgozhatott együtt.
Persze, az olajömlés sok mindent felülírt, ahogy Obama fogalmaz. Csak azt nem igazán értem, ha most a könyvében őszinte, miért nem mondott többet annak idején az okokról, a környezetvédelmi szabályozást elutasító vagy feleslegesnek tartó hivatalnokokról, vagy a tényleges felelősökről? Tényleg úgy gondolta, hogy neki magának kell mindent megoldania?
Miután ezzel „végeztek”, jött a Stan McChrystal-cikk az afgán háborúról, majd a 2010-es félidős választások következtek volna, ám erre még a Gitmo-ügy is nagy hatást gyakorolt, azaz a guantanamoi börtön és foglyainak problémaköre. spoiler
Az elnök által sikeresnek gondolt közel két év ellenére a demokraták 63 helyett vesztettek a félidős képviselőházi választásokon, ez majdnem rekordvereség volt. Obama pedig elismerte, hogy túl optimista volt. Tényleg más nézőpontból nézte Amerikát és a választókat!
Év vége előtt azért sikerült elfogadtatnia pár javaslatát – valóban kész volt sok kompromisszumra – amit szerintem sem a választói, sem az ellenzék nem díjazott kellőképpen – más-más szempontból persze. Ezek közt volt az LMBTQ törvény visszavonása (a „Ne kérdezd, ne mondd!”), de a DREAM (bevándorlási) törvény nem ment át. Majd jött 2011 és az arab tavasz!
A palesztin-izraeli konfliktus történetének elemzése, majd a sikertelen tárgyalások bemutatása után a volt elnök elmeséli, hogy az USA mennyire befolyásolta az észak-afrikai országok mozgalmait, Mubarak lemondását, sőt Kadhafi eltávolítását is Obamának köszönhetjük. (Vajon jól tette? Ezzel kezdődhetett a migránskérdés Európában)
Latin-amerikai körút és bombázás Líbiában – változatos elnöki programok
Otthon 2011-ben az újabb ciklusra történő bejelentkezés lenne a lényeg, de más emberek kezdték elvinni a show-t – megjelenik Trump (aki rögtön megkérdőjelezi Obama születési bizonyítványát), és megtalálják Oszama bin Ládent is!
És itt ér véget az elnöki memoár, 2011. májusában, amikor az Al-Kaida vezérét pakisztáni búvóhelyén egy SEAL-kommandó semlegesíti.
Mennyi minden lehet még Obama tarsolyában, ha az elnökségéből még hátravan kb. 5,5 év, és az eddigi események is megtöltenek több, mint 700 oldalt! Persze, a köszönetnyilvánításokból kiderül, hogy milyen sokan segítettek neki – de megérte. A könyv tartalmas, őszinte, betekintést nyújt az amerikai kongresszus munkájába és az elnök lelkivilágába. Még ha vannak is olyan esetek, amikor egyik-másik elnöki döntés vagy intézkedés nem volt annyira szimpatikus, vagy magam is kritizáltam a túlzott kompromisszumkészséget, azt nem lehet eltagadni tőle, hogy csak jót akart Amerikának. A könyv pedig leírja, hogy hogyan.
Ajánlom az életrajzok, az amerikai élet és politika, a XXI. századi történelem iránt érdeklődőknek. Lehet, hogy néha kicsit unalmasnak tűnik, és helyenként aprólékos, de ezt feledteti az a hit és lelkesedés, ahogy Obama a népét szolgálta.
(A memoárt számos fotó illusztrálja, valamint részletes név- és tárgymutató egészíti ki.)

lepetitlys P>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Hihetetlen inspiráló könyv egy inspiráló embertől.
Nem volt internetünk, amikor elnök lett, úgyhogy nem tudtam akkor végigkövetni az eseményeket, egy turiban akadtam rá véletlenül egy „Yes, we can!”-es pólóra is. :D
Nagyon szimpatikus volt a politikája élőben is, és hihetetlen, hogy egy hajszálon múlott, hogy otthagyja a politikát!
Tetszett nagyon a mondat, hogy tízzel több szenátorként eltöltött év sem biztos, hogy jobb elnökké tehette volna, de mivel ennyire karizmatikus, volt esélye „zöldfülúként” mindenkivel szemben. Ő tényleg akart tenni valamit az országért, az emberekért, a világért. Isten áldja érte!
Jobban tetszett Michelle könyvénél, de csak egy hajszállal. (Mindkettőből csak fél csillagot vontam le.) 100-150 oldallal szerintem hosszabb a kelleténél, még úgy is, hogy nem unatkoztam közben, magával ragadtak a leírások. Tetszett, hogy a szereplőket pl. a stábját nem ránk zúdította, hanem egymás után mutatta be, így nem volt fullasztó a rengeteg – számomra ismeretlen – név.
Bevallom, jobb, érdekesebb lett volna számomra, ha érteném, hogy mi zajlik a (zamerikai) politikában (szenátorok, képviselők stb.), de még egy ilyen járatlan embernek is izgalmas volt. :)

Zita_Csunderlik>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Nagyon kedvelem Obamáékat, Michelle Obama könyvét már év elején olvastam, és most végre erre a könyvre is sort kerítettem. Jó volt más szemszögből is elolvasni a történteket, a könyv után még jobban becsülöm amit iszonyú ellenszélben (országon belül, és nemzetközi viszonylatban egyaránt – lásd pl. klímaegyezmény) véghez vitt, és amit kiállt közben. Különösen az olajfúrótornyos és a Bin Ladenes részt izgultam végig, holott tudtam, hogy nagyjából mi lesz a végkifejlet mindkettőnél :D. Időnként kicsit nehezen ment az olvasás, nagyon idegesített, hogy milyen gusztustalan lobbi folyik a háttérben (amit eddig is tudtam, de így töményen egyszerűen gyomorforgató), hogy értelmes törvényjavaslatokat képtelenség keresztülvinni, fafejű politikusok miatt, és mert néhány hájfejű a háttérben nem akar lemondani a haszna töresékéről sem, és úgy mozgatja a szálakat, hogy neki biztosan jobb legyen, a maradék sok millió meg le van ejtve. És az is többször eszembe jutott (és igen elszomorító), hogy az átlag választópolgár egy néhány éves gyerek szintjén van agyilag és érzelmileg, mond a vezető egy (szerintük) rossz szót, és rögtön ellene fordulnak, zuhan a népszerűség. Mint amikor a szülő nem ad több csokit a gyereknek, az meg közli, hogy utálja…

Szencsike P>!
Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama, a közösségszervezőből lett elnök. Talán a leginkább tisztelt és nagyra értékelt és a legszimpatikusabb amerikai elnökök egyikéről beszélünk, akiben abszolút megvolt az elhatározás, hogy segít az embereknek. Igaz a politikai játszmázás néha nagyon keresztülhúzta a számításait.
Obama abban az időszakban lett elnök, amikor az internet és a közösségi oldalak még nem voltak ennyire meghatározó részei a mindennapjainknak, de már látszott, hogy alapjaiban forgatják fel az emberek életét később. Obama republikánus ellenfelei még – többé-kevésbé – normálisak voltak, igaz már akkoriban is látszott, hogy sokan puszta passzióból kívánják őt ellehetetleníteni. Az a republikánus szélsőséges csoport, annak idején még csak néhány nagyhangú megmondóemberből állt, de belőlük nőtt ki néhány röpke év alatt az a szélsőséges csoport, akikből később kiemelkedett Donald Trump is.
A könyv Barack Obama gyermekkorától kezdve 2011-ig foglalja össze a történteket, látszik, hogy nagyon tehetséges író, és érződik, hogy mennyire elkötelezett volt az emberek és a hivatala iránt. A kampányával összehozta az embereket, olyanokat, akik a társadalom mindenféle részén helyezkednek el, és sok politikus talán össze se tudta volna őket hozni. Neki is kemény munka árán, de sikerült, hiszen ő maga is egy olyan társadalmi csoportba tartozik, amelynek csak kőkemény harcok árán sikerült kivívnia a maga igazát. Elnökként is igyekezett minden tőle telhetőt megtenni, hogy ne hagyja magára az embereket, még akkor is, ha az ellenfelei pont ezt szerették volna látni, láttatni.
A könyv olvasmányos, néha talán túl sok a politika, de az biztos, hogy amennyire csak lehet beavatja az olvasót az elnöki élet napos és árnyékos oldalába is. Az emberi oldal is kijön, nekem leginkább a két kontraszt szúrt szemet: Deepwater-katasztrófa és a születési bizonyítványos balhé. A Deepwater esetén érezni, hogy ez most „nem rajta múlik”, hiszen a természettel kell hadakoznia, ami nem ismer se megalkuvást, se kompromisszumot, mint a legtöbb politikus kollégája. Érezni lehet, hogy mennyire segíteni akar, de nem tud, hiszen ebbe még a legprofibb szakembereknek is beletörhet a bicskájuk. A születési bizonyítványos balhé pedig, nos Donald Trump kieresztette a karmait, és megízlelte, milyen is beleszólni a politikába és később sem eresztette el a témát. Obama szempontjából ez a sztori pedig felért egy jókora pofonnal, hiszen vannak nagyobb problémák is nem!? Teljesen igaza is volt, de kénytelen volt bizonyítani a saját igazát. Azóta pedig látjuk, hol tart Amerika…
Remélem jön majd a 2011–2016-os időszakot is felölelő kötet, mert rengeteg minden mesélnivalója lehet Amerika sok szempontból is úttörő elnökének.


Népszerű idézetek

nono22>!

Megízleltem a kudarcot, és meg kellett tanulnom összekapni magam, hogy egyesíthessem azokat, akik megbíztak bennem. Annyi elutasításban és sértésben volt részem, hogy végül már nem féltem tőlük.

29. oldal

5 hozzászólás
nono22>!

Talán azt gondolod, nem állsz készen, hogy majd alkalmasabb időpontban lépsz. De nem te választod meg az időpontot. Az időpont választ téged. Vagy megragadod azt, amiről később talán kiderül, hogy az egyetlen esélyed volt, vagy kész vagy azzal a tudattal élni, hogy elszalasztottad a lehetőséget.

84. oldal

gesztenye11>!

De az egyórás kötetlen beszélgetés után, amely során a közönség soraiból lelkesen kérdezgettek a klímaváltozástól kezdve a terrorizmusellenes küzdelemig mindenféléről, és megosztották velem saját humoros megfigyeléseiket (például, hogy a Barack magyarul egy gyümölcs neve), elhatároztuk, hogy rendszeresen szervezünk ilyen találkozókat külföldi utazásaimon.

469. oldal - Ötödik rész - Ilyen a világ . 19.

Kapcsolódó szócikkek: Barack Obama
Wandamaci__könyvkuckója P>!

Aki el akar érni valamit, annak vállalni kell a kritikát.

512. oldal

nono22>!

Azért tudom megőrizni a reményt, mert megtanultam, hogy hihetek a honfitársaimban, különösen a következő nemzedékben. Nekik már ösztönös meggyőződésük, hogy minden ember egyenlő. Ők már mindenáron meg akarják valósítani a szüleiktől és a tanáraiktól tanult elveket- miközben az idősebb nemzedék talán még maga sem hitt a saját tanításában.

14. oldal

Kapcsolódó szócikkek: egyenlőség · remény
Szelén>!

– Akkor az a kérdésem, miért te, Barack? Miért kell épp neked elnöknek lenned?
[…]
-… Azt tudom, hogy attól a naptól fogva, hogy felemelem a jobb kezem, és leteszem az elnöki esküt, a világ másképp tekint majd Amerikára. Tudom, hogy a gyerekek az ország minden részén – fekete gyerekek, latin-amerikai gyerekek, olyan gyerekek, akik nem tudnak beilleszkedni – másképp tekintenek majd saját magukra, kitágul a perspektívájuk, megsokszorozódnak a lehetőségeik. És ez önmagában…ez önmagában is megéri.

marie2001>!

A lelkesedés sok hiányosságot pótol, mondogatom a lányaimnak.

33. oldal

Kapcsolódó szócikkek: lelkesedés
pertita>!

… nem azzal építünk hatalmat, ha másokat eltaposunk, hanem ha felemeljük őket.

millalilla013>!

– Tudom, hogy a tőlünk telhető legpontosabban igyekszünk számszerűsíteni a különböző tényezőket, de a végkövetkeztetés úgyis az lesz, hogy „vagy ő az, vagy nem”. Lépjünk tovább!

696. oldal, HETEDIK RÉSZ: KÖTÉLTÁNC, 27.

gesztenye11>!

– Fel vagytok pörögve?
– Mi az, hogy!

117. oldal - Második rész - Igen, képesek vagyunk rá - 5.


Népszerű triviák

Suba_Csaba P>!

Az év könyves sikere Amerikában az Obama-memoár: a megjelenését követő első héten 1,7 millió példányt adtak el belőle, most 2,1 millió értékesített példánynál tart a kötet csak az USA-ban és Kanadában. (2020. december 3.)

[hvg.hu]

Kapcsolódó könyvek: Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama: Egy ígéret földje

Kapcsolódó alkotók: Barack Obama

1 hozzászólás
Suba_Csaba P>!

Barack Obama memoárja világszerte 26 országban fog megjelenni egy időben, Magyarországon 2020. december 9-én, a HVG Könyvek gondozásában jelenik meg a könyv.

[hvg.hu]

Kapcsolódó könyvek: Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama: Egy ígéret földje

Kapcsolódó alkotók: Barack Obama

Suba_Csaba P>!

A Goodreadsen a memoárok és önéletrajzi könyvek kategóriában a 2020-as év legjobbjának választották az olvasók.

[www.goodreads.com]

Kapcsolódó könyvek: Barack Obama: Egy ígéret földje

Barack Obama: Egy ígéret földje

Hasonló könyvek címkék alapján

Michelle Obama: Így lettem
Michelle Obama: Így lettem – Ifjúsági változat
Matthew McConaughey: Zöldlámpa
William R. Forstchen: Egy másodperccel később
Steve Berry: A Romanov-jóslat
Jeremy Camp: Még mindig hiszek
J. L. Armentrout: Origin
Andy Weir: A marsi
Rick Riordan: A villámtolvaj