A ​képlet 200 csillagozás

A siker egyetemes törvényei
Barabási Albert-László: A képlet Barabási Albert-László: A képlet Barabási Albert-László: A képlet

MI ​VÉGEZTÜK EL A MUNKA OROSZLÁNRÉSZÉT, MÉGIS MÁS KAPTA A DICSÉRETET.
REMEKÜL JÁTSZOTTUNK A MECCSEN, DE MINTHA EZT RAJTUNK KÍVÜL SENKI NEM VETTE VOLNA ÉSZRE.
FANTASZTIKUS ÖTLETTEL ÁLLTUNK ELŐ A MUNKAHELYÜNKÖN, MÉGIS VALAKI MÁST LÉPTETTEK ELŐ.
MIÉRT?

Az életben gyakran tapasztaljuk, hogy a kimagasló teljesítmény és a siker nem feltétlenül jár kéz a kézben. Barabási Albert-László, a hálózatok világhírű kutatója legújabb könyvében a tudósokra jellemző kíméletlen logikával tárja fel előttünk a siker kollektív természetét, azaz hogy a siker valójában annak függvénye, hogy mit gondolnak rólunk a többiek, és hogyan reagálnak a cselekedeteinkre.

A KÉPLET című könyv a mindennapi életből vett példák segítségével világítja meg a siker törvényszerűségeit: azokat a törvényeket, amelyek alapján megdöbbentő pontossággal jósolható meg, hogy adott feltételek között ki lesz valóban sikeres, és miért. Barabási Albert-László révén megismerhetjük a siker titkos… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Open Books, Budapest, 2022
334 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635720071 · Fordította: Bujdosó István
>!
Libri, Budapest, 2020
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634338642 · Fordította: Bujdosó István
>!
Open Books, Budapest, 2020
292 oldal · ISBN: 9789635721481 · Fordította: Bujdosó István

4 további kiadás


Enciklopédia 3


Kedvencelte 22

Most olvassa 74

Várólistára tette 199

Kívánságlistára tette 164

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Kuszma P>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Minden bizonnyal nem ez a legmélyebb, legtámadhatatlanabb szakmai mű, amit valaha írtak. De pont arról szól, hogy a tehetség nem minden, kell a manír is. És fenn van a sikerlistán? Fenn van a sikerlistán. Q. E. D.

Szeretem, amikor egy könyv képes arra, hogy masszív negatív előfeltevéseimet pozitív viszonyulásba fordítsa át. Barabási előző könyve, a Villanások konkrétan az agylob üszkös facsonkokkal tarkított határvidékére sodort – meggyőződésem ugyanis, hogy nagy arányban tartalmaz valamit, amit a szaknyelv „blöff”-ként definiál. A Siker viszont egy végtelenül takaros kis kötet, iskolapéldája annak, hogyan kell ismeretterjesztő irodalmat felépíteni: legyenek benne nagyobb, 15-20 oldalas olvasmányos blokkok, aminek gerincét izgalmas példák és a vizsgálati folyamat világos felvázolása alkotja, majd ezek torkolljanak egy-két mondatos velős maximákba, amiket akár a bögrénkre is gravíroztathatunk. Dinamikus főszöveg keményre hegyezett konklúziókkal, ennyi az egész. Néha volt olyan érzésem, hogy tömörebben is fogalmazhatna a szerző, de ahhoz képest, hogy az előző Barabási-könyvemben még húsz oldallal a vége előtt se tudtam eldönteni, akar-e közölni egyáltalán valamit (https://moly.hu/idezetek/475911), ez igazán incifinciségnek tekinthető. Ráadásul (mert van ráadásul is!) olvasás közben volt pár aha-élményem is: olyan bevillanások, amelynek során ráismertem valamire korábbi észleléseim, tapasztalataim vagy olvasmányaim* rejtőzködő motívumaiból – ez pedig garancia arra, hogy az ember erős kötődést alakítson ki a szöveggel. Azt nem tudhatom persze, van-e valami gyakorlati haszna a sikeresség szempontjából, ha bebiflázzuk a kötet aranyköpéseit**, de arra mindenképpen jó volt, hogy megértsem, Barabási miért is lett a hálózatkutatás tudományának fennen lobogó fáklyája.

Amúgy meg elmondjam, mi a siker képlete?
spoiler
spoiler

* Például szépen kapcsolódik az egyenlőtlenség témaköréhez, közelebbről Piketty közgazdasági bestselleréhez (közgazdasági bestseller, milyen az már???). Az egyenlőtlenség is leírható ugyanis Barabási fő tételével, jelesül azzal, hogy amíg az egyén által befektethető munka korlátozott, tehát haranggörbével írható le, addig az elérhető siker határtalan, vagyis exponenciálisan növelhető. Aminek köszönhetően előfordulhat, hogy az én üzleti érzékem és teljesítményem ugyan alig marad el egy oligarcha üzleti érzékétől, de ő velem ellentétben sikeresen rácsatlakozott egy hálózati csomópontra (nevezzük ezt a csomópontot miniszterelnöknek), így vagyona mégis több ezerszerese lett az enyémnek. Na, hát ilyesmiket is ki lehet hüvelyezni ebből a könyvből.
** Ha mondjuk kivétel nélkül minden könyvkiadó elolvassa Barabásit, tökéletesen meg is érti Barabásit, és hiba nélkül alkalmazza is a Barabási-féle maximákat, akkor vajon az összes kiadó sikeres lesz, kitágítva ezzel a piac határait, vagy pont ugyanannyira lesznek sikeresek, mint addig?

5 hozzászólás
Qedrák P>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Ha egy tudománynépszerűsítő-ismeretterjesztő könyvre gondolok, akkor valami ehhez hasonló kötetet képzelek magam elé. Találhatunk benne lábjegyzeteket (a magyar kiadásban hátra sorolva), és kiviláglik belőle, hogy a mondatok mögött komoly tudományos munka áll, amelyet egy tudományos lapban a laikusok számára kevésbé érthető nyelvezettel fogalmaznának meg. A képletek, jelen esetben a siker képleteinek (és törvényeinek) átírása szövegekre egyszerűvé és közérthetővé teszik az egyébként ijesztő nevű hálózatkutatás tudományát. Ráadásul a könyv tele van izgalmas kulturális és hétköznapi példákkal, amelyek közel hozzák az olvasóhoz a kutatások végeredményét.

Ezért érthetjük meg, hogy az állásinterjúra miért érdemes nem sokkal a határidő lejárta előtt elmenni, de azt is, hogy miért lesz egy-egy kulturális termékből világsiker, egy másikból pedig nem. Amellett pedig, hogy az emberi teljesítményt tulajdonképpen a számok nyelvére lefordíthatóvá és adott esetben megjósolhatóvá teszi, optimista világképet tükröz azzal, hogy az elszánt próbálkozások hosszútávon eredményesebbek lehetnek a marketinghatásnak köszönhető eredményeknek.
(Zárójeles megjegyzés: bár nem a szerző saját tanulmánya, de megtudtam belőle, hogy a munka utáni csapatépítésnek nem sok értelme van, ellenben a közös munkaebédnek igen, továbbá annak is, hogy minden egyes csapatba, legyen szó tudományos területen, vagy üzleti szférában dolgozó csoportról, szükséges nőket tenni, mert statisztikailag jobban szerepelnek, mint a nőmentes munkaközösségek).

Legjobban az a fajta szemléletmód tetszett, amely a siker misztikumát bontotta le, és igyekezett neki számszerűsíthető, a matematika nyelvére lefordítható formát adni, amelyből aztán következtetéseket vonhatunk le a magunk életére.

10 hozzászólás
Molymacska>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Szerintem nincs olyan ember, aki kicsit is figyelt (kb úgy évvel ezelőtt) a könyves vagy tudományos szakmára, és ne került volna szembe ezzel a kötettel. Nagyon nagy hype volt körülötte, és nem tudtam, miért. Én ilyenkor általában vagy nem olvasom el, vagy negatív prekoncepcióim vannak a könyvvel, de akármennyire is negatívan álltam hozzá, az első néhány fejezet után kiderült, hogy ez engem nagyon is érdekel.
A könyv szerzője Barabási-Albert László, hálóatkutató, aki ebben a könyvben keresi a siker titkát. Ha siker, akkor mindenkinek felvillanak azok az (ál)coach könyvek, meg áltudományos dolgok, hogy kezd el, legyél sikeres, gondolkodj pozitívan. Barabási viszont a hálózatkutatás alapján próbálja definiálni a sikert, megismételhető kutatásokkal, adatokat elemezve. Ez nem tűnik túl izgalmasnak (mondjuk a légy pozitív könyvekhez képest), és érdekes módon kicsit nehezebb is olvasni, de mégis nagyon olvasmányos, és érdekes.
Nagyon jól esett, hogy egy tudományos munkát olvashattam. Hogy megírta, hogyan végezték a kísérletet, milyen problémák jelentkeztek, mi alapján pont azt a kísérletet végezték el. Ez nagyon jó érzés volt, hogy láthattam, hogy ez hogyan működik, hogy nem volt eltakarva, elfedve.
A témáját illetőleg pedig nagyon érdekes volt. Rengeteg példa közül engem sok nagyon meglepett (borkóstoló például), de egyes példákon érezhető volt, hogy azért a kutatás nem egy hatalmas dolgot tár fel (egyetemek rangsora). Ettől függetlenül élvezet volt belevetnem magam ebbe a világba, és nézni, hogy egyes részeken mi jelentheti az igazi sikert.
Érdekes volt, olvasmányos, mégis tudományos. Hamondhatok ilyet, akkor szerintem ez kell az olvasóknak, ebből érzem azt, hogyha nem is hiány, de kevesebb van, mint kellene legyen. Imádtam olvasni, gondolkoztam rajta, belemerültem, és sokat beszéltem róla másnak is. Azt hiszem, ebben az esetben megérdemelt volt a hype körülötte.

Bélabá>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Olvasás közben azon gondolkodtam, hogy ez egy rétegkönyv vagy mondható-e bestseller-szerűnek? Mégis csak egy több éves kutatási munka informatív, közérthető leírása, viszont ott bujkál mindenkiben a kisördög, hogy ő is sikeres szeretne lenni. Barabási leszögezte, nem önsegítő könyvről van szó.
Egy fizikus, hálózatkutató új utakon kezdett járni ezzel a témával, a siker receptjét, a képletet kereste. Sikerrel járt, megtalálta és olyan törvényeket is alkotott, amelyek nagy általánosságban igazak mindenkire. Nem fejtem ki a részleteket, ehhez olvasni kéne a könyvet. Legalább két tucat példát hoz fel a kutató, olvasmányos stílusa egész imponáló viszont az olvasónak kicsit el kell gondolkodnia rajtuk, emiatt nem tudtam gyorsabban haladni vele.
Azt gondolom, új szemléletmódot tár fel előttünk Barabási László, miként is érdemes ezután a hőn áhított sikerre tekinteni, egy kicsit tudományos szemmel.
Az elejére visszatérve, sikerkönyvnek számít, mert már a 2. kiadást vettem kézbe és egy videón rengeteg ember kezében láttam. Nem véletlen, hogy a Libri-díj várományosa, ha ezt a szempontot vesszük alapul.
A végítéletem ötös (4,7) mind a téma az utcán hever volta, mind a közérthetősége miatt. Jó, hogy olvastam és ajánlom másoknak is!

Spaceman_Spiff IP>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Hogyan leszel sikeres Moly? Olvasd el a könyvet, és rájössz!
De persze nem erről van szó. Barabási igyekszik nem csak (egy kicsit több számadattal dolgozó, a tizedesvesszőt is ismerő) Coelho lenni, nem puffogtat üres frázisokat. Mármint elcsépelt „igazságnak” tűnhet egy-egy tételmondata, de elolvasva a magyarázatát rájövünk, hogy azért ezek nem is mindig annyira egyértelmű összefüggések.
Mert szerintem a könyv inkább arról szól, hogy az eddigi tudásunkat (pl. hogy fontos a kapcsolati háló, a kitartás etc.) egy rendszerbe foglalja. Rámutat, hogy A, B és C ismeretünk valójában összekapcsolható, és hogy mi is ez a kapcsolat.
Olvasmányos stílusban vezet minket végig a sikeresség 5 tételén, amik nem olyan hatalmas revelációk, de így, részletesen elmagyarázva jobban megragadnak. Mindenkinek ajánlom, aki valamilyen módon szeretné a maga dolgait (munka, hobbi stb.) kicsit jobb irányba menedzselni. Nem ad gyakorlati útmutatót, hanem inkább elgondolkodtatja az embert, hogy vajon mit csinál jól vagy rosszul, és min érdemes változtatni. Tanácsai inkább általános érvényűek, és persze egy botfülűből ezek sem csinálnak hegedűművészt, de segíthetnek kihasználni jobban azokat a tulajdonságainkat, amiktől jobbak vagyunk a környezetünknél. Vagy ha nem is vagyunk tőlük sokkal jobbak, de még sikeresebbek lehetünk.
Szóval ha elolvassuk a könyvet, és sok munkát belefektetünk, lehetünk népszerű molyok, akik ontják magukból az ezer csillagozást érő értékeléseket. Csak győzzük a strapát :)

Trillian>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Igen olvasmányos tudományos ismeretterjesztő könyv volt. Megtudhattam belőle sok új információt, melyeket példákkal és kutatásokkal támasztott alá a szerző. Voltak a kutatatások eredményeképpen megszülető igen meglepő adatok is, és persze voltak olyanok is, amelyeket azért sejteni lehetett, de legalább most már alá is van támasztva. Nyilván nem a sikerhez vezető lépéseket tudhattam meg a könyvből, de általános tanácsokkal és információkkal azért szolgált és igen elgondolkodtató volt. Viszont picit hosszabb volt, mint amennyire én szükségesnek éreztem. Jó volt olvasni a szerző „nem tudományos” gonodolatait is, de kicsit soknak éreztem. Ha kisebb mennyiségben van jelen, szerintem még akkor is bőven élvezetes könyv maradt volna, bár az is igaz, hogy így sem volt túl hosszú a könyv. Szükségét éreztem volna még ezen felül egy kicsit tudományosabb megfogalmazásnak, hozzáállásnak, pl definiciókkal, pár levezetéssel; illetve némely téma mélyebb bemutatásával. off Összességében tetszett.

kaporszakall>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Már minden szempontból megdicsérték; nem ismétlem őket. Olvasásra érdemes.

lolajos>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Villámgyorsan tettem magamévá a könyvet.

Korán reggel beleolvastam a neten a Forbes szeptemberi számába, a címlapon Barabási és a könyv. A szerző és korábbi könyvei nem ismeretlenek, láttam előadásait videón is. Átfutottam pár további cikket róla, frissebb interjút vele magyarul és angolul is. Több helyen megjósolták nekem, hogy ez egyike lesz azoknak a könyveknek, amiket szeptemberben elolvasok. Akkor már tudtam, hogy kell nekem. Elkezdtem keresni, hol lehet olcsón, gyorsan megvenni. Kalózletöltéshez túl friss és az amúgy sem szép dolog. Átnéztem a kedvezményeket, majd az Amazont is. Felhívtam könyvesboltokat a munkahelyemhez közeli A városban és a lakóhelyemen, B-ben is. Mindkét helyen volt, de csak egy példány. Mivel A-ban sok és ingyenes a parkoló a könyvesboltnál, ott vettem meg, 4000-ért (püff neki, ma reggel megtaláltam magyar e-könyvként is a linkjét, azonnali letöltés 2500-ért…). Estére a harmadát kiolvastam, ma hajnalban a feléig jutottam. Azóta már a végébe is belelapoztam.

Az elején 14 oldal a Bevezetés, a végén 13 oldal Konklúzió, 31 oldal a Jegyzetek és 4 a Köszönetnyilvánítás (több mint 120 név van benne említve!). A középen maradó mintegy 200 oldalban a teljesítmény és siker viszonyát leíró 5 törvényhez vezető út és a törvények megfogalmazása kap helyet lebilincselő olvasmányként.

Azt hittem, hogy „A képlet” tele lesz formulákkal, matematikával. Nem, egy árva táblázat vagy ábra sincs benne. Haranggörbe és hatványfüggvény is csak verbálisan. Így bátran kézbe veheti humán érdeklődésű olvasó is, mert egy felfedezésekkel teli prózát kap, sokszor meglepő megállapításokkal.

Szerencsére hiányoznak a tudományoskodó elméleti fejtegetések. Ne várjunk Dale Carnegie féle empíriákat "Sikerkalauz” stílusban sem. Viszont a kissé anekdotázó, eposzi módon csörgedező szöveg kőkemény big data és hálózattudományi kutatásokon nyugszik. Adatoldalon előjön a tenisz világranglista, a Google találatok száma, hány nyelven jelent meg valakiről Wikipedia szócikk és még sok más. Megtudjuk, mennyire (nem?) számít a jó iskola, az elhivatottság, min dőlhet el egy állásinterjú, mitől nyer inkább egy nedű a borversenyen, ki kapja a Nobel díjat egy ugyanazon a témán dolgozó százas kutató kollektívából stb.

Aki tudatosan építi egyéni karrierjét, a könyvből rájön, mi a fontos és mivel ne törődjön. A törvényeket megváltoztatni nem lehet, hanem ismerni kell és hagyni a javunkra érvényesülni.

Csak egy apró szurka: a szerző vagy megbízottja hallatlan precizitással követve az azonosított sikertörvényeket a jelek szerint tudományos igénnyel készítette elő a könyv megjelenése körüli marketinget, bevezetést is (két nyelven egyszerre, print és e-book, véleményvezérekre fókuszáló cikkek, interjúk tömege). Nagyot fog szólni, a kassza meg rendesen csöngetni.

Kötelező olvasmány. De nem úgy iskolás módon.

4 hozzászólás
balazs>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Van bennem valami Sheldon Cooperből: szeretem a rendet, a szabályokat, a kiszámíthatóságot. A gondolat, hogy a sikernek KÉPLETE van, nagyon felcsigázott. Hiszen annyi a véletlen az életben, meg az elszalasztott lehetőség! De ha lenne egy képlet…

Ami egyébként nem is képlet, hanem 5 törvény, de így is jó volt. Meggyőzött. Érződött, hogy egy tudós írta, aki mindent először definiál, és csak aztán beszél róla. Persze az önfejlesztő irodalomra jellemző módon a tartalom itt is összefoglalható 4-5 oldalban, a többi anekdotázás meg körítés. De ezt sem bántam: a töltelékrészeket olvasását úgy fogtam fel mintha Barabásival beszélgetnék egy kávé mellett arról, hogy mi a helyzet a laborjában. Azért ez sem egy rossz időtöltés.

És a lényegre térve, a siker 5 törvénye, zárójelben kommentjeimmel:
1. A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok hozzák meg (és legtöbbünk esetében nem mérhető, úgyhogy muszáj kapcsolatokat építeni).
2. A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan (a jól teljesítő emberek teljesítménye között nagyon kicsi a különbség – újabb érv az 1. törvény mellett – viszont a legjobbak sikere (pl. anyagi) kiugró lesz, aránytalan a teljesítménytöbblethez képest).
3. Alkalmasság × korábbi siker = jövőbeni siker (aki már befutott, könnyebben lesz újra sikeres).
4. Míg a csapat sikere a sokféleségében és az egyensúlyában rejlik, a babérokat mindig egyvalaki aratja le (annak a csapattagnak tulajdonítjuk a sikert, aki az adott területen korábban is sikeres volt, úgyhogy karrierünk egy pontján muszáj kilépnünk mentorunk/főnökünk árnyékából).
5. Ha kitartunk, a siker bármikor beüthet (főleg fiatalon válnak sikeressé az emberek, de ez a produktivitás csökkenése miatt van: egy bizonyos kor fölött lassítunk, a munka mellett már más is fontos, pedig ha idősen is olyan aktívan dolgozik/publikál/kutat stb. valaki mint fiatalon, akkor bármikor sikeressé válhat).

Azért elolvasásra nem feltétlenül ajánlanám, de a tartalom értékes, úgyhogy a neten fellelhető összefoglalók valamelyikét érdemes átnézni. Vagy az alábbi linken meghallgatni az Art of Manliness podcastjét a szervővel, „Lazló Barbásszival”:

https://www.artofmanliness.com/articles/universal-laws-…

VeronikaNy>!
Barabási Albert-László: A képlet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Fog egy jó – erősen sikerszagú – témát, és elkezdi kutatni, meg is osztja velünk, mi szükséges a sikerhez. Nem a személyes sikerekről beszél, hanem arról, amit a külvilág sikernek érzékel, megvizsgálja, hogy ha adott két ugyanolyan kvalitású ember, miért lehetséges az, hogy az egyikük jóval nagyobb elismerést kap. Tényleg jó téma, jó szempontok, mert kiderül, hogy a jazz, a golf, és az állattenyésztés területen elért sikerek mintázata hasonló, Barabási pedig még mindig nagyon szórakoztató módon képes mindezt átadni. Megint egy olyan könyv, ami nem fog egetrengető újdonságokat mondani, inkább csak rendszerez, megerősít abban, amit eddig is tudtunk, sok történettel, adatokkal alátámasztva. Ez a könyv sokkal populárisabb, mint a Behálózva, bárki számára könnyedén érthető, követhető, miközben nem akar önsegítő receptkönyvvé válni, nem aljasítja a tudományt olcsó marketingeszközzé. Mivel hálózatkutató, így természetesen a kapcsolati háló fontossága kerül előtérbe, és az, hogy az egyéni teljesítmény mennyire értékelhető objektív módon, legyen az futás, bor, könyv, hangszeres tudás.


Népszerű idézetek

Bélabá>!

A jó hír pedig az, hogy csak az első igazi sikernek kell beütnie. A jutalomnak ugyanis van egy titkos, kontroll nélkül terjedő aspektusa is: a siker önmagát gerjeszti, és folyamatosan nő a mértéke. Vagyis akinek egyszer sikerült, annak újra sikerülni fog. És újra. És újra.

95. oldal

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Junes P>!

hogy mennyi esélyünk van a sikerre, annak vajmi csekély köze van az életkorunkhoz. Csak az számít, hogy hajlandók vagyunk-e újra és újra próbálkozni, hogy elérjük az áttörést.

220. oldal, V. törvény - Ha kitartunk, a siker bármikor beüthet (Libri, 2018)

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

snowwolf P>!

Nos, a legrövidebb út a sikerhez, ha olyan kártyajátékot készítünk, amelyben kiscicák atombombákat hatástalanítanak.

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

PontHogy P>!

Hadd adjak egy konkrét tanácsot a munkáltatóknak a III. törvény alapján: ahol lehet, igyekezzenek biztosítani, hogy a beosztottak egymástól függetlenül hozzák meg a döntéseiket. Tehát az értekezlet végén ne kézfeltartással, hanem titkosan, mondjuk e-mailben történjék a szavazás a fontos kérdésekben. Ugye emlékszünk még? Az Amazonon az első néhány értékelés közelíti meg a legjobban a termék valós alkalmassági mutatóját. Ezek ugyanis azok a vélemények, amelyekre még nem hatott a társas befolyásolás. Engedjük hát meg munkatársainknak is, hogy kitáncoljanak a sorból, és őszintén megfogalmazzák a saját véleményüket.

159. oldal

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Dagan72 P>!

Az ember megvesz egy kávéfőzőt, és rá kell jönnie, hogy nem az igazi. Jól van, kávét azért lehet főzni vele, kapjon három csillagot. De aztán leül a gép elé, beleolvas a többiek értékelésébe, és azt látja, hogy eddig mindenki öt csillaggal jutalmazta a terméket. Na jó, ha belegondolunk, négy csillagot is megérdemel… Így aztán bármilyen furcsa is, az Amazonon a konszenzus alapján kialakult érték irreleváns. Sokszor az első néhány értékelés közelíti meg a legjobban a termék valós alkalmassági mutatóját, ugyanis ezeket a véleményeket még nem befolyásolta a többiek ítélete.

284-285. oldal (ebook)

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

read_happilyeverafter>!

A siker, akárcsak a tenger, erőt gyűjt, aztán egyszer csak ránk zúdul… hogy aztán visszahúzódjon, és kezdődjön minden elölről.

228. oldal, 10. fejezet

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

snowwolf P>!

A kivételes díjazás csak olyan tehetségek esetében érhető el, akiket könnyen és olcsón el lehet juttatni nagy tömegekhez.

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

angelacsapo22>!

Azok a csapatok általában jobban teljesítettek, ahol a csapattagok az átlagosnál fogékonyabbak voltak a másik érzelmi állapotára. Az olyan csapatok, amelyekben néhány csapattag uralta a terepet, alacsonyabb kollektív intelligenciát mutattak, mint azok, ahol a tagok között az egyenlőség nagyobb mértékben volt jelen. Vagyis azok voltak a legjobb csapatok, amelyekben mindenki szóhoz juthatott, és a tagok odafigyeltek egymásra. A harmadik kulcsfontosságú tényező érdekes módon egészen más természetű volt: azok a csapatok, amelyekben nők is voltak, magasabb kollektív intelligenciával rendelkeztek.

180. oldal, 8. fejezet - Kicsit ismerős, kicsit újszerű, kicsit szomorkás (Libri, 2018)

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

angelacsapo22>!

Amikor a csapatmunka eredményét vizsgáljuk, nem tudjuk pontosan megítélni, hogy annak létrejöttében mekkore szerepet játszottak az egyes csapattagok. Ezért csak néhány kiválasztott csapattagot részesítünk elismerésben, díjazásban, mégpedig leginkább azokat, akik az adott területen korábban is bizonyítottak már, illetve azokat, akiknek ismerjük a nevét. És bár ez olykor tisztességes módja is lehet az elismerésnek, időnként azért – ahogy azt Prasher példája is szemlélteti – óriási tévedéseket eredményezhet. Tény, hogy jót tesz a produktivitásnak, ha csapatban dolgozunk. De mint azt Prasher is nagyon jól tudja, az együttműködések a felnőttek világában pont olyan rémálommá válhatnak, mint a gimnáziumban a projektmunkák során. Bármikor megtörténhet velünk, hogy egy csodaszép teremben ülünk, és együtt tapsolunk a többiekkel, mialatt az egyik csapattársunkat kihívják a pódiumra, és átadják neki a jutalmat azért a munkáért, amelyet mi végeztünk el.

206-207. oldal, 9. fejezet - Az algoritmus, amely megtalálta az elveszett tudóst (Libri, 2018)

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei

Eszterterka>!

A teljesítmény korlátos mivolta a legkülönbözőbb módokon képes hiteltelenné tenni a versenyeket. A bíróknak nem a jó és a rossz között kell választaniuk, nem is a gyors és a lassú között, vagy a profi és a zöldfülű között. Az ő dolguk sokkal inkább az, hogy a szakterületükön már a teljesítmény felső határát súroló sokak közül válasszanak ki egyvalakit. Márpedig ha nincs stopperóra, még a legélesebb szemű, sokat látott bíró sem fogja tudni megmondani, hogy ki szakította át elsőként a célszalagot. Az olyan esetekben pedig, amikor a jelöltek valamilyen díjért vagy esetleg egy betöltendő állásért versengenek, a legjobb kiválasztása talán még ennél is reménytelenebb próbálkozás.

93

Barabási Albert-László: A képlet A siker egyetemes törvényei


Hasonló könyvek címkék alapján

Alessandro Vespignani: A jóslás algoritmusa
Csermely Péter: A rejtett hálózatok ereje
Bereczkei Tamás: Evolúciós pszichológia
Mérei Ferenc – V. Binét Ágnes: Gyermeklélektan
Nyitrai Erika: Az érintés hatalma
Szondy Máté: Tudatos változás
Polcz Alaine: Ideje a meghalásnak
Carl Gustav Jung – Marie-Louise von Franz (szerk.): Az ember és szimbólumai
Mérő László: Mindenki másképp egyforma
Mérő László: Észjárások-remix