Villámgyorsan tettem magamévá a könyvet.
Korán reggel beleolvastam a neten a Forbes szeptemberi számába, a címlapon Barabási és a könyv. A szerző és korábbi könyvei nem ismeretlenek, láttam előadásait videón is. Átfutottam pár további cikket róla, frissebb interjút vele magyarul és angolul is. Több helyen megjósolták nekem, hogy ez egyike lesz azoknak a könyveknek, amiket szeptemberben elolvasok. Akkor már tudtam, hogy kell nekem. Elkezdtem keresni, hol lehet olcsón, gyorsan megvenni. Kalózletöltéshez túl friss és az amúgy sem szép dolog. Átnéztem a kedvezményeket, majd az Amazont is. Felhívtam könyvesboltokat a munkahelyemhez közeli A városban és a lakóhelyemen, B-ben is. Mindkét helyen volt, de csak egy példány. Mivel A-ban sok és ingyenes a parkoló a könyvesboltnál, ott vettem meg, 4000-ért (püff neki, ma reggel megtaláltam magyar e-könyvként is a linkjét, azonnali letöltés 2500-ért…). Estére a harmadát kiolvastam, ma hajnalban a feléig jutottam. Azóta már a végébe is belelapoztam.
Az elején 14 oldal a Bevezetés, a végén 13 oldal Konklúzió, 31 oldal a Jegyzetek és 4 a Köszönetnyilvánítás (több mint 120 név van benne említve!). A középen maradó mintegy 200 oldalban a teljesítmény és siker viszonyát leíró 5 törvényhez vezető út és a törvények megfogalmazása kap helyet lebilincselő olvasmányként.
Azt hittem, hogy „A képlet” tele lesz formulákkal, matematikával. Nem, egy árva táblázat vagy ábra sincs benne. Haranggörbe és hatványfüggvény is csak verbálisan. Így bátran kézbe veheti humán érdeklődésű olvasó is, mert egy felfedezésekkel teli prózát kap, sokszor meglepő megállapításokkal.
Szerencsére hiányoznak a tudományoskodó elméleti fejtegetések. Ne várjunk Dale Carnegie féle empíriákat "Sikerkalauz” stílusban sem. Viszont a kissé anekdotázó, eposzi módon csörgedező szöveg kőkemény big data és hálózattudományi kutatásokon nyugszik. Adatoldalon előjön a tenisz világranglista, a Google találatok száma, hány nyelven jelent meg valakiről Wikipedia szócikk és még sok más. Megtudjuk, mennyire (nem?) számít a jó iskola, az elhivatottság, min dőlhet el egy állásinterjú, mitől nyer inkább egy nedű a borversenyen, ki kapja a Nobel díjat egy ugyanazon a témán dolgozó százas kutató kollektívából stb.
Aki tudatosan építi egyéni karrierjét, a könyvből rájön, mi a fontos és mivel ne törődjön. A törvényeket megváltoztatni nem lehet, hanem ismerni kell és hagyni a javunkra érvényesülni.
Csak egy apró szurka: a szerző vagy megbízottja hallatlan precizitással követve az azonosított sikertörvényeket a jelek szerint tudományos igénnyel készítette elő a könyv megjelenése körüli marketinget, bevezetést is (két nyelven egyszerre, print és e-book, véleményvezérekre fókuszáló cikkek, interjúk tömege). Nagyot fog szólni, a kassza meg rendesen csöngetni.
Kötelező olvasmány. De nem úgy iskolás módon.