Boszorkánykör (Boszorkánykör 1.) 36 csillagozás

Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Ezernégyszázhatvanöt, ​Magyar Királyság. Mátyás király erős kezű uralkodása stabilitást és rendet teremtett az országban, a nemesi viszályokat mégsem tudta teljesen felszámolni. A Szilágyi családdal folytatott birtokviták miatt kegyvesztetté váló, azelőtt a Felvidéken a nagy hatalmú Perényi família érdekeit veszélyeztetik a gyorsan felemelkedő Szapolyaiak, akik a királytól több környékbeli birtokot kaptak adományként, köztük Tokaj várát is. Perényiék nem nyugszanak bele a vereségbe: minden rendelkezésükre álló, törvényes és törvénytelen eszközzel igyekeznek gyengíteni riválisaik pozícióit.

Egy Tokaj melletti kis faluból három nő keveredik Szent Iván éjjelén a közeli Öreg-erdőbe: egy tehetős gazda boldogtalan felesége, a falu kondásának nincstelen, de talpraesett lánya, és egy apátlan-anyátlan árva, aki évek óta kénytelen elviselni mostohája kegyetlenségét. Mindhármuk lépteit a végső kétségbeesés vezérli, és nem is sejtik, hogy sorsuk hamarosan összefonódik és örökre… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · ISBN: 9789634263968
>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634263951

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Tisza


Kedvencelte 3

Most olvassa 3

Várólistára tette 54

Kívánságlistára tette 53

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Egészen rákaptam a történelmi regényekre, ez a könyv pedig már a borítójával megfogott. Az csak hab a tortán, hogy amikor a Könyvhéten megvettem, dedikáltatni is tudtam az írónővel.
Nagyon tetszett a történet, kicsit olyan volt, mintha egy népmesét olvastam volna. A három leányzó ahogy szövetségesekké, aztán barátokká válnak, az erdőben lakó vajákos, akitől mindenki retteg, cselszövés, árulás, gonosz mostoha és vitézek. A háttér mégis történelmi, hiszen Szapolyai Imre abban az időben valóban a Tokaji vár ura volt.
Az utószóban folytatásról is volt szó, ha megjelenik, biztosan azt is elolvasom.

>!
robinson MP
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Az év egyik kellemes meglepetése számomra. Olvassátok, mesés! A népmesék, regék és mondák hagyományait gyúrta össze nekünk az írónő egy kerek történetté.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/12/boszorkanykor.html

>!
gab001 P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

A borító egyszerűen gyönyörű, a cím pedig érdekes, bár nem éreztem, hogy bármelyik is tükrözné a könyv tartalmát. A történet Mátyás korába, Tokaj környékére kalauzol el. Három lány életének egy szakaszába kapunk betekintést, mely tele van erőszakkal, cselvetéssel, árulással, de ugyanakkor összetartással, bátorsággal és mulatsággal is. Nem hétköznapi körülmények között kötnek barátságot, ami viszont kibírja a legnagyobb megpróbáltatásokat is. Amennyire nem kedveltem eleinte Rózsa karakterét, a végére őt szerettem meg leginkább. Tetszett, ahogy a történelmi személyek megjelentek az életükben és az akkori politikába is betekintést nyújtott az írónő. Nagyon jó volt az egyensúly a tények és a fantázia között. A könyv végén egy rövid ismertetést kapunk a történelmi háttérről és az írónő megemlíti a folytatást is, amit már most szívesen kézbe vennék. Részben lezárult a történet, mégis érdekelnek a további események. Ízes magyar történelem.

>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · ISBN: 9789634263968
3 hozzászólás
>!
Lyanna
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Egy elvárásom volt a könyvvel kapcsolatban, ami az utolsó mondat után sajnos kiderült, hogy nem vált valóra. A fülszöveg felvázolja a történelmi hátteret, mely félrevezetheti az olvasót – legalábbis engem félrevezetett. Hunyadi Mátyás nem jelent meg a regényben, még egy pillanatra sem, csak utalás volt rá. (Nekem pedig az kevés :) ) Remélem a szerző a folytatásban kiküszöböli ezt a „hibát”.
A történet stílusa egyedi hangvételű volt. Olvasás közben végig éreztem rajta egyfajta derűs kiegyensúlyozottságot. Teljesen kerek volt a történet és tetszett a pozitív végkicsengése. A három nő + 1 közül nem tudok választani, mindegyiket nagyon szeretem.

2 hozzászólás
>!
Edina_Varga
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

A címe alapján teljesen másra számítottam, több varázslatra, mágiára. De így sem kellett csalódnom. Nagyon kellemes olvasmány volt.Írásmódja, stílusa Bányai D. Ilonának egyszerre volt felüdítő és elgondolkodtató. Nagyon szeretem ezt a régies stílust. Néhol egy egy szón gondolkoznom kellett, persze a szövegkörnyezete azonnal rávezetett.
Érdekes volt a Mátyás kori háttere a könyvnek.Ha sok történelmi szálat nem is kaptunk, az akkori életet nagyon jól bemutatta. El se tudnám magam ott képzelni, megszoktam már az akkori korhoz képest luxussal teli életemet.
A történettel három hányatott sorsú nőt, lányt ismerhettünk meg. Mindhármat nagyon megsajnáltam magam is a könyv elején, de talpraesettek voltak, s a végére már inkább büszke lehet rákjuk az olvasó. Talán Panka volt köztük a gyengébb,de nem csoda. Amiken ő keresztül ment több életre is elég, nem egy pár évre.
Nem tudom, folytatja-e az írónő, de szívesen olvasnék még róluk.

>!
Dorina_S
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Amikor először megláttam ezt a könyvet a borítója és a címe fogott meg. Miután kézbe vettem és elolvastam a fülszövegét egyértelműen eldöntöttem, hogy ez kell nekem, mivel boszorkányos és történelmi témában íródott. Nem is sejtettem, hogy a regényt olvasva mi fog feltárulni előttem, nem azt kaptam, amit a fülszöveget elolvasva vártam. Sokkal aranyosabbat, és szebbet.
Ahogy az írónő is írta az utószavában, nem egy szokványos történelmi regény, annál sokkal összetettebb. Igaz, hogy egy adott korban játszódik a történet, valós történelmi személyek felbukkanásával, de mégis a kisemberek, jobbágyok és parasztemberek szemüvegén látjuk a világot. Sok történelmi regényt olvastam már, amelyek közül egyesek a történelmi hatalmasságok vagy katonák, esetleg fontosabb beosztást betöltő személyek által mutatták be a cselekményt, de ilyen, mint a Boszorkánykör című művet még nem volt szerencsém megismerni. Talán valamiért közelebb is éreztem magamhoz a z elmesélteket. Mert mese volt ez, ami nagyon hiányzott már.
Minden nemében egyedi, mind a történet, mind maga a stílus. És ami nekem, a szívemnek legjobban esett, azok a népmesei elemek. Annyira magával ragadtak, hogy szinte alig tudtam letenni a könyvet. Amióta csak az eszemet tudom imádom a népmeséket, amit annak is köszönhetek, hogy esti meseként mindig azokat hallgattam.
Visszakanyarodva a történetre. Több szálon fut cselekmény, amely végig fenntartja a figyelmet. A regény szereplői olyan karakterek, mint amilyenek a való, jelenkori életünkben is léteznek, sokukkal egyből tudunk azonosulni vagy megvetjük őket. Számomra, azonban a három leányzó vitte a regényt, ők voltak az igazi főhősnők. Mindegyiket másért lehet szeretni. Panka, Terka és Rózsa. Mindhárman mások, és mégis egyek. Igazi barátnőkké válnak az átélt kalandoknak köszönhetően. Mindig ott vannak egymásnak. Néha megmosolyogtam egy-egy megjegyzésüket, valamikor, pedig hangosan nevettem rajtuk. Viszont ha kedvencet kellene választanom, Rózsa lenne az. Az egész jelleme, temperamentuma végett. Vele azonban furcsa érzéseim vannak, szerintem róla fognak még kiderülni dolgok a folytatásban, amely remélem mihamarabb az olvasók kezébe kerül.
Mindent összevetve egy nagyon aranyos, népmesei elemekkel teletűzdelt nem éppen szokványos történelmi regényt kaptunk, amelyet én imádtam az első laptól az utolsóig. Viszont arra nem jöttem rá, hogy vajon tényleg léteznek boszorkányok és boszorkányság vagy csak a máktea képes ezt elhitetni. Remélem a folytatásból kiderül.
Köszönöm @Bányai_D_Ilona, hogy újra átélhettem gyermekkoromból ismerős kellemes érzéseket, amelyet a népmesék váltottak ki belőlem, és mindig a nap fénypontja volt, amikor azokat hallgatva aludtam el.

4 hozzászólás
>!
Vhrai P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Nagyon tetszett az írónő gördülékeny stílusa, szépen bánik a szavakkal. Leginkább női sorsokat követhetünk nyomon, könnyen meg lehetett kedvelni a karaktereket. A történetről nekem leginkább a népmesék jutottak eszembe. Ennek ellenére nekem a boszorkányos-szál kicsit gyenge volt. Talán a következő részben választ kapunk ennek a jelentőségére is! A „krimi-szál” viszont nagyon izgalmas volt, főleg hogy az írónő még csavart is egyet rajta.

Bővebben: http://libellum.blog.hu/9999/12/31/nepmese_felnotteknek

>!
BeliczaiMKata 
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Tetszett, ahogyan a népmesei elemek keveredtek a valósággal. Nem volt annyira történelmi regény, inkább szórakoztató volt. És ahogyan az írónő is említette a végén, érdekes belegondolni, hogy a „nagyok játszmái” milyen kihatással vannak a „kicsikre”, az egyszerű emberekre, akik talán csak rosszkor vannak rossz helyen.
Tetszettek a népmese motívumai: a szegény és furfangos lány, aki szerencsét próbál; a gonosz mostohák; a boszorkány (=füves asszony); az ördög; a bűvös hármas szám. Örültem, hogy nem volt valódi spoiler Nekem emiatt kicsit rossz volt a szájízem, de végig reménykedtem abban, hogy ezt nem komolyan írta az írónő spoiler, és meg is nyugodtam a végén. Örültem, hogy nem volt cukormázas, ugyanakkor a végén úgy-ahogy mindhárom lánynak/asszonynak jóra fordult a sorsa. A folytatásban remélem ennél is jobb dolgok várnak rájuk, amellett, hogy korántsincs vége a bajoknak a spoiler és spoiler. Várom a folytatást! :)
(Az egyetlen, ami nem tetszett, ezért a levonás, a szereplők gondolatai. Szívesebben olvastam volna E/3-ban ezeket a részeket. Habár a szereplők „szintjének” bemutatására, érzékeltetésére kiválóan alkalmas.)

4 hozzászólás
>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Bányai D. Ilona első regénye legalábbis itt a moly-on . Ez az első történelmi regényem egy női írótól. A fülszöveg szerint „hiteles történelmi környezetbe helyezve mutat be három időtlen női sorsot „ És milyen női sorsokat ? egy kis neve sincs falú, egy fiatal asszonyka és két fiatal lány nehéz élettét ismerjük meg a regény elején,talán bele sem szoktunk nagyon gondolni hogyan is élhettek akkoriban a nők, általában férfi szemszögből szoktuk megismerni az akkori világot ,mégis ők az urak,ők harcolnak. A három egyszerű ,de jobb sorsa érdemes nők, rossz élete sodorja őket egy felé, egy kis boszorkányság, plusz olyan történésnek lesznek tanúi ami végkép egyé kovácsolja sorsukat, nehéz döntést kell hozniuk. @BeccasBubbles azt írta az értékelésében hogy olyan mint egy gyönyörű mese. csak itt nem a legkisebb királyfi vagy a szegény legény válik hősé .Jó volt olvasni szívemhez nőttek a szereplők, a olvasmányos , kellemes meglepetés volt. Már most várom mi lesz a szerző következő regénye, a boszorkánykör után nem is kérdéses, írni,írni kell még . 
Köszönetnyilvánítás szerint Urbánszki László ifjúkori barát aki előbb hitte, hogy író lehettek, mint én magam, érdemes hallgatni ilyen barátra  én is köszönöm neki. a borító Csikász Katalin remek műve, nagyon jó lett csak úgy vonzza a szemet, percekig néztem . neki is köszönet .

2 hozzászólás
>!
salidigger P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Bányai D. Ilona regényével régóta szemeztem már, aztán az idei könyvhéten meg is vettem és a végtelenül kedves írónővel dedikáltatni is tudtam. Végül el is olvastam és amit olvastam nagy örömömre volt!
Vegyünk pár népmesei motívumot, pár (a mai világban is sajnos ismerős) női sorsot, adjunk hozzá nagy és nagyon-nagyon jó mesélő készséget. Helyezzük el a történetet Mátyás király idejébe és máris kapunk egy remek mesét. Rám legalábbis úgy hatott a történet, mint ha újra kicsi volnék és nagymamám mesélne nekem az ágyam szélén. :) Persze ettől még a korrajz pontos és hiteles!
A legjobban Terka és Panka karaktere tetszett. Ismertem olyan lányt aki árva volt, és sajnos olyan asszonyt is, akit vert az embernek nem nevezhető barom férje…
Mindössze két problémám van: 1. nagyon gyorsan vége lett (ez abszolút az írónő dicsérete) 2. nincs még kész a folytatás :)
Nagyszerű, hangulatos prózájú szerző első könyvét olvashattam és remélem sok könyvét olvashatom még! Bátran ajánlom mindenkinek!


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Mindenki a maga keresztjét hordozza! – szólt kicsit emeltebb hangon Rózsára a füvesasszony. – Majd ha észreveszed a mások baját is, nem csak a magadéval törődsz, akkor lesz könnyebb a te sorsod is.

35. oldal

>!
gab001 P

Az Isten is, az ördög is annak segít, aki maga is tesz érte!

2. fejezet (Gold Book, 2016)

>!
Kek P

     Az emberek azt látják, amit látni akarnak. Gedő is azt hallotta gyerekkorától, hogy ez egy gonosz erdő, ahol rémek laknak. Így amikor meglátott, másra nem is tudott volna gondolni. Semmit se kellett tennem, megijedt magától is. Ha ugyanebben a ruhában faluban lát meg, rám se figyel, azt gondolja, hogy csak egy rongyos öregasszony. Csakhogy itt az erdőben… Itt erdei rém vagyok!
     Terkának nagyon tetszett a dolog, de el is gondolkodott rajta. Ennyiből áll egy boszorkány? Egy fekete gönc, károgó hang, és az ostoba emberek megijednek?

194. oldal

>!
robinson P

A néptelen falu furcsa látványt nyújtott éjszaka, mintha kiesett volna a világból.

(első mondat)

>!
gab001 P

Az emberek azt látják, amit látni akarnak.

10. fejezet (Gold Book, 2016)

>!
Lyanna

A nádas csendesen susogott. A Tisza lassan hömpölygött itt, ahol a hegyek aljáról kiért az Alföld peremére. Az ártéri fák árnyékában a nedves földön dúsan nőtt a fű, kellemes, hűs szellő lengedezett. A nyári melegben álmos nyugalom ült a tájon. A nádasban fészkelő vízimadarak motozásán kívül más hang nem hallatszott, még a magasban köröző halászsas is némán figyelte a földi világot.

201-202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alföld · nyár · Tisza
>!
Kek P

Meghajolt az úrnő előtt. Igyekezett úgy tenni, ahogy az imént a szolgálótól látta, amikor utasítást kapott. Nem sikerült olyan tökéletesen, de a próbálkozása is mosolyt csalt az asszony arcára.
– Látom, tényleg ügyes lány vagy, és megvan benned az igyekezet is! Meglásd, kiváló szobalányt faragunk belőled!
– Köszönöm, asszonyom, hálás leszek, ha felfogadsz, de először haza kell mennem, az édesapám nem tudja, hová lettem. Nincs neki a földön senkije, csak én! Nem hagyhatom egy szó nélkül magára!

171. oldal

10 hozzászólás
>!
Dorina_S

Nézzetek csak, azt szabad! Nem kopik el, amit megbámultok.

240. oldal

>!
robinson P

Mire hazaért, már egy halvány mosoly is megjelent a szája sarkában. Egy gonosz kis mosoly.

121. oldal


A sorozat következő kötete

Boszorkánykör sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Anthony Doerr: A láthatatlan fény
Jim Shepard: Áron könyve
Brigitte Riebe: A Sienai bűnös
Bán Mór: Hunyadi – A Holló háborúja
Nemere István: Királyi vérvonal
Hegedüs Géza: Az erdőntúli veszedelem
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Robert Louis Stevenson: A fekete nyíl
Iljasz Eszenberlin: A gyémántkard
Vera Mutafcsieva: Cem szultán