Boszorkánykör (Boszorkánykör 1.) 104 csillagozás

Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Ezernégyszázhatvanöt, ​Magyar Királyság. Mátyás király erős kezű uralkodása stabilitást és rendet teremtett az országban, a nemesi viszályokat mégsem tudta teljesen felszámolni. A Szilágyi családdal folytatott birtokviták miatt kegyvesztetté váló, azelőtt a Felvidéken a nagy hatalmú Perényi família érdekeit veszélyeztetik a gyorsan felemelkedő Szapolyaiak, akik a királytól több környékbeli birtokot kaptak adományként, köztük Tokaj várát is. Perényiék nem nyugszanak bele a vereségbe: minden rendelkezésükre álló, törvényes és törvénytelen eszközzel igyekeznek gyengíteni riválisaik pozícióit.

Egy Tokaj melletti kis faluból három nő keveredik Szent Iván éjjelén a közeli Öreg-erdőbe: egy tehetős gazda boldogtalan felesége, a falu kondásának nincstelen, de talpraesett lánya, és egy apátlan-anyátlan árva, aki évek óta kénytelen elviselni mostohája kegyetlenségét. Mindhármuk lépteit a végső kétségbeesés vezérli, és nem is sejtik, hogy sorsuk hamarosan összefonódik és örökre… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · ISBN: 9789634263968
>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634263951

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Tisza


Kedvencelte 9

Most olvassa 4

Várólistára tette 111

Kívánságlistára tette 85

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Egészen rákaptam a történelmi regényekre, ez a könyv pedig már a borítójával megfogott. Az csak hab a tortán, hogy amikor a Könyvhéten megvettem, dedikáltatni is tudtam az írónővel.
Nagyon tetszett a történet, kicsit olyan volt, mintha egy népmesét olvastam volna. A három leányzó ahogy szövetségesekké, aztán barátokká válnak, az erdőben lakó vajákos, akitől mindenki retteg, cselszövés, árulás, gonosz mostoha és vitézek. A háttér mégis történelmi, hiszen Szapolyai Imre abban az időben valóban a Tokaji vár ura volt.
Az utószóban folytatásról is volt szó, ha megjelenik, biztosan azt is elolvasom.

Bleeding_Bride IP>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Bányai D. Ilona ezzel a kötettel nálam megnyerte a kedvenc mai mesélőknek járó kitüntetést.
Ilyen „vagányul” kell ám felnőttekre szabni a népmeséinket.

3 hozzászólás
Navi P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Kellemes csalódás volt a könyv. Először tartottam tőle, mert valahogy nem jövök ki a középkorban játszódó történetekkel, de ez pont jó volt.
Kellő mennyiségű izgalom, mágia, kaland, barátság, szerelem, bánat.
Három nő vagyis inkább lány, kislány története, akik útja egyszer csak keresztezi egymást, s a kilátástalan helyzetből sikerül kivergődniük saját erőből, s segítséget is onnan kapnak, ahonnan nem is reméltek. Ehhez csatlakozik a Szapolyaik családja, Orsolya asszony, a husziták elleni harc és a Perényiek áskálódása.
Pont jó arányban keveredtek benne az összetevők, hogy egy kifejezetten izgalmas, jó könyv kerekedjen belőle.
Mindenképpen folytatni fogom.

robinson P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Az év egyik kellemes meglepetése számomra. Olvassátok, mesés! A népmesék, regék és mondák hagyományait gyúrta össze nekünk az írónő egy kerek történetté.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/12/boszorkanykor.html

Porcsinrózsa>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Jó stílusban megírt történelmi kalandregény. Idegenkedtem tőle a címe okán, de örülök, hogy engedtem a „rábeszélésnek” és nem tettem félre. A borítólap képe, és a cím is némileg megtévesztő. A boszorkánykör inkább csak titokzatossá teszi a cselekmény egyik szálát, mintsem direktben az okkultizmus felé terelné a történetet.
Olvastatja magát a regény, nincs tele véres erőszakkal, öldöklésekkel, mint a történelmi regények általában. Jó korrajzot ad, megismerteti az olvasóval a Hunyadiak korának hétköznapjait, a közemberek nehéz életét.Kikapcsolódásra remek, színvonalas könyv.
Árnyalatnyi hiányérzetem mégiscsak maradt. Kissé túlságosan könnyed,valahogy nem éreztem igazán hangsúlyosnak azt a központi „magot”, amely köré a szerző felépítette a történetet. Idővel azért a folytatását is elolvasom.

gab001 P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

A borító egyszerűen gyönyörű, a cím pedig érdekes, bár nem éreztem, hogy bármelyik is tükrözné a könyv tartalmát. A történet Mátyás korába, Tokaj környékére kalauzol el. Három lány életének egy szakaszába kapunk betekintést, mely tele van erőszakkal, cselvetéssel, árulással, de ugyanakkor összetartással, bátorsággal és mulatsággal is. Nem hétköznapi körülmények között kötnek barátságot, ami viszont kibírja a legnagyobb megpróbáltatásokat is. Amennyire nem kedveltem eleinte Rózsa karakterét, a végére őt szerettem meg leginkább. Tetszett, ahogy a történelmi személyek megjelentek az életükben és az akkori politikába is betekintést nyújtott az írónő. Nagyon jó volt az egyensúly a tények és a fantázia között. A könyv végén egy rövid ismertetést kapunk a történelmi háttérről és az írónő megemlíti a folytatást is, amit már most szívesen kézbe vennék. Részben lezárult a történet, mégis érdekelnek a további események. Ízes magyar történelem.

>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · ISBN: 9789634263968
3 hozzászólás
rosemary_goth P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

És, ha minden igaz, ezzel az újraolvasással megvan a 30 ezer oldalam erre az évre!

Szóval újraolvasás.
Évekkel ezelőtt vettem a kötetet egy nyaralás alkalmával, akkor elolvastam, tetszett, és azóta sem találkoztam vele.
Pedig akkor is tetszett.
De most rátaláltam a sorozat másik két részére is, így gondoltam, újra előveszem, hogy egészben előttem legyen a kép, mielőtt a másik két részbe fognék.

Olvasás közben olyan érzés töltött el, mintha a mindenki által ismert magyar népmesék rajzfilm-sorozat képei elevenednének meg előttem, vagy egy-egy rég meglátogatott skanzenbe kerültem volna vissza, ahol már nem babák meg használati tárgyak vannak csak a házakban kiállítva, hanem hús-vér emberek mászkálnának a falak között.
Nagyon tetszik ez a világ, még akkor is, ha nem cseréltem volna velük… Na, és persze Mátyás, az igazságos. off
Igazán jól keveredik a (nép)mesei és történelmi valóság a könyvben, javaslom bárkinek elolvasni!

1 hozzászólás
Szösszenet P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Örülök, hogy ráakadtam erre a könyvre, hisz nagyon tetszik a történelmi eseményekbe ágyazott emberi sorsok nyomon követése. Ez a regény, kicsit a magyar klasszikusokhoz hasonlít, a nyelvezete és szóhasználata alapján is.
A történet 3 nehéz sorsú fiatal lány-nő életét mutatja be a 15. században Magyarországon. A politikai cselszövés a Tokaj melletti kis faluban is felüti a fejét, és a három nő akarva-akaratlanul belecsöppennek a Perényi és Szapolyai család közötti harcba.
Egyéni sorsuk mindenképpen figyelemre méltó, hisz örök tanulság, hogy kellő hittel és elszántsággal szinte minden lehetséges.
A regény szép tájleírással is kényezteti az olvasót, valamint a régi hiedelmek-babonák és a tradíciók is jelen vannak.

3 hozzászólás
Lyanna P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Egy elvárásom volt a könyvvel kapcsolatban, ami az utolsó mondat után sajnos kiderült, hogy nem vált valóra. A fülszöveg felvázolja a történelmi hátteret, mely félrevezetheti az olvasót – legalábbis engem félrevezetett. Hunyadi Mátyás nem jelent meg a regényben, még egy pillanatra sem, csak utalás volt rá. (Nekem pedig az kevés :) ) Remélem a szerző a folytatásban kiküszöböli ezt a „hibát”.
A történet stílusa egyedi hangvételű volt. Olvasás közben végig éreztem rajta egyfajta derűs kiegyensúlyozottságot. Teljesen kerek volt a történet és tetszett a pozitív végkicsengése. A három nő + 1 közül nem tudok választani, mindegyiket nagyon szeretem.

2 hozzászólás
Qedrák P>!
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Van az a történelmi regény, amely új oldalát próbálja felvillantani a közismert személyeknek, királyoknak, főuraknak, ismert politikusoknak és társaiknak. Nem csoda, hogy nagy szeletet hasít ki magának ez a megoldás, tekintve, hogy mindig jobban ismerjük azoknak az életét, akikről az írott források szólnak. De az Átlag Pankák és az Átlag Rózsák világáról még manapság is kevesebbet tudni, mint mondjuk Barack Obamáról vagy Donald Trumpról, egész egyszerűen azért, mert a történelem során a társadalomról mindig kiegyensúlyozatlanul keletkeztek a források.

A Boszorkánykör alulnézeti történelmet kínál, ha a főhősei valóban léteztek volna, alighanem leélik úgy a teljes életüket, hogy soha nem kerül be a nevük oklevélbe, vagy bármilyen középkori elbeszélésbe. Részben emiatt, részben pedig a nyelvezete miatt nekem Kodolányi Jánostól a Vas fiai jutott az eszembe, ahol a szerző szintén egy alulnézetet kínált az olvasóinak. Persze ő sem, és ahogy az utószót olvasom, Bányai D. Ilona sem tud ellenállni a kísértésnek, hogy utóbb fel ne bukkanjanak a művében vagy a sorozat későbbi részeiben a leghatalmasabb bárók, vagy éppen maga a király. Egy kicsit persze tartottam attól, hogy ami Kodolányinál még a népi írók érthető érdeklődése a vidék iránt, addig itt esetleg egy városi parasztromantikába futok bele, amit bevallom, hogy nem igazán csípek. Szerencsére a félelmeim nem igazolódtak.

Talán pont azért, mert ez a történet alapvetően bármikor játszódhatna. Akár a 21. században is, hiszen csak körbe kell venni a karaktereket a modern kor vívmányaival, a sztori akkor is működne. Ez talán egy hangyányit el is vesz a „történetiségéből”, de nem annyit, hogy akár a legkisebb mértékben is zavaró legyen.

Egy-két apróbb anakronizmust azért észrevettem. Hogy egy példát említsek, itt is előfordult a tulipános láda, mint Csikász Lajosnál, de most már esküszöm, hogy én is meglesem, mikor terjedt el Magyarországon, mert az emlékeim azért megkophattak ennyi évvel a régészeti tárgyú tanulmányaim után. :)


Népszerű idézetek

robinson P>!

– Mindenki a maga keresztjét hordozza! – szólt kicsit emeltebb hangon Rózsára a füvesasszony. – Majd ha észreveszed a mások baját is, nem csak a magadéval törődsz, akkor lesz könnyebb a te sorsod is.

35. oldal

gab001 P>!

Az Isten is, az ördög is annak segít, aki maga is tesz érte!

2. fejezet (Gold Book, 2016)

Kek P>!

     Az emberek azt látják, amit látni akarnak. Gedő is azt hallotta gyerekkorától, hogy ez egy gonosz erdő, ahol rémek laknak. Így amikor meglátott, másra nem is tudott volna gondolni. Semmit se kellett tennem, megijedt magától is. Ha ugyanebben a ruhában faluban lát meg, rám se figyel, azt gondolja, hogy csak egy rongyos öregasszony. Csakhogy itt az erdőben… Itt erdei rém vagyok!
     Terkának nagyon tetszett a dolog, de el is gondolkodott rajta. Ennyiből áll egy boszorkány? Egy fekete gönc, károgó hang, és az ostoba emberek megijednek?

194. oldal

Trudiz>!

Varázséjszaka van, ilyenkor mindenkinek mulatni kell!

43. oldal

robinson P>!

A néptelen falu furcsa látványt nyújtott éjszaka, mintha kiesett volna a világból.

(első mondat)

Trudiz>!

A sorsod felfelé vezet, csak rajtad áll, hogy mit kezdesz vele!

199. oldal

Annamarie P>!

A javasasszony kunyhójához érve Annus leszedte magáról az erdei rém gönceit. Egyszerű barna ruhájában, vastag varkocsába font hajával megint úgy nézett ki, mint bármelyik falusi asszony. Fürgén tüzet rakott, vizet akasztott fölé, és nekikészült a főzésnek. Gombát vágott, gyökeret tisztított, és hamarosan finom illatok szálltak a levegőben.

193. oldal

Trudiz>!

Nagy dolgok várnak rád, csak maradj meg olyannak, amilyen vagy!

199. oldal


A sorozat következő kötete

Boszorkánykör sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye
Iny Lorentz: A remény földjén
Jean M. Auel: A Barlangi Medve népe
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Urbánszki László: A nemzetségfő
Urbánszki László: Fegyver csörög
Benkő László: Idegen tüzek
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Nemere István: Hajnali lovas
Fábián Janka: Lotti öröksége