Boszorkánykör (Boszorkánykör 1.) 61 csillagozás

Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Ezernégyszázhatvanöt, ​Magyar Királyság. Mátyás király erős kezű uralkodása stabilitást és rendet teremtett az országban, a nemesi viszályokat mégsem tudta teljesen felszámolni. A Szilágyi családdal folytatott birtokviták miatt kegyvesztetté váló, azelőtt a Felvidéken a nagy hatalmú Perényi família érdekeit veszélyeztetik a gyorsan felemelkedő Szapolyaiak, akik a királytól több környékbeli birtokot kaptak adományként, köztük Tokaj várát is. Perényiék nem nyugszanak bele a vereségbe: minden rendelkezésükre álló, törvényes és törvénytelen eszközzel igyekeznek gyengíteni riválisaik pozícióit.

Egy Tokaj melletti kis faluból három nő keveredik Szent Iván éjjelén a közeli Öreg-erdőbe: egy tehetős gazda boldogtalan felesége, a falu kondásának nincstelen, de talpraesett lánya, és egy apátlan-anyátlan árva, aki évek óta kénytelen elviselni mostohája kegyetlenségét. Mindhármuk lépteit a végső kétségbeesés vezérli, és nem is sejtik, hogy sorsuk hamarosan összefonódik és örökre… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · ISBN: 9789634263968
>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9634263951

Enciklopédia 8

Helyszínek népszerűség szerint

Tisza


Kedvencelte 6

Most olvassa 5

Várólistára tette 64

Kívánságlistára tette 63

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Egészen rákaptam a történelmi regényekre, ez a könyv pedig már a borítójával megfogott. Az csak hab a tortán, hogy amikor a Könyvhéten megvettem, dedikáltatni is tudtam az írónővel.
Nagyon tetszett a történet, kicsit olyan volt, mintha egy népmesét olvastam volna. A három leányzó ahogy szövetségesekké, aztán barátokká válnak, az erdőben lakó vajákos, akitől mindenki retteg, cselszövés, árulás, gonosz mostoha és vitézek. A háttér mégis történelmi, hiszen Szapolyai Imre abban az időben valóban a Tokaji vár ura volt.
Az utószóban folytatásról is volt szó, ha megjelenik, biztosan azt is elolvasom.

>!
Bleeding_Bride ISP
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Bányai D. Ilona ezzel a kötettel nálam megnyerte a kedvenc mai mesélőknek járó kitüntetést.
Ilyen „vagányul” kell ám felnőttekre szabni a népmeséinket.

3 hozzászólás
>!
robinson P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Az év egyik kellemes meglepetése számomra. Olvassátok, mesés! A népmesék, regék és mondák hagyományait gyúrta össze nekünk az írónő egy kerek történetté.
http://gaboolvas.blogspot.hu/2016/12/boszorkanykor.html

>!
gab001 P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

A borító egyszerűen gyönyörű, a cím pedig érdekes, bár nem éreztem, hogy bármelyik is tükrözné a könyv tartalmát. A történet Mátyás korába, Tokaj környékére kalauzol el. Három lány életének egy szakaszába kapunk betekintést, mely tele van erőszakkal, cselvetéssel, árulással, de ugyanakkor összetartással, bátorsággal és mulatsággal is. Nem hétköznapi körülmények között kötnek barátságot, ami viszont kibírja a legnagyobb megpróbáltatásokat is. Amennyire nem kedveltem eleinte Rózsa karakterét, a végére őt szerettem meg leginkább. Tetszett, ahogy a történelmi személyek megjelentek az életükben és az akkori politikába is betekintést nyújtott az írónő. Nagyon jó volt az egyensúly a tények és a fantázia között. A könyv végén egy rövid ismertetést kapunk a történelmi háttérről és az írónő megemlíti a folytatást is, amit már most szívesen kézbe vennék. Részben lezárult a történet, mégis érdekelnek a további események. Ízes magyar történelem.

>!
Gold Book, Debrecen, 2016
312 oldal · ISBN: 9789634263968
3 hozzászólás
>!
Lyanna P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Egy elvárásom volt a könyvvel kapcsolatban, ami az utolsó mondat után sajnos kiderült, hogy nem vált valóra. A fülszöveg felvázolja a történelmi hátteret, mely félrevezetheti az olvasót – legalábbis engem félrevezetett. Hunyadi Mátyás nem jelent meg a regényben, még egy pillanatra sem, csak utalás volt rá. (Nekem pedig az kevés :) ) Remélem a szerző a folytatásban kiküszöböli ezt a „hibát”.
A történet stílusa egyedi hangvételű volt. Olvasás közben végig éreztem rajta egyfajta derűs kiegyensúlyozottságot. Teljesen kerek volt a történet és tetszett a pozitív végkicsengése. A három nő + 1 közül nem tudok választani, mindegyiket nagyon szeretem.

2 hozzászólás
>!
Qedrák P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Van az a történelmi regény, amely új oldalát próbálja felvillantani a közismert személyeknek, királyoknak, főuraknak, ismert politikusoknak és társaiknak. Nem csoda, hogy nagy szeletet hasít ki magának ez a megoldás, tekintve, hogy mindig jobban ismerjük azoknak az életét, akikről az írott források szólnak. De az Átlag Pankák és az Átlag Rózsák világáról még manapság is kevesebbet tudni, mint mondjuk Barack Obamáról vagy Donald Trumpról, egész egyszerűen azért, mert a történelem során a társadalomról mindig kiegyensúlyozatlanul keletkeztek a források.

A Boszorkánykör alulnézeti történelmet kínál, ha a főhősei valóban léteztek volna, alighanem leélik úgy a teljes életüket, hogy soha nem kerül be a nevük oklevélbe, vagy bármilyen középkori elbeszélésbe. Részben emiatt, részben pedig a nyelvezete miatt nekem Kodolányi Jánostól a Vas fiai jutott az eszembe, ahol a szerző szintén egy alulnézetet kínált az olvasóinak. Persze ő sem, és ahogy az utószót olvasom, Bányai D. Ilona sem tud ellenállni a kísértésnek, hogy utóbb fel ne bukkanjanak a művében vagy a sorozat későbbi részeiben a leghatalmasabb bárók, vagy éppen maga a király. Egy kicsit persze tartottam attól, hogy ami Kodolányinál még a népi írók érthető érdeklődése a vidék iránt, addig itt esetleg egy városi parasztromantikába futok bele, amit bevallom, hogy nem igazán csípek. Szerencsére a félelmeim nem igazolódtak.

Talán pont azért, mert ez a történet alapvetően bármikor játszódhatna. Akár a 21. században is, hiszen csak körbe kell venni a karaktereket a modern kor vívmányaival, a sztori akkor is működne. Ez talán egy hangyányit el is vesz a „történetiségéből”, de nem annyit, hogy akár a legkisebb mértékben is zavaró legyen.

Egy-két apróbb anakronizmust azért észrevettem. Hogy egy példát említsek, itt is előfordult a tulipános láda, mint Csikász Lajosnál, de most már esküszöm, hogy én is meglesem, mikor terjedt el Magyarországon, mert az emlékeim azért megkophattak ennyi évvel a régészeti tárgyú tanulmányaim után. :)

>!
Edina_Varga
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

A címe alapján teljesen másra számítottam, több varázslatra, mágiára. De így sem kellett csalódnom. Nagyon kellemes olvasmány volt.Írásmódja, stílusa Bányai D. Ilonának egyszerre volt felüdítő és elgondolkodtató. Nagyon szeretem ezt a régies stílust. Néhol egy egy szón gondolkoznom kellett, persze a szövegkörnyezete azonnal rávezetett.
Érdekes volt a Mátyás kori háttere a könyvnek.Ha sok történelmi szálat nem is kaptunk, az akkori életet nagyon jól bemutatta. El se tudnám magam ott képzelni, megszoktam már az akkori korhoz képest luxussal teli életemet.
A történettel három hányatott sorsú nőt, lányt ismerhettünk meg. Mindhármat nagyon megsajnáltam magam is a könyv elején, de talpraesettek voltak, s a végére már inkább büszke lehet rákjuk az olvasó. Talán Panka volt köztük a gyengébb,de nem csoda. Amiken ő keresztül ment több életre is elég, nem egy pár évre.
Nem tudom, folytatja-e az írónő, de szívesen olvasnék még róluk.

>!
Dorina_S
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Amikor először megláttam ezt a könyvet a borítója és a címe fogott meg. Miután kézbe vettem és elolvastam a fülszövegét egyértelműen eldöntöttem, hogy ez kell nekem, mivel boszorkányos és történelmi témában íródott. Nem is sejtettem, hogy a regényt olvasva mi fog feltárulni előttem, nem azt kaptam, amit a fülszöveget elolvasva vártam. Sokkal aranyosabbat, és szebbet.
Ahogy az írónő is írta az utószavában, nem egy szokványos történelmi regény, annál sokkal összetettebb. Igaz, hogy egy adott korban játszódik a történet, valós történelmi személyek felbukkanásával, de mégis a kisemberek, jobbágyok és parasztemberek szemüvegén látjuk a világot. Sok történelmi regényt olvastam már, amelyek közül egyesek a történelmi hatalmasságok vagy katonák, esetleg fontosabb beosztást betöltő személyek által mutatták be a cselekményt, de ilyen, mint a Boszorkánykör című művet még nem volt szerencsém megismerni. Talán valamiért közelebb is éreztem magamhoz a z elmesélteket. Mert mese volt ez, ami nagyon hiányzott már.
Minden nemében egyedi, mind a történet, mind maga a stílus. És ami nekem, a szívemnek legjobban esett, azok a népmesei elemek. Annyira magával ragadtak, hogy szinte alig tudtam letenni a könyvet. Amióta csak az eszemet tudom imádom a népmeséket, amit annak is köszönhetek, hogy esti meseként mindig azokat hallgattam.
Visszakanyarodva a történetre. Több szálon fut cselekmény, amely végig fenntartja a figyelmet. A regény szereplői olyan karakterek, mint amilyenek a való, jelenkori életünkben is léteznek, sokukkal egyből tudunk azonosulni vagy megvetjük őket. Számomra, azonban a három leányzó vitte a regényt, ők voltak az igazi főhősnők. Mindegyiket másért lehet szeretni. Panka, Terka és Rózsa. Mindhárman mások, és mégis egyek. Igazi barátnőkké válnak az átélt kalandoknak köszönhetően. Mindig ott vannak egymásnak. Néha megmosolyogtam egy-egy megjegyzésüket, valamikor, pedig hangosan nevettem rajtuk. Viszont ha kedvencet kellene választanom, Rózsa lenne az. Az egész jelleme, temperamentuma végett. Vele azonban furcsa érzéseim vannak, szerintem róla fognak még kiderülni dolgok a folytatásban, amely remélem mihamarabb az olvasók kezébe kerül.
Mindent összevetve egy nagyon aranyos, népmesei elemekkel teletűzdelt nem éppen szokványos történelmi regényt kaptunk, amelyet én imádtam az első laptól az utolsóig. Viszont arra nem jöttem rá, hogy vajon tényleg léteznek boszorkányok és boszorkányság vagy csak a máktea képes ezt elhitetni. Remélem a folytatásból kiderül.
Köszönöm @Bányai_D_Ilona, hogy újra átélhettem gyermekkoromból ismerős kellemes érzéseket, amelyet a népmesék váltottak ki belőlem, és mindig a nap fénypontja volt, amikor azokat hallgatva aludtam el.

4 hozzászólás
>!
BeliczaiMKata
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Tetszett, ahogyan a népmesei elemek keveredtek a valósággal. Nem volt annyira történelmi regény, inkább szórakoztató volt. És ahogyan az írónő is említette a végén, érdekes belegondolni, hogy a „nagyok játszmái” milyen kihatással vannak a „kicsikre”, az egyszerű emberekre, akik talán csak rosszkor vannak rossz helyen.
Tetszettek a népmese motívumai: a szegény és furfangos lány, aki szerencsét próbál; a gonosz mostohák; a boszorkány (=füves asszony); az ördög; a bűvös hármas szám. Örültem, hogy nem volt valódi spoiler Nekem emiatt kicsit rossz volt a szájízem, de végig reménykedtem abban, hogy ezt nem komolyan írta az írónő spoiler, és meg is nyugodtam a végén. Örültem, hogy nem volt cukormázas, ugyanakkor a végén úgy-ahogy mindhárom lánynak/asszonynak jóra fordult a sorsa. A folytatásban remélem ennél is jobb dolgok várnak rájuk, amellett, hogy korántsincs vége a bajoknak a spoiler és spoiler. Várom a folytatást! :)
(Az egyetlen, ami nem tetszett, ezért a levonás, a szereplők gondolatai. Szívesebben olvastam volna E/3-ban ezeket a részeket. Habár a szereplők „szintjének” bemutatására, érzékeltetésére kiválóan alkalmas.)

4 hozzászólás
>!
Vhrai P
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör

Nagyon tetszett az írónő gördülékeny stílusa, szépen bánik a szavakkal. Leginkább női sorsokat követhetünk nyomon, könnyen meg lehetett kedvelni a karaktereket. A történetről nekem leginkább a népmesék jutottak eszembe. Ennek ellenére nekem a boszorkányos-szál kicsit gyenge volt. Talán a következő részben választ kapunk ennek a jelentőségére is! A „krimi-szál” viszont nagyon izgalmas volt, főleg hogy az írónő még csavart is egyet rajta.

Bővebben: http://libellum.blog.hu/9999/12/31/nepmese_felnotteknek


Népszerű idézetek

>!
robinson P

– Mindenki a maga keresztjét hordozza! – szólt kicsit emeltebb hangon Rózsára a füvesasszony. – Majd ha észreveszed a mások baját is, nem csak a magadéval törődsz, akkor lesz könnyebb a te sorsod is.

35. oldal

>!
gab001 P

Az Isten is, az ördög is annak segít, aki maga is tesz érte!

2. fejezet (Gold Book, 2016)

>!
Kek P

     Az emberek azt látják, amit látni akarnak. Gedő is azt hallotta gyerekkorától, hogy ez egy gonosz erdő, ahol rémek laknak. Így amikor meglátott, másra nem is tudott volna gondolni. Semmit se kellett tennem, megijedt magától is. Ha ugyanebben a ruhában faluban lát meg, rám se figyel, azt gondolja, hogy csak egy rongyos öregasszony. Csakhogy itt az erdőben… Itt erdei rém vagyok!
     Terkának nagyon tetszett a dolog, de el is gondolkodott rajta. Ennyiből áll egy boszorkány? Egy fekete gönc, károgó hang, és az ostoba emberek megijednek?

194. oldal

>!
robinson P

A néptelen falu furcsa látványt nyújtott éjszaka, mintha kiesett volna a világból.

(első mondat)

>!
gab001 P

Az emberek azt látják, amit látni akarnak.

10. fejezet (Gold Book, 2016)

>!
Annamarie P

A javasasszony kunyhójához érve Annus leszedte magáról az erdei rém gönceit. Egyszerű barna ruhájában, vastag varkocsába font hajával megint úgy nézett ki, mint bármelyik falusi asszony. Fürgén tüzet rakott, vizet akasztott fölé, és nekikészült a főzésnek. Gombát vágott, gyökeret tisztított, és hamarosan finom illatok szálltak a levegőben.

193. oldal

>!
Lyanna P

A nádas csendesen susogott. A Tisza lassan hömpölygött itt, ahol a hegyek aljáról kiért az Alföld peremére. Az ártéri fák árnyékában a nedves földön dúsan nőtt a fű, kellemes, hűs szellő lengedezett. A nyári melegben álmos nyugalom ült a tájon. A nádasban fészkelő vízimadarak motozásán kívül más hang nem hallatszott, még a magasban köröző halászsas is némán figyelte a földi világot.

201-202. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Alföld · nyár · Tisza
>!
Kek P

Meghajolt az úrnő előtt. Igyekezett úgy tenni, ahogy az imént a szolgálótól látta, amikor utasítást kapott. Nem sikerült olyan tökéletesen, de a próbálkozása is mosolyt csalt az asszony arcára.
– Látom, tényleg ügyes lány vagy, és megvan benned az igyekezet is! Meglásd, kiváló szobalányt faragunk belőled!
– Köszönöm, asszonyom, hálás leszek, ha felfogadsz, de először haza kell mennem, az édesapám nem tudja, hová lettem. Nincs neki a földön senkije, csak én! Nem hagyhatom egy szó nélkül magára!

171. oldal

10 hozzászólás
>!
robinson P

Mire hazaért, már egy halvány mosoly is megjelent a szája sarkában. Egy gonosz kis mosoly.

121. oldal


A sorozat következő kötete

Boszorkánykör sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Luca Di Fulvio: A fiú, aki éjjel meglátta a napot
Robin LaFevers: Halandó szív
Pusztai Andrea: A zöld szemű kígyó
Urbánszki László: A lándzsa nemesei
Benkő László: A megszerzett föld
Ősi János: A Lovagkirály keresztje
Bónizs Róbert: Szent László íja
Urbánszki László: A nemzetségfő