A ​vér jogán (Boszorkánykör 2.) 69 csillagozás

Bányai D. Ilona: A vér jogán

Bányai ​D. Ilona legújabb regényében a nagy sikerű Boszorkánykör hősnőinek sorsát viszi tovább. A tokaji várban, Szapolyai Imre udvarában élő Rózsa egyre magabiztosabban forgolódik a nemesi körökben, hamarosan a kis Terkát és az elítélt gyilkos Gedő feleségét, Pannát is sikerül beajánlania úrnője szolgálatába. Közben Budára levél érkezik Mátyás királyhoz II. Pál pápától, melyben a katolikus egyház feje a husziták elleni hadjáratba szólítja a királyt. Mátyásnak régi elszámolnivalója van két éve elhunyt első felesége, Katalin apjával, Podjebrád György cseh királlyal, így igent mond a felhívásra.

Annus, a javasasszony egy nap kis lovascsapatot lát vendégül szerény tisztásán, és éles szemét nem kerüli el a Tokajba tartó társaság egyik furcsa tagja. Tudva, amit tud, úgy intézi, hogy a fiatal nemes felfigyeljen Rózsára. Ám szinte ezzel egy időben érkezik a hír Tokajba és a környékbeli falvakba: a gyilkos Gedő megszökött az erdélyi sóbányákból, és hazafelé tart, hogy bosszút… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634264583
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
336 oldal · ISBN: 9789634264590

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Rózsa


Kedvencelte 6

Most olvassa 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

Mrs_Curran_Lennart P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Mindig szerettem a Mátyás királyról szóló meséket, úgyhogy kellemes meglepetésként ért a nagyorrú fiatal katona érkezése. A történet ott folytatódik, ahol a Boszorkánykör véget ért. Rózsa a tokaji várban él, de nemsokára Panka és Terka is csatlakozik hozzá, mert a faluban nem nézik őket jó szemmel. A három lánynak most is össze kell tartania, mert lesz itt cselszövés, árulás és családi titkok. Ahogy egy történelmi kalandregényhez illik, gyorsan peregnek az események, és Rózsa mellett több nézőpontot is kapunk. A befejezésben pedig benne van a folytatás ígérete. Remélem jön, mert én nagyon élveztem a történetet.

robinson P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

A fikció és valóság jó arányban keveredik.

Több szálon fut a cselekmény, amely végig fenntartja a figyelmet. A három lány életének egy újabb izgalmas szakaszát ismerjük meg, gördülékeny stílusban, olvastatja magát a regény.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/11/a-ver-jogan.html

3 hozzászólás
Baráth_Zsuzsanna P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Eltűnt Mátyás király, kiderül az igazság? Sok mindenre számítottam ezzel a regénnyel kapcsolatban, de arra nem, hogy odáig fajulnak a benne felvázolt események, hogy ez a kérdés kerül a középpontba. Mert ami első látásra egy habos-babos lányregénynek tűnik (három tűzről pattant teremtés kalandjai a középkori Magyarországon), abból bizony viharsebesen egy olyan izgalmas kalandregény kerekedik, hogy szegény olvasó komolyan aggódik a király testi épségéért, holott nagyon jól tudja, hogy nem ilyen módon ért véget az uralkodása. Mégsem róla szól ez a kiváló történet elsősorban, hanem három barátnőről, akiknek a sorsa összefonódik, és akik mindent megtesznek, hogy megállják a helyüket a fenekestül felfordult életükben. A sorozat első részét sajnos nem olvastam, de mivel az elején összefoglalásra kerülnek a korábbi események, ezért nem volt probléma az összefüggések megértése. Az én érdeklődésemet az előző felvonásról, a Boszorkánykörről írt áradozó kritikák keltették fel, valamint a jól eltalált borító (Csikász Katalin munkája) és cím, kíváncsian vetettem bele magam a kalandokba, amelyek egy olyan korban játszódnak, amely nem kerül elő túl sok történelmi regényben, pedig Mátyás király kora nagyon érdekes, élmény volt elmerülni a lapokon valóra vált történelemben. A regény legnagyobb erénye, az izgalmasan kanyarított történeten, és a jól megírt karaktereken túl az, hogy olyan emberien mutatja be a korszak életét, mind a köznép, mind a nemesek tekintétében, hogy úgy érezzük, mi is ott sétálunk a tokaji vár udvarán és izgatottan várjuk a híreket az országos ügyekről és természetesen a főszereplők személyes sorsáról is. Kellemes meglepetés ez a könyv, megérdemelné, hogy több szó essen róla, mert ha nem is mérföldkő a műfaj történetében, de tökéletes szórakozást tud nyújtani egy kellemes tavaszi napon, pont annyira romantikus, amennyire kell, kalandok a köbön, mi kell még?
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/04/27/konyvkritika_b…

1 hozzászólás
rosemary_goth P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

A kaland folytatódik. És nem is akárhogyan!
Az első rész is nagyon tetszett, kicsit népmesei hangulatú kedves kis stílusával már akkor levett a lábamról, amikor először olvastam. Most, hogy az egész sorozatot egyben élvezhessem, újra elővettem, mielőtt ebbe a részbe fogtam volna.

A második részben már kökeményen beköszön a korabeli politika és intrika, na és persze az összeesküvések. Természetesen ebben kapnak részt a „lányok” is, és fiatalságuk ellenére tökéletesen megállják a helyüket a férfiak világában is.
Büszke is vagyok rájuk! Igazi „tökös” csajok! (annak ellenére tökéletesen illenek a történelmi közegbe, hogy nem tudom, mekkora esélyük lehetett volna így érvényesülni az akkori világban. Bár gondolom, voltak akkor is furcsa szerzetek, akik nem úgy gondolták, hogy a nők alacsonyabb rendűek.)
Az különösen tetszett, hogy nem egy történelemórán vehettem részt, hanem a mindennapok bemutatása által kaphattam képet a korról. És ahogyan @Bányai_D_Ilona bemutatja, hogy aki magasan van, nem biztos, hogy tényleg mások fölött áll, az mindent visz.
És most jöhet a következő rész!

cicus61 P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Az első rész volt a legjobb, de ez is nagyon tetszett. Jó volt olvasni a lányok további életéről. Mindegyikük élete teljesen megváltozott, különösen Rózsáé. Ez a rész is nagyon izgalmasra sikeredett és megint jó, hogy van szerelem, történelem, izgalom és kaland. Volt már hogy befaragtam a második résszel, de ez most szerencsére nem így történt, pláne, hogy megvettem mind a három kötetet :) Ajánlom!

Szösszenet P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

A három lány , Rózsa, Panka és Terka története folytatódik a történelmi események vonulatában. Mátyás király korában is vannak politikai cselszövések, árulások, amelynek Rózsa is áldozatul esik. Ebben a kötetben több rész jut a történelmi eseményeknek, ami számomra pozitív. A szerző ügyesen szövi a valós történeteket a kitalációval. Könnyed és szórakoztató olvasmány.

Qedrák P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Egy ideje már gondolkodom az értékelésen. Egyfelől továbbra is tetszett a könyv hangulata. Az egész történetnek van valami egyszerű bája, ami nem ereszti el az olvasót. A szereplők szerethetőek (kivéve nyilván a negatív személyiségjegyű figurákat). A könyv eseménysorát is ez jellemzi, és kétségtelenül kedves és kellemes kikapcsolódást nyújtott.
Másfelől viszont én egy kicsit bánatos vagyok. Az első rész hétköznapisága ebben a második részben óhatatlanul egy tündérmesévé alakult át álruhás királlyal, megtalált nemes kisasszonnyal, és így tovább. Szívesebben olvastam azt a kortalan történetet, ami egy egyszerű faluban játszódott, mert az, hogy a szereplők nem a király társaságában töltik az időt, üdítő kivételt jelentett a kiadó történelmi regényekből álló választékában. Részben ennek tudom be, hogy a történelmi vonatkozásoktól egy nagyobb elrugaszkodást tapasztalhatunk a fikció irányába (és itt megint az álruhás királyra gondolok).

Mindenesetre ha lesz folytatás, azt is szívesen fogom olvasni.

Dorina_S>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Amikor tavaly rátaláltam a Boszorkánykörre, és elmélyültem benne nem is sejtettem micsoda kincsre leltem a történelmi kalandregények között. Ezért is vártam, hogy olvashassam a folytatást. Főleg az írónővel történt személy találkozás és beszélgetés óta, pedig kifejezettem kíváncsi voltam hogyan alakul a szereplők sorsa. Nem mindennapi történelmi regény, és pont ettől válik letehetetlenné. Csakúgy, mint az első részben, itt is dominálnak a mesebeli elemek, bár itt nem olyan meghatározó a szerepük, mint az első részben. Az írónő ebben a részben már nagyrészt a történelmi eseményekre és Hunyadi Mátyás karakterére helyzete a hangsúlyt. Ami viszont engem ismét meghatott, az a pór bemutatása. Nemcsak a hatalmasságok, és nagyurak életét ismerhettük meg, mint megannyi hasonló témájú műben, hanem azt is, akiket a történelem nem említ meg a krónikák lapjain.

A három főszereplő lány ismét helyet kap a regényben, és a második rész ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Nekem Rózsa volt a kedvencem – ismét-, aki szinte tündökölt, és még inkább megszerettem. Ő az a szereplő, aki megtapasztalja mindét oldalt, szegényt és gazdagét egyaránt, de nem felejti el, hogy honnan jött. Ő is áll a regény középpontjában, Terka és Panka jóval kevesebb szerephez jut. Rózsa az eszével és talpraesettségével olyan helyzeteket old meg, amelyre a pallérozott férfi elmék képtelenek voltak. Vártam a szerelmet a lány életében, remélem hamarosan beköszönt hozzá. Különösen egy szereplőt tekintve, bár kevés esélyt látok rá, de ki tudja az írónő mit hogyan tervez… :)

A másik két lány, Panka és Terka élete is jobbra fordul, csakúgy, mint a mesékben. Bár be kell vallanom Panka gyengesége egyre inkább nem tetszik, nem szeretem ha egy nő ennyire elgyengül, és mindenen sír. Megértem miért is gyenge, de pont a vele történtek miatt kellene felvérteznie magát. Remélem erősödni fog a személyisége, mert így nehéz lesz számára az élet.

Ki kell emelnem a regényben szereplő rengeteg eszes, erős, és okos asszonyt. Az írónő példát statuált velük, és megmutatta, hogy milyen éles elméjű asszonyok éltek már évszázadokkal azelőtt is, mielőtt kivívták maguknak a nők a tanulás jogát. Bebek Orsolya a legműveltebb asszonya volt korának, de a regény szereplői közül ide sorolható még Rózsa és Annus is. Utóbbi a „boszorkány”, csak mert tud gyógyítani, és ismeri a füvek tudományát. Ez zseniális húzás, és ettől is olyan élvezetes a történet. A sok erős női karaktertől szinte csakúgy lüktet a cselekmény.

Megismerkedhetünk a Szapolyai családdal is, amire én rettentő kíváncsi voltam. Szerintem a magyar történelem egyik legérdekesebb családja. Hirtelen tűnt fel és el a történelem színpadáról….ahogy ezt az írónő is kifejti a regény utószavában.

Az írónő mesterien csavarta, szőtte a szálakat. Ugyanakkor minden a helyére került, bár nem teljesen, ami arra enged következtetni, hogy lesz harmadik rész, mert számos kérdés megválaszolására nagyon kíváncsi vagyok. Ha tehetném száz csillagot is adnék, és szeretném ha 600 oldalas lenne a következő rész.

Köszönöm az élményt @Bányai_D_Ilona! :)

1 hozzászólás
BeliczaiMKata P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Sokkal jobban tetszett, mint az első rész, sokkal több izgalom, kaland volt benne. Már az első részben lehetett sejteni, hogy ki lesz a főszereplő a három lány közül. Ugyanakkor remélem lesz harmadik rész is, és a sok nyitott kérdés is megválaszolásra kerül. Mi lesz a lányokkal, mi lesz az árulókkal, mi lesz a gyilkosokkal? Stb…
Nagyon várom a folytatást! :)

icu79 P>!
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Méltó folytatása az első résznek. Nemcsak megismerjük a három lány további sorsának alakulását, hanem tovább bonyolódik a történet, miközben fontos történelmi tények, események megismerésével leszünk gazdagabbak.
Nekem nagyon tetszettek a rövid, de mégis sokatmondó leíró részek, a vége felé a különböző nemesek és asszonyaik ruházatának leírásánál szinte láttam őket magam előtt.


Népszerű idézetek

robinson P>!

Hiszen a trón olyan magas, nem is látni róla a föld porában tengődőket!

5. oldal

robinson P>!

– Ne figurázz velem, te lány, mert varangyos békává változtatlak! – fenyegette meg az ujjával.

17. oldal

Lyanna P>!

– Ne sürgesd az időt! Aminek jönnie kell, eljön majd, mert az idő folyama meg nem áll. Halad az Úr rendelése szerint, és sodorja magával az embereket. Kicsiket, nagyokat, szegényeket, gazdagokat, nincsteleneket és hatalmasokat. Egymáshoz löki és elválasztja őket, ahogyan éppen esik. Ebben a sodródásban tetszik ki igazán, kiben mi lakozik. A Fennvaló olyan sokfélének teremtett minket: erősnek, gyengének, okosnak, bolondnak, szépnek, csúnyának, szegénynek, gazdagnak. Mind másmilyenek vagyunk, de mind részei vagyunk ennek a világnak, és otthagyjuk a nyomunkat benne. Ne hidd, hogy csak a nagyok számítanak! A legelesettebben is megfordulhat a világ sorsa, és viszontagságban tetszik ki igazán, hogy csak a koron teszi-e a királyt? Hiszen a trón olyan magas, nem látni róla a föld porában tengődőket. A por attól ott van, és a teméntelen apró porszemen megcsúszhat a leghatalmasabbak lába is. Aztán meg a krónikák sem írnak mindenről! A deákok lejegyzik a nagy csatákat, győzelmeket, fényes eseményeket. Ám az élet, még a királyok élete sem csak ebből áll. Sok van, ami rejtve marad a világ szeme elől, és ez így van jól!

293-294. oldal

1 hozzászólás
Szösszenet P>!

A férfiaknak különféle borok, a hölgyeknek édes gyümölcsitalok, levek, párlatok, mellé mézes dió, tálkákban mogyoró és gyümölcsök.

320. oldal

Lyanna P>!

Már érződött az ősz lehelete az Öregerdő fái között. Odakint, az erdőszéli bokrokon még nyári friss levelek nyújtóztak, de a sűrűbe vezető ösvényre lépőnek már az ősz avarszaga ütötte meg az orrát. Beljebb haladva, a fák között ritkás köd lebegett, amit a lomboktól nem bírt felszívni a gyengülő napsugár.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ősz
Szösszenet P>!

A közelben látott egy felékszerezett, drágaköves nyakéket viselő, gömbölyded dámát, akinek rózsaszínű ruhája többszínű mártás fogyasztásáról árulkodott.

323. oldal

Harriet P>!

– Senki sem jár a más bocskorában, mindenki csak a maga baját érzi!

162. oldal

BeliczaiMKata P>!

[…] hiszen a férfiak csak azt látják meg, ami kiüti a szemüket!

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rózsa
Odin94>!

Mátyás intett, hogy álljon fel, biccentett Szapolyainé felé, aztán Rózsa elé lépett.
– Én pedig hódolattal és tisztelettel köszöntöm Magyarhon legkülönb, legnemesebb kisasszonyát! – fél térdre ereszkedve, mély hódolattal kezet csókolt a lánynak.
Valahol a teremben egy elejtett kupa csörömpölése törte csak meg a mélységes, meglepett csendet.

330. oldal, 16. fejezet (Gold Book, 2017)


A sorozat következő kötete

Boszorkánykör sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Benkő László: A megszerzett föld
Urbánszki László: Vérszagra gyűl
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Robin LaFevers: Halandó szív
Trux Béla: A templomos lovag
Allen Newman: A száműzött zsoldos
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Urbánszki László: A nemzetségfő