A ​vér jogán (Boszorkánykör 2.) 47 csillagozás

Bányai D. Ilona: A vér jogán

Bányai ​D. Ilona legújabb regényében a nagy sikerű Boszorkánykör hősnőinek sorsát viszi tovább. A tokaji várban, Szapolyai Imre udvarában élő Rózsa egyre magabiztosabban forgolódik a nemesi körökben, hamarosan a kis Terkát és az elítélt gyilkos Gedő feleségét, Pannát is sikerül beajánlania úrnője szolgálatába. Közben Budára levél érkezik Mátyás királyhoz II. Pál pápától, melyben a katolikus egyház feje a husziták elleni hadjáratba szólítja a királyt. Mátyásnak régi elszámolnivalója van két éve elhunyt első felesége, Katalin apjával, Podjebrád György cseh királlyal, így igent mond a felhívásra.

Annus, a javasasszony egy nap kis lovascsapatot lát vendégül szerény tisztásán, és éles szemét nem kerüli el a Tokajba tartó társaság egyik furcsa tagja. Tudva, amit tud, úgy intézi, hogy a fiatal nemes felfigyeljen Rózsára. Ám szinte ezzel egy időben érkezik a hír Tokajba és a környékbeli falvakba: a gyilkos Gedő megszökött az erdélyi sóbányákból, és hazafelé tart, hogy bosszút… (tovább)

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
336 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634264583
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
336 oldal · ISBN: 9789634264590

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Rózsa


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 16

Kívánságlistára tette 36


Kiemelt értékelések

>!
Mrs_Curran_Lennart P
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Mindig szerettem a Mátyás királyról szóló meséket, úgyhogy kellemes meglepetésként ért a nagyorrú fiatal katona érkezése. A történet ott folytatódik, ahol a Boszorkánykör véget ért. Rózsa a tokaji várban él, de nemsokára Panka és Terka is csatlakozik hozzá, mert a faluban nem nézik őket jó szemmel. A három lánynak most is össze kell tartania, mert lesz itt cselszövés, árulás és családi titkok. Ahogy egy történelmi kalandregényhez illik, gyorsan peregnek az események, és Rózsa mellett több nézőpontot is kapunk. A befejezésben pedig benne van a folytatás ígérete. Remélem jön, mert én nagyon élveztem a történetet.

>!
robinson P
Bányai D. Ilona: A vér jogán

A fikció és valóság jó arányban keveredik.

Több szálon fut a cselekmény, amely végig fenntartja a figyelmet. A három lány életének egy újabb izgalmas szakaszát ismerjük meg, gördülékeny stílusban, olvastatja magát a regény.
https://gaboolvas.blogspot.hu/2017/11/a-ver-jogan.html

3 hozzászólás
>!
Baráth_Zsuzsanna P
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Eltűnt Mátyás király, kiderül az igazság? Sok mindenre számítottam ezzel a regénnyel kapcsolatban, de arra nem, hogy odáig fajulnak a benne felvázolt események, hogy ez a kérdés kerül a középpontba. Mert ami első látásra egy habos-babos lányregénynek tűnik (három tűzről pattant teremtés kalandjai a középkori Magyarországon), abból bizony viharsebesen egy olyan izgalmas kalandregény kerekedik, hogy szegény olvasó komolyan aggódik a király testi épségéért, holott nagyon jól tudja, hogy nem ilyen módon ért véget az uralkodása. Mégsem róla szól ez a kiváló történet elsősorban, hanem három barátnőről, akiknek a sorsa összefonódik, és akik mindent megtesznek, hogy megállják a helyüket a fenekestül felfordult életükben. A sorozat első részét sajnos nem olvastam, de mivel az elején összefoglalásra kerülnek a korábbi események, ezért nem volt probléma az összefüggések megértése. Az én érdeklődésemet az előző felvonásról, a Boszorkánykörről írt áradozó kritikák keltették fel, valamint a jól eltalált borító (Csikász Katalin munkája) és cím, kíváncsian vetettem bele magam a kalandokba, amelyek egy olyan korban játszódnak, amely nem kerül elő túl sok történelmi regényben, pedig Mátyás király kora nagyon érdekes, élmény volt elmerülni a lapokon valóra vált történelemben. A regény legnagyobb erénye, az izgalmasan kanyarított történeten, és a jól megírt karaktereken túl az, hogy olyan emberien mutatja be a korszak életét, mind a köznép, mind a nemesek tekintétében, hogy úgy érezzük, mi is ott sétálunk a tokaji vár udvarán és izgatottan várjuk a híreket az országos ügyekről és természetesen a főszereplők személyes sorsáról is. Kellemes meglepetés ez a könyv, megérdemelné, hogy több szó essen róla, mert ha nem is mérföldkő a műfaj történetében, de tökéletes szórakozást tud nyújtani egy kellemes tavaszi napon, pont annyira romantikus, amennyire kell, kalandok a köbön, mi kell még?
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2018/04/27/konyvkritika_b…

1 hozzászólás
>!
Qedrák MP
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Egy ideje már gondolkodom az értékelésen. Egyfelől továbbra is tetszett a könyv hangulata. Az egész történetnek van valami egyszerű bája, ami nem ereszti el az olvasót. A szereplők szerethetőek (kivéve nyilván a negatív személyiségjegyű figurákat). A könyv eseménysorát is ez jellemzi, és kétségtelenül kedves és kellemes kikapcsolódást nyújtott.
Másfelől viszont én egy kicsit bánatos vagyok. Az első rész hétköznapisága ebben a második részben óhatatlanul egy tündérmesévé alakult át álruhás királlyal, megtalált nemes kisasszonnyal, és így tovább. Szívesebben olvastam azt a kortalan történetet, ami egy egyszerű faluban játszódott, mert az, hogy a szereplők nem a király társaságában töltik az időt, üdítő kivételt jelentett a kiadó történelmi regényekből álló választékában. Részben ennek tudom be, hogy a történelmi vonatkozásoktól egy nagyobb elrugaszkodást tapasztalhatunk a fikció irányába (és itt megint az álruhás királyra gondolok).

Mindenesetre ha lesz folytatás, azt is szívesen fogom olvasni.

>!
BeliczaiMKata P
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Sokkal jobban tetszett, mint az első rész, sokkal több izgalom, kaland volt benne. Már az első részben lehetett sejteni, hogy ki lesz a főszereplő a három lány közül. Ugyanakkor remélem lesz harmadik rész is, és a sok nyitott kérdés is megválaszolásra kerül. Mi lesz a lányokkal, mi lesz az árulókkal, mi lesz a gyilkosokkal? Stb…
Nagyon várom a folytatást! :)

>!
Dorina_S
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Amikor tavaly rátaláltam a Boszorkánykörre, és elmélyültem benne nem is sejtettem micsoda kincsre leltem a történelmi kalandregények között. Ezért is vártam, hogy olvashassam a folytatást. Főleg az írónővel történt személy találkozás és beszélgetés óta, pedig kifejezettem kíváncsi voltam hogyan alakul a szereplők sorsa. Nem mindennapi történelmi regény, és pont ettől válik letehetetlenné. Csakúgy, mint az első részben, itt is dominálnak a mesebeli elemek, bár itt nem olyan meghatározó a szerepük, mint az első részben. Az írónő ebben a részben már nagyrészt a történelmi eseményekre és Hunyadi Mátyás karakterére helyzete a hangsúlyt. Ami viszont engem ismét meghatott, az a pór bemutatása. Nemcsak a hatalmasságok, és nagyurak életét ismerhettük meg, mint megannyi hasonló témájú műben, hanem azt is, akiket a történelem nem említ meg a krónikák lapjain.

A három főszereplő lány ismét helyet kap a regényben, és a második rész ott folytatódik, ahol az első abbamaradt. Nekem Rózsa volt a kedvencem – ismét-, aki szinte tündökölt, és még inkább megszerettem. Ő az a szereplő, aki megtapasztalja mindét oldalt, szegényt és gazdagét egyaránt, de nem felejti el, hogy honnan jött. Ő is áll a regény középpontjában, Terka és Panka jóval kevesebb szerephez jut. Rózsa az eszével és talpraesettségével olyan helyzeteket old meg, amelyre a pallérozott férfi elmék képtelenek voltak. Vártam a szerelmet a lány életében, remélem hamarosan beköszönt hozzá. Különösen egy szereplőt tekintve, bár kevés esélyt látok rá, de ki tudja az írónő mit hogyan tervez… :)

A másik két lány, Panka és Terka élete is jobbra fordul, csakúgy, mint a mesékben. Bár be kell vallanom Panka gyengesége egyre inkább nem tetszik, nem szeretem ha egy nő ennyire elgyengül, és mindenen sír. Megértem miért is gyenge, de pont a vele történtek miatt kellene felvérteznie magát. Remélem erősödni fog a személyisége, mert így nehéz lesz számára az élet.

Ki kell emelnem a regényben szereplő rengeteg eszes, erős, és okos asszonyt. Az írónő példát statuált velük, és megmutatta, hogy milyen éles elméjű asszonyok éltek már évszázadokkal azelőtt is, mielőtt kivívták maguknak a nők a tanulás jogát. Bebek Orsolya a legműveltebb asszonya volt korának, de a regény szereplői közül ide sorolható még Rózsa és Annus is. Utóbbi a „boszorkány”, csak mert tud gyógyítani, és ismeri a füvek tudományát. Ez zseniális húzás, és ettől is olyan élvezetes a történet. A sok erős női karaktertől szinte csakúgy lüktet a cselekmény.

Megismerkedhetünk a Szapolyai családdal is, amire én rettentő kíváncsi voltam. Szerintem a magyar történelem egyik legérdekesebb családja. Hirtelen tűnt fel és el a történelem színpadáról….ahogy ezt az írónő is kifejti a regény utószavában.

Az írónő mesterien csavarta, szőtte a szálakat. Ugyanakkor minden a helyére került, bár nem teljesen, ami arra enged következtetni, hogy lesz harmadik rész, mert számos kérdés megválaszolására nagyon kíváncsi vagyok. Ha tehetném száz csillagot is adnék, és szeretném ha 600 oldalas lenne a következő rész.

Köszönöm az élményt @Bányai_D_Ilona! :)

1 hozzászólás
>!
icu79 P
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Méltó folytatása az első résznek. Nemcsak megismerjük a három lány további sorsának alakulását, hanem tovább bonyolódik a történet, miközben fontos történelmi tények, események megismerésével leszünk gazdagabbak.
Nekem nagyon tetszettek a rövid, de mégis sokatmondó leíró részek, a vége felé a különböző nemesek és asszonyaik ruházatának leírásánál szinte láttam őket magam előtt.

>!
Lyanna P
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Nagy-nagy várakozással és örömmel kezdtem hozzá a könyv olvasásához. Boszorkányosan jól sikerült. Annyi minden meglepett, nagyon szépen mesél a szerző, kiválóan ábrázolja a kor hiedelemvilágát, gyógynövényismerete, tájékozottsága a kor viseletéről, a magyar népi babonák világáról azt mutatja, hogy milyen alapos kutatómunkát végzett. Az egyszerű emberek élete, vagyis az emberi sorsok ábrázolása lenyűgöző, akár nemes akár szegény az ember, az ember mindig ember marad, jó vagy gonosz. Az előző kötetből megismert nők élete folytatódik, kicsit magasabb szintre léptek, de szorgalmukkal, furfangosságukkal igazán talpraesettek, bármelyik világban is találkozunk velük. Tetszett az elején a szentképes hasonlat. Nekem ebben a kontextusban teljesen új volt.
Ebben a kötetben több volt a történelem, ízig-vérig történelmi kalandregény volt. spoiler Számomra tökéletes Hunyadi Mátyás karaktert ábrázolt Bányai D. Ilona. Benne rejtőzött a mesék világából idecsöppent álruhás, jólelkű, kíváncsi király. spoiler Másfelől megismerjük a hideg, számító, furfangos, művelt, bölcs, nemes lelkű királyt is. Igen bonyolult ember volt ő, ha a krónikákat olvassuk, vagy a hagyományokat vesszük figyelembe. Ezt az erőt időnként, ha kellett, megsejtette a szerző.
Gratulálok az írónőnek, kiváló folytatást kaptunk a kezünkbe. Nagyon várom a következő részt.
Egy dolog nem tetszett: a borító túlságosan sötét tónusúra sikeredett. Véleményem szerint a történet sem igényli ezt a sötétséget.
A TRT tagjai jobbnál jobb, kiválóbbnál kiválóbb regényeket írnak. Megférnek együtt, még akkor is, ha azonos korról vagy személyről írnak. Nagyon fáj a szívem, hogy Hunyadi Mátyás alakja ködben rejtezik, éppen ezért örülök ennek a műnek, egy kis napfény az én lelkemnek.

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Ilona első regénye a Boszorkánykör a tavalyi év egyik nagy kedvence és meglepetése lett. Nagyon örülök, hogy itt a folytatás, elég sok sorozat második kötete nem sikerül igazán jól olyan töltelék lesz. Reméltem, hogy most nem így járok.
A tavalyi regény egy gyönyörű mese volt három jobb sorsara érdemes fiatal nő sorsát, mindennapjait olvashattuk. Nem volt könnyű élete a középkorban senkinek, és ha nő volt még keményebb, kiszolgáltatottabb élettett adott a jó isten.
A Boszorkánykörben megismert hősnőink kalandjaik folytatódnak Szapolyai Imre udvarában. Most is bizonyítják bárhova is kerülnek furfanggal, szorgalommal, és jó paraszti leleménnyel bármire képesek.
Mátyás király, Szapolyai Imre, Mátyás itt a mesékből megismert uralkodóként jelenik meg, ahogy az kell van cselszövés, árulás na még egy bosszúra éhes férj.
Szóval remek kis szórakozás érdemes elolvasni.

2 hozzászólás
>!
PTJulia P
Bányai D. Ilona: A vér jogán

Kedves Ilona!
Írj még sokat-sokat, nagyon kell ez a tiszta, hiteles, igényesen mesélő felnőtt írói hang! Letisztult, szép stílusod van, mintha ezer éve írnál, és nem a második könyvedet tartanánk a kezünkben!
Nagyon tetszett a könyvben az, hogy minden apróság a helyén volt: nemcsak a történelmi események (amikben a módosításra fel is hívod a figyelmünket), hanem a hétköznapok: a viseletek részletes leírása, az étkezés, a várbeli élet, a szokások. Annyi pluszt ad csöppet sem szájbarágós módon!
Szintén nagyon tetszik, hogy a cselekmény, az alakok kicsit sem mennek le tré szintre, holott van olyan történelmi regény bőségesen, aminek szerzője a nagyobb olvasottság reményében mai gondolatokkal, mai cselekedetekkel ruházza fel sok száz évvel korábban élő alakjait. Ebben a regényben (és persze elődjében is) jól nyomon követhető a kor vezető gondolkodása: a család az első. Mind a gazdagoknál, mind a szegényeknél. Minden ennek volt alárendelve, de -mint látjuk- mértékkel, de volt tere az egyénieskedésnek. Emellett a szereplők viselkedése, erkölcsi mozgatórugóik is hitelesek. Rózsa minden helyzetben meg tudja őrizni erényét, mert van rá belső indíttatása. Ellenpontjaként ott van a korban sajnos sokszor így élő alsópapság képviselője, Ferenc atya, aki megérdemli végül a rá jutott sorsát. Mivel abban a korszakban más okból álltak papnak az emberek, sokszor kényszerből – s a papi nevelésre az első hatékony kísérletek is csak a regény cselekménye után majd' száz évvel fognak megtörténni-, így nincsenek egy olyan erkölcsi nívón, amit mondjuk egy ma, ezt a pályát hivatásként választótól joggal elvárhatunk. De így sem lett ebből a regényből az egyházat és a hitet habzó szájjal kritizáló írás – pedig akár lehetne is, hiszen ma ez a trendi. Ferenc atya ellenpontjaként ott van a Szapolyaiak családi papja, Benedek atya, aki kicsit megmosolyogtató vakbuzgósága miatt, de a korszakban ez volt az etalon. Ahogy Orsolya a sok misére járásával szintén a korszak nemesasszonyaitól elvárt viselkedésnek tett – belső igényből – eleget.
Tetszett, hogy a regény nem old meg mindent: spoiler Várom a folytatást!
Plusz pont a gyógynövények részletes magyarázatáért!
Kérdés: melyik nőalakot ábrázolja a borító? Kora alapján Annus lehetne, de a harci kellékek Rózsára utalnak…

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
robinson P

Hiszen a trón olyan magas, nem is látni róla a föld porában tengődőket!

5. oldal

>!
robinson P

– Ne figurázz velem, te lány, mert varangyos békává változtatlak! – fenyegette meg az ujjával.

17. oldal

>!
BeliczaiMKata P

[…] hiszen a férfiak csak azt látják meg, ami kiüti a szemüket!

262. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rózsa
>!
Lyanna P

Már érződött az ősz lehelete az Öregerdő fái között. Odakint, az erdőszéli bokrokon még nyári friss levelek nyújtóztak, de a sűrűbe vezető ösvényre lépőnek már az ősz avarszaga ütötte meg az orrát. Beljebb haladva, a fák között ritkás köd lebegett, amit a lomboktól nem bírt felszívni a gyengülő napsugár.

160. oldal

Kapcsolódó szócikkek: ősz
>!
Lyanna P

– Ne sürgesd az időt! Aminek jönnie kell, eljön majd, mert az idő folyama meg nem áll. Halad az Úr rendelése szerint, és sodorja magával az embereket. Kicsiket, nagyokat, szegényeket, gazdagokat, nincsteleneket és hatalmasokat. Egymáshoz löki és elválasztja őket, ahogyan éppen esik. Ebben a sodródásban tetszik ki igazán, kiben mi lakozik. A Fennvaló olyan sokfélének teremtett minket: erősnek, gyengének, okosnak, bolondnak, szépnek, csúnyának, szegénynek, gazdagnak. Mind másmilyenek vagyunk, de mind részei vagyunk ennek a világnak, és otthagyjuk a nyomunkat benne. Ne hidd, hogy csak a nagyok számítanak! A legelesettebben is megfordulhat a világ sorsa, és viszontagságban tetszik ki igazán, hogy csak a koron teszi-e a királyt? Hiszen a trón olyan magas, nem látni róla a föld porában tengődőket. A por attól ott van, és a teméntelen apró porszemen megcsúszhat a leghatalmasabbak lába is. Aztán meg a krónikák sem írnak mindenről! A deákok lejegyzik a nagy csatákat, győzelmeket, fényes eseményeket. Ám az élet, még a királyok élete sem csak ebből áll. Sok van, ami rejtve marad a világ szeme elől, és ez így van jól!

293-294. oldal

1 hozzászólás
>!
Harriet P

– Senki sem jár a más bocskorában, mindenki csak a maga baját érzi!

162. oldal

>!
BeliczaiMKata P

De ez a Rozália micsoda párját ritkító leányzó! - gondolta, miközben felszállt a lovára. Az éles szeménél csak az esze élesebb. Micsoda hadvezér lehetett volna, ha férfinek születik!

264. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Rózsa
>!
Harriet P

– Látod, nem kell nagynak, erősnek lenni, hogy megvédd magad, csak bátor szív kell hozzá! Az meg akármilyen kicsi testben lehet.

72. oldal

>!
Fesskavics

A Fennvaló olyan sokfélének teremtett minket: erősnek, gyengének, okosnak, bolondnak, szépnek, csúnyának, szegénynek, gazdagnak. Mind másmilyenek vagyunk, de mind részei ennek a világnak, és otthagyjuk a nyomunkat benne. Ne hidd, hogy csak a nagyok számítanak! A legelesettebben is megfordulhat a világ sorsa, és a viszontagságban tetszik ki igazán, hogy csak a korona teszi-e a királyt? Hiszen a trón olyan magas, nem is látni róla a föld porában tengődőket! De a por azért még ott van, és a teméntelen apró porszemen megcsúszhat a leghatalmasabbak lába is

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Boszorkánykör sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bán Mór: A Holló háborúja
Philippa Gregory: A folyók asszonya
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Benkő László: Idegen tüzek
Urbánszki László: Vérszagra gyűl
Trux Béla: A templomos lovag
Allen Newman: A száműzött zsoldos
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Urbánszki László: A nemzetségfő
Ugron Zsolna: Erdélyi menyegző