Tolvajkergető ​voltam 12 csillagozás

Bánsági Andor: Tolvajkergető voltam

A ​Tolvajkergetők YouTube-csatornáján jelenleg közel százezer feliratkozó várja a websorozat következő epizódját. A bringatolvajokat lebuktató csapat azonban már nem készít több videót, mert önbíráskodás miatt bíróság elé álltak. Vezetőjük nem jelenik meg a tárgyalásokon és elhagyta az országot is, mert nem akar börtönbe menni.
A két évad során összesen 26 epizódot megélt sorozat legnépszerűbb epizódját több mint egymillióan látták. Talán a legnépszerűbb és legigényesebb független hazai websorozat a Tolvajkergetőké, de a népszerűsége és társadalmi hasznossága mellett etikai kérdéseket is fölvetett: a bűnözők személyiségi jogait megsértő, olykor pisztollyal vagy erőszakkal fellépő csapat a rajongók mellett ellenségeket is szerzett. Nemcsak a bűnözők, de a bűnüldözők között is.
Ezt a kortárs politikatörténeti látleletként is értelmezhető kötetet az egyik tolvajkergető írta, aki bemutatja, miképp működött az önkéntes igazságszolgáltató brigád, mi motiválta őket és mikor… (tovább)

>!
Kreatív Kontroll, Budapest, 2018
160 oldal · ISBN: 9789638985767

Enciklopédia 9

Helyszínek népszerűség szerint

Kolozsvár · Románia


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

TheFallGuy I>!
Bánsági Andor: Tolvajkergető voltam

Nem egészen erre számítottam, de nem is volt rossz.
A párbeszédes megoldás kimaradhatott volna a könyv felépítéséből, elég lett volna egy szimpla elbeszélés fejezetekre/témákra/időpontokra bontva. Azt is sajnálom, hogy nem volt hosszabb – beleértve ebbe az aktív pályafutásukat – , bár nyilván ez nem az ő hibájuk. Ámbátor az elbeszélések, az akciók leírásai lehettek volna még részletesebbek, teszem azt, elbeszélő jellegűek.
Elvitathatatlan ugyanakkor a könyv tartalma, külleme és szerkezete; és maga a tény, hogy egy bennfentes leírását és gondolatait olvashattam, még szerethetőbbé tette számomra az egykori szervezetet. Az online sorozatok mellé egy remek kiegészítő azok számára, akik mélyebben meg akarják ismerni a hogyant és a miértet, ami ennek a munkának a hátterében állt.

Anton_Gorogyeckij P>!
Bánsági Andor: Tolvajkergető voltam

Anno (és azóta is) végigkövettem a Tolvajkergetők munkásságát (és előtte a Bombagyárat és a Polóblogot is), így – főleg az eleje – nem sok újdonságot szolgáltatott a könyv. Természetesen nincs ezzel baj, érdekes volt feleleveníteni ilyen formában is az eseményeket, főleg, mert az egyik tag saját élményei, nézőpontja jelent meg. Ami külön tetszett, az az epilógus utáni gyakorlati útmutató a tolvajkergetéshez, Tomcat tollából.
Remélem, hogy a hamarosan sorra kerülő másodfok felmenti a srácokat!

Heni_s_BookBar>!
Bánsági Andor: Tolvajkergető voltam

A Tolvajkergetők egy olyan csapat, akik bringatolvajokat buktattak le.
A regényben több figyelem felkeltő történetet is olvashatunk, hogy hogyan is sikerült lebuktatniuk a tolvajokat. Ezek a történetek képekkel is illusztrálva vannak, amelyek az én tetszésemet nagyon elnyerték.
Összességében nekem tetszett, mert érdekes sztorit dolgozott fel és általa megismerkedtem a Tolvajkergetőkkel is, mert ezelőtt még nem is hallottam róluk.

Könyvajánlóm: https://totorokuckoja.blogspot.com/2019/06/bansagi-ando…


Népszerű idézetek

Anton_Gorogyeckij P>!

A hatalom üldözi a civil szervezeteket, a rendőrség pedig minden állampolgárt dilettáns hülyének tart, akik a legjobb esetben is csak arra jók, hogy mindenféle értelmetlen büntetésekkel le lehessen húzni.
Ugyanis már azzal, hogy a rendőrség és sok más állami alkalmazott hivatalos személynek minősül és számos törvény védi őket – az ellenük elkövetett bűncselekményeket is sokkal súlyosabban büntetik, mintha „csak” egy civilről van szó –, az átlagember másodrendű állampolgárrá vált. Tulajdona, birtoka és az élete megvédése is másodlagos jelentőségű egy hivatalos személyéhez képest. Ezért soha nem fogják előkeríteni az ellopott biciklidet, a telefonodat vagy az autódat. Az életedre törő önkényes lakásfoglalóval szemben sem fognak erélyesen fellépni. Ha pedig olykor-olykor megszólal egy politikus a tarthatatlan helyzet miatt, majd lamentál egy kicsit, de változtatni biztosan nem fognak. Miért is tennék? Ha az ő telefonjuk tűnik el, az nemzetbiztonsági kockázat, és azonnal megkeresik. Ha a tiéd, akkor így jártál. Miért nem vigyáztál rá jobban?

122. oldal (Kreatív Kontroll, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: átlagember · lopás · rendőr
Anton_Gorogyeckij P>!

Még egy utolsó megjegyzést hadd tegyek. Működött egy csapatunk Kolozsvárott is, így közelről láthattuk, hogyan mennek a dolgok Romániában, ha a bűnözésről van szó. Ott nem tesznek különbséget lopás és lopás között értékhatárok szerint, a tolvajok félnek is a rendőröktől. Már egy kisebb értékű vagyontárgy ellopásával is hosszú időre börtönbe lehet kerülni. Amikor a helyi csapat a csalit keresve bement a rendőrökkel a gettóba, az egyik cigány gyerek nagy büszkén magyarázta nekik, hogy ők „Magyarországra” járnak át lopni, mert ott 50 000 forintig csak szabálysértés a lopás, és semmilyen büntetés nem jár érte. Az apja erre adott neki egy taslit, hogy ne mondjon ilyeneket, mert ők dolgozni járnak át, nem lopni. Persze aki lopásból él, annak ez a „munkája”, azaz végül is igazat mondott. Hiszen emiatt (is) a tolvajok paradicsoma Magyarország…

122-123. oldal (Kreatív Kontroll, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: cigány · Kolozsvár · lopás · rendőr · Románia · tolvaj
STVN>!

– Hogyan kezdődött 2014? Hol vetettétek be legelőször a Szopofont?
– 2013 decemberének végén többen is írtak nekünk, hogy az Instant nevű
szórakozóhelyen rendszeresek a lopások, és a biztonsági személyzet
tehetetlen. Ezt kiposztoltuk a Facebook-oldalunkra, amit elolvasott az
Instant vezetősége is. Ezután megkerestek minket, hogy személyesen
beszéljünk a problémáról. Megkértek, hogy segítsünk nekik kipucolni a
tolvajokat a helyről. Minden egyes lebuktatott tolvaj után 100 000 forint
fejpénzt ígértek. Mivel akkor már bevetésre kész volt a Loptop, elfogadtuk
az ajánlatot.
– Lop… micsoda?
– Loptop. A legújabb tolvajszívató kis eszközünk neve. Az egyik
rajongónktól kaptunk egy értékes laptopot, melyet némileg át alakítottunk.
Volt benne annyi hely, hogy bele tudtunk szerelni egy GPS-jeladót,
valamint a kis rádiós „katicát”. Vagyis pontosan ugyanazt tudta, mint egy
csalibringa. Azonban annyival fejlettebb, hogy ha a tolvaj a laptopot töltőre
tette, egyben a GPS-jeladó akksiját is feltöltötte, mi pedig szinte korlátlan
ideig tudtuk követni a nyomát.

Anton_Gorogyeckij P>!

– 2016 novemberében a Fővárosi Törvényszék katonai tanácsa jogerősen 100 000 forint pénzbüntetésre ítélte szolgálati kötelességszegés miatt a mulasztást elkövető rendőrtisztet. Az ítélethirdetésen a bíró azt is kimondta, hogy a verekedés megelőzhető lett volna, ha a rendőrök időben érkeznek.
– Azért elég olcsón megúszta…
– Igen, főleg ha figyelembe vesszük azt is, hogy kétrendbeli mulasztásért ítélték el, nem csak a mi ügyünk miatt. Az ítélethirdetés is mulatságos volt. A bíró ugyanis megkérdezte, hogy kíván-e bármit mondani az utolsó szó jogán. Mivel nemmel válaszolt, a bíró rászólt, hogy „De igen! Álljon fel, és mondja, hogy megbánta!”. Erre felállt, és azt mondta, hogy megbánta. Ezután a bíró az ítélethirdetéskor elmondta, hogy enyhítő körülményként vette figyelembe azt is, hogy a vádlott megbánást tanúsított.
– Egészen elképesztő!
– Nincs ebben semmi meglepő. A rendőrök mindig összezárnak, ha valami turpisságot követnek el, és lebuknak. Hogy mi lesz a szerencsétlen állampolgárral, akit ledarált a gépezet, az őket nem nagyon érdekli. A parancsnoka is írt egy jellemzést a perre, hogy milyen jó gyerek ez a fiatal rendőr, nem volt még vele baj a szolgálata során. Persze, de két éve sem szolgált és mindjárt két szolgálati bűncselekményt követett el, melyből az egyik négy ember életét vitte teljesen félre.

118. oldal (Kreatív Kontroll, 2018)

Kapcsolódó szócikkek: bíróság · ítélet · rendőr

Hasonló könyvek címkék alapján

Jo Nesbø: Police
J. Goldenlane: Isteni balhé
Holden Rose: Az ellopott karácsony
Tamás György: Feltörés, tolvajlás… védekezés
Szöges Emese: Lókötők és hazugok
Michael J. Sullivan: Percepliquis – Az elveszett város
Jennifer A. Nielsen: The Runaway King – A szökött király
Brandon Sanderson: A korok hőse 1-2.
Elise Broach: Marvin, a bogár
Scott Lynch: Locke Lamora hazugságai