A ​tudós és a zöldhajú lány 10 csillagozás

Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

Korponai Félix (őslénykutató, budapesti lakos) szinte csak olyanokat élt át, amiket senki más. Találkozott Luxemburgi Zsigmond magyar királlyal, az Itáliában portyázó honfoglaló magyarokkal, sőt, még IV. Károly német-római császárral is.
Az igazi kalandok azonban akkor kezdődnek számára, amikor váratlanul napjaink New Yorkjában találja magát titkos kísérletek, veszélyes maffiózók, korrupt politikusok és egy vonzó zöld hajú lány… Szerelem az első fülharapásra.
Múlt és jelen közt repked Bánó Attila abszurd humorral átitatott regénye, érdemes kapaszkodni, úgyis magával ránt!

>!
Athenaeum, Budapest, 2015
260 oldal · ISBN: 9789632934365
>!
Athenaeum, Budapest, 2015
260 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789632934228

Kedvencelte 1

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 10


Kiemelt értékelések

Yildirim>!
Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

Sajnos nekem ez a könyv nagyon-nagyon nem tetszett.
Ha szimpátia alapján kéne csillagot adnom, az a fél lenne, a minőség megítélésére pedig egyszerűen nem merek vállalkozni, mert, úgy érzem, semmit az ég világon nem tudtam felfogni abból, miért született meg ez a könyv…

Persze ezek után hülyeség lehet részemről is éppen ezzel az értékeléssel debütálni a molyon, de bízom benne, hogy valaki, aki értette és szerette, a kommentekben esetleg vitába száll azzal, amit mondok.

Rövid történet: a könyvet könyvtárból szereztem be, és ezzel kapcsolatban az a stratégiám, hogy megállok a sci-fi / fantasy polc előtt és hagyom magam a (tudom, megtévesztő, ennek is estem éppen áldozatul) borító-fülszöveg kettősök által meggyőzni.
Amelyik példány nyer, azt viszem haza.

Ebbe a könyvbe még csak bele se nagyon lapoztam, pedig akkor lehet, ott marad, és én nem írom most ezeket a sorokat. Ha viszont elvittem magammal, nem volt képem a második oldal végén becsukni, pedig nagyon komoly késztetést éreztem rá.

A fülszövegben beharangozott utazások a „valódi múltba” semmilyen érdemi módon nem kapcsolódtak össze számomra a „fő cselekménnyel”, ráadásul egyenként is értelmetlennek hatottak mind az egyszeri olvasó, mind a történetben felbukkanó bármely szereplő helyébe képzelve próbáltam őket értelmezni.
Korponai Félix (őslénykutató, budapesti lakos) csilliárdos költségvetésből visszamegy minden érdemi cél, felkészültség vagy egyáltalán megfogható racionális mozgatórugó nélkül a múltba – és hülyét csinál magából (rekordidő alatt), pedig annyi lenne az egyetlen dolga (ha már egyszer megfigyelni van ott), hogy szobanövényként lehetőleg ne keltsen feltűnést. Ezek után mindenféle érdemi fejlemény nélkül hazateleportál a titokzatos jelmondattal.

Mivel a könyv a legkevésbé sem viseli magán semmiféle, általam fantasynak felfogható könyv jellegzetességeit, még két lehetőség áll nyitva: vagy sci-fi alkotásként próbálom felfogni, vagy kijelentem, hogy a könyvtárosok rossz polcra tették.
A sci-fi részből kizárólag a „sci” hiányzott, és ha nem tudnám (mert ez az egy az én agyamig is eljutott), hogy valamiféle paródiáról, groteszk és görbe tükörképről próbálom szavakba önteni a megfoghatatlanul kavargó benyomásaimat, akkor oldalakon keresztül szidnám a félelmetes természettudományos és technológiai ignoranciáról / tudatlanságról / elnagyoltságról tanúbizonyságot tevő alkotást.

Bár tudom, hogy nem ez a központi motívum (azt mondjuk nem tudom, mégis micsoda), de személy szerint, mondjuk azért is, mert matematikával és kémiával foglalkozom főképp, némi informatikával megspékelve, engem így is idegesített a dolog. És legfőképpen azért, mert nem találtam humorosnak a titkos bázis falát alkotó furán hangzó névvel rendelkező kémiai elemek random felsorolását, sem a zagyva nevű tudományterületek válogatott és jeles képviselőinek rangkórságos tisztséghalmozással súlyosbított, unásig ismételt felsorolását. (Komolyan, az egyetlen pozitívum, hogy a további huszonhárom tudományos munkatárs kilétét valóban végig jótékony homály fedte.)

És, nem tudom, hogy kell külön SPOILERT jelezni, ezért most szólok, hogy jön.
Ha a végén abban kéne megnyugodnunk, hogy valamiféle lázálomba nyerhettünk bepillantást, amiből valójában az utolsó fejezet sem az ébredés, csak valami másik álom-szintre való átcsúszás – akkor is gyötörni fog még egy darabig a kérdés:
MIÉRT? Miért kellett ennek a könyvnek megszületnie, nyomdába és a polcokra kerülnie,
és úgy általában mi volt mindazok célja, akinek kezén és fejbólintásán át ez az egész furcsa hagymázos őrület a kezembe akadt?

Említésre került itt analógiaként Monty Python… sajnos a könyv során belőlem még annyi, kissé kényszeredett nevetést sem csalt elő egyetlen mozzanat sem, mint a Gyalog galopp (valamikori első élményem az angol humor útvesztőivel), szóval könnyen lehet, hogy a magyarázat egyszerűen csak az: azóta sem értem meg a befogadására.
De attól még ez nagyon durva élmény volt…

1 hozzászólás
SLutra>!
Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

Érdekes volt hogy magyar történelmi szálakat vitt a történetbe (rég volt középiskola; ha lenne sok időm; jó lenne utána olvasni az információknak). Ez ellensúlyozza a természettudományos hiányosságokat. Szerethető karakterek.

GergelyBerni>!
Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

Szórakoztató volt, a sok igazi krimi után jó volt egy ilyen „komolytalan” könyvet olvasni. Félix olyan szinten szerencsétlen, hogy néha már komolyan sajnáltam.

Könyveslány P>!
Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

Voltak villanások, amikor nagyon tetszett, aztán olyan oldalak, amiket simán átlapoztam; de ami a leginkább zavarba ejtő, hogy ha megkérdezi valaki, hogy mit is olvastam, komolyan el kell gondolkodnom, hogy mit is válaszoljak…

Alumnus>!
Bánó Attila: A tudós és a zöldhajú lány

A szöveg tetemes részét szinopszis-szerű tömör leírások képezik, melyeket egy regényben, az írás alapszabályai szerint ki szokás bontani, de Bánó nem teszi. Olyan, mintha csak a kedvenc szcénáit lett volna kedve részletezni, a maradékot meg összecsapta.
A cím kissé félrevezető. A zöldhajú lány rettentő keveset szerepel benne.
Jóval mulatságosabb, nyomokban romantikus sci-fi-komédiára számítottam emlékezetesebb főhősökkel, ám ez inkább egy komolytalan politikai krimi.
Jóval laposabb az összkép, mint amennyit ki lehetett volna hozni belőle.


Népszerű idézetek

SLutra>!

A vezető főtanácsos ellenállhatatlan vágyat érzett a fontos dolgokkal való foglalatosság iránt, bár ezekkel kapcsolatos konkrétumokat nem sikerült meghatároznia. Ennél fogva az a szándéka, hogy kitörjön a kreativitást nem támogató környezetből, soha nem érlelődött gyakorlattá. Az alábbi történet ezért nem is róla, hanem Korponai Felixről, az őslénykutatás elismert szaktekintèlyèről szól.

5. oldal (Athenaeum, 2015)

SLutra>!

Ezek után már csak azt szerette volna tudni: ha valami nincs, akkor mégis, miért van?

260. oldal

SLutra>!

Felixnek úgy hiányzott ez a jelenet, mint fuldoklónak az ólomcsizma.

65. oldal

Könyveslány P>!

Apám azt mondta, ha uralkodni tudsz magadon, akkor eggyel szaporítod azok számát, akik uralkodnak rajtad.

Könyveslány P>!

Amíg választhatok a kimúlás és az életben maradás között, az utóbbit fogom választani.


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
Vavyan Fable: Ki feküdt az ágyamban?
Lilian H. AgiVega: A Bermudák királynője
Darvasi László: A könnymutatványosok legendája
Vavyan Fable: Sárkánykönny
Vavyan Fable: Jégtánc
Vavyan Fable: Vis Major
Leiner Laura: Hullócsillag
On Sai: Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Leiner Laura: Bábel