A ​beteg elme 2 csillagozás

Bánki M. Csaba: A beteg elme

„A ​könyv megírására három ok adott ösztönzést. Elsőként az az óriási és egyre növekvő népszerűség, amely ma az elmeosztályokkal, elmebetegekkel foglalkozó irodalmi alkotásokat körülveszi. Jelezve, hogy ez a téma napjainkban divatos, közérdekű lett, úgymond "napirenden van”. E művek sorából kiragadjuk Ken Kesey történetét (Száll a kakukk fészkére) és többször is idézni fogjuk, mint rendkívül hatásos, ragyogó művészi érzékkel komponált művet, mely mély hatással van minden olvasóra, vagy a belőle készült film nézőire. Ez a hatás ugyanakkor komoly aggályokat is ébreszt. Ken Kesey éles társadalomkritikáját a mai amerikai élet mindenkivel szemben érvényesülő konformizmusa, egyéni kezdeményezést meg nem tűrő erőszakos, kötelező merevsége ellen egy igen labilis, egy a középkori sötétségből még alig kibontakozott, sérülékeny közegbe – egy elmeosztály világába – ágyazta be. Az elmeosztályokról pedig a köztudatban máig zavaros, előítéletekkel terhes – ráadásul tökéletesen hamis! – képek… (tovább)

>!
Medicina, Budapest, 1981
252 oldal · ISBN: 9632408845

Most olvassa 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
Enikő_Rácz

…a laikus szemlélő az elmebetegekben nem csupán szenvedő beteget lát, hanem valami furcsát, idegenszerűt, számára érthetetlent-következésképpen ösztönösen valami félelmeset, veszélyeset, amit legjobbnak érez jó távol elkerülni. Ősi ösztön ez valamennyiünkben: elkerülni azt, ami ismeretlen és érthetetlen, mert az veszélyes lehet.

36. oldal

>!
virrasztó

… már a harmincas években azt mondta K. Schneider, az egyik neves német kutató: „a pszichopátia fogalma voltaképpen meghalt; a pszichopaták viszont mégiscsak élnek”.

181. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bánki György: A legnagyszerűbb könyv a nárcizmusról
Judith Herman: Trauma és gyógyulás
Irvin D. Yalom: A terápia ajándéka
Lukács Liza: Lenyelt vágyak
R. D. Laing: A meghasadt én
Németh Attila: Művészek és pszichopatológia
Petke Zsolt – Tremkó Mariann (szerk.): Felépülés a függőségből: szerencsejáték és szerhasználat
R. D. Laing: Az én és mások
R. D. Laing: Bölcsek, balgák, bolondok
Andrew Scull: Az őrület kultúrtörténete