Bank Eszter Katalin (szerk.) · Ovsepian-Pataki Bianka (szerk.) · Diana Soto (szerk.) · Tóth Győző (szerk.)

À ​la carte Poetica 10 csillagozás

Bank Eszter Katalin – Ovsepian-Pataki Bianka – Diana Soto – Tóth Győző (szerk.): À la carte Poetica

Kedves Olvasó!

Szeretettel invitállak a Közösségi Írók Céhének gourmet éttermébe! Lehetőséged van A la carte étkezésre, kínálatunkat mind a Poetica konyhájából válogattuk. Nem tudom, hogyan s miként akadt kezed ügyébe e kötet, viszont kedvedre csemegézhetsz étlapunkról negyven kortárs magyar költő nyolcvan verséből, legyen az könnyed előétel, laktató főétel, bódító ital, de az édesszájúaknak is kedvezünk desszertekkel. Verseskötetünk a Közösségi Írók Céhének harmadik kötete, és a második, amely fizikai formában is megjelent. A vers táplálék a léleknek. Lapozgass kedvedre, és reméljük örömödet leled majd műveinkben!

Eredeti megjelenés éve: 2022

A művek szerzői: Bank Eszter Katalin, Kaiser Rudolf, Bulejsza Judit, Tóth Márton, Molnár Annamária, Deliné Pőcze Erzsébet, Lia, Kovács Erik, Natali Sanders, A. M. Summer, Bashiri Keyan, Somogyfi Círus, Tobias Lorowicž, Kis-Hegedűs Tímea, Holecz Vivien, Bank János, le solivagante, Gyurászovics Edina, Tóth-Kurtz Márton, Abhi Jázmin, Fróna Viktória, Mia Stylo, Tóth Boglárka, Árvai János, Tia Marron, Papp Ildikó, Váczy Virág, Baki Péter, Szomík Szilvia, Takács László, Hegedűs Krisztina, Tóth Győző, Horváth Péter, Ilku Imre, Cain Godrich, Szöllősi Bernadett, Marczinka Csaba, Diana Soto, Ambrus József

Tartalomjegyzék

>!
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373618

Kedvencelte 3

Várólistára tette 3

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Bank Eszter Katalin – Ovsepian-Pataki Bianka – Diana Soto – Tóth Győző (szerk.): À la carte Poetica

„Keverd mondatokká,
szenvedéllyel szórjad,
áradjon belőled,
adj hitet a szónak!”

Mitől különleges egy több szerzős verseskötet és vajon miért kell másképpen olvasni, mint általában tennénk? Ezt a kérdést már annyiszor feltettem magamnak, hogy elmondani nem tudom, mégis minden antológia kézbevételekor felszínre tör bennem. Több szerzős alkotással nem először találkozom, hiszen csak idén ez a harmadik ilyen eset, ellenben verseskötetek terén már elenyésző ez a szám. Különösen akkor, ha egy igen gusztusos formában tálalják az olvasó elé!

Az À la carte Poetica már jelentésében is igen különleges, hiszen nyersen, köznyelven étlapról választott költeményt fejez ki. Ez az önmagában is eredeti cím bizony hűen azt adja, amit az olvasó elvár. Tehát egy étlapot kapunk, ahol ízlésesen elválasztva találjuk a költeményeket a következők szerint:

– Itallap
– Kávék, teák, forró italok
– Szeszes italok
– Étlap
– Előételek
– Főételek
– Desszertek

Mint látható mindenki talál az ízlésének megfelelő költeményt, amivel a lélek feltöltekezik és így az olvasó elégedetten csukja be a kötetet.

Számomra akadtak meglepetések, akiktől még nem olvastam, de ezek után mindenképpen szeretnék, és találkoztam kedvenc szerzőkkel is, akik eddig mindig elbűvöltek, ilyen volt pl. Szöllősi Bernadett és Diana Soto is.

Az olvasási élményem nem mindig volt felhőtlen, de miután vissza-vissza tértem egy – egy adott vershez, végül megértettem és többször elégedetten sóhajtottam fel. Több alkotás is szíven ütött és úgy éreztem, hogy az adott szerző belelát a lelkembe. Ezekből szemezgettem hármat. Olvassátok figyelmesen!

„Végy egy csipet szót!

Ízlelgesd nyelveddel,
fűszerezd érzéssel,
bánattal, örömmel;

Adj hozzá nevetést,
sava-borsát létnek,
kóstold sötét, rútnak,
kóstold álomszépnek!

Keverd mondatokká,
szenvedéllyel szórjad,
áradjon belőled,
adj hitet a szónak;

Fortyogtassa vak düh,
lobogjon nagy lángon,
vagy épp csendesedjen,
révedve mélázzon;

Hintsed könnyeiddel,
félelemmel bénítsd,
lassú tűz hevítse,
szerelemmel némítsd.

Óvatosan keverd,
végül zárd a lángot,
ne félj megmutatni
sajátos világod.

Elkészült a műved.
Tedd a szíved elé,
s tálald alázattal
az olvasó felé.”

Bővebben a blogomon:
https://konyvelvono.blogspot.com/2022/03/bank-eszter-ka…

>!
108 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786156373618
1 hozzászólás
inci81 P>!
Bank Eszter Katalin – Ovsepian-Pataki Bianka – Diana Soto – Tóth Győző (szerk.): À la carte Poetica

Be kell valljam, hogy nem igazán szoktam verseket olvasni, de a Közösségi Írók Céhe szervezésében született A la carte Poetica pár nappal ezelőtt a NewLine Kiadó könyvbemutatóján hívogatott, hogy vegyem meg. Így lett, dedikálásra is volt lehetőségem Robin O'Wrightly személyében, akinek Váczy Virág néven találhatóak meg a versei a kötetben.

Amikor hazaértem a könyvbemutatóról, ahonnan több nagyszerű kötettel jöttem el, nem a regények ragadtak meg a kezemben, hanem ez a verses antológia.
Nem egyvégtében olvastam el, mert egészen egyszerűen azt érzem, ezeken az alkotásokon nem szabad gyorsan túllendülni, hanem szépen lassan ízlelgetni kell őket, mint egy jó italt, vagy egy finom ételt. Ezért is alakult úgy, hogy napokig szemezgettem az alkotásokból.

Annak ellenére, hogy egyébként nem rajongok a versekért, ez a kötet képes volt magával ragadni.

Ahhoz képest, hogy egy vékonyka kötetről van szó, lassan értem a végére. Kóstolgattam a „fogásokat”, nem sorrendben haladva, hanem ahol éppen szétnyiltak az oldalak (na jó, töredelmesen beismerem, hogy azért egy-két szerző verseire soron kívűl rákerestem).

Voltak versek, amelyek igazán tetszettek, voltak amelyek kevésbé. Némelyik pattogós volt, némelyik kemény, vagy keserű, lágy, esetleg érzelmes, fájdalmas.

Azt nem mondom, hogy ezentúl rendszeresen verseket fogok olvasni, mert most is inkább egy jó regényt választanék. Ezt a kis gyűjteményt viszont nagyon jó volt olvasni. Különleges csemege a léleknek.

Vivian_H I>!
Bank Eszter Katalin – Ovsepian-Pataki Bianka – Diana Soto – Tóth Győző (szerk.): À la carte Poetica

Mint mindig, most is jó volt együtt dolgozni szerzőként ezen a köteten a KIC csapatával. A versek egytől egyig színvonalasak benne, ( bár a sajátjaimat nem nekem tisztem megítélni. ) ez egy olyan válogatás lett, amelyben minden mű tetszett, – és ezt nem az elfogultság mondatja velem, hanem mert tényleg így is van- az pedig külön öröm a számomra, hogy három versem is belekerült a könyvbe. Hiszek abban, hogy a 21. században is van igény a költészetre, legyen az modern szabadvers, vagy régebbi stílusú alkotás, és remélem, hogy az olvasók találnak a könyvünkben szereplő művek közül olyat, amelyet magukénak tudnak érezni. Akkor már megérte.
Jegyzet magamnak: Megfogadtam, hogy csak úgy távozhatok ebből a világból, ha nyomot hagyok benne. S bár ez a kis verses antológia még csak egy pici lépés, de mindenképp lépés. Már sikerült, de nem állok meg, megyek tovább, ameddig lehet.

Mágika6>!
Bank Eszter Katalin – Ovsepian-Pataki Bianka – Diana Soto – Tóth Győző (szerk.): À la carte Poetica

Szuper versek egy étlapon. Köztük az én egyik versem is. Köszönöm, hogy benne lehettem a válogatásban! :)

Natália_Ternyikné>!
Bank Eszter Katalin – Ovsepian-Pataki Bianka – Diana Soto – Tóth Győző (szerk.): À la carte Poetica

Csodálatos versek, remek dizájn, étvágygerjesztő tálalás. Örömömre szolgál, hogy az én két versem is szerepel benne(Vágy, Mámor) ❤ Ajánlom nagy szeretettel minden vers-ínyencek!


Népszerű idézetek

Nikolett0907 P>!

Keverd mondatokká,
szenvedéllyel szórjad,
áradjon belőled,
adj hitet a szónak!

6. oldal, Bank Eszter Katalin: Recept


Hasonló könyvek címkék alapján

Ady Endre – József Attila – Radnóti Miklós: Válogatás Ady Endre, József Attila, Radnóti Miklós műveiből
Muzsikáló madárház
Lelkünkből, szeretettel
Gróh Ilona (szerk.): Jöjj ki, napocska!
Szele Ágnes (szerk.): Ha majd hatéves leszek
Szerb Antal (szerk.): Száz vers
Szabó Lőrinc: Örök Barátaink I-II.
Barátság a négy fal között
Jónás Zoltán – Káelné Kovács Rita (szerk.): Kortárs Hangon ’20
Zelk Zoltán: Főhajtás a túlvilágra