Emlékezések 0 csillagozás

Irodalmi és művészeti írások
Bánffy Miklós: Emlékezések

Az ​utókor nagy vesztesége, hogy Bánffy Miklós nem írta meg összefüggő memoárban visszaemlékezéseit. A Kuncz Aladár biztatására született és 1932-ben kiadott Emlékeimből mindössze két nagyobb epizódot örökített meg jelentős politikai és fontos közéleti pályájából, az 1945-ben elkezdett, de csak a halála után fél évszázaddal nyilvánosságra került Huszonöt év pedig töredék maradt. Az ezekből körvonalazódó képet egészítették ki aztán azok a – nagyobb részt kéziratban maradt – kisebb írások, amelyekből további mozaikjai állnak össze ennek a jelentős közéleti, politikusi és írói életpályának.
Kötetünk első részében ez a két mű s a korábbiakat is kiegészítő említett újabb töredékek kerülnek az Olvasó asztalára.
A második részben – első ízben összegyűjtve – Bánffy Miklós irodalmi és művészeti tárgyú írásai válnak hozzáférhetővé. Összekapcsolásukat indokolja ezeknek a – sokszor alkalom szülte – tanulmányoknak, cikkeknek, kötet-előszavaknak legtöbbször sajátos megközelítése:… (tovább)

>!
Polis, Kolozsvár, 2012
496 oldal · ISBN: 9786065420366

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
_Andrea_
Bánffy Miklós: Emlékezések

Bánffy Miklós: Emlékezések Irodalmi és művészeti írások

A könyv oroszlánrészét ugyanazok az írások teszik ki, melyek külön is megjelentek az Emlékezéseim-Huszonöt év kötetben. Ezek mellé szerkesztettek néhány publicisztikai írást, melynek nem látom sok értelmét, hisz nem adnak nagy élményt önmagukban, kontextusból kiragadva – nincs igazán mondanivalójuk. Még a művészeti jellegűeknek sem sajnos. Kifejezetten képzőművészettel foglalkozó írás pedig elég kevés volt benne. (Vénségemre már az irodalom sem érdekel – irodalomtörténeti szempontból pedig érdekes lehet ez a kiadás, a legtöbb cikk ezzel a területtel foglalkozott.)
Mégis megérte az utánajárást a könyv beszerzése, mert találtam egy szép portrénovellát Székely Bertalanról, akinél Bánffy deákkorában festeni tanult. És ezennel fel is adnám a Bánffy után való kajtatást, keresek más emlékiratírót magamnak.

1 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Kós Károly: A gálok / Varju nemzetség / Budai Nagy Antal históriája
Nyirő József: Jézusfaragó ember
Reményik Sándor: Havasi feszület
Bálint Tibor: Zokogó majom
Nyirő József: Székelyek
Wass Albert: Ötlet és bátorság I-II.
Kolozsvári Grandpierre Emil: A rosta
Wass Albert: Kard és kasza
Wass Albert: Tizenhárom almafa
Kós Károly: Budai Nagy Antal