Isten ​katonái – 1456 33 csillagozás

Bán Mór: Isten katonái – 1456

Róma, ​1520

X. Leó pápa utasítására egy éve tart a Giovanni da Capistrano ferences atya által állítólagosan végbevitt csodatételek felülvizsgálata. Feltámasztott halottak, hihetetlen gyógyulások és egyéb, józan ésszel megmagyarázhatatlan események sokasága kötődik a harcos szerzetes nevéhez.

De vajon valódi csodákról van-e szó? Nagy tekintélyű egyházi méltóságok tanulmányozzák a hatvannégy esztendővel korábban elhunyt pap cselekedeteiről szóló dokumentumokat. Őszentsége határozott elvárása, hogy az egyházi testület mielőbb kimondja: Capistrano atya méltó a katolikus szentek közösségébe. A döntés egyben üzenet, biztatás is volna a török által erősen szorongatott Magyarország népéhez, amely kétségbeejtő helyzetében már valóban csak a csodában reménykedhet.

Amikor azonban egy matuzsálemi korú szerzetest vezetnek a bíróság elé, kiderül, hogy még személyesen ismerte Capistrano atyát. S mi több, elkísérte Magyarországra az Úr 1456. esztendejében, midőn a török… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Gold Book, Debrecen, 2014
280 oldal · ISBN: 9789634263050
>!
Gold Book, Budapest, 2014
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634262886

Kedvencelte 3

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dpart>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Érdekes volt a könyv. Hasonlóan felépített a Hunyadi sorozathoz, abból a szempontból, hogy itt is szerepel egy mesélő, aki jelen volt a fontosabb eseményeknél.
Kapisztrán ma is használatos show elemeket használ, amit érdekes ahhoz a korhoz társítva olvasni, de értem azt, hogy mi az író célja vele. Igaz, az elején tájékoztat, hogy mi a konkrét célja a könyvvel, és nem is a magyar olvasóközönséget célozta meg vele elsősorban.
Ettől függetlenül tetszett a történet, még ha nem is éreztem rajta azt a kidolgozottságot, mint a Hunyadi kötetekben.

Rena213>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Bán Mór tökéletes eseményt választott ki annak bemutatására mennyire is fontos a magyarok helyzete és kitartása az egyház életében, főleg a keresztény népek megvédéseben. Siralmas azt tapasztalnunk mennyit is áldoztunk azért az ügyért amiért folyamatosan csak szóban áldozzák be magukat a legnagyobb hívők is. Mi mindent képesek az Isten nevében elkövetni egymással az emberek… sajnos ezzel a történettel is csak egyre távolabb kerültem attól hogy megértsem a hívő fanatikusakat. Viszont szerencsére itt is támadták rendesen az egyházi személyek egyes nézeteit, még Leonardo atya is tisztában volt a bűnükkel, hogy sokan mennyire kihasználják a pozíciójukat illetve hogy sok embernek csak a szája nagy de cselekedni már nem tud.
Bán Mór szerintem ismét remeketnalkotott, igazi kiegészítése ez a Hunyadi sorozatnak.

Péter_Benkóczki>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Érdekes a dolgokat más (itt a papok) szemszögéből is megvizsgálni. És ha Kapisztrán valóban ilyen volt, ahogyan itt szerepelt….hát eléggé összement az én szememben.
Az ostrom leírása itt elég rövid volt, és valójában a Hunyadi-sorozatban már egyszer szerepelt, az 1440-es támadáskor.

Nem annyira jó, mint a nagy sorozat, de azért élvezetes volt.

Petya15>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Egy összefoglaló kicsit más nézőpontból, mint a Hunyadi sorozat, és kicsit rendezetlenebb is a szerkesztése, de olvasmányos és igen hasznos a sorozat kedvelőinek. Igazából nem mi magyarok vagyunk a célközönsége leginkább a kötetnek, hanem a figyelem felkeltése a nándorfehérvári eseményeknek Kapisztrán János szülőhazájában, s egyébként Európában.
Könnyed, olvasmányos és közérthető, de nem ragad magával annyira, mint a sorozat.

szabadost>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Jól megfogalmazott izgalmas olvasmány.
Kicsit nehezen indult, de a végére letehetetlen lett.

Mió>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Mi a különbség a hazaszeretet és a nacionalizmus között?
Nem tudom.
De elolvastam a könyvet…

ftamas>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Ez számomra nem volt különleges. A cselekmény két időben és két helyen játszódik. A római részét untam, a másik oldalon a csatajelenetek viszont jók. A hangulat és a leírás, amely bemutatna egy 600 évvel ezelőtti kort nekem nem jött át. De annak ellenére, hogy a kötet inkább csak közepes Bán Mór jó író marad.

hadak_utja>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Kicsit soká (vagy lassan) érkezett el a cselekményben maga az ostrom, de mikor oda jutottam, csak úgy vitt magával a szöveg. Sablonos duma, de onnantól tényleg nem lehetett letenni.
Lehet, hogy az előszóból meg a fülszövegből és egyéb interjúkból rosszul vettem ki, de mintha az lett volna a célja a könyvnek, hogy olyan helyeken is sokan olvassák, ahol nagyon tisztelik Capistranot. Ehhez képest (nem kicsit) mítoszromboló volt az ő életének bemutatása. Úgyhogy lehet nem lesz túl népszerű ezeken a vidékeken. Ettől függetlenül értettem a könyv másik célját is, hogy bemutassa: Hunyadi volt az igazi hős Nándorfehérvár falainál.

Roadway07 I>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Bán Mór hozta a szintet. Nagyon jó kiegészítő kötete a Hunyadi-sorozatnak.

Kyry>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Szerintem ez az a regény, amit minden magyarnak el kellene olvasni!!!

„Amikor Mohamed szultán seregei az üstökös évében megindultak Magyarország ellen, s amikor kiviláglott, hogy sem a németek, sem Itália városai, sem Francia-, sem Angolhon lovagjai nem sietnek a magyarok megsegítésére, végső kétségbeesésében őszentsége kiadta Cum his superioribus annis kezdetű bulláját… Ebben az ominózus bullában a pápa különleges bűnbocsánatot ígért mindazoknak, akik imáikkal segítik a Magyarországon küzdő kereszteseket. Elrendelte továbbá a háromszori harangzúgást a hősök lelki üdvéért. A háromszori harangszó … VI. Sándor pápa parancsára lett egyszeri harangszó… Ezt az egy harangszót azonban mindennap pontban délben kell megszólaltatni…A magyarokért.”


Népszerű idézetek

dpart>!

Egy igen egyszerű alapvetés: Ha nem harcolsz magadért, ha nem harcolsz azért, amiben hiszel, akkor nem is vagy méltó arra, hogy élj. Aki feladja, halott. Vivere militare est. Az élet maga a harc. S a harc maga az élet…

241. oldal, 3. - Fulgura frango (A villámot megtöröm...) (Gold Book, 2011)

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csikász Lajos: Arany és vér
Benkő László: Isten választottja
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
Lesznai Anna: Kezdetben volt a kert
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Benkő László: Ország születik
Silingi Terézia: Ómama nyaklánca
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Wass Albert: Jönnek! / Adjátok vissza a hegyeimet!