Isten ​katonái – 1456 33 csillagozás

Bán Mór: Isten katonái – 1456

Róma, ​1520

X. Leó pápa utasítására egy éve tart a Giovanni da Capistrano ferences atya által állítólagosan végbevitt csodatételek felülvizsgálata. Feltámasztott halottak, hihetetlen gyógyulások és egyéb, józan ésszel megmagyarázhatatlan események sokasága kötődik a harcos szerzetes nevéhez.

De vajon valódi csodákról van-e szó? Nagy tekintélyű egyházi méltóságok tanulmányozzák a hatvannégy esztendővel korábban elhunyt pap cselekedeteiről szóló dokumentumokat. Őszentsége határozott elvárása, hogy az egyházi testület mielőbb kimondja: Capistrano atya méltó a katolikus szentek közösségébe. A döntés egyben üzenet, biztatás is volna a török által erősen szorongatott Magyarország népéhez, amely kétségbeejtő helyzetében már valóban csak a csodában reménykedhet.

Amikor azonban egy matuzsálemi korú szerzetest vezetnek a bíróság elé, kiderül, hogy még személyesen ismerte Capistrano atyát. S mi több, elkísérte Magyarországra az Úr 1456. esztendejében, midőn a török… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2014

>!
Gold Book, Debrecen, 2014
280 oldal · ISBN: 9789634263050
>!
Gold Book, Budapest, 2014
274 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634262886

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 19

Kívánságlistára tette 14

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

dpart>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Érdekes volt a könyv. Hasonlóan felépített a Hunyadi sorozathoz, abból a szempontból, hogy itt is szerepel egy mesélő, aki jelen volt a fontosabb eseményeknél.
Kapisztrán ma is használatos show elemeket használ, amit érdekes ahhoz a korhoz társítva olvasni, de értem azt, hogy mi az író célja vele. Igaz, az elején tájékoztat, hogy mi a konkrét célja a könyvvel, és nem is a magyar olvasóközönséget célozta meg vele elsősorban.
Ettől függetlenül tetszett a történet, még ha nem is éreztem rajta azt a kidolgozottságot, mint a Hunyadi kötetekben.

Rena213>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Bán Mór tökéletes eseményt választott ki annak bemutatására mennyire is fontos a magyarok helyzete és kitartása az egyház életében, főleg a keresztény népek megvédéseben. Siralmas azt tapasztalnunk mennyit is áldoztunk azért az ügyért amiért folyamatosan csak szóban áldozzák be magukat a legnagyobb hívők is. Mi mindent képesek az Isten nevében elkövetni egymással az emberek… sajnos ezzel a történettel is csak egyre távolabb kerültem attól hogy megértsem a hívő fanatikusakat. Viszont szerencsére itt is támadták rendesen az egyházi személyek egyes nézeteit, még Leonardo atya is tisztában volt a bűnükkel, hogy sokan mennyire kihasználják a pozíciójukat illetve hogy sok embernek csak a szája nagy de cselekedni már nem tud.
Bán Mór szerintem ismét remeketnalkotott, igazi kiegészítése ez a Hunyadi sorozatnak.

Péter_Benkóczki>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Érdekes a dolgokat más (itt a papok) szemszögéből is megvizsgálni. És ha Kapisztrán valóban ilyen volt, ahogyan itt szerepelt….hát eléggé összement az én szememben.
Az ostrom leírása itt elég rövid volt, és valójában a Hunyadi-sorozatban már egyszer szerepelt, az 1440-es támadáskor.

Nem annyira jó, mint a nagy sorozat, de azért élvezetes volt.

szabadost>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Jól megfogalmazott izgalmas olvasmány.
Kicsit nehezen indult, de a végére letehetetlen lett.

Mió>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Mi a különbség a hazaszeretet és a nacionalizmus között?
Nem tudom.
De elolvastam a könyvet…

ftamas>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Ez számomra nem volt különleges. A cselekmény két időben és két helyen játszódik. A római részét untam, a másik oldalon a csatajelenetek viszont jók. A hangulat és a leírás, amely bemutatna egy 600 évvel ezelőtti kort nekem nem jött át. De annak ellenére, hogy a kötet inkább csak közepes Bán Mór jó író marad.

hadak_utja>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Kicsit soká (vagy lassan) érkezett el a cselekményben maga az ostrom, de mikor oda jutottam, csak úgy vitt magával a szöveg. Sablonos duma, de onnantól tényleg nem lehetett letenni.
Lehet, hogy az előszóból meg a fülszövegből és egyéb interjúkból rosszul vettem ki, de mintha az lett volna a célja a könyvnek, hogy olyan helyeken is sokan olvassák, ahol nagyon tisztelik Capistranot. Ehhez képest (nem kicsit) mítoszromboló volt az ő életének bemutatása. Úgyhogy lehet nem lesz túl népszerű ezeken a vidékeken. Ettől függetlenül értettem a könyv másik célját is, hogy bemutassa: Hunyadi volt az igazi hős Nándorfehérvár falainál.

mesteradam>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Valamiért mindig elfelejtem, hogy Bán Mór kategóriájának legjobbja és akkor elolvasok tőle egy újabb könyvet és ledöbbenek, hogy mindig odarakja a tutit…
Pár hasonlóságot felfedeztem az Isten katonái és a Hunyadi sorozat között de ezt leszámítva csillagos ötös.

Roadway07 I>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Bán Mór hozta a szintet. Nagyon jó kiegészítő kötete a Hunyadi-sorozatnak.

Rohír>!
Bán Mór: Isten katonái – 1456

Nándorfehérvár, a Duna és a Száva ölében várta, hogy hódítók tömkelege tegye könkre. S mily vitézül, büszkén ott áll még ma is a hegyen. Bevallom felcsigázta a gondolataimat ez a júliusi esemény, amint magyar vitézek próbálnak Ördöggel és Istennel harcolni valami nemes célért, amiért érdemes halni is. Zseniális könyv, zseniális írótól. Ez volt az első kötet, melyt Bán Mórtól olvastam, de nem az utolsó. A Hunyadiak nélkül talán nem is lennék itt, ebben a kis-nagy országban.


Népszerű idézetek

dpart>!

Egy igen egyszerű alapvetés: Ha nem harcolsz magadért, ha nem harcolsz azért, amiben hiszel, akkor nem is vagy méltó arra, hogy élj. Aki feladja, halott. Vivere militare est. Az élet maga a harc. S a harc maga az élet…

241. oldal, 3. - Fulgura frango (A villámot megtöröm...) (Gold Book, 2011)

6 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Csikász Lajos: Arany és vér
Benkő László: Isten választottja
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Csikász Lajos: Az utolsó oroszlánkölyök
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Benkő László: Ország születik
Wass Albert: Jönnek! / Adjátok vissza a hegyeimet!
Benkő László: A másik ösvény
Benkő László: A pozsonyi csata