Isten ​árnyéka (Hunyadi 9.) 71 csillagozás

Bán Mór: Isten árnyéka

Ezernégyszáznegyvenhat. ​A várnai vereségből még csak eszmélő Magyarország tovább sodródik a végső káosz felé. Az egymással hadakozó bárói ligákat, harácsoló nagyurakat a hét kapitánynak nem sikerült megfékezni, s immár a nyugati országrészeket is lángba borítják Cillei Ulrik és Habsburg Frigyes seregei. Északon a cseh Giskra haramiái fosztogatnak, keleten pedig az ifjú Mohamed szultán gyűjti erőit, hogy végleg leszámoljon a Hunyadi János vezette keresztény erőkkel. A szűk mozgástérben egyértelművé válik, hogy valakinek meg kell fékeznie a külső és belső ellenséget, különben menthetetlenül darabokra szaggatják az országot.

Egyetlen ember lenne alkalmas a feladatra, de Hunyadit ezekben a válságos hónapokban olyan seb kínozza, amit soha nem gyógyíthat be semmiféle gyógyír. Mégis el kell vállalnia a megmentő szerepét; hadait elsőként a magyar földeket régóta sanyargató Cillei Ulrik ellen vezeti. Régi barátja, segítőtársa, Vitéz János tisztában van vele, hogy a szétszabdalt… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2017

>!
Gold Book, Debrecen, 2017
480 oldal · ISBN: 9789634264569
>!
Gold Book, Debrecen, 2017
476 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264538

Kedvencelte 4

Most olvassa 5

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Qedrák P>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Az a benyomásom, hogy valamikor a regény közben döntött úgy az író, (vagy a kiadó), hogy akkor ez legyen az utolsó előtti kötet, legalábbis ami Hunyadi Jánost illeti. Mert a szokásos lassú felvezetést követően olykor éveket ugrunk, és a felvett szálak némelyikén végig sem tudunk haladni, mikor megérkezünk a rigómezei csatához, amelyről egyébként nem kapunk leírást, mintha Cornwell receptjét, hogy minden könyv végére kell egy nagy csata, ezúttal szánt szándékkal nem kapnánk meg. Az említett félbehagyott szálak között említhetném pl. Cilleit vagy az alig megjelenő, más kötetekben mégis fontos szerepet betöltő Újlaki Miklóst.

Ennek ellenére azért látszik az írói kéz, a fentebb említett gyanú ellenére jól összefogja a szálakat, és hát mondanom sem kell, hogy Hunyadi továbbra is az országát szolgáló, ámbátor megfáradt katona benyomását kínálja nekünk, aki felette áll kora romlott erkölcsiségének. Kivéve persze a házassági fogadalmát, de arra most is megtalálja a megfelelő indokot.

Ebben a kötetben is jól érezni azt a nép-nemzeti tanító jelleget, amely a második könyv után eluralta a sorozatot. Ezúttal azonban a megjegyzések nem elsősorban a szomszédokat illetik, szóval nem találkozunk benne alattomos románokkal, cserébe a németek meg úgy általában a nyugatiak kapják meg a legtöbb kritikát, főleg a kerettörténetbe ágyazva. Néha ez elég jól beleillik a karakterek addig ismert jellemébe, de előfordult, hogy teljesen feleslegesnek tűnő kiszólásokat tettek így. És azt is hozzá kell tennem, hogy Bán Jánost továbbra sem a szofisztikált női karaktereiért fogjuk szeretni. :)

11 hozzászólás
salidigger>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Bán Mór regényfolyama a kilencedik kötettel immáron a célegyenesbe fordult. Előrebocsátom: az „Isten árnyéka” nagyon tetszett, de több dologgal sem voltam elsőre kibékülve…
Jöjjön akkor először a feketeleves! Nem erről volt szó Mester! Úgy volt, hogy az eddigi leghosszabb részt olvashatjuk, ehhez képest a „tiszta játékidő” nem éri el a 420 oldalt…Spoiler nélkül: épp eljutunk Rigómezőig, aztán vége és bámulunk magunk elé, hogy ennyi volt. Ennyi volt?!
Persze az már a kötetet felütve nyilvánvalóvá válik, hogy a befejező tizedik rész előtt érkezik még egy könyv „Isten városa – 1453” címmel, ami Konstantinápoly elestéről szól majd. Epikus és jelentős téma (mégiscsak egy civilizáció múlt ki…), tényleg író tollára kívánkozik. Amolyan „kilenc és feledik” epizód lesz, mielőtt felragyog a nap. Így azért megbocsátható a rigómezei csata elspórolása is (már ha el lesz spórolva, de kötve hiszem, hogy az utolsó könyv nyolc évet ölelne majd föl…). A szerző talán nem akarta megírni a „Várna 2.0át” és ez valahol érthető. Érezhetően több ebben a részben a politika és az intrika és a karakterek magánélete is nagyobb hangsúlyt kap. Persze megijedni nem kell! Azért a könyvből árad a füstszag és tócsába gyűlik alatta a vér, mindössze az arányok tolódtak el és így megismerjük Hunyadi politikusi tevékenykedését is valamelyest. :)
Összegezve Bán Mór még mindig a jelenlegi mezőny talán legjobban mesélő írója. Még mindig teljesen beszippant a történet és természetesen még mindig nagyon jó olvasni! Zseniális volt, na! A fanyalgók persze fanyalognak majd, ahogy sznob irodalmárok is húzzák vala majd az szájukat, de aki idáig kitartott a sorozat mellett, az nem nagyon csalódhat.
Csak mért volt ez ilyen rövid, Mester??? :)))

WolfEinstein>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Ebben a kötetben sokkal inkább politikáról van szó, mint az előzőekben, ahol Hunyadi katonai pályafutását ismerhetjük meg. Kicsit tanácstalanabbnak éreztem a szerzőt a kormányzói tevékenység bemutatásában, mint a korábbi eseményeknél. Ez látszik abban, hogy sokkal nagyobb időtartamot ölel fel ez a könyv, másrészt általánosabban, már szinte történelmi szakkönyvhöz hasonló stílusban mutatja be az eseményeket, nem egy-egy konkrét történésre koncentrál, nem a szereplők vannak a középpontban, hanem a politikai események. De valahogy ezt is sikerül annyira érdekfeszítően bemutatnia, hogy nem válik száraz, szikár történészi eszmefuttatássá, hanem még mindig megmarad a regény sodró lendülete és izgalma. Ami viszont nagyon nem tetszett, az a kerettörténet cselekményszövése. Az előző kötetekben élvezettel olvastam Dénes és Deér-Sólyom István szálát is, de ezúttal nagyon idegennek éreztem, erőltetettnek, és nagyon nem ide illőnek. Durván megakasztotta a lendületet, és indokolatlanul és aránytalanul hosszúra nyújtotta. Összességében viszont ezt a kötetet is nagyon jó volt olvasni!

Lyanna P>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Mindig érdeklődéssel várom a Hunyadi sorozat elkövetkező részének megjelenését. Egyre feszültebb a helyzet és egyre inkább közeledik az általam várt nándorfehérvári ostrom, valamint a Hunyadi János életét feldolgozó történet vége. Természetesen a végét várom, hogy annyi év után elérkezzünk Hunyadi Mátyáshoz. De vajon mennyi évet kell még várni? 2018-ra Mátyás király-emlékévet hirdet a Nemzetpolitikai Államtitkárság…
Ennek a regénynek az elején utalásokat találunk az előző részre. Szilágyi Erzsébet a férjéért és a nemzetért elkövetett tettéért „kövezik meg”. Nehéz volt ezt a szálat elfogadni, az előző részben is, de most ez véleményem szerint olyan mélységekbe taszította Hunyadi Jánost, hogy onnan képtelen lesz kimászni. A 362-363-as oldalakon található esemény volt a regény legmélyebb pontja. Egy teljesen elveszett emberről olvashatunk, aki olyan szinten alázza meg a feleségét, hogy erre csak a lelki nyomorékok képesek (középkor). A regényfolyam során sokszor Hunyadi János karakterfejlődése volt az, amivel nem tudtam azonosulni, és nem csak azért mert nem vagyok férfi. Ecsellőt nem tudom, hogy ki találta ki, vagy miért. Hunyadi számára oly fontos személlyé nőtte ki magát, ami számomra elfogadhatatlan, még ha kitalált karakter is.
Kedvenc részeim a Békés szántóvetőhöz fűződnek. Továbbá, a fantasy elemeket is kiemelném. A kerettörténetben történő változás pedig szükségszerű volt, örültem neki.
Összességében, attól függetlenül, hogy ambivalens érzéseim vannak a könyvvel kapcsolatban, elmondhatom, hogy ütős könyv.

dpart>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Bán Mór érezhetően nagy fába vágta a fejszéjét, de köszönöm, hogy megtette. A történelmi tények mellett megismerhetjük a kor mindennapjait, egy igaz magyar embert egészen közelről, és kötetről-kötetre nyomon követhetjük az író, művéhez való kifinomult idomulását. A hatalmas kutatómunka tetten érhető a lapokon, ami azonban nem megy a történet olvashatóságának rovására.
Mert abban egészen biztos vagyok, hogy a magyar történelem iránt rajongók számára letehetetlen a sorozat valamennyi része.
Csüngök a szavain, mint Dénes a szép öregemberén, és türelmetlenül várom a folytatást.

Mallinalli>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Töltelékkötet, és érzésem szerint azért az, mert 10 kötetben azért tényleg illene befejezni, ezért rövidíteni kellett. A gond az, hogy az én ízlésem szerint ez nem ott történt, ahol lehetett vagy kellett volna, épp ellenkezőleg. Marha sokat időzünk a kerettörténetnél, amiről tudjuk, miért van és hova visz, de ami nekem az első kötettől nem tetszik, teljesen felesleges és ebben a könyvben kifejezetten unalmas. Rosszkor és túl hosszú időkre töri meg az elbeszélést, ehhez képest a sztorija gyenge. Én már ezzel kapcsolatban eljutottam oda, hogy a legkevésbé sem érdekel, ki az öregember és honnan tudja, amit tud. Azt pedig hadd jegyezzem meg, hogy az olvasói kritikákra történő kiszólást nem kellett volna, avagy ha már csináljuk, hát csináljuk magabiztosan (mint Hunyadi). Jelentőségéhez mérten a török udvarban is túl sok időt töltünk, miközben pedig a kötet vége (készülődés a hadjáratra, a nyugat győzködése) kimerül egy történelem tankönyvbe illő összefoglalóban, így teljes az aránytévesztés. Ahogy nézem a dramatis personae-ből, az Ecsellő szál nem véletlenül tűnt feleslegesnek és idegennek, a végére ráadásul túlzónak is. Így azt tudom mondani, hogy a Frigyes elleni hadjárat volt az egyetlen számomra értékelhető rész, az tetszett, a többi nem igazán.

kitti_th P>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Mint mindig, most is nagyon élveztem ezt a részt is, azonban kezdem úgy érezni, mintha az író elkapkodná a dolgokat. Korábban volt, hogy egy rész alig ölelt fel egy évet, ez pedig hirtelen egyik nagy csatából ugrik a másikba. Kicsit aggódom, hogy a várva várt befejezés nem lesz-e hasonlóan elkapkodott. Mindenesetre kitartó es hű olvasója maradok a sorozatnak, ezen már biztos nem fog múlni.

Lanti18>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Itt-ott kicsit lelassul a cselekmény sodrása, azonban ez egyáltalán nem árt a műnek, kiválóan szemlélteti a kor viszonyait, segíti a történetbe való belehelyezkedést.

Gecco>!
Bán Mór: Isten árnyéka

Picit halványabb, mint az előző részek, és akkora cliffhangerrel van vége, hogy az már súrolja a jó ízlés határát.
Nándorfehérvár counter: 0/9


Népszerű idézetek

Wiggin77 P>!

– Nem nyel el, míg férfiak állnak a gáton – morogta fáradtan Hunyadi; szemmel láthatóan kimerítette a tanácskozás. – Nincs bizodalmad az ősi erényben, Garai! Nincsen bizodalmad népünk erejében és vad ösztöneiben. Te mindent a Nyugattól vársz. Előbb-utóbb lesznek oly bolondok is, akik mindent a Kelettől várnak.

188. oldal

1 hozzászólás
Wiggin77 >!

A legfőbb kárvallott ebben a vitában Garai László újonnan kinevezett macsói bán kedves húga, Dorottya volt, akit nemes egyszerűséggel csak Nagyseggű Dorottyának nevezett az ország nemessége, lévén, hogy Dorottya asszony csakugyan terebélyes tomport növesztett meglett asszony korára. Ezeket a gigászi méreteket különösen első férjura, Kanizsai László soproni főispán szenvedte meg, akit a nemesség egyetemlegesen sajnált asszonya vehemens viselkedése és túlzott kiterjedése miatt. Kanizsai László hamar itt is hagyta a földi árnyékvilágot szégyenében, ám fivére, Kanizsai Imre úr olyannyira gyűlölte a sógor Garák egész nemzetségét, hogy unokaöccse, ifjabb Kanizsai László nem kis bosszúságára Anyádvalaga néven alapított neki falut valahol a zalai rengetegben.

219. oldal

1 hozzászólás
atzilla P>!

A gyanú árnyéka sokszor rombolóbb, mint az igazság acélökle.

19. oldal, Első fejezet - Felszakad a múlt szövétneke (Gold Book 2017)

kitti_th P>!

Legyen nyugodt az álmod, leányom – felelte Hunyadi –, Isten oldalán vigaszt lelsz. A meg nem született gyermekek áradó folyójában az én halott leányaim is az életről álmodnak.

124. oldal, Harmadik fejezet - A holtak fogadója

atzilla P>!

– Bort hozass!
– Bort és szajhákat!
– És ha a feleséged megtudja? – villant a vajda úr tekintete sógorára. – Akkor mi lesz?
Szilágyi ezen erősen elgondolkodott.
– Akkor te hozass szajhákat, és parancsold meg nekem, hogy öleljem őket! A sereg vezére vagy, nekem meg engedelmeskednem kell!
Bort hozass!
Mihály már penderült is a sátor kijáratához.
– Akkor elébb a bort! Parancs, értettem!

87. oldal, Második fejezet - Csapás Nyugatra (Gold Book 2017)

kitti_th P>!

Az idő megáll. Semmi sem változik. Csak a fellegek változnak. Mégis, az ember úgy érzi, ugyanazok a felhők vándorolnak végtelen útjukon a magasban, nagyon messzire sodródnak, de valamiért mégis visszavágynak.

78. oldal, Második fejezet - Csapás Nyugatra

Kasztór_Polüdeukész >!

Csak törpe nép felejthet ős nagyságot,
Csak elfajult kor hős elődöket;
A lelkes eljár ősei sírlakához,
S gyújt régi fénynél új szövetneket.
S ha a jelennek halványúl sugára:
A régi fény ragyogjon fel honára!

Garay János: Az Árpádok (részlet)

Kasztór_Polüdeukész >!

Isten nevében megindítjuk a hadjáratot, annál nagyobb lendülettel
támadván, amennyivel nagyobb a bizalma és a bátorsága a
támadónak a védekezőnél. Már tenni kell, nem beszélni… Annyival
inkább, mivel, ha elhalasztjuk a hadjáratot, később határainkon kell
felfognunk az ellenség támadását. Megkezdtem ezt a szent ügyet,
eltökélten, hogy inkább vasban-fegyverben halok, semmint tovább
nézzem népem baját. Tudom, dicsőség vár a győzőre; dicsőség arra is,
ki becsülettel hal.

Hunyadi János levele V. Miklós pápának, 1447.

Jadzia>!

– Engem nem érdekel a megváltás – vont vállat komoran Szilágyi. – Élek, ahogy élek. Vagyok, aki vagyok. Akinek nem tetszik, menjen a pokolba! Aztán… mivel magam is oda kerülök, ez kétségtelen… majd mindenkivel személyesen megtárgyalom, mi rosszat gondol rólam! Egyeseknek a pokol is szűk lesz, ezt megígérhetem!

151. oldal, Harmadik fejezet - A holtak fogadója (Gold Book, 2017)

WolfEinstein>!

– Hozatok még bort! Nincs olyan bánat, amit pár messzelynyi ne orvosolna…
– De bizony van.

86. oldal, Második fejezet - Csapás nyugatra, 6. rész (Gold Book, 2017)


A sorozat következő kötete

Hunyadi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bányai D. Ilona: A vér jogán
Benkő László: Táltosidők
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Urbánszki László: Vérszagra gyűl
Bernard Cornwell: Az ördöglovas
Ken Follett: Az idők végezetéig
Trux Béla: A templomos lovag
Allen Newman: A száműzött zsoldos
Urbánszki László: Vérszerződés
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok