Az ​ezeréves háború (Kárpáthia: Nomádkirály-ciklus 1.) 31 csillagozás

Bán Mór: Az ezeréves háború Bán Mór: Az ezeréves háború

A Hunyadi-ciklus szerzőjének nagy sikerű fantasysorozata megújulva, átdolgozott változatban kerül az olvasók elé.

Varázslatos világ bontakozik ki a Kárpáthia-regények lapjain: a magyar mondakincs motívumaiból bőségesen merítkező történet egyszerre lélegzetelállító kalandregény, nagyszabású hősi eposz és sötét ecsetvonásokkal megfestett jövőfantázia. A regényciklus első könyve egy nem létező, mégis ismerős világba kalauzolja az olvasót, ahol minden folyó, minden város, minden nép ismerősen köszön vissza ránk.

Ezer évvel a csaknem mindent elpusztító végítélet után a Kárpátok közt középkori szintre süllyedt királyságok, fejedelemségek küzdenek egymással a területért és hatalomért. Mindőjük felett áll azonban a Hor-papok titokzatos rendje, amely erőd-katedrálisából uralja a világot. Az elnyomottak időtlen idők óta várják az eljövendő királyt, hogy egyesítse a feldarabolt országot, Kárpáthia népeit, és megszabadítsa őket a Hor-papok gyűlölt uralmától.

Eredeti megjelenés éve: 2000

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek

>!
Gold Book, Debrecen, 2014
352 oldal · ISBN: 9789634263234
>!
Gold Book, Budapest, 2012
352 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634262152
>!
Cherubion, 2000
310 oldal · ISBN: 9639110752

Kedvencelte 7

Most olvassa 5

Várólistára tette 18

Kívánságlistára tette 21


Kiemelt értékelések

ftamas>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Nem szokás más könyvre hivatkozni egy értékelésben, de már olvastam könyvet Bán Mórtól és a Kárpáthia világáról. Az a könyv annyira felbosszantott, hogy kikerestem milyen könyvei vannak még és mindegyiket tiltólistára tettem. Aztán @Noro rámutatott erre a regényre, azt mondta, hogy érdemes elolvasni. A könyvtárnak hála bele is kezdtem.

A történet rögtön magával ragadott. A világ, amely egyszerre ismerős és mégis idegen elvarázsolt. Nem olvastam sokat és a Bán Mór nem olvasott regényei lekerültek a tiltó listáról. Még pár oldal és ez a könyv már kívánságlistán is volt.
A regény egy kiváló fantasy regény. Azaz kiváló dark fantasy regény. Komor, veszélyes, teli mindenféle elrettentő dologgal. De ugyanakkor erőtől áradó, lehetőségekkel teli.

És hangulat… Kíváncsi lennék Bán Mór olvasott e Eriksont…

Gyöngyi0309 P>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Régóta szemezek Bán Mór Hunyadi-sorozatával, de a nagyon hosszú kötetek és az időhiány visszatartott tőle. Gondoltam kezdem inkább a másik jelentősebb sorozatával.
Eleinte nehezen vettem fel a fonalat, idegen is volt a világ, illetve picit mesterkéltnek tűnt az írásmód. De aztán jött az áttörés, és le sem bírtam tenni. Tényleg egyed, az meg külön pluszpont, hogy ősmagyar mondákon, regéken alapul. A közepétől végig izgalmas volt, viszont picit idegesített, hogy mindenkinek „busa szemöldöke” volt, ezt a kifejezést nagyon szereti az író. :)
Kíváncsi vagyok a további kötetekre, elvégre a veszély még nem hárult el. Egyébként maga a sztori elcsépelt is lehetne, de mivel egyedi a köntös, újak a lények, a mágia, világábrázolás, nem hat elcsépeltnek.

Noro>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Bán „Mór” János többet tud, mint az átlag magyar fantasy író. A könyv elejétől a végéig fenntartja a feszültséget, nagyon jó a „szélesvásznú” jelenetek láttatásában, bár eléggé színpadias, és néha túlzásba viszi a szóvirágokat. Mivel ez az elsőként megjelent Kárpátia regény, érthető módon többször is átvált háttérismertetőbe, de ezek sem akasztják meg különösebben a tempót. A világa magyarul mindenképpen unikum, bár Moorcock is írt hasonlót (a Hawkmoon sorozatban, de annak a stílusa azért eléggé más).

Zanbar>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Gyermekkorom világa…

Kamasz voltam még, mikor először a kezembe akadt a kötet és a sorozat, magam sem tudom már hogyan, így húsz év távlatából a sokadig újra olvasás után viszont először fogalmazok meg róla kritikát.

Bán történelmi regényíró és abban egészen jó, így az Ezeréves Háború is azon részeiben erős, mikor a középkoriságot kell megteremteni. Városai, fullasztó erdősségei, vad pusztái mind olyanok, mint abban a korban, mikor minden „fejlettsége” és feudális uralma ellenére is csak vendég volt az ember a Kárpátok ölelte tájon. A kisebb-nagyobb királyságok közötti viszonyok, a „faji” előítéletek, a ki-kinek a vezére kérdések mind jól működnek, és életszerűek.
Amiben viszont nemcsak itt, de később a ciklus további három kötetében is meglehetősen deficites az írás, az a világvége utáni világ. Részleteiben nagyon is rendben van, de amikor egymás mellé helyezik ezeket a darabokat, folyamatosan recseg ropog a történet, és ez sajnos könyvről könyvre inkább csak fokozódik, mint jóértelemben véve bővül – pedig van itt prágai gólem, izsori háború, egy végítélet utáni Zóna stb – ami mind érdekes és izgalmas helyszín és történet, ám idővel mind zavarosabb lesz, hogy ez volt, vagy lesz, jön, vagy megy, ez itt volt, idejött, akkor most a lények a földben aludtak eddig és most felébredtek, vagy a végítélettel keletkeztek, miféle démonok jöttek mentek a végítélet előtti földön stb?…..

Fontos tudni, hogy a Kárpátia regényfolyam majdhogy nem egyetlen nagy kötet, hiszen minden ezt a könyvet megelőző története ebbe az irányba vezet, ehhez tart és lényegében minden a Gadur kapuival ér véget (a Kárpátia alkonyát sajnos nem volt módom olvasni), így valójában ez a könyv is igazából az előzményei olvasatával érthető „teljesen” – mert amennyire én tudom sok olyan szál maradt elvarratlan, amire nincs felelet – pl mi a bánat van az Adria mélyén…

Az Ezeréves háború lényegében egy kiskunsági „dűne” ifjú kalandjairól szól melynek során, mint az olvasó legfőbb szeme és füle bebarangolja azt a világot melyet ő is – akárcsak az olvasó – a kötet elején lévő térképen ismer. Társai egy lovag, egy tolvaj, egy árva és egy pap, akik a korszak klasszikus fantasy archetípusait képviselik. Kis csapatuk utazásának hátteréül szolgál a Kárpátokra leselkedő külső és belső veszély, egy pártütő főnemes és mongol hordák végítélet utáni megfelelőinek „európai nagyturnéja” akik egyfajta kannibál „Burning Man” fesztivállá változtatnák mindezt, ami még megmaradt a világból.
Bán fantáziája oly ráérősen kalandozik a maga teremtette világban, hogy az első kötet végére még a nagyszínpadot sem kezdték el ácsolni, hogy úgy mondjam (szerencsére azonban anno a kiadó jóérzékkel igen rövid idő alatt kiadta az egész sorozatot, így jöhetett is a következő kötet.)

Tudom ajánlani sokaknak, ám szigorúan egyben – az sem baj, ha minden más kapcsolódó kötet is megvan :-)

Heléna_Szilágyi I>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Posztapokaliptikus. Ősmagyar. Dark fantasy.
Amikor rátaláltam, rögtön meg kellett vennem az első kötetet. Az eleje nagyon tetszett, a delebáti puszták, a különös teremtmények, az ősök elsüllyedt világa rögtön beszippantott. A közepén kicsit lassabban haladtam, kalandok és harcjelenetek váltották egymást, és már nagyon eltávolodtunk a puszták népétől, várakban és városokban folytatódott az út, ami annyira nem tudott lekötni. A regény sok helyen túlirt és kacifántos, de tény, hogy a kort, amit megidéz, stílusában és nyelvjárásában is hozza. Továbbá rá kellett jönnöm, hogy a mindentudó narráció továbbra sem nekem való, ennek ellenére a folytatásra kíváncsi vagyok. Felice és Ayzaz karaktere közel került hozzám, a sorsuk továbbra is érdekel.

Roadway07 I>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Zseniális fantasy ismerősen csengő helynevekkel, népcsoportokkal. Ezt a sorozatot azt hiszem, nekem találták ki.

andreasafran423>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Mikor a Hunyadi sorozat harmadik kötete nem volt bent a helyi könyvtárban, hosszabb keresgélés után a kezembe akadt a Kárpáthia sorozat. Mivel Bán Mór már sikeresen elvarázsolt, kíváncsian kikölcsönöztem a négy kötetet, és nem hagyott cserben a fantasy világgal sem.
Az ismeretlen ismerős tájak, ahogy haladtam a történettel meg – megállva böngésztem a térképet, hogy akkor itt most mi volt réges régen.
A Hunyadi eddigi összes már a polcomon pihen, és szerintem idővel a Kárpáthia ciklus is csatlakozik hozzá.

Shinzo P>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Lebilincselően izgalmas történet egy ismerősen ismeretlen világban. Nagyon jó történetvezetés, remekül kidolgozott karakterek. Remélem ez a folytatásokkal csak még tökéletesebb lesz.

fowler P>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

Annak ellenére, hogy rendkívül hosszú idő alatt sikerült a könyv végére jutnom (valahogy mindig beelőzte egy másik könyv) kimondottan tetszett, bár a könyv utolsó fejezete és az ezt követő előzetesek (az első részben a negyedik kötet tartalmát is leírni… hmmm…) kétséget sem hagynak afelől, hogy itt bizony szánt szándékkal sorozat készült – amit viszont el fogok olvasni! :)

>!
Cherubion, 2000
310 oldal · ISBN: 9639110752
5 hozzászólás
Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Bán Mór: Az ezeréves háború

én a Hunyadi sorozat kapcsán ismerkedtem meg ezzel a sorozattal ,pontosabban a kezembe nyomták hogy hajrá ..és igazuk volt remek kis regény..minden meg van benne hogy ne lehessen lerakni ,harc,cselszövés,szerelem,és még több harc„


Népszerű idézetek

fowler P>!

Az égalja vöröslő ködben derengett azon az éjszakán.

(első mondat)


A sorozat következő kötete

Kárpáthia: Nomádkirály-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: A Széthullott Birodalom
Körmendi Zoltán: Krisztina Amerikában
Ray Bradbury: Gonosz lélek közeleg
H. G. Wells: A láthatatlan ember / Az istenek eledele
Gabriel Wolf: A napisten háborúja
Kathleen Ryan: Setita
Hídvégi Igor: Középkor újratöltve 1.
Dan Wells: Fragments – Töredékek
Moira Young: Blood Red Road – Vérvörös út
Dmitry Glukhovsky: Metró 2033