A ​Holló háborúja (Hunyadi 6.) 93 csillagozás

Bán Mór: A Holló háborúja

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Ezernégyszáznegyvenkettő. ​A Vaskapunál vívott ütközet, és a váratlan magyar diadal híre bejárja egész Európát. Hunyadiban egyre többen látják a jövő reménységét, aki immár több csatában képes volt megálljt parancsolni az ottomán hódítóknak. Az ifjú magyar király, Ulászló is úgy véli, a török fenyegetéstől egy ideig nem kell tartaniuk, és arra próbálja rávenni Hunyadit, hogy csoportosítsa át erőit a nyugati és északi országrészekbe, a trónkövetelő Erzsébet királyné, Cillei, és Giskra zsoldos hadai ellen. A vajda azonban jól tudja, hogy a török ellencsapás csupán idő kérdése, és minden katonájára a keleti határnál lesz szüksége. Az események ezúttal is őt igazolják: Murád szultán bosszúból elrendeli Havasalföld és Erdély felprédálását. Hunyadi nem várja be, hogy a hódítók átlépjék határt a Kárpátok hágóinál, inkább meglepetésszerűen betör Havasalföldre, hogy Vlad Dracul országában mérjen megsemmisítő csapást az elbizakodottan előretörő oszmán seregre.

A nagy sikerű… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2013

>!
Gold Book, Debrecen, 2014
592 oldal · ISBN: 9789634262961
>!
Gold Book, Debrecen, 2013
578 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634262565

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Vlad Tepes


Kedvencelte 20

Most olvassa 6

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

>!
Qedrák P
Bán Mór: A Holló háborúja

Nekem jobban tetszett, mint az előző, bár itt is érezni még az erőteljes tempólassulást, de ennek az is az oka, hogy a könyv lényegében egy csatajelenetből és egy hadjáratleírásból áll, a köztes részeket pedig csak gyenge szálakkal fűzi össze a cselekmény. Igaz ebben a szakaszban békül ki egymással Erzsébet és Ulászló, ami a könyv amúgy kevés igazán humoros részeinek az egyike. A patetikus hangvétel a regény sajátja, ez egyeseket talán zavarhat, engem kevésbé-
A hosszú hadjárat eseményeinek elmesélésén látszik, hogy a szerző egyik kijelölt célja ennek a hadi sikernek a leírása volt, tényleg a fél könyvet kiteszi, és élővé varázsolja a történelemkönyvekben általában néhány sorban elintézett háborút.
Nagyon örültem neki, hogy végre visszatért az a fantasy vonal, ami az első két kötetet jellemezte, és alapos bemutatást kapott a havasalföldi vajdák családja.

Ahogy a korábbi köteteknél is, itt is alapvetően két gondom volt a megvalósult koncepcióval. Az egyik, hogy túlságosan erős a kontraszt, a magyarok, főleg Hunyadi hívei csupa ártatlan, nagylelkű, nemes jellemű ember, akik csak egyszer-egyszer botlanak meg, és akkor is elnézően bánik velük a szerző (lásd pl. a házasságtörést). Ezzel szemben az „idegenek”, legyen szó a Cilleiekről, törökökről, románokról stb. egy-egy kivételes esetben megcsillogtatják lelkük fehérebb oldalát, de amúgy mind csupa akasztófáravaló gazember. A történelmi forrásokból azonban tudjuk, hogy ez nem volt így, Hunyadi János is gond nélkül lerabolta a szomszédait, ha az érdekei éppen úgy kívánták meg.
A másik gondom az, hogy normális női karakter szinte nincs a műben. Sem a rövid szerepű, inkább sötétebb színekkel megfestett Erzsébet királyné, sem pedig az urát folyamatosan hazaváró, és az életét szinte csakis ebben kiteljesítő Szilágyi Erzsébet nem pótolja ezt a hiányt.

2 hozzászólás
>!
Fater
Bán Mór: A Holló háborúja

Bán Mór Hunyadi sorozata azon kevés regényfolyamok közé tartozik, amit az ember nem tud megunni még a hatodik rész megjelenése után sem. Sőt! Már most várom a folytatást, annak ellenére, hogy a soron következő kötet lapjain megjelenő történelmi eseményeket – nagy vonalakban – már most is ismerem. A Holló háborúja is ugyanazt a magas színvonalat képviseli történetmesélésben, történeti hűségben, amelyet az első kötettől kezdve megszokhattak a sorozat olvasói. Egyetlen észrevételt tennék: Bán Mór még talán soha nem „ölt” ennyit és olyan kegyetlenséggel, mint e könyv lapjain. (Persze, Hunyadi 1442-43-as hadjárata sem éppen pünkösdi körmenet volt…) Ami kimondottan elszomorít: a molyon is jól látható, hogy Bán Mór sorozatát sokkalta kevésbé olvassuk, mint a mindenféle árnyalatokat, sápadt képű vámpírosokat…

>!
Wiggin77
Bán Mór: A Holló háborúja

Milyen rövidnek tud tűnni még egy ilyen vaskos könyv is, ha így repülnek az oldalak! A hatodik kötet is zseniálisra sikerült. Hunyadi most már vitathatatlanul a kedvenc magyar történelmi hősöm. Bán Mórt pedig remélem sosem hagyja el mesélő kedve, mert bizony nagyon jó mesélő. Csodálom azt a rendkívül alapos kutatómunkát, amit minden egyes kötethez kapcsolódóan végigcsinált. Ahol csak lehet,a legkisebb részletig hű a történelemhez. Ez önmagában is elismerésre méltó, de igazán az teszi a sorozatot nagyszerűvé ,hogy az író remek érzékkel és hihetően varázsol hús-vér, lélegző embereket a korábban csak száraz leírásokban létező történelmi hősökből. A csaták leírása is olyan, hogy együtt lelkesedik, izzad, szenved az olvasó a vitézekkel, mintha csak ott lenne velük.
Hunyadi János tetteiről sokat tudunk. Arról már kevesebbet, hogy milyen volt magánemberként, férjként, apaként. De könnyen és örömmel el tudom képzelni, sőt el is hiszem Bán Mórnak, hogy olyan volt, amilyennek az eddigi kötetek mutatják. És ettől lesz még nagyobb kedvenc.

>!
dpart
Bán Mór: A Holló háborúja

Bán Mór érezhetően nagy fába vágta a fejszéjét, de köszönöm, hogy megtette. A történelmi tények mellett megismerhetjük a kor mindennapjait, egy igaz magyar embert egészen közelről, és kötetről-kötetre nyomon követhetjük az író, művéhez való kifinomult idomulását. A hatalmas kutatómunka tetten érhető a lapokon, ami azonban nem megy a történet olvashatóságának rovására.
Mert abban egészen biztos vagyok, hogy a magyar történelem iránt rajongók számára letehetetlen a sorozat valamennyi része.
Csüngök a szavain, mint Dénes a szép öregemberén, és türelmetlenül várom a folytatást.

>!
Lyanna P
Bán Mór: A Holló háborúja

Szerettem minden betűjét, minden szavát, minden mondatát. Zseniális. A Hunyadi sorozatból ez lett a kedvencem.

>!
Rena213
Bán Mór: A Holló háborúja

Egy újabb nagy sikerű része a sorozatnak. Úgy érzem egyre érdekesebbek és lebilincselőbbek a sorozat újabb és újabb részei. Mindig arra jutok hogy az éppen olvasott rész lett a legjobb a sorozatból, mégis egészében ad egy szép kis történelmi lefedést, az adott korról. Nagyon könnyen bele tudja élni magát az olvasó ebbe a világba, minden egyes leírástól úgy érzi, hogy ő is részese a csatáknak, izgul a győzelemért és megbotránkozik egyes emberek árulásán, rémséges tettein. Egyre növekvő tisztelettel fogom olvasni tovább a Hunyadiak életútját, sőt valószínűleg elölről is fogom majd kezdeni.

>!
Orsolya_Mojzer
Bán Mór: A Holló háborúja

Nagyon tetszett! Végre olvashattam Vlad Draculeáról, valódi történelmi alakjáról nem pedig a Vámpir Drakula grófról! Hunyadi János története most is magával ragadott, végig izgultam beleéltem magam a hadjáratokba. Jól megirt történet valósághű, az igazi középkor világa! Teljesen magával rántott. Remélem ezután is megmarad ez a szinvonal mert ugye ez már a 6. rész és még korán sincs vége!

>!
Katalyn77
Bán Mór: A Holló háborúja

Zseniális sorozat! Egyáltalán nem unalmas, a csatajeleneteknél volt hogy legszívesebben lehunytam volna a szemem néha, mint a moziban az ijesztő részeknél, mert annyira alapos, kegyetlen, de ugyebár csukott szemmel nem lehet olvasni. :)
Történelem órán megtanultuk Hunyadi Jánosról amit kellett, de valahogy a többi kötelezővel letudva, a regény által megismertem, magánemberként, hadvezérként és megszerettem, tudom nem teljesen így történt hiszen az írói képzelet hozzátett, de azt hiszem a lényegen nem változtat, Hunyadi rendkívül szerethető karakter, és a történelmünk büszkesége.

>!
Péter_Benkóczki
Bán Mór: A Holló háborúja

Ebből a könyvből vér és lőporfüst szivárog. Tömény mészárlás- :)

Továbbra is remek a sorozat, bár itt-ott már néha túlzásnak éreztem Hunyadi „tökéletességét”. De még elmegy. A vége felé a harcokat már néha fárasztónak éreztem olvasni, átérezvén a szereplők megpróbáltatásait, de ez persze nem negatív fáradtságot jelent. :)

János, köszönöm!

>!
Uhtred
Bán Mór: A Holló háborúja

Továbbra is izgalmas, nem lankad a történet. 5/5


Népszerű idézetek

>!
Cheril

A lényeg, hogy mindig jő valaki napnyugatról, aki mindent jobban tud minálunk. Aki mindig meg szeretné mondani, hogyan kellene voltaképpen élnünk ebben az országban. Aki mindig pontosan tudja, hogy mi miatt kell szégyenkeznünk, mire szabad büszkének lennünk. Aki ismeri, de legalábbis ismerni véli valamennyi hibánkat, és szíves örömest hajlandó orvosolni is a sok bajt, amit mifelénk tapasztal… Így szokott ez lenni, s kutya legyek, ha most nem így lesz!

107-108. oldal

1 hozzászólás
>!
Lyanna P

– Kegyetlen a világ, kincsem! Ne légy jámbor… Bármit mondanak is a papok, ne légy jámbor, ne légy könyörületes soha! Keményítsed meg a szíved! Ez a világ nem a jámborak világa! Míg ennyi gonoszság a föld színén, légy kíméletlen mindazokkal, kik kezet emelnek a védtelenekre!

185. oldal

>!
Roadway07 I

A lényeg, hogy mindig jő valaki napnyugatról, aki mindent jobban tud minálunk. Aki mindig meg szeretné mondani, hogyan kellene voltaképpen élnünk ebben az országban. Aki mindig pontosan tudja, hogy mi miatt kell szégyenkeznünk, mire szabad büszkének lennünk. Aki ismeri, de legalábbis ismerni véli valamennyi hibánkat, és szíves örömest hajlandó orvosolni is a sok bajt, amit mifelénk tapasztal… Így szokott ez lenni, s kutya legyek, ha most nem így lesz!

>!
piratEmus

De egy dolgot ne feledj, Dénes fiam! A pápa őszentsége érdeke soha nem ugyanaz, mint a magyar nemzeté! Az itáliai hercegek, bíborosok érdeke soha nem ugyanaz, mint a magyar nemzeté! És akkor még nem is beszéltünk az oláhokról, a rácokról, meg a többi népségről, kiknek mind megvannak a maguk jól felfogott érdekei. Nékünk arra kellene figyelmeznünk, hogy a sok akarat, nyílt vagy titkos szándék között hogyan tudunk, hogyan lehet egyensúlyozni, hogyan tudjuk megtalálni a nemzet érdekeit.

108. oldal (Gold Book)

>!
Catherine_Devereux

-Ne feledd, uram – jegyezte meg Dracul-oglu, mintegy búcsúzóul – ha nem keményíted meg a szíved, elevenen falnak majd fel! Az ember könyörtelen vadállat. A bőrünk alatt mind farkasbundát hordunk!

Kapcsolódó szócikkek: Vlad Tepes
>!
Lyanna P

Csak a legerősebbek maradhatnak életben. Az életrevalók… Akiknek szívét megkeményíti a szenvedés, akiknek testét acélossá edzi a küzdelem.

43. oldal

>!
Qedrák P

A lényeg, hogy mindig jő valaki napnyugatról, aki mindent jobban tud minálunk. Aki mindig meg szeretné mondani, hogyan kellene voltaképpen élnünk ebben az országban. Aki mindig pontosan tudja, hogy mi miatt kell szégyenkeznünk, s mire szabad büszkének lennünk. Aki ismeri, de legalábbis ismerni véli valamennyi hibánkat, és szíves örömest hajlandó orvosolni is a sok bajt, amit mifelénk tapasztal…

107. oldal, 3. fejezet - A brassói vecsernye (Gold Book, 2013)

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Hunyadi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bányai D. Ilona: A vér jogán
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Benkő László: Idegen tüzek
Urbánszki László: Vérszagra gyűl
Trux Béla: A templomos lovag
Allen Newman: A száműzött zsoldos
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Urbánszki László: A nemzetségfő
Robin LaFevers: Halandó szív
Burány Nándor: Keselyűlegelő