A ​hit harcosa (Hunyadi 8.) 80 csillagozás

Bán Mór: A hit harcosa

Ezernégyszáznegyvennégy novembere. Az ifjú Ulászló király könnyelműsége következtében a magyar sereg katasztrofális vereséget szenvedett Várna mezején. A törökök hajtóvadászatot indítanak a túlélők kézre kerítésére. Hunyadi János néhány hű embere kíséretében menekül üldözői elől, ám a Kárpátok zord hegyei között régi ellenlábasa, Vlad Dracul vajda fogságába esik.

A király halálát, a sereg szétverését és Hunyadi elfogását kihasználva a Cillei-párt bárói elérkezettnek látják az időt, hogy átvegyék a hatalmat Magyarország felett. Elszabadul az anarchia, s úgy tűnik, nincsen erő, ami megakadályozhatná az elkerülhetetlennek tűnő véget.

Egyedül Hunyadi János kiszabadítása jelenthetne esélyt a nemzet számára, ám Erdély vajdáját Vlad Dracul kegyetlen kínzások közepette készül kivégeztetni. A maradék Hunyadi-párti urak elkeseredett lépésre szánják el magukat…

Eredeti megjelenés éve: 2016

>!
Gold Book, Debrecen, 2016
426 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634264088
>!
Gold Book, Debrecen, 2016
432 oldal · ISBN: 9789634264095

Kedvencelte 8

Most olvassa 4

Várólistára tette 26

Kívánságlistára tette 18

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Wiggin77 P
Bán Mór: A hit harcosa

Faltam az oldalait, bár a végén már szándékosan fogtam vissza magam, hogy kicsit még tovább tudjam élvezni. Bán Mór zseniális mesélő és egyben rendkívűl alapos kutató. Nem hiszem, hogy sok olyan ember – akár történész – lenne az országban ,aki nála többet tud Hunyadiról. Érdemes megnézni a könyv végén a bibliográfiát, amely 17 oldalon sorolja a kapcsolódó irodalmat. A grandiózus sorozat (ez a 8. kötet!) amennyire csak lehet, hűen követi a történelmi eseményeket (sokszor a legapróbb részletekig). Ahol meg az írói fantáziára van szükség, ott is remekel az író. Szereplői nem fekete-fehér alakok, Hunyadit magát is esendő emberként mutatja be. És mennyi emlékezetes szereplő van még mellette! Vitéz János, Szilágyi Mihály, Hunyadi László… még Kinizsi Pál apja is megjelenik!
Vlad Draculról , Hunyadi ősellenségéről nem is szólva.

Bán Mór még két kötetet tervez Hunyadi Jánosról, aztán Hunyadi Mátyás története következik 5 kötetben, végül a Corvin Jánosról szóló 2-3 kötettel zárul a sorozat.

Sokkal több olvasást érdemelne!

>!
Vác_nembéli_István_fia_istván
Bán Mór: A hit harcosa

Bán Mór Hunyadi sorozat nyolcadik könyv nehéz bármit is írni, aki az eddigi részeket olvasta az tudja, hogy mire is számíthat. A szerző hazánk legismertebb Hunyadi szakértője, az egyik interjúban halottam hogy tíz év kutatás után ált neki az írásnak. A könyv végén is látszik, milyen hatalmas munka volt benne 349-tól 424-ig sorolja a függelék jegyzetek bibliográfia kronológia durva, de azért jó volt néha hátra lapozni a ki-kicsoda részhez.
A regény ott folytatódik ahol a hetedik a félhold tündöklése abba maradt Várna a győzelem oly közel volt, már de az ifjú király Ulászló hogy kivegye a részét a győzelemből ő is csatába szál és rohamot indít a janicsárok sorfala ellen bárcsak ne tette volna halála után a keresztény seregek felbomlottak és mindenki menekülni kezdet. Így kellett megszervezni a maradék sereg útját hazáig végig hadrendben várva az oszmánok támadását igazi akció orgia volt.
Még elképzelni is nehéz milyen lehet végig ellenséges területen menni, mit is kellett feláldozni érte a sebesülteket nem mindig lehet vinni, hátra hagyni őket, hogy legalább a megmarad, sereget biztonsága lehessen juttatni.
Vlad Dracul Havaselve fejedelme nem volt egyszerű helyzetben két nagy birodalom között, mi a helyes döntés Hunyadival szembe, mind két oldalról számíthat bosszúra. Újlaki Miklós szánalmas kis bosszúja Hunyadi felé, és Szilágyi Erzsébet nehéz döntés előtt áll, a szokásos Cillei Ulrik politikai kavarása, sajnos a keresztény urak továbbra sem tudnak egy erős szövetséget alkotni, pedig Hunyadi bizonyította, hogy az oszmán sereg verhető.
Nem tudom hogy a ismert történelmi személyek személyisége mennyire hiteles, a korabeli írások mennyire lettek eltorzítva, vagy attól függ melyik oldalról nézzük. Gondolom akkor is előszeretettel sározták be az ellenfeleket, ez semmit nem változott. Nem tudom, hogy van-e valami írás róla hogy Cesarini bíboros lovalta bele Ulászlót a támadásba, vagy ez csak írói szabadság volt. de az biztos, hogy a bíboros nem nagyon kedvelte Hunyadit és a magyarokat. Ő halála nekem tetszett, ahogy utána olvastam nem lehet tudni mi is történt pontosan van több lehetséges forgató könyv.
Olvasva a nyolcadik kötetet félelmetes mennyire nem tanulunk a múlt hibáiból, ugyanazokat követjük el újra és újra.
Bán Mór most sem okozott csalódást nincs egy pillanatnyi megingás felesleges rész nem éreztem úgy, hogy ezt azért nem kellett volna, én jobban szeretem a realisztikusabb regényeket, ne szépítsük a korra jellemző világot. Úgy pörögtek az oldalak, hogy észre sem vettem, hogy itt a vége, és legalább egy évet kell várni a következő kötetig, persze ha nem jön semmi közbe.
Végén érdemes elolvasni a 416-42ig jegyzettek és a mi történt a keresztény vezérekkel a Várnai csata után, jó pár érdekes adat és információ van ott még. Legérdekesebb Ulászló legendája ezt már tavaly olvastam Nemere Istvántól

>!
Qedrák MP
Bán Mór: A hit harcosa

A kötet egészén átsüt, hogy egy átmeneti darabnak szánta az író, hiszen a csúcspont a hosszú hadjárat és a várnai kudarc volt, és vélhetően ezzel indulunk el a következő nagyobb pont, talán Rigómező felé. Furcsa, de mégis emiatt talán kicsit jobban összeszedettebb, kevésbé szerteágazó a cselekmény, mintha gyorsan le akarná tudni a szerző ezt a szűk másfél esztendőt. A kerettörténetre például alig néhány lap jut, de vannak mások is, akik korábban többet szerepeltek, most pedig csak egy-egy villanás erejéig tértek vissza. Átmeneti mivoltát talán az is jelzi, hogy szó szerint átveszi az első oldalakat az előző kötetből.

Csak utalni szeretnék a könyv általam legjobban becsült részére, a jegyzetapparátusban szereplő nevekre, ahol feltünteti, hogy az adott karakterrel kapcsolatban mi a fikció, és mi a tény, és nagy megkönnyebbülésemre az előző kötethez képest mintha kevesebb helyen keveredne a kettő. A korábbi kritikáim során többször említettem, hogy Bán Mór mintha nem tudna bánni a női karakterekkel, a korábban felépített, majd elhajított Rozgonyi Máriát bezáratja a férjével, végül is ezzel meg lehet spórolni azt, hogy írjon róla, csak feltűnő, hogy a nők közül nem ő az egyetlen, akit ilyen módon tart távol a történetétől. Szilágyi Erzsébet ugyan megkapja a maga szerepét, de a Hunyadival való házasságuk szétforgácsolódása sokkal elmosódottabb színekkel lett megfestve, pedig ennek jelentősége van, vagy lesz a történet szempontjából, viszont nem ebben a könyvben.

Nagyon örültem annak, hogy a bécsi tárgyalások leírásakor a szerző nem hagyta ki Újlaki Miklós prosztóságát, amely feltűnt már a kortárs krónikásoknak is. Azért az egy megkapó pillanat lehetett, amikor azt látták, hogy a magyar főúr nem száll le a lováról… :) A karaktert viszont egyre kevésbé értem, főleg azt, hogy mit is akar vele kezdeni. Egyik szélsőségből esik a másikba, egyszer tehetetlen és tutyimutyi, most pedig ő maga a kőkemény határozottság, sátánista fordulatot tart önmagában, csakhogy önismétlésként ezt az ifjabbik Dracul is megteszi, szóval ezen a téren lehetne egy kicsit ötletesebb a cselekmény. Szóval nem tudom mire vélni Újlaki pálfordulásait, mintha még a szerző sem döntötte volna el, hogy miféle embert farag a regényfolyam egyik fontos hőséből.

A kerettörténet egyik pillanatán, amikor Dénes az öreg szemére hányja azt, hogy nem szereti a románokat, jót mosolyogtam, mintha Bán Mór az ifú szerzetes szájába adta volna a kritikusai szavait, hogy Deér-Sólyomként feleljen meg nekik. Pedig tényleg nehéz olyan karaktert találni a románok között, akivel egy szemernyit azonosulni lehetne. Mircea az egyetlen, de őt meg a saját családja veti ki a soraiból, hogy aztán az ebből sarjadó frusztráció oda vezessen, hogy elbukjon az apjával együtt. De hát azt hiszem lassan hozzá kell szoknunk, hogy a magyarok ellenségei nem lehetnek mások, csak ördögien gonoszak, szexuálisan aberráltak és így tovább, tetszőlegesen behelyettesíthető jelzőkkel. Kár érte, mert így csak az évtizedek óta betokosodott toposzokat erősíti fel, pedig a Hunyadi-sorozat az olvasottsága okán akár odáig is hathatna, hogy egy kicsit egészségesebb nemzeti önképet kölcsönöz nekünk.

>!
WolfEinstein
Bán Mór: A hit harcosa

A sorozatból eddig ez tetszett a legkevésbé, talán mert ebben éreztem leginkább szabadjára engedve az írói fantáziát. Ebben támaszkodott a legkevésbé a történelmi tényekre az író, bár ez érthető: a várnai csatát követő zűrzavaros időszakról kevés hiteles és megbízható ismeretünk van. Ugyan a korábbi értékelésekben előszeretettel írtam, hogy a történelmi hitelesség és a fikció közötti határ ebben a sorozatban nem érdekel, de ebben a kötetben éreztem némi túlzást és hatásvadász megoldást. De ennek ellenére is olvasmányos és izgalmas kötet volt, és még mindig hozza a korábbi kötetekben megszokott színvonalat. Érződik azért, hogy amolyan átmenet két meghatározó eseménysor között, de inkább Bán Mór zsenialitását mutatja, hogy egy átmeneti eseménysorból is egy egész kötetre valót ki tud hozni. Szóval az észrevételeim ellenére továbbra is felettébb élvezem olvasni ezt a gigászi regényfolyamot.

>!
Lyanna P
Bán Mór: A hit harcosa

Senki nem tud úgy regényt írni, mint Bán Mór. Bár a túlfűtött erotika sok(k) volt.

>!
Gecco
Bán Mór: A hit harcosa

A terv szerint két kötetes Corvin Jánosból most tartunk a nyolcadik Hunyadi János kötetnél, ami kronológiailag még kanyarban sincs a nándorfehérvári diadaltól… :)
Zseniális sorozat, kívánom, hogy a szerzőnek legyen elég energiája az első körben kitűzött cél elérésére – mert baromira szeretném tudni mi történt az unokával – a 75. kötetben.

>!
dpart P
Bán Mór: A hit harcosa

Bán Mór érezhetően nagy fába vágta a fejszéjét, de köszönöm, hogy megtette. A történelmi tények mellett megismerhetjük a kor mindennapjait, egy igaz magyar embert egészen közelről, és kötetről-kötetre nyomon követhetjük az író, művéhez való kifinomult idomulását. A hatalmas kutatómunka tetten érhető a lapokon, ami azonban nem megy a történet olvashatóságának rovására.
Mert abban egészen biztos vagyok, hogy a magyar történelem iránt rajongók számára letehetetlen a sorozat valamennyi része.
Csüngök a szavain, mint Dénes a szép öregemberén, és türelmetlenül várom a folytatást.

>!
Botar_Agnes
Bán Mór: A hit harcosa

Egyszerüen letehetetlen .Csak nagyon rövid …

>!
robcsy
Bán Mór: A hit harcosa

Ismét zseniális, lebilincselő. A várnai csata utáni állapotok. És végre Vlad Dracul is a helyére kerül… :)

>!
P_Misaly
Bán Mór: A hit harcosa

Még mindig le tud kötni a történet, pedig a sorozat már rétestésztányira van nyújtva.
A figurák és a párbeszédek sokszor sematikusak és esetlenek ugyan – szegény Hunyadi néha például ék egyszerű kis óvodásnak tűnik – de a történetvezetés izgalmas és ezért sok dolgon nagyvonalúan át tud siklani az ember.


Népszerű idézetek

>!
Vörös_Róbert

– Könyörgöm, hadd gyújtsam fel! – könyörgött Szilágyi Mihály. – Kérlek, Jankó! Nem tart sokáig az egész! Csak odavágtatok pár emberemmel, és lángra lobbantom a szélső házakat! A többit a szél elvégzi majd helyettünk! Ne mondd, hogy nem gyönyörködnél a látványban te is szívesen! Nézzed, épp alkonyul, egészen szépen festene, ahogy a sötétségben égne az egész…
– Nem! Még nem!

– Szóval… Ha gondolod, hogy mégis jobb lenne felgyújtani a várost, most még nagyon könnyen visszafordulhatnánk…
– Tovább!

– No és visszafelé? Hazafelé menet felgyújthatom?
– Hazafelé menet lehet, hogy én magam gyújtom fel.
Kara Mikhál úgy örült, mint copfos leánygyermek az első kócbabájának.

No, eriggy már, mire vársz?
Szilágyi Mihály a fejét ingatva megfordította a lovát.
– Azt hittem…
– Ha mindenben a parancsom szerint cselekszel, esetleg felgyújthatod Tirgovistét, ha végeztünk!
Sógora arca felderült.
– Megígéred?
– Megígérem!

318. 319. 326. o. - 8. fejezet

>!
Wiggin77 P

– Te megbolondultál? – Vitézből szinte kirobbant az üvöltés, még a feje is belevörösödött.
– Túl erősen kólintottak fejbe a törökök? Hát nem érted, hogy mi itt a tét? Elveszünk, ha tovább nyalogatod a sebeidet, te Isten barma!
Hunyadi döbbenten nézett vele farkasszemet, aztán lassan elvigyorodott.
– Hiányoztál, barátom!
Azzal alaposan megropogtatta a csontjait.

232. oldal

>!
Lyanna P

(…) Neked kell tudnod, hogy amit akarsz, hogy számodra mi fontos és mi nem… Néha nincs fájdalmasabb az igazságnál, mégis, csak az igazság adhat erőt ahhoz, hogy továbblépjünk. De lehet, hogy bizonyos dolgokat össze kell törnünk és tűzre kell vetnünk, különben lélegezni sem tudunk már a fojtogató gondolatoktól. Néha maga az igazság fojt meg minket… Én nem tudom, melyik út a könnyebb… Ha tudnám, én magam kértelek volna, hogy együtt induljunk el azon az úton…

305. oldal, 8. fejezet - Ágyúdörgés a Duna felett

>!
Lexoris

Szilágyi elérkezettnek látta az időt, hogy szájába összegyűlt alvadt vért kiköpje; arról nem tehetett, hogy Eustratie postelnic éppen ott állt a köpet útjában. Látva a telitalálatot, Szilágyi még tett néhány megjegyzést az albán hegyekből érkezett oláh pásztorok és juhaik szoros lelki-testi kötődéséről, majd miután mindettől sokkal jobban érezte magát, öblös hangon énekelni kezdett.

>!
Lyanna P

Vadállati törvény lett úrrá az országban, szentatyám! Lerombolta a szemérem minden korlátját, felbontotta a törvény minden zaboláját. Rohan az indulat, bizonytalan a sors. A vas hatalma halomra dönt minden jogot. Törvények, szerződések bajhozó zűrzavarba dőlnek. Szabad a bosszú, a zsákmányolás, az ellenséges rablás; sőt fájdalom, helyesebben beszélhetnék rokoni, mint ellenséges rablásról, hiszen a baráti kéz saját kebelét szaggatja, rokoni hadsorok küzdenek egymás ellen. A testvér is ellenség…
Mindenki fél, senki sincs biztonságban. A fegyverek hatalma szinte teljesen összezavarja a jogrendet… Széjjelnézünk szegény magyar hazánkban: ahány tagunk, mind sebtől vérzik; a jogot is az erőszak mérlegén osztogatják, és felizzik egyre a vérre menő versengés. Vakon rohanunk a romlásba. Kevesen vannak a bűnök bosszulói, annál többen az elkövetői.

237. oldal, 6. fejezet - Hét kapitány

>!
Lyanna P

– Álmodozó vagy Zrednai, és én őszintén féltelek! Éppen az ilyen álmodozókat küldik máglyára előbb vagy utóbb!

239. oldal, 6. fejezet - Hét kapitány

>!
Lyanna P

– Látod fiam, akkoriban még akadtak olyan emberek széles e hazában, akik nem mindenáron akartak több hatalmat, pénzt, befolyást maguknak. Akik előbbre valónak tartották a haza ügyét a saját zsebük tömködésénél. Persze félre ne értsd, nem azt akarom mondani ezzel, hogy ma nincsen ilyen, ki a kondér közelében tülekszik, mégsem csak a maga hasznát lesi – ítéld meg tenmagad, van-e köztük, ki felér Hunyadi urunk nagyságához, vagy sem…

261. oldal, 6. fejezet - Hét kapitány

>!
Lyanna P

Ám hiába a bűnbocsánat ígérete, senki nem kívánt csatlakozni a magyarok újabb, elkeseredett kísérletéhez, hogy visszaverjék az egész Európát fenyegető muszlim inváziót.
Magyarország újra magára maradt.

269. oldal, 7. fejezet - A zsarnói vérengzés


A sorozat következő kötete

Hunyadi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bányai D. Ilona: A vér jogán
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Benkő László: Idegen tüzek
Urbánszki László: Vérszagra gyűl
Trux Béla: A templomos lovag
Allen Newman: A száműzött zsoldos
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok
Urbánszki László: A nemzetségfő
Robin LaFevers: Halandó szív
Burány Nándor: Keselyűlegelő