A ​Hajnalcsillag fénye (Hunyadi 1.) 255 csillagozás

Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bán Mór nem kisebb célt tűzött ki maga elé nagyszabású történelmi regénysorozatával, mint hogy színes, mozgalmas tablóba foglalja a Hunyadiak dicsőségben és tragédiákban egyaránt bővelkedő korszakát. Az utolsó keresztes hadjárat véres bukásának idején került a világtörténelem színpadára a Hunyadi család. A havasalföldi kun kenézek leszármazottai vérrokonuk, Vlad fejedelem rettenetes bosszúja elől menekülnek Erdélybe, ahol Zsigmond magyar király szolgálatába álltak. A valós történelmi tényeken alapuló, kalandos sorozat első kötete hamisítatlan történelmi olvasmány: romantikus, végig feszültséggel teli. Igazi nagyregény, amilyet a magyar történelem ezen alig ismert korszakáról talán még soha nem olvashattunk.

Eredeti megjelenés éve: 2008

>!
Gold Book, Budapest, 2018
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634265252
>!
Gold Book, Debrecen, 2014
384 oldal · ISBN: 9789634262916
>!
Gold Book, Debrecen, 2008
382 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634261001

Enciklopédia 9

Szereplők népszerűség szerint

Hunyadi János · Szilágyi Erzsébet · Luxemburgi Zsigmond · Ozorai Pipo

Helyszínek népszerűség szerint

Mohács


Kedvencelte 32

Most olvassa 21

Várólistára tette 140

Kívánságlistára tette 69

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Nefi P
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Régóta nézegetem ezt a sorozatot. Nézegettem az értékeléseket, és hogy hány részből áll a sorozat és a kettő együtt elvette a kedvem az egésztől.
Aztán a múlt héten elolvastam Benkő László Zrínyi Miklósról szóló könyvét és rájöttem, hogy mennyi minden van benne, amitől még kerekebb lett az ismeretem erről a korról. Ezért merészen belevágtam a Hunyadiakról szóló sorozat első könyvébe.
Hunyadi János talán ez egyik legnagyobb alakja a magyar történelemnek. Rettenhetetlen erejéről még ma is legendák zengenek. Nincs magyar, aki ne tisztelné, ne becsülné őt, neve Szent István és Szent László után hangzik el a gyerekek szájáról, ha a magyarok nagyjairól kérdezed őket.
A könyv nagyon jó. Sokan írták, hogy kíméletlen és kegyetlen volt Hunyadi… igen, szerintem az volt. Csak néhány éve elkezdtünk minden és mindenkit „cukormázzal” bevonni, idealizálni és 20.-21. századi férfi mintaképére faragni (jó apa, jó férj, csodálatos várúr stb. stb). Pedig ők is csak emberek voltak. Voltak jó és rossz döntéseik, és voltak „emberi tulajdonságaik” bármennyire is szentnek képzeljük őket és piedesztálra akarjuk őket emelni.
A könyv első perctől az utolsóig cselekményes, olvasmányos. Nekem nem esik nehezemre térben és időben elhelyezni az eseményeket, és igen némi nemű történelem tudás kell a könyvhöz.
Fél csillag levonás azért, mert Vlad Tepes olyan amilyen, nekem ebben nem kellett volna ez a misztikum, vagy nem ilyen sok. spoiler

>!
Andrea_Pusztai IP
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Nem okozott csalódást. Időközben ugye tudjuk már, hogy egy hatalmas regényfolyammá nőtte ki magát a Hunyadi sorozat, de méltán sikeres. Bevallom, szándékosan lassan olvastam és szándékosan rágcsáltam meg néhány mondatot vagy bizonyos bekezdéseket, mert így esett jól. Jankó néha nehezen boldogult az érzelmekkel és a saját arroganciája áldozata volt eleinte, valamint igen, látok egy ilyen általános jelenséget is, hogy a férfiaknak ez valahogy nehezebben megy. Ugyanakkor a változás lehetősége mindig bennünk van, mindig választhatunk, hogy jobbak legyünk.
Örültem a sorozatnak abban a tekintetben is, hogy lába nyomán teremtett számomra is személyes lehetőségeket a Gold Book Könyvkiadónál. A letett névjegye mellett álljon ott az is, hogy örökké köszönöm és hálával gondolok erre a hatalmas és egyben méltó sikerre, ezekre a kötetekre, melyek példaképül szolgálnak.
Szeretek olyasmit olvasni, amiből nemcsak a tényanyagot, hanem az írástechnikai, történetvezetési praktikákat is elleshetem és átrághatom magamban. Tanultam a szerzőtől és folytatom a sorozatot, egyúttal további jó munkát és sikereket kívánok!
Olvassátok!

>!
just_aGirl
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Az a tény, mely szerint Bán Mór hobbiíró és a fantasy műfajban jeleskedett mielőtt történelmi regényírásba kezdett, számomra kizárólag emeli a műveinek értékét. Egy nemrégiben vele készült interjúban történt nyilatkozata szerint is, alapos kutatómunka előzte meg a Hunyadiak életéről szóló regényfolyamának megírását. Maradtak azonban fehér foltok, melyek abból adódnak, hogy sajnálatos módon nem áll rendelkezésre elegendő forrás ahhoz, hogy száz százalékosan rekonstruálni lehessen egy teljes történelmi korszakot. Nekem nagyon tetszik, ahogy Bán Mór kitölti ezeket a bizonyos fehér foltokat, gyakran a fantasy műfajban szerzett nagy gyakorlatának segítségével. Én személy szerint nem azért szeretem és olvasom a történelmi regényeket, hogy lexikális tudásomat bővítsem az adott témakörben, hiszen ilyen szándékokkal inkább szakmai tárgyú értekezéseket olvasnék. Én szórakozni szeretnék, miközben hiteles információra teszek szert. Ezt az igényt maradéktalanul kielégíti a Hunyadiakról szóló első kötet.
A regény nyelvezetét illetően Bán Mór megtalálta azt az arany középutat, ami a történelmi regényben hiteltelennek tűnő XXI. századi beszélt nyelv és a magas fokú archaizálás – mely talán néhány olvasó számára riasztó kissé – között húzódik. Emiatt pörgő, olvasmányos történetet kapunk.
Minden sorát élveztem, hamarosan olvasom a folytatásokat is.

1 hozzászólás
>!
Chöpp 
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Nekem még vissza kell szoknom a történelmi regényekhez. Nagyon régen, megboldogult tinédzser lány koromban olvastam őket utoljára. Azóta inkább a tényszerű történelmet részesítem előnyben.
A másik az, hogy szerettem olvasni – ha lehetett volna, egyvégtében olvasom el az egészet –, de visszatérni hozzá nem szerettem annyira, mint egy Franzenhez mondjuk. Valahogy újra vissza kellett helyezkednem a történetbe, ami egy kisebbfajta nehézséggel járt minden egyes alkalommal.
Lehet, hogy nem való nekem már az ilyesfajta irodalom. De azért valószínű tovább olvasom majd a sorozatot.

>!
Balázs_Erőss
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Szórakoztatóan fordulatos sztori, történelmi regényhez képest még vállalható misztikával és sok-sok erotikus kikacsintással.
Eddig számomra a Hunyadiak kora nagyjából kimerült a Mátyás királyról szóló mesékben, így aztán most megkaptam a magamét, mert itt kellő mennyiségben fröccsen mindenféle testnedv.
Nem ordenáré, nem vérgőzös, kellően hihető, viszont – számomra – helyenként kissé túlírt.
Vlad gróf személyének kivételével minden karakter hitelesnek tűnik, akár lehettek is ilyenek a való életben.
Kimondottan jó első könyv egy élvezetes sorozathoz.

>!
ilmater
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Közel állnak hozzám a magyar történelmi regények, főleg a török korszakból. Többet is olvastam a témában, de hogy melyiknek mennyi valóságtartalma volt, bizony nem tudom. Azt sem igazán tudom eldönteni, Bán János pontosan mit is szeretett volna elérni Hunyadi sorozatával, s főleg az első könyvvel? Én azt látom, hogy egyik leghíresebb történelmi személyiségünket tiporta sárba, gyalázta meg eme történettel. De tudom, a hiba énbennem van, vagy csak a Jókai Mór és Gárdonyi Géza nemes stílusához szokott énem tudja nehezen megemészteni, hogy így írjanak múltunk nagy alakjairól. És nem azt akarom mondani, hogy nem hiszem el, hogy így volt. Nem jártam ott, nem akkor éltem, nem tudhatom, milyen volt az akkori élet, milyenek voltak az akkori erkölcsök. Akár így is történhetett. De biztos, hogy erről szeretnénk olvasni? Biztos, hogy arra vagyunk kíváncsiak 380 oldalon keresztül, hogy majdani hadvezérünk, nemesurak, nemesasszonyok és királyok szexuális élete miből állt akkoriban?

Vlad egész alakjával és szerepével sem igazán tudtam mit kezdeni. Feleslegesnek éreztem, hogy ilyen formában jelent ő meg, főleg a könyv végén.

Olvasván az értékeléseket, valószínűleg adok majd még egy esélyt a sorozatnak, s megpróbálkozom a második könyvvel is, hátha ott már hangsúlyosabb szerepet kapnak az ország megmentését szolgáló cselekedetek és nem azt kell olvasni fejezeteken keresztül, hogy ki, kivel, hol és mennyiszer…

>!
WolfEinstein
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Nagy projekt vette kezdetét: 10 kötet. De így az első végeztével biztosra vehetem, hogy igen kellemes és tartalmas időtöltés lesz A Hunyadi-sorozatot végigolvasni. Bán Mór bámulatos részletességgel és hitelességgel mutatja be a késő középkori Magyar Királyságot. A történelmi regényekkel általában bizalmatlan szoktam lenni, mert szakmai ártalomból szeretek ragaszkodni a történelmi hitelességhez. Ebben az esetben jottányit sem érdekelt a történeti hűség, és magam számára volt különös a felismerés, hogy fel sem merült bennem, hogy érdekeljen, hogy mennyi ebből a történelmi tény. Egyszerűen lekötött a megírt történet, attól függetlenül, hogy mennyi belőle az írói fantázia szüleménye. Mert igazán lebilincselő olvasmány. Persze érezni rajta, hogy mekkora kutatómunka áll mögötte, de annyira jól megírta a szerző, hogy egy egyszerű kalandregénynek is tökéletesen megfelelne. Szóval egy igen tartalmas időszak következik, amíg elolvasom a többi kötetet is.

>!
ftamas
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

A könyv Hunyadi János történetét meséi el és amikor egy fiatal növendék kérdezi a sokat megélt öreget, akkor az azt mondja ( a lényegét tekintve, mert biztos nem keresem ki):
Mesét akarsz hallani, vagy az igazságot?
Na most tény, hogy ha az ember Hunyadiról akar tudni, annak csak egy része ismert a jó része feledésbe merült. Na ezeket a részeket az író úgy tölti ki, hogy Hunyadi annyira nőcsábász, mint Alain Delon a korai filmekben és legalább akkora testalkattal, mint Dwayne Johnson. Ez persze nem lehetetlen abban a korban, ahol az erőseknek, erőszakosoknak nagyobb esélyük volt a túlélésre, de akkor is az író megemlíti, hogy Hunyadi mindenben a legjobb, de nem írja le, hogyan vált azzá.
A budai apródéletből annyi, hogy mennie kellett, mert nőügye volt.
Majd szerb részre került, ott vett részt portyákon, bár az nincs leírva, csak az miért megy el onnan.
Viszont amit az író fontosnak talál, az Hunyadi szerszáma… Olvastatta magát, de az az érzésem, hogy az író túl sokat olvasott mostanában tini erotikus könyveket ( vagy trónok harcát. )… A fekete ember sztorija, meg nem a történetbe való, felesleges elem.

Nem volt rossz, de az első rész után sajnálom, hogy Bán Mór karolta fel a történetet…

>!
gizad
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Elég sokat gondolkodtam, hogyan értékeljem a Hunyadi sorozat első könyvét. Jól indult, érdekesen, de ahogy haladtam előre az olvasással, úgy szálltak el a csillagok. Igazság szerint valahol a 3,5 és a 4 csillag közé tenném.

Régóta szemeztem már a kötetekkel, de igen terjedelmes sorozatról lévén szó, eddig csak tologattam. Végülis, érdekel a Hunyadiak kora, így tettem egy próbát. Első körben meglepődtem, a nyitó képsorok kissé gyanúsak voltak. Egy csata előszele és az azt követő, halálszagú mező. Mohács? Akkor hogy jön ide Hunyadi?
A kerettörténetet a mohácsi csatából épphogy megmenekült Deér-Sólyom István adja, kinek elbeszéléséből ismerhetjük meg Hunyadit. Ádámtól-Évától kezdődik az egész, mert nemhogy Mátyás, de még Hunyadi János kora előtt indulunk, Hunyadi János apjának, Vajknak gyerekkorába csöppentem. Na, gondoltam, ebből sem lesz mostanában Hunyadi János, nemhogy Mátyás. Aztán néhány fejezet alatt ugrunk az időben, nem is keveset. Még két fejezet múltán ismét éveket, és még párszor. Ez egy kissé kibillentett az olvasásból, ahogy a néha visszatérő kerettörténet is.
Az elején még tetszett a misztikus szál, és Vlad felbukkanása, a végére azonban már túl fantasy-s, túl Drakulás lett. A karakter miatt először gyanús volt, hogy karóbahúzó Vlad az, de az évszám miatt ez bajos lenne. Tehát marad II. Vlad. Eszerint későbbi Drakulánknak a vérében, a génjeiben volt a kegyetlenség. Ez viszont a spoiler körülményei miatt bajos, szóval nem tudom. Az i-re a pontot az tette fel, mikor spoiler Ezt sehogy sem tudtam összeegyeztetni a témával, és itt elvérzett a 4 csillagos értékelés. Mintha Bán Mór kissé elfelejtette volna, hogy történelmi regényt ír, és elszaladt vele a ló. Az is zavart, hogy sokszor azt olvastam Vladról, hogy szemgolyóval nem rendelkezik, máskor meg azt, hogy élettelen a szemgolyója. Oké, vak, de most akkor van szemgolyó, vagy nincs? Nem eget rengető probléma, csak zavaró volt, emiatt ez is kizökkentett.
Luxemburgi Zsigmond karaktere olyan semmilyen. Nem sok vizet zavart a történetben, de csak az jött át róla, hogy egy élvhajhász kujon volt, aki a csatatérről is megfutamodik. De legalább megkaptuk a választ a pletykákra, mely szerint Hunyadi az ő fia volt.
Olvastam az értékelések közt, hogy sokakat zavart a „ki, kivel, mikor, hányszor, hogyan szexelt” probléma. Számomra ez nem tűnt túl soknak, mert nem ez a fő téma, illetve nem pazarolt rá az író túl sok sort, csak mintegy említést tesz róla. Akkor viszont már én is felhúztam a szemöldököm, mikor azt kellett ecsetelni, hogy Hunyadi milyen méretekkel rendelkezett, illetve a lovon az erdőben esetnél. Nem vagyok prűd, de nem Júlia, Romana és efféle szemetet (ezúton bocsánatot kérek azoktól, akik ezeket szeretik) olvastam, hanem történelmi könyvet, és ez nem emelt a színvonalon, érdekesebbé sem tette.
Mindenesetre adok a sorozatnak még esélyt, el fogom olvasni a második kötetét is, hátha addigra jobban magára talált az író.

>!
nyolcadikutas
Bán Mór: A Hajnalcsillag fénye

Tetszett.
Írták itt lejjebb, Az elátkozott királyok mennyivel jobb, történészek, ítészek és történelem tanárok pedig a regény valóságtartalmát kifogásolták. Nos, ezek közül egyikkel sem kell foglalkozni. Maurice Druon klasszikus regény sorozatát még fiatalon olvastam és nagyon tetszett. És megemlíthetnénk még Robert Merle monumentális Francia históriáját, vagy Graham Shelby Sötét lovagok, hiú királyok regényciklusát, melyek mind-mind műfajuk gyöngyszemei. De oktalan összehasonlítani, mert elférnek egymás mellett és a polcon van még bőven hely.
Nem vagyok történész és mint olvastam anno, a Bán Mór által megelevenített kor nem a magyar krónikák legokadatoltabb időszaka. Vannak bizonyosságok, tények és sok-sok kérdőjel, mely fantáziával és képzelőerővel kitölthető. Igaz, a téma miatt, ehhez mersz kell.
Emiatt a bátorság miatt és a nagy fába vágott fejsze miatt mindenképp tisztelet illeti az írót.
A történet hömpölyög, mint a megduzzadt folyó. Erős, méltósága és tartása van a hullámainak. Lehet, néhol hatásvadász, de ez egyáltalán nem baj. Az ilyen regények egyike sem pátosz mentes. Sőt, ez a sikerük egyik titka. No, meg az azonosulás. Mert valljuk meg, szükségünk van hősökre. Rákóczira, Kinizsire, Toldira, vagy épp valamelyik Hunyadira. Egy könyvet rendeltem ebből a sorozatból próbára. Nem kérdés – rendelek még néhányat szépen sorba…


Népszerű idézetek

>!
cs_johanna

A jövő mindig szebb fényben tündököl csillagfényes éjszakákon…

286.

>!
nienor82

Magyarok…
A magyarok nem ismertek határokat a mulatozásban, de szerencsére – s ezt Zsigmondnak is el kellett ismernie –, nem ismertek határokat akkor sem, ha csatára került a sor. Mire mennék e pusztai vadak nélkül?

Bán Mór Hunyadi - A Hajnalcsillag fénye 145. oldal

>!
Nefi P

Már ereszkednek le a dombról. Jézus, ezek nem azok a fegyelmezetlen, mocskos aszab és akindzsi hordák, aminek hinni akarták őket! Ez a ruméliai hadtest maga!

22. oldal

>!
Creusa

Ha semmid nincs, egy lopott csirkéért levágják a kezed. Ha nagy úr vagy, szabadon nyújthatod koronák után!

260

>!
Nefi P

Kórógyi arcán ránc rándul. Ő az, a vasgyomrú, nyűzabáló Kórógyi. Az udvar bolondja, személyesen. A nevét onnan nyerte, hogy a király szórakoztatásra gyakorta fal élő egeret, levágott macskafarkat, elhullott dög oszlásnak indult, nyüves húsát. Ilyeneket mulatott az ifjú, csigás-selymes hajú király, ilyeneken tapsikolt boldogan.

20. oldal

1 hozzászólás
>!
Nefi P

Kevesen ismerik a csatamezők népét néhány órával a tomboló ütközet után. Büszke férfiak sírnak, könyörögnek életért, várnak segítő kezekre, várják az utolsó lehetőséget, ami visszahúzza az életbe nehezülő testüket, s lassan, ahogy múlnak az órák és a tábortüzek felől nevetés hallik, úgy tudatosul az itthagyottakban, hogy nem kellenek senkinek. Nem léteznek többé. A fájdalom felőrli a férfi büszkeségét, s a vérben, ürülékben fetrengőknek csak a végső sötétség marad.
Egyetlen dolguk meghalni a mocsokban, sárban ölelve ellenséget, barátot, bárkit, ki épp ott hever.

25. oldal

>!
Nefi P

Én nem fogok hazudni neked. Neked nincsen szükséged a hazugságra. Azt akarom, hogy megértsed, miért lett Hunyadi az, aki lett. Honnan jött és hová jutott el önnön erejéből merítve. De ehhez igazat kell hallanod, nem azt, amit hallani szeretnél. Mert jegyezd meg, édes fiam, az igaz sokszor fáj. A hazugság édes és könnyű.

137. oldal

>!
Agorion

Soha ne azzal gondolj, mekkora az ellenség ereje, csak azt tudd, mekkora a te elszántságod és milyen tántoríthatatlan a te szíved. Így harcol a magyar.

220. oldal

>!
Lyanna P

Megvilágosodott benne, hogy akik nem csak önmagukért élnek, azok könnyedén megismerik egymást. Megismerik, mert nincsenek sokan, megismerik, mintha ők kevesen csillagfénnyel ragyognának az éjszakában.

373. oldal


A sorozat következő kötete

Hunyadi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Burány Nándor: Keselyűlegelő
Benkő László: Isten választottja
Benkő László: A vér törvénye
Benkő László: A végső tenger I-III.
Benkő László: A hatalom ereje
Nemere István: Lángok martaléka
Benkő László: Ármány hálójában
Kodolányi János: Pogány tüzek
Jankovich Ferenc: Hulló csillagok