A ​Hadak Villáma (Hunyadi 4.) 114 csillagozás

Bán Mór: A Hadak Villáma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bán ​Mór nagyívű történelmi regényciklusának negyedik kötete a magyar történelem talán legdicsőbb, s mégis legellentmondásosabb korszakának egyik kulcsfigurája, Hunyadi János szerepét mutatja be a Zsigmond király halálát közvetlenül követő zűrzavaros években.
A kiterjedt történelmi kutatómunkán alapuló sorozat feleleveníti Hunyadi János életének és a Magyar Királyság XV. századi történelmének sorsfordító pillanatait, egybeszőve az ismert tényeket a néphagyomány elemeivel és az írói képzelettel.
Bán Mór eleven és hiteles képet fest a korabeli Magyarországról és Közép-Európáról. Alakjai nem a történelemkönyvekből előhúzott, idealizált hősök, hanem hús-vér emberek, akik elvitathatatlan erényeik mellett néha a legszörnyűbb bűnök elkövetésétől sem riadtak vissza.
A szerző egyedi hangvételű ciklusa egyszerre kíván tisztelegni a magyar történelmiregény-írás múltja előtt, és megőrizve megújítani annak hagyományát.

Zsigmond király halála után a gyengekezű Habsburg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

>!
Gold Book, Debrecen, 2014
424 oldal · ISBN: 9789634262947
>!
Gold Book, Debrecen, 2010
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634261827

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Szilágyi Erzsébet


Kedvencelte 18

Most olvassa 3

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 25

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Nikolett0907 P
Bán Mór: A Hadak Villáma

„Kell! Erősnek maradni, még ha majd össze is esik a fáradtságtól! Minden az ő gyenge, asszonyi vállait nyomta…”

Ez a sorozat folyamatosan egyre jobb és jobb lesz.
Pedig azért nem kis teljesítmény jó magyar történelmi könyvet írni, a színvonalat folyamatosan emelni és még olvasmányosan is közölni.
Bán Mór írónak sikerült és egészen kezdem megszokni mind a stílusát, mind pedig az igényes történetvezetését.
Nem bánom, hogy lassan haladok a sorozattal, ugyanis szeretek a kimaradt időkben visszatérni és átgondolni az olvasottakat.
Ha ez továbbra is így marad, bizony kénytelen leszek kedvencelni és újra olvasni.
Egy hatalmas élmény volt.

>!
WolfEinstein
Bán Mór: A Hadak Villáma

Igen komoly teljesítmény egy ekkora terjedelmű történet esetében folyamatosan hozni a legmagasabb színvonalat. Bán Mórnak sikerül egymás után megírnia ugyanolyan izgalmasra és lebilincselőre a köteteket. Szászsebes ostroma, a titelrévi haditábor és a Szent Korona elrablása voltak talán a legemlékezetesebb részletek ebben a könyvben. A történelmi regényről már a megelőző kötetekről írt értékeléseimben kifejtettem a véleményemet, és ahogy a szerző kezeli a történeti tényeket, annak megítélése nem változott, úgyhogy ennek megismétlésétől eltekintek. Ezzel szemben azt emelném ki, hogy Bán Mór mekkora alázattal és szeretettel kezeli nagyszabású művének tárgyát. Bámulatosan érződik olvasás közben, hogy mennyire élvezi az írást és azt, hogy írás közben ő is elmerülhet ebben a világban, hogy mennyire rajong azért, amiről ír. Nem a könyvéért, hanem a történetért, amit megír, a történelemért, amit életre kelt. A sok rajongás miatt szükségesnek tartom megindokolni a fél csillag levonást: ebben a kötetben annyira szétfeszíti a határait, hogy néhol kissé zavaró módon talán túlságosan sokat időzik a fő cselekményszáltól távol. Mármint pusztán arányaiban. Nehogy félreértse valaki: ez nem feltétlenül baj, csak nehéz kivárni, hogy visszakanyarodjunk a főhősökhöz. Még van egypár kötet, úgyhogy még sokáig merülhetek a késő középkori Magyar Királyság világába. Egyelőre nem is akarok onnan kiszakadni.

>!
Luna_Dephensis
Bán Mór: A Hadak Villáma

Az eddig olvasott részek közül talán ez tetszett a legjobban. Ha ilyen módon emelkedik tovább, akkor a végére egész biztosan függővé válok. :) Hunyadi urunk jellemének formálódása ezúttal úgy tűnt, újabb érdekes kanyarokat vett. Kíváncsian várom, végül mi is lesz ebből.
Emellett én örömmel olvasom a lábjegyzetben, és a könyv végében található érdekes leírásokat, kiegészítéseket. Hasznos információkkal találkozom bennük. :)
Mivel az író már a kilencedik köteten dolgozik, ideje lesz nekem is belehúznom. :D

>!
Chosen
Bán Mór: A Hadak Villáma

Már csak (magyar) történelmi témája miatt is közel áll hozzám a sorozat, ugyanakkor az egész történetet körüllengő hamis pátosz miatt sosem lesz a kedvencem… Szerencsére ebben a részben alig került említésre a Vlad Dracul-féle fantasy vonal. Értem ugyan a funkcióját a néha előkerülő, gyakorlatilag szóról-szóra ismétlődő fejezetkezdéseknek, de engem rettenetesen idegesítenek… Ezektől eltekintve olvasmányos, izgalmas történet.

>!
Lanti18
Bán Mór: A Hadak Villáma

Kicsit hirtelen a lezárás, hiába a részlet az ötödik könyvből, ha még várni kéne az ötödikre, akkor az igencsak megnehezítené a várakozást. Hunyadi felemelkedése még mindig izgalmas és fordulatos, egyre többfelé ágazik a történet, szépen bemutatva a kor eseményeit. A szép öregember háttere is egyre izgalmasabbá válik, így az ő és Dénes sorsát leíró rész sem unalmas egyáltalán.

>!
dpart P
Bán Mór: A Hadak Villáma

Bán Mór érezhetően nagy fába vágta a fejszéjét, de köszönöm, hogy megtette. A történelmi tények mellett megismerhetjük a kor mindennapjait, egy igaz magyar embert egészen közelről, és kötetről-kötetre nyomon követhetjük az író, művéhez való kifinomult idomulását. A hatalmas kutatómunka tetten érhető a lapokon, ami azonban nem megy a történet olvashatóságának rovására.
Mert abban egészen biztos vagyok, hogy a magyar történelem iránt rajongók számára letehetetlen a sorozat valamennyi része.
Csüngök a szavain, mint Dénes a szép öregemberén, és türelmetlenül várom a folytatást.

>!
Lovagúr
Bán Mór: A Hadak Villáma

karddal kaszabolós, vámpírtól rettegős barátok közt a tizenötödik században
Az első három rész még jó és olvasmányos volt, még akkor is, ha Bánnak fogalma sincs a hadtörténelemről és a középkori harcászatról. De a negyedik könyvtől kezdve már csak szappanopera az egész, érződik rajta a rétestészta jellegű történet nyújtás.
Kár volt megvenni.

>!
GedyPapa
Bán Mór: A Hadak Villáma

Hosszú idő után visszatértem Hunyadihoz és nem bántam meg!
Nagyon jól írja le a környezetet a történetet és a párbeszédeket is a szerző. Látszik az, hogy nagyon beleásta magát a témába!

>!
P_Misaly
Bán Mór: A Hadak Villáma

Az első három kötet után tartottam egy kis szünetet a sorozatban (nem azért, mert nem tetszett/ráuntam vagy ilyesmi, hanem csak szembejött sok más könyv) és kb. egy év után vettem fel újra a fonalat.
De ez a történet még jobb, mint amire emlékeztem. Főleg számításba véve azt, hogy a korábbi kötetekben erőltetettnek tűnő, már-már fantasyre hajazó elemek és ok nélküli „felnőtt tartalmas” vonal a negyedik részben már teljességgel kimaradt.
A szerző az előszóban picit mentegetőzik ugyan, hogy ebben a kötetben leragadt 1439-40-ben és nem fogunk többet kapni szűk másfél év történéseinél, de ez abszolút nem zavaró, sőt. Ha a további kötetek is ennyire érdekesek lesznek, az se baj, ha csak a huszadik kötetnél érünk el Hunyadi Mátyásig. Jó, hogy valaki így feldolgozta ezt a korszakot és szórakoztató, élvezetes olvasmányként kaptuk kézbe.
Azt mondjuk még mindig nem értem, hogy ha a szereplők szájába archaikus, vagy archaikusnak vélt mondatokat adunk, akkor miért kell sokszor „úgy maradni” a többi szövegnél is. :)

>!
Rena213
Bán Mór: A Hadak Villáma

Érdekfeszítő mint mindig.
Bár ennél a résznél kicsit többet is mosolyodtam el, hiszen a félelmetes Hunyadi megjelenése minden törököt remegésre kényszeríti és a fondorlatos cselei miatt egy isteni jelenségnek hiszi az ellenfél. Mi ennek nagyon is örülünk és így utólag csak somolygunk a „zsiványkodásain” amivel beírta magát a történelembe, főleg a törökökébe. Hadak Villáma! a török gyerekek is ismerik már a rémtörténetekből amely szájról-szájra jár.


Népszerű idézetek

>!
Catherine_Devereux

Kell! Erősnek maradni, még ha majd össze is esik a fáradtságtól! Minden az ő gyenge, asszonyi vállait nyomta…

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szilágyi Erzsébet
>!
Catherine_Devereux

– Az övé lesz, ne aggódj. Nincsen az az ajtó, amit be ne lehetne taszítani, nincsen az a lakat, mit fel ne lehetne törni, S nincsen az a pecsét, amit le ne lehetne olvasztani.

>!
Catherine_Devereux

A legsötétebb órán is képesek arról győzködni magukat, hogy immár nem várhat rájuk újabb megpróbáltatás, most már jobb következhet annyi szenvedés után…

52. oldal

>!
Catherine_Devereux

Szókratész szerint a tömeg mindig tehetetlen, Jankó! S márpedig a tehetetlen sokaság a kevesek jóságától és a kevesek gonoszságától távol állva hol jót, hol pedig rosszat cselekszik, éppen aszerint, milyen emberek irányítása alá kerül. Önmagáról, önmaga képességeiről mit sem tud…

104. oldal

>!
Catherine_Devereux

A becsület ritka portéka, értéke nincsen.

104. oldal

>!
Catherine_Devereux

A bölcsesség első lépcsőfoka a megváltoztathatatlan elfogadása…

172. oldal

>!
Catherine_Devereux

Éppen erre számított. A fiú nem fog beletörődni a sorsába, bármit mondjon is most… Nagyon helyes… Ilyennek kell lennie… Harcosnak…

172. oldal

>!
Catherine_Devereux

Minden nap véle gondoltam. Véle álmodtam. Magam annak hozzá beszéltem. Ezerszer elterveztem a mennyegzőnket, a nászunkat… Rá azt nem akarta az Isten, hogy boldog legyek?

168. oldal

>!
Catherine_Devereux

Egyetlen férfit termett az a kor, S ha az sem lett volna, annak a szörnyű felfordulásnak idején, senki előtt nem kétes, hogy már régen vége lenne nemcsak Magyarországnak, Ausztriának s a németeknek, hanem az egész kereszténységnek is.

Bonfini


A sorozat következő kötete

Hunyadi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bányai D. Ilona: A vér jogán
Gáspár Ferenc: Pogányokkal táncoló
Bíró Szabolcs: Lángmarta dél
Urbánszki László: Az Arany Horda árnyékában
Benkő László: Idegen tüzek
Urbánszki László: Nemtelen nemesek
Trux Béla: A templomos lovag
Allen Newman: A száműzött zsoldos
R. Kelényi Angelika: Szulejmán és a magyar udvarhölgy
Csikász Lajos: Diadalmas liliomok