A ​Hadak Villáma (Hunyadi 4.) 156 csillagozás

Bán Mór: A Hadak Villáma

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Bán ​Mór nagyívű történelmi regényciklusának negyedik kötete a magyar történelem talán legdicsőbb, s mégis legellentmondásosabb korszakának egyik kulcsfigurája, Hunyadi János szerepét mutatja be a Zsigmond király halálát közvetlenül követő zűrzavaros években.
A kiterjedt történelmi kutatómunkán alapuló sorozat feleleveníti Hunyadi János életének és a Magyar Királyság XV. századi történelmének sorsfordító pillanatait, egybeszőve az ismert tényeket a néphagyomány elemeivel és az írói képzelettel.
Bán Mór eleven és hiteles képet fest a korabeli Magyarországról és Közép-Európáról. Alakjai nem a történelemkönyvekből előhúzott, idealizált hősök, hanem hús-vér emberek, akik elvitathatatlan erényeik mellett néha a legszörnyűbb bűnök elkövetésétől sem riadtak vissza.
A szerző egyedi hangvételű ciklusa egyszerre kíván tisztelegni a magyar történelmiregény-írás múltja előtt, és megőrizve megújítani annak hagyományát.

Zsigmond király halála után a gyengekezű Habsburg… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2010

Tartalomjegyzék

>!
Gold Book, Debrecen, 2014
424 oldal · ISBN: 9789634262947
>!
Gold Book, Debrecen, 2010
424 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634261827

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Szilágyi Erzsébet


Kedvencelte 25

Most olvassa 3

Várólistára tette 33

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

„Kell! Erősnek maradni, még ha majd össze is esik a fáradtságtól! Minden az ő gyenge, asszonyi vállait nyomta…”

Ez a sorozat folyamatosan egyre jobb és jobb lesz.
Pedig azért nem kis teljesítmény jó magyar történelmi könyvet írni, a színvonalat folyamatosan emelni és még olvasmányosan is közölni.
Bán Mór írónak sikerült és egészen kezdem megszokni mind a stílusát, mind pedig az igényes történetvezetését.
Nem bánom, hogy lassan haladok a sorozattal, ugyanis szeretek a kimaradt időkben visszatérni és átgondolni az olvasottakat.
Ha ez továbbra is így marad, bizony kénytelen leszek kedvencelni és újra olvasni.
Egy hatalmas élmény volt.

Zöldövezet>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Mi lehet rosszabb a hódító Oszmán Birodalom folyamatosan fenyegető, növekvő árnyékánál? Ha mindehhez az eljövendő véres polgárháború réme társul. A csőstül érkező baj előszobáját pedig parádés lendülettel, sodró eseménysorral festette fel Bán Mór a negyedik kötetben. Itt valami érezhetően történt: a történet megváltozott, a hangulat még sötétebbre, feszültebbre váltott, és mindegyik cselekményszál (legyen az fő vagy mellék) folyamatos izgalmakat tartogatott. Szintet lépett felfelé, és ha eddig is olvasmányos és érdekes volt a sorozat, erre a kötetre még inkább igaz ez: a sok szereplő, a sok helyszín, a rengeteg kavargó érzelem – irigység, gyűlölet, árulás, féltékenység, gőg, csábítás, hazaszeretet, bátorság, aggodalom – egy pillanatra sem hagyott pihenni.
Beláthattam Murád szultán háremébe, a szerencsétlen, pipogya, szánni való Albert király, és az egyre ellenszenvesebb Luxemburgi Erzsébet királyné intrikákkal terhes udvarába, és persze Hunyadinak és vitézeinek folyamatos élet-halál harcokkal tarkított végvári életébe az al-Dunánál. Egyik legemlékezetesebb része volt számomra a regénynek az az eseménysora, amelyben megelevenedtek a busójárás legendáját, eredetét adó történések. A másik nagyon izgalmas rész pedig a Szent Korona körüli bonyodalmak. Korábban erről nem sokat hallottam, így most végig izgulhattam (és dühönghettem, hüledezhettem), hogy mi is történt. Agyrém!
A regény elejétől végéig minden pillanatában izgalmas, minden szereplőnél történik valami lényeges, felkavaró, tanulságos vagy épp sorsfordító esemény. És még csak 1440 februárját írjuk. Az ország a szétesés küszöbén, az eseményeket ismerve pedig csak most jön a java!

jehuka P>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Ez a sorozat egyre csak jobb lesz :)
Minden megvan benne, ami egy észvesztően jó történelmi regényhez elengedhetetlen: sodró lendületű izgalmas cselekmény, korhű ábrázolás, remek karakterek, olvasmányos stílus. A fikciós elemek csak fokozzák az olvasás élményét, tökéletes arányban simulnak bele az alapos kutatómunkára alapozott tényanyagba.
Egyszerűen letehetetlen :))
Csak ajánlani tudom minden történelmi regény rajongónak.

Balázs_Erőss>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Rendkívül szórakoztató egyben igencsak elkeserítő olvasmány a magyar történelem zavaros korszakáról. Olvasmányosan, rendkívü jól leíróan (és nagyon véresen) megfogalmazott csatajelenetek és bicskanyitogatóan ellenszenves karakterek sorakoznak a könyvben.
A leírtak alapján nem meglepő, hogy a mohácsi vész megtörténhetett.
Az még elszomorítóbb, hogy nem igazán vélek felfedezni változást a mai magyar vezetői gondolkodásban.
Elképesztően jól megírt korrajz, a fantázia által hihetően kikerekített történetvezetéssel!
Minden perce élmény volt!

WolfEinstein>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Igen komoly teljesítmény egy ekkora terjedelmű történet esetében folyamatosan hozni a legmagasabb színvonalat. Bán Mórnak sikerül egymás után megírnia ugyanolyan izgalmasra és lebilincselőre a köteteket. Szászsebes ostroma, a titelrévi haditábor és a Szent Korona elrablása voltak talán a legemlékezetesebb részletek ebben a könyvben. A történelmi regényről már a megelőző kötetekről írt értékeléseimben kifejtettem a véleményemet, és ahogy a szerző kezeli a történeti tényeket, annak megítélése nem változott, úgyhogy ennek megismétlésétől eltekintek. Ezzel szemben azt emelném ki, hogy Bán Mór mekkora alázattal és szeretettel kezeli nagyszabású művének tárgyát. Bámulatosan érződik olvasás közben, hogy mennyire élvezi az írást és azt, hogy írás közben ő is elmerülhet ebben a világban, hogy mennyire rajong azért, amiről ír. Nem a könyvéért, hanem a történetért, amit megír, a történelemért, amit életre kelt. A sok rajongás miatt szükségesnek tartom megindokolni a fél csillag levonást: ebben a kötetben annyira szétfeszíti a határait, hogy néhol kissé zavaró módon talán túlságosan sokat időzik a fő cselekményszáltól távol. Mármint pusztán arányaiban. Nehogy félreértse valaki: ez nem feltétlenül baj, csak nehéz kivárni, hogy visszakanyarodjunk a főhősökhöz. Még van egypár kötet, úgyhogy még sokáig merülhetek a késő középkori Magyar Királyság világába. Egyelőre nem is akarok onnan kiszakadni.

Luna_Dephensis>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Az eddig olvasott részek közül talán ez tetszett a legjobban. Ha ilyen módon emelkedik tovább, akkor a végére egész biztosan függővé válok. :) Hunyadi urunk jellemének formálódása ezúttal úgy tűnt, újabb érdekes kanyarokat vett. Kíváncsian várom, végül mi is lesz ebből.
Emellett én örömmel olvasom a lábjegyzetben, és a könyv végében található érdekes leírásokat, kiegészítéseket. Hasznos információkkal találkozom bennük. :)
Mivel az író már a kilencedik köteten dolgozik, ideje lesz nekem is belehúznom. :D

Catherinne>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Ahogy haladok folyamatosan a Hunyadi sorozat könyveivel, egyre jobban beszippant az író stílusa. Ez a korszak nem tartozott a kedvenceim közé a tanulmányaim során, határozottan a könyv érdeme az érdeklődésem. Biztos, hogy a közeljövőben folytatom a sorozatot.

Darth_Revan>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Bán Mór (Bán János): Hunyadi: A Hadak Villáma
Az első Hunyadi kötet, melyre csuklóból meg tudom adni az öt csillagot. Az előző kötetekkel se volt túl sok baj, csak a brutalitás és a szexualitás leírásai néhol túlzásba estek. A Hadak Villáma című kötetnél már azt éreztem, hogy ezen leírások aránya pont megfelelő, nincsenek túlbonyolítva, túlrészletezve. Újfent dicsérni tudom a függelékek anyagait. Családi kapcsolatok, kronológia és részeletes szereplő lista. Szükséges is, hisz egy olyan korszakban vagyunk, ahol a különféle történelmi események összeérnek és e mellett a Hunyadi saga most már rengeteg szereplőt mozgat. A felhasznált szakirodalom megint csak imponáló. A fikció és valóság megint szétválasztásra került és az író újra jelzi ezeket a különbségeket.
Végre valahára a cselekmény időrendje is lineáris és nem csapong annyira. Persze ott vannak az 1526-os események Deér Sólyom Istvánnal és Dénessel, de azok már hozzátartoznak a sorozat kereteihez.
Albert király itt is kissé pipogya, tehetetlen alak. Kénytelen megalkudni a nemesekkel és feladni hatalmának jelentős részét. Az külön durva, hogy spoiler Drámai hatásokban is bővelkedik a könyv. Albertet nagyon megsajnáltam. spoiler
Szóval a negyedik kötet csak két évet dolgozott fel, de azt kiválóan tette. Drámai, megható és izgalmas. Érezni lehet a feszültséget a szereplők között. Sok plusz adalékot kapunk a korszakról. A Hadak Villáma kitűnő szórakozást nyújtott. Mindenféleképpen ötös. Amint lehet olvasom majd a folytatásokat is.

3 hozzászólás
dpart>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Bán Mór érezhetően nagy fába vágta a fejszéjét, de köszönöm, hogy megtette. A történelmi tények mellett megismerhetjük a kor mindennapjait, egy igaz magyar embert egészen közelről, és kötetről-kötetre nyomon követhetjük az író, művéhez való kifinomult idomulását. A hatalmas kutatómunka tetten érhető a lapokon, ami azonban nem megy a történet olvashatóságának rovására.
Mert abban egészen biztos vagyok, hogy a magyar történelem iránt rajongók számára letehetetlen a sorozat valamennyi része.
Csüngök a szavain, mint Dénes a szép öregemberén, és türelmetlenül várom a folytatást.

hadak_utja>!
Bán Mór: A Hadak Villáma

Már a regény első harmadánál az az érzésem volt, hogy „na végre!” Erre vártam, mikor az egész Hunyadi sorozatot elkezdtem. Nem mondom, hogy az első három kötet nem tetszett (sőt, a harmadikat is nagyon erősnek találtam), de ez most valahogy teljesen az én „szájízem” szerint volt.
Ennek oka az is lehet, hogy elfogult vagyok ezzel az időszakkal, történettel kapcsolatban: első szakdolgozatomat a Szent Korona ellopásából írtam (annak előzményeivel, pl.: Albert halála és következményeivel, úgyhogy a következő köteteket is nagyon várom). Ahogy a Szent Korona ellopásánál felépítette a személyes drámát az eredetileg (Kottanerné által is) ismeretlennek nevezett segítő kilétével kapcsolatban, az bravúros megoldás volt! Talán még egy picit bővebben is ki lehetett volna fejteni ezt az epizódot, hiszen maga a komorna is nagyon részletesen írja le a lopás minden mozzanatát. De ez már nagyon szubjektív vélemény, gondolom a „személyes érintettség” okán vágytam erre, másnak lehet, hogy akkor már sok lett volna.
Közel 400 oldal volt az aktív cselekmény (és bő 400 oldalas a kötet a jegyzetekkel, kiegészítőkkel együtt), de mégsem éreztem, hogy túl sok lenne (3 hét alatt végeztem vele, ami nálam villámtempónak számít). Mindenből volt benne: csatából, intrikából, felkelésből, drámából. A mellékszereplőket (pl.: Filipesi Albert, Kamonyai Simon) egyre jobban megszerettem. Egy negatívum számomra, hogy néha túl fekete-fehér a jó és a rossz karakterek ábrázolása, lehetne kicsit árnyaltabb. Főleg itt a „fekete” részre gondolok, Erzsébet királyné és Cillei – attól függetlenül, hogy magam is a magyar történelem negatív figuráinak tartom őket. Tetszik, ahogy az egyes szereplőkkel hosszú távban gondolkozik (pl.: Titusz), ez nagy tudatosságra és előkészítettségre vall.
A „na végre!” érzés a címadó főszereplő változására is vonatkozik: végre elindult az a folyamat, ami miatt Hunyadit úgy ismeri az utókor, ahogy ismeri: a törökverő, a hadak villáma. Szerintem ez a kötet az ő életében az egyik legnagyobb változást hozza, mikor Albert király kinevezi bánnak (nagy ötlet volt az egyik fejezet címadása: János bán … ha megfordítjuk, megkapjuk a szerző – eredeti – nevét  ). Egyfajta „révbe érés”, habár tudom, még csak most kezdődik a java. És mikor találkozik távoli, török „rokonával”, az az epizód nagyon szerethető volt (még ha tudom, hogy történelmileg azért ezt fenntartással kell kezelni, de hát a regényírónak megadatott a művész szabadsága).
Apró kritikai észrevételek: nekem hiányzik belőle egy kicsit a misztikus Drakula szál… Illetve a titelrévi tábori jeleneteknél talán egy kicsit már túlzás volt a vérhas járvány ilyen szintű ecsetelése… Habár tény, a jelen covid-os időszakban még különösebb volt ezeket a részeket olvasni. A függelék, jegyzetek és kiegészítő anyagok (amik rendkívül hasznosak és hiánypótlóak) kapcsán még annyit, hogy a térkép lehetne kicsit részletesebb. Talán elfért volna minden olyan település rajta, ahol valamilyen cselekmény történik, viszont az egyszerű olvasi nem feltétlenül ismeri mindegyik elhelyezkedését.
És most a végére egy kérdés (nem kritika): csak nekem nem jön ki sehogy, hogy Cilleit és Garait mint Erzsébet királyné nagybátyjait emlegeti? A végén szereplő családfa alapján nálam unokatestvéri rokonság jön ki. A megfejtéseket kommentben várom :)

Eddig úgy terveztem, hogy mire a sorozat végére érek, addigra talán a szerző is pont befejezi (a jelenleg 12 kötetesre tervezett folyamot)… Ez után a kötet után nehéz lesz visszafognom magam, hogy ne végezzek gyorsan a többivel is.


Népszerű idézetek

Zöldövezet>!

A szászok legyintettek. Arra ugyan várhatnak, hogy a magyarok ideérjenek! Amikor nékik kell segítség: ugorj, szász, de rögvest! Amikor a szásznak kell a segedelem: van pénzed elég, szász, oldd meg magad!

Zöldövezet>!

– […] De a nép erős. A nép makacs. Az a magyar gyermek, kinek bölcsője a Duna meg a Tisza mellett ringott, elfeledheti tán a nyelvét, elfeledheti tán a szokásait, de a szíve mélyén mindig ott ég valami dacos ellenkezés. A szíve mélyén mindig magyar marad. A szultán néhány éve parancsba adta, hogy ne is sorozzanak be magyar gyermekeket a janicsárok közé. Hajlíthatatlanok. Véletlen volna hát, Giskra uram, hogy a Jóisten minket állított az oszmán áradat ellenébe? Hogy minket rendelt Európa bástyáira, megharcolni a legyőzhetetlen hadakkal? Véletlen volna?

Catherine_Devereux>!

Kell! Erősnek maradni, még ha majd össze is esik a fáradtságtól! Minden az ő gyenge, asszonyi vállait nyomta…

19. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Szilágyi Erzsébet
Zöldövezet>!

Az úr 1438-ik esztendejében a török hadak negyvenöt napon át raboltak, gyújtogattak, gyilkoltak Erdély földjén. Amikor elhagyták az országot, hetvenezer jajgató, rabszolgasorba taszított magyart hajtottak maguk előtt.

Zöldövezet>!

Murád egyedül maradt a tölgy lombjai alatt.
Hosszú esztendők küzdelmei után – tudta jól –, immár elérkezett az idő a próféta zászlajának felemelésére. Ez lesz az az év… Ezen a nyáron áttörik a hitetlenek utolsó védelmi vonalát… Előbb Szendrő vára, Brankovics utolsó patkányfészke… Azután az al-dunai határszakasz apró várai, s Nándorfehérvár, az engürúszok honának kapuja…
És végre megnyílik kincses Magyarország az oszmánok előtt…
Eljött hát az idő.

Zöldövezet>!

És Schlick Gáspár, Zsigmond császár birodalmi kancellárja, nagy idők politikusa, nagy idők tanúja kegyesen a kezét nyújtotta Hunyadi Jánosnak, a jövendő emberének. Ráhunyorgott, s magában arra gondolt: ebből a férfiből vagy hős lesz, vagy halott ember. Hogy melyik, az hamar kiderül.

Catherine_Devereux>!

A legsötétebb órán is képesek arról győzködni magukat, hogy immár nem várhat rájuk újabb megpróbáltatás, most már jobb következhet annyi szenvedés után…

52. oldal

Catherine_Devereux>!

Szókratész szerint a tömeg mindig tehetetlen, Jankó! S márpedig a tehetetlen sokaság a kevesek jóságától és a kevesek gonoszságától távol állva hol jót, hol pedig rosszat cselekszik, éppen aszerint, milyen emberek irányítása alá kerül. Önmagáról, önmaga képességeiről mit sem tud…

104. oldal

Catherine_Devereux>!

A becsület ritka portéka, értéke nincsen.

104. oldal

Catherine_Devereux>!

Minden nap véle gondoltam. Véle álmodtam. Magam annak hozzá beszéltem. Ezerszer elterveztem a mennyegzőnket, a nászunkat… Rá azt nem akarta az Isten, hogy boldog legyek?

168. oldal


A sorozat következő kötete

Hunyadi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Robin LaFevers: Sötét diadal
Benkő László: Táltosidők
Bíró Szabolcs: Ötvenezer lándzsa
Bányai D. Ilona: Boszorkánykör
Csikász Lajos: Haragvó liliomok
Urbánszki László: Vérszerződés
Orosz T. Csaba: Rubin avagy a király orvosa
Orosz T. Csaba: Hun
Rebecca Gablé: Fortuna mosolya
Tomcsik Nóra: Az elveszett ifjúság