A ​Hadak Ura (Kárpáthia: Nomádkirály-ciklus 3.) 25 csillagozás

Bán Mór: A Hadak Ura Bán Mór: A Hadak Ura

A ​Hunyadi-ciklus szerzőjének nagy sikerű Nomádkirály fantasy-sorozata megújulva, átdolgozott kiadásban kerül az olvasók elé.

Nomádia vadonjaiban mindenre elszánt csapat tör előre titkos célja felé. Fehértemplom romjai között azonban rajtuk ütnek Gadur pokolbéli szolgái, hogy megszerezzék a rég halott uralkodó ereklyéit. A összecsapás túlélőire újabb megpróbáltatások várnak: egymástól elszakítva, ellenséges vidéken kell keresztültörniük a nomád törzsszövetség területére.
Útjukon nemcsak a Hor-papok üldöző harcosaival kell megküzdeniük, de a Holdtenger partján rájuk leselkedő, rég kihaltnak hitt teremtményekkel is. Küldetésük sikerén pedig nem kevesebb múlik, mint Kárpáthia népeinek jövője, a vérszláv hordák ellen vívott háború kimenetele.

A Nomádkirály-ciklus a múlt és a jövő emlékeit elegyítve beszéli el a Kárpát-medence népeinek a Hor-papok uralma ellen vívott háborújának története. Nem létező, mégis ismerős világba kalauzolja az olvasót a szerző, olyan… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2000

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Osiris Könyvek Cherubion

>!
Gold Book, Debrecen, 2014
320 oldal · ISBN: 9789634263135
>!
Gold Book, Debrecen, 2013
320 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634262640
>!
Cherubion, 2000
318 oldal · puhatáblás · ISBN: 9639110876

Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 11

Kívánságlistára tette 13


Kiemelt értékelések

Gyöngyi0309>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Ez volt a sorozat eddigi legjobb kötete, ez is végig izgalmas volt, és már kezd kirajzolódni az is, hogy hova tart, van ami letisztul, de bőven vannak még nyitott kérdések. Morfajetet nagyon megszerettem, viszont a hercegnő nagyon idegesítő, Felice-t sokkal jobban kedvelem. Toba is kezd felnőni, végre Zolta kilétére is fény derül, viszont a Porladó király ereklyéi kezdenek elveszni. Nagyon várom az utolsó részt, valószínűleg azzal kezdem a következő évet. Eredetileg csak a Héttorony ostromát akartam olvasni, de azt a tanácsot kaptam, hogy olvassam el előtte a Nomádkirály-ciklust, hogy teljesen értsem. Nagyon jó tanács volt, eszméletlen jó sorozat. Remélem, hogy többen olvassák majd.

Noro>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Ennek a résznek szó szerint se eleje, se vége, de a három nap, amelyet elmesél, a történet fordulópontja. Sajnos a szerző egy kritikus pillanatban mintha kifogyott volna az ötletekből: a legfontosabb fejezet eseményeit jól láthatóan a Winnetou-ból és az Utolsó mohikánból tákolta össze. A javára kell viszont írni, hogy ilyen gyors fordulaton pörgő cselekmény mellett is képes árnyalni a főszereplőin.

donzella P>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Úgy tűnik ennél a sorozatnál mindig nehezményezek valamit. :)
Végre elmaradtak a narrátori jövendölések, de már arra rájöhettünk, hogy csak az hal meg, akinél konkrétan írva vagyon, hogy meghalt – és legalább 2 szereplő is tanusíthatja, aki látta, esetleg meg is tapogatta – biztos, ami biztos.
Ezért nyugodtan el lehetne mondani, ki az a fogoly, akit hurcibálnak a gonoszok, vagy épp bújtatva ápolgatják a másikat.
Az előző értékelésnél felvetettem a hölgyszereplők közötti párviadalt Zolta figyelméért, és végülis ez az a szál (mármint az érzelmi-szerelmi), ami igazán esetlenre sikeredett (szerintem).
Továbbá meggondolandó, hogy a sorozat után akarok-e az írótól olvasni, ennyi szemléletes leírást hullacafat, csöppenő ember – és minden más maradványokról, azt hiszem nem akarok tudni a közel – és ha lehet, a távoli jövőben sem. :D

Zanbar>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Nomádia a nomádoké…..

Bán immáron igazán elemében érzi magát a nomádok uralta végeláthatatlan rengetegben, azok mondái, tradíciói és életképei között. Ebben ismét erős a regény – ahogy az egész sorozat is – ám mostanra nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy a végítélet utáni világ, a keletről özönlő mongóólok, és az erődjükből gonoszkodó Hor „templomos” papok szinte csak alibiül szolgálnak ehhez a laza kiránduláshoz, annak veszélye nélkül, hogy túlzott lazaságot a történelmi hitelesség kárára felróhatnák az írónak.
Betekintést nyerünk újabb rejtélyekbe – mondjuk anélkül, hogy a régeiket feloldaná a szerző – ez pedig idővel mind inkább maga alá temeti az effektív történetet, de a Vérszemű csillag veszteség listája után végre pozitív tételeket is elkönyvelhetünk a „jók” oldalán. Fontos megjegyezni, hogy Bán ebben sorozatban nem bánt erősen az árnyalatokkal karakter szinten, sajnos. Ahogy sajnálatos az is, hogy a kötetnek megint csak nincs igazi, önálló főszála és így az olvasó figyelme egyre inkább az érdekes, de amúgy lényegtelen mellékszállak felé fordul, mint a Góliátcsont erődök kurta története, vagy a Csete törzs párbaja és hasonlók.
Nem tudtam szabadulni a gondolattól, hogy sokkal jobb lett volna ha négy helyett 2 kötetben adják ki a sorozatot, mert úgy lenne egy fajta le-fel íve, melyet mégiscsak egyben kapnánk meg. Így viszont a Hadak Ura picit alibi, mert annyira készül már a Gadur kapuira, hogy a kötet harmadik harmada voltaképpen az is…

Tom_mester>!
Bán Mór: A Hadak Ura

A Nomádkirály ciklus harmadik könyve sem okozott csalódást, mégis kicsit keserű a szám amiért négy csillagot adok rá. Ennek oka pedig a befejezés. Túl hirtelen lett vége. Illetve az zavart, hogy a vége felé nagyon felgyorsultak és kicsit összezavarodtam, hogy akkor most kiről szól adott fejezet rész és hol is járunk.

De ettől függetlenül imádtam a könyvet :) Kíváncsian fogom belevetni magam a befejezésbe is.

Chosen>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Néha az az érzésem Bán Mórral kapcsolatban, hogy a könyveiben éli ki az összes elfojtott szadista hajlamát és jobban vonzódik a VÉR-hez, mint Tarantino… :)
Voltak a regénynek mélypontjai, de az kétségtelen, hogy a csatajelenetek megkomponálásában nem tehetségtelen a szerző. Főleg a „befejezés” volt pörgős.

Shinzo>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Ez a kötet is igen izgalmas volt, remek történetvezetéssel, szinte alig bírtam abbahagyni. Sokmindenre fény derült, de sokminden még várat magára. Mindössze egy apróság zavar, remélem valahogy majd ez megoldódik.

Roadway07 I>!
Bán Mór: A Hadak Ura

Nagyon vitt magával a történet, tényleg a sorozat legjobb darabja volt eddig. Várom a finálét :)


A sorozat következő kötete

Kárpáthia: Nomádkirály-ciklus sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Mark Lawrence: Tövisek Császára
N. K. Jemisin: Az ötödik évszak
Ed McDonald: Hollóvér
Corinna Ann Jay: A fény ereje
Raoul Renier: A kívülálló
Raoul Renier: Acél és Oroszlán
Wayne Chapman: Karnevál
Eric Muldoom (szerk.): Sötételf – Vérkövek
Kornya Zsolt (szerk.): Kráni krónikák
Alan O'Connor: Csillagvető