A ​förgeteg hírnöke (Hunyadi 11.) 69 csillagozás

Bán Mór: A förgeteg hírnöke Bán Mór: A förgeteg hírnöke

A ​rigómezei vereség után Magyarország végveszélybe kerül. Nincs jelentős hadereje, amellyel fel lehetne tartóztatni egy esetleges török inváziót a déli határon. Hunyadi János, a megtépázott hírnevű kormányzó hiába igyekszik sereget toborozni, az Országtanácsot irányító bárók, főurak, különösképp Cillei Ulrik gondoskodnak róla, hogy ez ne sikerülhessen. Ráadásként a Jan Giskra által vezetett huszita hordák garázdálkodása lángba borítja az északi vármegyéket. Hunyadi kénytelen engedni a nyomásnak, és Felső-Magyarországra vezetni csekély erőit, hogy legalább ideiglenesen megzabolázza a megszállókat.

Eközben keleten világformáló események zajlanak. Konstantinápoly új, ambiciózus császára mindent megtesz annak érdekében, hogy a küszöbönálló oszmán támadástól megvédelmezhesse az ezeréves várost. Ebben segítségére lehet egy magyar ágyúöntő mester, aki elismertség és vagyon reményében kínálja fel szolgálatait Konstantinnak. Igen ám, de tehetségére másnak is szüksége lenne: az… (tovább)

Tartalomjegyzék

>!
Gold Book, Debrecen, 2021
616 oldal · ISBN: 9789634266235
>!
Gold Book, Debrecen, 2021
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634266228
>!
Gold Book, Debrecen, 2021
608 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634266228

Kedvencelte 4

Most olvassa 8

Várólistára tette 14

Kívánságlistára tette 20

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Lyanna>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Minden Hunyadi könyv megjelenését nagyon vártam, haladjon a narratíva minél gyorsabban, hiszen én magam Mátyás király és Corvin János életeseményeit olvasnám. Később kezdtem az olvasáshoz mivel nagyon elfoglalt voltam, aztán ahogy jött – ment is. Mint az Okos lány, hozott is ajándékot és nem is. Nagyon szerettem B.M. stílusát, tipikus nyelvi kifejezésmódját, azt a rendkívüli erőt, amely átszövi a regényeit. Az összes könyvét olvastam, a Magyar Nemzetben is olvasom írásait. Igen változik az ember, ahogy mindenki más is változik az évek során, én az ő helyében nem adtam volna ki a tollat a kezemből. Nagyon sajnálom, hogy a lendület elszállt, maradt a megemlékezés, visszatekintés, az elvarratlan szálak lezárása.

dpart>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Nagy kedvencem a Hunyadi sorozat. Alig vártam, hogy végre megjelenjen ez a kötet, és már várom, hogy a következőt is olvashassam.
A korhű ábrázolásokat, szokásokat tanulhattam a könyvből. A karakterek nagyon szerethetőek a sok szenvedések, kegyetlen sorsok mellett is.
Egyetlen kis dolog volt zavaró, hogy volt pár olyan életút, szereplőhöz tartozó történet, melyre nem emlékeztem a korábbi könyvekből. Szerencsére azonban a többség pár ismétlő mondat után eszembe jutott.

Petya15>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Közel két évet kellett várnunk az újabb Hunyadi kötetre, de megérte. A történet bár alig három évet ölel fel, és kevesebb csatában, párbajokban, mégis kellően sodró és feszült a cselekmény. Megállíthatatlanul menetelünk a vég kifejlett felé, ezt erősíti meg a történeti szállak lassú összeérése, a szereplők lassú számadása, kisebb utalások. Szóval érződik a puskaporos helyzet, a förgeteg érkezése. Hasonlóan a 9. részhez itt is a politikai csatározásokból és az intrikákból van több, és persze remek érzékkel lavíroz a cselekmény, kaland és triller műfaja között. A képi világ és a mondani valója, a múlt és a jövő érzékeltetése nagyon sejtelmes. Azért a humor is jelen van, több helyen is jól oldja a feszült pillanatokat, a kisebb csaták, hadakozások is jól eltalált leírások jellemzik, ahogyan magát a tájat, a körülményeket. Láthatjuk Konstantin császár megkoronázását és császári törekvéseit, vele együtt a kétségeket; egyáltalán nem díszes, pompával történő császári koronázás eseménye egy intő jel a bukás felé. Láthatjuk a török birodalom változásait is. Ezek a perspektívák már az utóbbi kötetben is szemléletesek voltak és új látásmódot adott arra, hogy az ellenségek szemszögéből is láthatjuk a motivációt, az irányt, a jövőképüket, intrikákat. Ismét találkozhattunk a kis Mátyással, több apa-fia helyzetet is megélhettünk, Újlaki is visszatér, s persze Dénes, a mesélő ismét bajban van, de a történet halad. Gyorsan végeztem volna a kötettel, mert egyszerűen falni lehet a lapokat, de a kisebb magyarázatok és az értő olvasás miatt visszavettem a tempóból, hogy tovább tartson ott maradni Hunyadon, ott lenni Szilágyi Mihály és Hunyadi János mellett a hadjáratban, vagy a kora Magyarországon. A könyv végén lévő majd 100 oldalas jegyzetek pedig bepillantást nyújtanak a történelmi háttérben, a történet mögé, hogy jobban megértsük a kellően dokumentált korszakot. Nagyon jó olvasási élmény volt, nem csalódtam, bár őszintén az 1453-as Konstantinápoly bukását hiányoltam, mert érzésem szerint a 12. kötethez elő kell venni majd a súlyzókat, … ugyanis vár még ránk sok történés, sok lap. Gratulálok Jánosnak ismét remek kötetet alkotott!

Guti_Csaba>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

A sorozat első tíz kötetét csaknem egy szuszra olvastam el, köszönhetően a rendkívül izgalmas történetek korhű ábrázolásának, a részletgazdag leírásoknak, melyek különösösen a csaták bemutatásánál csúcsosodnak ki, az iszonyatos mennyiségű tudásnak melyek a Hunyadi-kötetek alapját szolgálják, a szerző sajátos írásmódjának, mely éppoly komoran vall a sötét középkor válogatott eszközeiről, amilyen humorral ír a katonák egymás közti évődéséről.
De van még valami, ami miatt szerintem a Hunyadi-kötetek letehetetlenek; mintha rejlene bennük valamiféle szuggesszió, ami egyszerűen nem ereszti az olvasót. Talán azért érezhetni ezt, mert oly közelinek és valóságosnak tűnik bárminemű leírás, ábrázolás és párbeszéd bennük, hogy az embernek az az érzése támad, hogy az író egy másik életben valóban ott állt a harcok közepette egy súlyos páncél alatt, s krónikás módjára feljegyzéseket készített… hacsak nem maga is kardot ragadott, s bőszen csépelte az ellent.
Jelen kötet a rigómezei vereség utáni időszakról szól, amikor is Hunyadi János válaszút elé kerül; vagy kockáztat, és újra a török ellen vonul, vagy megpróbálja a belső harcokat, széthúzásokat rendezni, s a magyar erőket mindenkorra egyesíteni. Hogy melyik a nehezebb feladat, sejteni sem lehet.
Mindeközben a világ más nagy birodalmai is átalakulóban vannak. A törökök élén Murádot Mohamed követi a trónón, aki gyökeresen szakítva atyja elképzeléseivel, egészen más felfogásba helyezi a birodalom további irányítását. Konstantinápoly is új császárt kap.
Forrongni kezd a világ, s a hamu alatt izzik a parázs.
A kötetben ezúttal nagyobb szerepet kaptak a diplomáciai leírások, mint a harcok bemutatása, de ez mit sem ment a feszültség és az izgalom rovására. Ajánlom mindenkinek, aki olvasta a korábbi köteteket, aki pedig ezidáig nem kezdett bele a sorozatba, ne habozzon belevágni!

Grant_kapitány>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Alapvetően tetszett, de nehezen jutottam a végére. A korábbi kötetek magasra tették a mércét, főleg a sorozat régebbi részei. Azokhoz képest sokat vesztett a lendületéből, de szerintem így is érdemes elolvasni. Sajnos alig volt olyan szereplő, aki közel állt hozzám Hunyadit és Lackót is beleértve. Viszont most is sok újat megtudtam a korszakról.

Boncaberta>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Fura és kegyetlen világ bontakozik ki ebben a könyvben, és a karakterek illenek bele. Sok karakternél lehet érezni, hogy vágyik a szeretetre, de ha az érdekeik úgy kívánják, faképnél hagyják, aki szereti őket. Úgy állítják be, hogy a körülmények miatt van, és sajnálják magukat. Pedig nem a körülményekkel van baj, hanem velük. Olvasás közben a lelki szemeim előtt láttam ennek az érzelemvámpír típusnak a mai alakját. A pasit, aki eljátssza, hogy halálosan szerelmes, és kihasználja aki szeretetre éhes. Amikor mindent megkapott kifogásokat keres és lelép, és mással szeretteti magát. BM közelről ismerheti ezt a típust, szuperül sikerült ábrázolni.

palkogabor29>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

A szokásos magas színvonulú írás, amit a sorozattól már megszokhattunk. Egyre jobban közeledünk kormányzó urunk végéhez és bizony érződik a könyvből is, hogy mindjárt itt az end game, a szereplők kezdenek a helyükre kerülni, hogy valódi történelmi szerepüket betölthessék. Várom a zárórészt! Már ha persze az lesz az a kötet, ugyanis maradt még kb 5 év és ez a kötet 1448-al kezdődik és 1451-el zárul…

robcsy>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Nagyon vártam már hogy megszerezhessem a kötetet. Nem csalódtam, a szokásos minőség az írótól. Van benne csavar, szerelem, politika, harc stb. Külön tetszett a Mara Barankovics szál.. :)

GedyPapa>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Minden Hunyadi kötet elolvasása után átfut a gondolatomban az, hogy milyen szerencsések is azok, akik most kezdik a sorozatot, hiszen még van lehetőségük folytatni a történetet és nem kell ismét „kispadra” ülniük.
Bán Mór legújabb műve hozza a korábbi kötetek stílusát és hangulatát, igaz egyes esetekben a megszokottnál sötétebb. Főleg a „jelenben” játszódó epizódokra igaz ez. Amellett, hogy rég volt annyira kidolgozva az Dénes szál, mint a Förgeteg hírnökében. A szerző könyvről könyvre egyre jobbá válik, így kíváncsian várom, hogy ezt még hova tudja fokozni.

Mr_Szörnyi_Börnyi>!
Bán Mór: A förgeteg hírnöke

Nehéz egy regénysorozat tizenegyedik kötetéről önálló könyvként értékelést írni. Akinek az előző tíz tetszett -ahogy természetesen nekem is- annak ez is fog. A korábbiaknál politikában, diplomáciában, intrikában gazdagabb, csatákban szegényebb regény a Förgeteg hírnöke, ami az előző kötet harctéri orgiája után ritmikailag indokolt is. Általában nem vagyok oda az aktuálpolitikai áthallásokért, de ebben az esetben ez teljesen adekvát és illeszkedik a történelmi környezethez.Nagyon szomorú vagyok, hogy legalább egy évet kell várnom a következőre.


Népszerű idézetek

kitti_th P>!

Murád csak legyintett.
– Ne akarjátok megérteni őket! A magyarok vitéz nép, legalább olyan vitéz, mint mi vagyunk. Ha összefogásban is ránk hasonlítanának, akkor soha nem tudnánk legyőzni őket. De mi fogunk diadalmaskodni felettük, pusztán azért, mert ők megmaradtak széthúzó, egymással acsarkodó csordának. Csak akkor lennének legyőzhetetlenek, ha erős kéz irányítaná őket, és véget vetne a széthúzásnak!

295. oldal

kitti_th P>!

– Jankó… – suttogta sápadtan Várad püspöke –, Jankó, ne mondj ilyeneket! A muszlimok halálos ellenségeink!
– Igen, tudom. De csak azért, mert keresztények vagyunk. A német tán nem halálos ellenségünk? Akkor csak az a különbség a két halálos ellenségünk közt, hogy az egyik keresztény, a másik meg muszlim?

139. oldal

kitti_th P>!

Hunyadi most érezte csak, mennyire kétségbeejtő a helyzete.
– Néha úgy érzem, mintha mindenki ellenem lenne!
– Ez azért van – felelte kedélyesen Szilágyi -. mert mindenki ellened van. Örülök, hogy végre észrevetted!

311. oldal

Lyanna>!

– Nem kell a száz aranyad! De ha ennyire fontos neked a fiú élete, építtess nekem olyan szekeret, mint a harci szekereid. Az én szekerem legyen, ahol el tudom látni a sebesültjeinket. Ágyú helyett a szerszámaimnak legyen benne hely…

241. oldal

Lyanna>!

– Hát ezért küzdünk magunkra maradva szakadatlan? Hát ezért nem jön nyugati segítség? Ezért nem oldja meg együtt Európa ezt a veszedelmes helyzetet? Mert az Atya és a Fiú nem külön, hanem együtt fújják a nem tudom, mit és a Szentlélek nem ugyanazon vagy ugyanazon szubsztancia, és …mi az Isten csudája? Princípium?

364. oldal

Lyanna>!

És olyanok is, akik – akár Cesarini bíboros az átkos emlékezetű várnai hadjárat alatt – képesek voltak bolgár pópákat máglyára küldeni, elevenen megnyúzni, mert szerintük az Atya és a Fiú nem külön leheletéből, hanem közös spirációjából fújja az egyházba, naturális produktumként a Szentlelket.

365. oldal

Petya15>!

– Nem küldött senki csapatokat, uram. Azt üzenik, ha megcibáltad az oroszlán bajuszát, most aztán álljad a mancsa csapásait is.

396

nienor82>!

– Nem akarlak kiábrándítani páterka, de nincsen gonosz. Ahogy jó sincsen. Egyebekről nem is beszélve, de ebbe a vitába most ne menjünk bele. Hatalom van és minden a hatalomból ered. […]
Újlaki Miklós pedig tudta, hogy ezt a csapdát még soha senki nem tudta elkerülni, ő maga sem – az abban való esztelen reménykedést, hogy a kínkeservesen megszerzett hatalmat egyszer majd jóra lehet használni. Mert hiszen mire megszerzed a hatalmat, gondolta keserűen Miklós, már sejtelmed sem lesz róla, hogy mi a jó és mi a rossz.

91. oldal

Lyanna>!

Hunyadi rosszat sejtően a homlokát ráncolta, de ahogy az eleven tekintetű, göndörödő, aranyos-veres fürtöktől keretbe foglalt szabályos gyermekarcot nézte, tisztában volt már azzal, hogy képtelen lenne haragudni rá. Szép gyerek volt, s ha Jankó alapvetően keveset is tudott felfedezni rajta kun ősei keleti vonásaiból, a szemeiben, és a kis, húsos orra fölötti még csak jelentéktelenül gyűrődő ráncban apai felmenőit látta mégis. Volt valami ebben az arcban, ami egészen meghökkentette. Mátyás vonásai szokatlanul elevenek voltak, pillantása zavarba ejtően érett és csontig ható. Eddig ezt még nem fedezte fel benne, eddig ezt még nem vette észre. Úgy bámulta most, mintha valami rejtett kincsre talált volna, s nem tudott betelni a látvánnyal.

55. oldal

Lyanna>!

– Értem én! – nevetett a pap. – De nem csak azért védelmezed őket. Hanem legfőképpen azért, mert a szívedben igazság él. És az igazság mindennek az alapja. Az igazság minden keresztény ember legfőbb értéke.

100. oldal


A sorozat következő kötete

Hunyadi sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Jankovich Ferenc: Hulló csillagok
Bíró Szabolcs: A birodalom ura
Bányai D. Ilona: A vér jogán
Horváth Viktor: Török tükör
Lissák György: Az aranykígyó
Zalka Csenge Virág: Útban az ég felé
Gál Vilmos: Latrok ideje
Makkai Sándor: Táltoskirály
Kosztolányi Dezső: Nero, a véres költő / Édes Anna
Szentmihályi Szabó Péter: Kapisztrán és Hunyadi