Álomhatár 6 csillagozás

Baltavári Bea: Álomhatár

Az Álomhatár nem csak egy zenekar története. Sokkal több annál. Körkép. A Pál Utcai Fiúk a nyolcvanas évek első felében kezdett zenélni, és megjárták az underground pincéket, a sörszagú punkklubokat, és a popsztárok nagyszínpadát. Minden megtörtént, ami megtörténhetett velük, legalábbis a magyar zenei színtéren. A könyv dokumentum könyv. Interjúk, cikkek, és fotók segítik nyomon követni ezt a több mint húszéves utazást. A hátsó oldalakon diszkográfia, klipek (rendezői kommentárral) és az összes dalszöveg (akkordokkal) is szerepel mellékletként.

Eredeti megjelenés éve: 2004

>!
Rockszervíz, Debrecen, 2004
256 oldal · ISBN: 9632172027
>!
Rockszervíz, Debrecen, 2004
256 oldal · ISBN: 9632172027

Enciklopédia 2

Szereplők népszerűség szerint

Leskovics Gábor · Potondi Anikó


Kedvencelte 1

Várólistára tette 3

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Mónika_Sándor 
Baltavári Bea: Álomhatár

A világhírű Pál Utcai Fiúk zenekar örök szerelem marad, nem tudom megunni. Ma is járok a koncertjeikre, a zenéjük megszólít és a koncertjeiken teljesen kikapcsolok.
A könyv a zenekar első 20 évéről szól, a mai és régebbi tagok interjúi és ezeregy kép képezik0 a vázát. Nagyon sok olyan információt, érdekességet megtudtam róluk, amiről eddig nem hallottam, és bennem is felélesztett sok-sok édes emléket. 2004-ben zárult a könyv, úgy, hogy egy évvel ezelőtt majdnem feloszlottak, és a megjelenés idejében is nagyon bizonytalan volt, hogy mi lesz a sorsuk.
Ma már, szerencsére tudjuk, hogy nem oszlottak fel, azóta volt 30 éves jubileumi koncertjük is, és rendszeresen koncerteznek.

A könyv, bár egyedi, belsőséges képet mutat rajongásom tárgyáról, sajnos az 5*-ot nem érdemli meg, mert a minőség sok kívánnivalót hagy maga után: elfért volna egy korrektor, mert rengeteg az elütés; és a könyv kb. 3/4 része – gondolom, költséghatékonyság miatt – fekete-fehér, emiatt jó pár kép nem jól kivehető.

Ennek ellenére a könyv nem hiányozhat egy P. U. F. rajongó polcáról sem. :) És szívesen elolvasnám a következő 20 év történetét is – nemsokára 40 éves lesz a zenekar. :)

>!
Juhász_Peti
Baltavári Bea: Álomhatár

Valahogy így érdemes egy zenekari húsz évet összefoglalni, könyvbe írni! Remek szociográfiát is kap az olvasó a harmadik rock-alter, (késői beat szellem) korszakáról az un.átkosból a vasfüggönyön innen.Lejön a prolisors és az ez ellen tenni akarás, a szabadság, függetlenség érzése, és utáni vágya. Riportszerűen kapja az olvasó a PUF megalakulásától a korszak változásán át az első húsz évet jó sok kalanddal. A tagok őszintén beszélnek egykori viszonyokról és önmagukról, jó néhány fekete-fehér fotóval megspékelve, amiből nem egy kuriózum. Laza elbeszélő stílusban nosztalgiázhat a magam fajta,és élheti újra a fiatalságát, aki hasonló miliőben és párhuzamos zenei vonalon nevelkedett a szomszéd gettóban…Rengeteg háttérinfó, diszkográfia,szövegek, stb megtalálható a műben. Abszoéút lejön belőle a rock'n roll és a 80-as évek feelingje. Nem is kell szeretni a PUF-ot ahhoz, hogy ezt elolvassa az ember, annyira jó könyv, s közben mégis csak betekinthetünk a kulisszák mögé.Talán egy "recept"is arról,hogyan csináljunk zenekart és legyünk szabadok, boldogok, ha már van egyéniségünk… Talán a harmadik legjobbnak ítélt könyv az általam olvasott ~100 zenei vonatkozású közül.


Népszerű idézetek

>!
Mónika_Sándor 

Az ember néha ébren álmodik,
Aztán felébred és újra és újra látja az álmait.
Az ember néha életben marad,
És rádöben, hogy minden,
Minden rendbe' van.
– Leskovics Gábor –

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Leskovics Gábor
>!
Juhász_Peti

Az a legfontosabb,hogy az ember sose felejtse el önmagát.

190. oldal Epilógus végén

>!
Mónika_Sándor 

Egyszer egy barátom azt mondta a PUF-ról, hogy ha egy szóval kellene jellemezni, hogy milyen a zenéjük, akkor az a szó a „szerelemharc” lenne. Mert ez egy nagyon jól összetett szó: a szerelem és a harc szemben állnak egymással, ugyanakkor pedig pontosan ugyanazt jelentik, mert a szerelem egy háború, ami tele van ütközettel.

49. oldal

>!
Mónika_Sándor 

A hős lovag Leskovics így emlékszik vissza:
Amikor nyolcvanvalahányban Anikó beszállt a zenekarba, egy hónap alatt szerelmes lettem belé!

51. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Potondi Anikó

Hasonló könyvek címkék alapján

J. Randy Taraborrelli: Madonna hiteles története
Kaththea A. Rowland: Placebo – Sebzetten és összetörve
Szegő András: Csillagvizsgáló
Jeff Burger (szerk.): Leonard Cohen
Neil Strauss: Mötley Crüe – The Dirt
J. Randy Taraborrelli: Madonna titkos története
Lévai Balázs: Lovasi
Jávorszky Béla Szilárd: Muzsikás 40
Juhani Nagy János: Michael Jackson
Albert Goldman: Elvis