Az ​életbölcsesség kézikönyve 16 csillagozás

Oráculo manual
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

A spanyol barokknak, Cervantes, Lope de Vega, Góngora századának mifelénk kevésbé ismert óriása Baltasar Gracián. Pedig e kézikönyve a korabeli Európa egyik legolvasottabb műve volt, s a XVIII. században, Faludi Ferenc átköltésében nálunk is sikert aratott.. Modern kori újrafölfedezésében Schopenhauernek jutott fontos szerep: lefordította és jegyzetekkel látta el Gracián maximáit, melyek rá is hatással voltak. Az életbölcsesség kézikönyve ugyanis a világirodalom egyik legnagyszerűbb aforizmagyűjteménye, háromszáz, átlagosan tíz-tizenöt sor terjedelmű bölcsesség található benne. Ezek a barokk „hős” azzal a tökéletes, autonóm személyiség jellemzői, követendő életszabályait fogalmazzák meg szabatos tömörséggel, egyetemes érvénnyel. Gracián maximái sziporkázóan szellemesek, érzékletesek, helyenként a közmondások népi ízével-zamatával teljesek.

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Klasszikus írások

>!
Kairosz, Budapest, 2000
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639137995 · Fordította: Gáspár Endre
>!
Windsor, Budapest, 1995
216 oldal · ISBN: 9638547286 · Fordította: Gáspár Endre
>!
Helikon, Budapest, 1984
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632077555 · Fordította: Gáspár Endre

Enciklopédia 30


Most olvassa 3

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 4

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

patricia>!
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

Közhelygyűjtemény. Akinek nulla élettapasztalata és önálló gondolata van, esetleg talál benne érdekességet, másnak szerintem csupán modoros és visszataszító. Az, hogy Európa egyik legolvasottabb műve volt, csodásan reprezentálja, mennyire buta az emberiség.

8 hozzászólás
szera>!
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

Kissé elnyújtottam az olvasását!
De visszaidézte a majd 20 évvel ezelőtti érzéseket, azt, hogy „no ezt a tanácsot majd én jól megfogadom”. S ezeket ma is mind-mind megfogadnám, s meg is fogadom.

LadyM>!
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

Egykoron ez volt Európa egyik legolvasottabb könyve. Azt hiszem, ez sokat elmond az összeurópai népesség értelmi színvonaláról. Úgy is mondhatnám, hogy akárcsak most, akkor is hülyék voltunk. Ez a könyv ugyanis egy unalmas, modoros közhelygyűjtemény, amiben semmiféle „életbölcsesség” nem jelenik meg. Ha ezen nevelődtek őseink, akkor nincs is abban semmi meglepő, hogy hova jutottunk. Hatalmas klisétenger az egész, mintha Coelho összes híres gondolatát összegyúrták volna egy kötetbe, csak ez még hülyeségeket is tartalmaz, meg sokkal régibb. Nem tudom, ki számára jelenthetett ez a könyv „életbölcsességet”, saccra az apácák közt nevelkedett nemes lánykáknak, mert az tuti, hogy egy valamirevaló parasztembernek/asszonynak enélkül a könyv nélkül is megvolt a maga – valós – életbölcsessége, és annak talán még alapja is volt. Úgy is mondhatnám, hogy ez egy nesze semmi, fogd meg jól az „életről”. Gondolom, jó volt a marketing… :D

nyolcadikutas>!
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

XVII. századi életesszencia.
Használati útmutató: apró kortyokban kell fogyasztani.
Gracián bölcseletei – jobbára – örök életűek.
Van elenyésző számban néhány, mellyel nem értettem egyet, de a gondolati szabadság – ugye –, ennyit azért lehetővé tesz.
A nyelvezet barokkos. Olykor még a szavak fonásán is gondolkodni kell. De ez az igazi hab a tortán, mely különleges fényt ad ezeknek a réges régi „életképeknek”.
Dicséretes és szerethető alkotás. Kötelezővé nem tenném, de az ajánlott olvasmánylistákon szerepeltetném. Egy bizonyos kor és szellemi szint felett. Mert mindenkinek nem való.

m6tika >!
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

Elhiszem, hogy a maga korában ez nagy mű volt, hiszen akkoriban még nem járt mindenkinek alanyi jogon az oktatás. Sokaknak ez lehetett az egyetlen, vagy egy a kevés könyv közül, amit életében elolvasott. Úgy mindenképpen érdemes volt rá.
Mai szemmel már sok ponton közhelyes, bár ez viszont nem feltétlenül baj. Az által tud kortalan lenni, hogy nagy általánosságokban fogalmaz, de ez egyben hátránya is, mert az olvasó így nehezebben tudja alkalmazni saját életére.
Engem az is zavart, hogy néhol számító viselkedésre is ad tanácsokat: Hogyan használjuk ki a nálunk butábbakat, hogyan fordítsuk előnyünkre rosszakaróink utálatát, hogyan tegyünk másokat függővé magunktól stb. Nem ajánlanám mindegyiket megfogadni.
Az ember érettsége által ismeri fel a közhelyeket. Így hát még a legközhelyesebb gondolat is bölcs lehet egy fiatal számára – hasonlóan ahogy egy újszülöttnek minden vicc új – , bár a régies nyelvezet és modoros megfogalmazási mód miatt lehet, hogy ez a könyv egy mai fiatalt nehezen fogna meg.
Mókás, hogy ma, több mint 350 évvel megírása után, épp amiatt láthatjuk ezt a gyűjteményt közhelyesnek, amit maga Gracián a legelső pontban állít: „Minden a netovábbig fejlődött már, s az ember is a végsőkig tökéletesedett. Hét ókori bölcsből nem telnék ma ki egy, s egyetlen ember több figyelmet érdemel napjainkban, mint valaha egy egész nép.”
Mi mai szemmel az ő korszakának emberét látjuk úgy, ahogy ő az ókor emberét látta. Valószínűleg mind tévedünk.

>!
Kairosz, Budapest, 2000
216 oldal · keménytáblás · ISBN: 9639137995 · Fordította: Gáspár Endre
balazs>!
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

Graciánt pesszimistává tette az emberismeret és az élettapasztalat. Az érvényesüléshez nem elég az ész és a szorgalom, ravaszságra legalább ugyanannyira szükség van. A világ nem sokat változott a 17. század óta.

fajeto>!
Baltasar Gracián: Az életbölcsesség kézikönyve

Leszámítva a felszínességet, és a nálunknál magasabb rendűkhöz való dörgölőzés idealizmusát, nagyon hasznos, és érdekes egy könyv. A könyv kb. 40% számomra használható, és mai korra át vihető. Bár, úgy érzem nagyon szerencsejátékos, és hazardőr jellemet épít fel a tanácsaival.


Népszerű idézetek

Sli P>!

A párna néma jósnő, és a dolgokra egyet aludni többet ér, mint álmatlanul hánykolódni miattuk.

107-108. oldal (Kairosz, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: álmatlanság · alvás · párna
6 hozzászólás
Sli P>!

Legyünk, amivé lehetünk. Senki sem születik készen (…)

9. oldal (Kairosz, 2000)

6 hozzászólás
Sli P>!

A bölcsnek több haszna van ellenségeiből, mint az ostobának barátaiból.

61. oldal (Kairosz, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: barát · bölcs · butaság, ostobaság · ellenség
Sli P>!

Nincs jobb bosszú a feledésnél, mert az semmiségük porába temeti őket.

145. oldal (Kairosz, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: bosszú · felejtés
nuskod>!

Szakadék szélén lassan illik járni. Fürkéssze ki a terepet a megfontolás, és menjen utána lépésben az ész. A társasélet manapság mély víz; jó, ha mérőónt használunk.

Sli P>!

Nem okos dolog, ha valaki keresi a bajt, de ha jön, menjen elébe, hogy legyőzze.

127. oldal (Kairosz, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: baj
nuskod>!

A dolgokat nem aszerint értékelik, amik, hanem aszerint, amiknek látszanak. Csak kevesen néznek mélyükre, legtöbben csupán a külszínt becsülik. Igazat mondani kevés, ha olyan képet vágsz hozzá, mintha hazudnál.

Sli P>!

Az okos éljen, ahogy lehet, nem ahogyan szeretne. Amit megadott neki a sors, tartsa többre annál, amit megtagadott tőle.

85. oldal (Kairosz, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: élet · sors
>!

Tartsd többre a jót a soknál. A tökéletesség nem a mennyiségben van, hanem a minőségben. Ami igazán jó, mindig kevés és ritka; a gyakoriság értéktelenné teszi a dolgokat. Az emberek közt is rendesen az óriások a valódi törpék. Némelyek vastagságuk szerint becsülik a könyveket, mintha inkább a kar, mint az elme edzésére íródnának. A külső nagyság magában sohasem ad többet középszerűségnél, s a mindentudók nyavalyája, hogy mindenben jártasak akarván lenni, semmiben sem azok. A bensőségesből fakad a kiválóság, s ha tárgya fennkölt, a hősiesség.

Sli P>!

Ne tégy semmit felindulásban. Csak rosszul járhatsz vele. Nem cselekedhetik magáért, aki magán kívül van, s a szenvedély mindig kilakoltatja az észt.

200. oldal (Kairosz, 2000)

Kapcsolódó szócikkek: ész · szenvedély

Hasonló könyvek címkék alapján

Miguel de Cervantes: Példás elbeszélések
Miguel de Cervantes: Az elmés nemes Don Quijote de la Mancha
Dénes Évi: Beavató
François de La Rochefoucauld: Maximák
Lengyel Dénes: Újkori bölcsek nyomában
Salvador Dalí: Gondolatok és adomák
Antoine de Saint-Exupéry: Citadella
Lao-ce: Az út és erény könyve
Lao-ce: Tao Te King
Upanisadok