A ​világégés albuma / The album of the Great War 2 csillagozás

Magyarország első világháborús képes krónikája
Balla Tibor: A világégés albuma / The album of the Great War

Az első világháború a XX. század egyik legmeghatározóbb eseménye volt. A kötet szerzője több mint 200 korabeli fényképen keresztül mutatja be Magyarország Nagy Háború alatti szerepét és történetét. A könyv lapjain megelevenednek az egymástól távol eső hadszíntereken a lövészárkokban harcoló, valamint a hadifogságban sínylődő magyar katonák mindennapjai, a háborús haditechnikai újítások, a magyar szempontból legfontosabb csaták, megismerhetjük a legkiemelkedőbb magyar tábornokokat és politikusokat, továbbá a hátországban zajló történéseket és változásokat. Az album méltó módon állít emléket az első világháború centenáriumán a magyar katonahősöknek, akik közül több százezren elhunytak, hadifogságba estek vagy megsebesültek a világégés során.

>!
Zrínyi, Budapest, 2016
272 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633276570

Kívánságlistára tette 1


Kiemelt értékelések

Lasi>!
Balla Tibor: A világégés albuma / The album of the Great War

Balla Tibor: A világégés albuma / The album of the Great War Magyarország első világháborús képes krónikája

Komoly kidolgozású könyv, minőségi papíron. Van benne anyag, jól nézz ki a borító meg minden is patent, ami a külsőségeket illeti. Na de, mi van belül?

A kötet erőssége, hogy azon túl, hogy képek vannak benne röviden bemutatja az I. világháború Hazánkat érintő eseményeit. Tényleg röviden és tömören végig megy mindenen. Nyilván mivel, rövid összefoglaló, így sok fontos részlet kimarad. Szerintem a rendezési elv is jó, ahogy összerakták. Kissé száraz is ez a része, de egy rövid ismétlőnek, vagy áttekintőnek nem rossz!

A kép válogatás is jól sikerült. Megkockáztatom, hogy okosabb rendezési elvek mentén több kép is beleférhetett volna. Ettől függetlenül sok az érdekes kép, szép a felbontásuk is. Ugyanakkor szerintem bőven sok esetben részletesebbek lehettek volna a kép aláírások. Ahol csak lehetett volna többet írhattak volna: Mit látunk?, milyen érdekességek láthatóak a képen?, mikor készült?, hol készült ? stb. Egyszerűen kevés/hiányos az infó tartalom! Több érdekes leírás kellett volna a képek alá, lett volna hely is hozzá. Ráadásul egy csomó kép elbírt volna rövid történelmi megjegyzéseket is. Pl. amikor kivégzéseket meg egyebeket látunk, oda jól jött volna kommentár, mert így nem is teljesen értjük, hogy miért kell ezt látnunk. Persze jó, hogy ott van, mert hozzátartozik a történethez, csak hát szó nincs ezekről az összefoglaló szövegben. Ráadásul a kép kommentár szövegekben ellőhették volna, néhány infóval együtt, hogy ezt vagy azt a könyvet ajánlják a témában, ha valakit bővebben érdekel (véletlen épp lehetett volna Zrinyis könyveket említeni).

Összességében egy nagyon minőségi megjelenésű és anyagú könyv, ami tökéletes ajándék lehet olyan adott esetben külföldi, de legalább angolul tudó ismerősödnek (igen! ez egy két nyelvű könyv!), akiről tudod, hogy érdekelheti a történelem ezen része, és Hazánk szerepe. A korszakot komolyabban ismerők lehet, hogy sok hiányosságot találnak majd a könyvben, talán a képek és könyv minősége kárpótolja majd őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ifj. Bertényi Iván – Bodnár Zita – Kincses Károly (szerk.): Nők is hősök / (Wo)men are heroes, too
Katona Anikó – Szarka Anita (szerk.): Képpé formált háború / Picture the Great War
Ifj. Bertényi Iván – Boka László (szerk.): Propaganda az I. világháborúban
Somogyi Győző: Hungarian Soldiers in the World Wars 1914–1918, 1939–1945 / A világháborúk magyar katonái 1914–1918, 1939–1945
Gy. Balogh Ágnes – Frey György Péter – Kalmár Miklós – Kiss Zsuzsanna Emília – Zsembery Ákos: Műegyetem – a történeti Campus / the Historic Campus
Varga Szabolcs – Müller Nándor: Épített örökség
Hajnal Gergely (szerk.): Az UV villamosok
Ferencz Zsuzsanna (szerk.): Templomok a történelmi Magyarországról
Gulyás Mihály: Gyökereink, képek Kondoros múltjából
Ibos Éva: XIX–XX. századi magyar festészet