Tejmozi 15 csillagozás

Balla D. Károly: Tejmozi

„Egyszerre apa- és anyaregény”

A főhős apja otthoni műtermében „megélhetési” aktképeket fest fiatal lányokról, közben halk zene szól, míg fia a tejüveg ajtó mögül leskelődik. Az anya kisfiával egy kitalált, csak kettejük által ismert nyelven beszélget, melyen keresztül egy szorongó, a maga módján mégis boldog gyermekkor elevenedik meg az olvasó előtt. Az apa később elhagyja családját, a fiú attól fogva anyja és húga szeretetjátszmáinak áldozata lesz. Kettős le- és elszámolás Balla D. Károly finomra csiszolt, gazdag és mégis takarékos nyelven megírt könyve, fájdalmas tanulságokkal, kibeszéletlenül maradt, ezért feloldhatatlan feszültségekkel.

Eredeti megjelenés éve: 2011

>!
Magvető, Budapest, 2011
214 oldal · ISBN: 9789631429619

Kedvencelte 1

Most olvassa 1

Várólistára tette 10

Kívánságlistára tette 7

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
dianna76 P
Balla D. Károly: Tejmozi

Nem az a könyv, ami szórakoztat végtére is ez szépirodalom, s az ember szívesen előveszi újra, de egyszer érdemes volt elolvasni.
Furcsa volt a szöveg, ezekkel a „regényem hőse” kezdetű mondatokkal, meg az egy-egy mondattal való előrevetítésekkel. Sajnáltam, hogy senki sem kapott nevet, csak volt egy regényhős, egy húg, egy apa, és egy anya. Kicsit zavaró volt az időben való ugrálás. A gyermekkori visszaemlékezéseket szerettem, de az apa körüli filozofálgatás kicsit sok volt. Legalábbis nekem. Ezt leszámítva nagyon jó, és elgondolkodtató mondatok voltak a könyvben, melyek igazi szépirodalmi szövegek.
Mind a regényhős-, mind a húga felnőtt életére kihatnak a gyermekkori családi problémák. Az apa lelép, az anya pedig magához láncolja a gyerekeit. Az anya nekem nem volt egy szimpatikus szereplő. Ez a betegségbe való burkolózás, ill. az öröm a betegsége miatt, mert ezáltal ő kerül a középpontba, s a gyerekei mellette maradnak. Szóval ez annyira visszataszító volt számomra. Az fiú apával való kapcsolata, az együtt töltött idők felelevenítése, tetszettek.
Szól ez a regény apáról, anyáról, gyerekről, testvérségről, s felnőttségről.
Egyet szeretnék tudni: önéletrajzi elemeket rejt ez a kisregény?

>!
Magvető, Budapest, 2011
214 oldal · ISBN: 9789631429619
>!
ervinke73
Balla D. Károly: Tejmozi

Szeretek önvallomásokat olvasni. Még akkor is, ha kényelmetlenül feszengve kell tudomásul vennem, hogy eltalálnak.

>!
BéDéKá I
Balla D. Károly: Tejmozi

Hangütésében, meseszövésében erőteljesen elüt két korábbi regényemtől. Ha azokat posztmodern trükkregénynek ítélte a szakma (pontosabban Tarján Tamás), akkor ez hagyományos, akár történet-központú regénynek is nevezhető. Ugyanakkor megírásának előzményeit tekintve mégis egy ízig-vérig posztmodern irodalmi interakcióból nőtte ki magát.

1 hozzászólás
>!
flamepetals
Balla D. Károly: Tejmozi

Fogalmam sem volt, hogy miről fog szólni a regény, amikor belevágtam, de örülök, hogy elolvastam. Igazából arra emlékeztetett, hogy mindannyiunknak megvan a maga keresztje, és ezzel mindenkinek saját magának kell megbírkóznia, még ha nem is egyszerű szembenézni a múlttal. Mégis, a regény főszereplője megtette az első lépést ezen a valószínűleg soha véget nem érő úton, hogy feldolgozza a gyerekkori traumákat, ami egy lépéssel több mint a semmi. Én élveztem a filozofálgatásokat a nyelvről és annak korlátairól. Valahol ez a regény lerántja a leplet arról, hogy semmi sem olyan egyszerű vagy leegyszerűsíthető, mint amilyennek gyerekkorunkban képzeljük, egy fura regény a felnövésről felnőttként.

>!
Fruzsina_Nyírő
Balla D. Károly: Tejmozi

Elsőnek féltem elolvasni mert úgy gondoltam, hogy biztos unalmas lesz, az íróról se hallottam még de kellemeset csalódtam. Az édesanyát nem kedveltem,mivel a betegségével próbálta magához láncolni a gyerekeit, és ezt az érzelmi zsarolást a világon mindennél jobban megvettem.Megértem én , hogy édesanya és a gyermekeit maga mellett szeretné tartani, de az a baj , hogy nem a világtól félti őket hanem saját magányát és kétségbeesését akarja elfeledtetni ezáltal , hogy magához láncolja gyermekeit. Önző okok vezérlik.Szerintem ez nagyon helytelen..

>!
bodr
Balla D. Károly: Tejmozi

Egy nap alatt olvastam el három felvonásban, két 10 perces alvópihenővel, tehát élveztem a folyamatot, a befejezés és az utóhatás azonban kevésbé intenzív: attól tartok, már egy hét múlva sem fogom tudni elmesélni, miről szólt a könyv. A tudományos háttér kifejezetten tetszett, egyrészt, mert egyedi és szokatlan ötlet volt, ráadásul jól lett megírva, másrészt mert közel is áll hozzám a téma. Erre annál tovább emlékezni fogok!


Népszerű idézetek

>!
Miamona

A halál után már nem lehet tovább halni.

8. oldal

>!
dianna76 P

Nem tudom, mikor és hol keletkezett az élet, de bizonyos, hogy akkor és ott született a halál is (…)

7. oldal

>!
dianna76 P

(…) milyen hegymászó az, aki a csúcs elérésének a képtelenségéről nyilatkozik, ahelyett, hogy meghódítaná.

25. oldal

>!
dianna76 P

Régebbi gyerekkoromba alig látok vissza, tűnődik a hősöm. Amire emlékszem, folytatja, azok nem a saját emlékeim. (…) Anyám elmesélte nekem a gyerekkoromat, és ezzel kitörölte saját emlékeimet (…)

35. oldal

>!
dianna76 P

A bor, fiam, a föld vére, mondta, és ahányszor szájadhoz emeled a poharat, mindannyiszor Gaia földanyánk véres csecsét szopod.

28. oldal

>!
Miamona

A nyelv csak önmagával magyarázható, és még a legkifinomultabb metanyelv sem képes végleges megragadására, a törvényszerűségek fennakadnak a kivételek zátonyain, a szabályt megtorpedózza a szabálytalan, a stabilnak látszó grammatikai rendszer felrobban egyetlen metaforától.

23. oldal

>!
Miamona

Ő lett nem csak a tél és a havazás, hanem visszamenőleg is az egymásba áttűnő évszakok. A tobzódó tavasz, amikor kesernyés bodzaillatba bódul a folyópart, a dús nyár, amikor eső után súlyos gombaszagot hoz az erdő felől a szél a párálló rét fölé.

6. oldal

>!
Miamona

Az ellentmondás foglalkoztatta, hogy miközben a halál teljes önfeladást követel, aközben változtathatatlanná teszi, örökre véglegesíti önazonosságunkat. A méltánytalanság, hogy a halált felfogó értelem maga is halandó, hogy az ember hiába hódítja meg gondolkodásával az elmúlást, ez a hódító gondolat maga is elmúlik.

9. oldal

>!
Miamona

Ha legalább tanítanék, mondjuk, valamilyen idegen nyelvet, annak még lenne is valami haszna. Vagy szótárt készítenék. De micsoda ostobaság az, hogy nyelvi struktúrák matematikai modellezését végzem. Ilyen nincs. Valami vagy nyelv, vagy matematika, egyikkel nem magyarázható a másik, olyan, mintha egy focimeccset akarnál elzongorázni, mondta lekezelőn.

16. oldal

>!
flamepetals

Igen, igazság szerint minden egyes regényhez külön-külön nyelvet kellene teremteni, amely nyelv kizárólag ennek az egy regénynek a megírására jönne létre, akkor teljes lehetne a forma és a tartalom egysége, nem vonszolná a történet maga után a suta mondatokat, nem csengenének hamisan a szavak, mert minden szó és minden mondat annak az egyvalaminek a tiszta kifejezésmódja lenne, aminek a kedvéért létrejött. Akkor talán valóban megragadható és felmutathatóvá válhatna a regényeszme.

62. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Berniczky Éva: Méhe nélkül a bába
Berniczky Éva: Szerencsegyökér
Berniczky Éva: A tojásárus hosszúnapja
Berniczky Éva – Jankovics Mária: Száz szomorú szonett
Balla László: Azt bünteti, kit szeret
Berniczky Éva: Várkulcsa
Balla László: Az utolsó század
Balla László: A világóra ketyegése
Balla László: A „Juventus-1” űrutasai
Balla László: A legfőbb parancs