A ​garamut hangja 1 csillagozás

Négy év Pápua Új-Guineában
Bálintné Kis Beáta: A garamut hangja

A szerző és családja négy évet töltött a pápuák szigetvilágán. E kötet kalandos, némi humorral átjárt úti beszámoló, XX. századi missziótörténet, melyből megismerhetjük az ott élő törzsek történetét, hétköznapjaikat, s azt, hogyan tudott élni közöttük, segíteni életkörülményeik javításában egy keresztény magyar család.

150 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637470719

Estelle_K>!
Bálintné Kis Beáta: A garamut hangja

Bálintné Kis Beáta: A garamut hangja Négy év Pápua Új-Guineában

Érdekes volt, előtte én is abba a kategóriába tartoztam, aki max. annyit tud Pápua Új-Guineáról, hogy „a kannibálok földje” és hogy ott élnek a paradicsommadarak.
Szerintem lehetett volna benne kicsit több személyes benyomás, tapasztalat (ami persze volt jócskán, csak én keveselltem :D), és kevesebb adat. Néha vontatottnak éreztem, de az epilógus az igazán felemelő volt!
Választ kaptam benne arra, hogy „mire is jó” egy hittérítő misszió. Egy ideig amíg még kb. semmit nem tudtam erről, úgy gondoltam, hogy a törzseknek/népeknek/népcsoportoknak megvan a maguk hit- és hiedelemvilága, milyen jogon megy oda bárki is (akár segítő szándékkal) és bolygatja meg azt az akár több ezer éves „jól bevált” hagyományt? Hát, igen, lehet, hogy kicsit idealista vagyok, de ebben a könyvben az írónő megadja a választ: ezek a hiedelmek idegen törzsektől és szellemektől való rettegést és félelmet szülnek az emberekben. A misszionáriusok pedig az Örömhírt viszik el közéjük, a végtelenül szerető Istenről.