Bálint ​gazda, a százéves kertész 2 csillagozás

Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Vajon mi a hosszú élet titka? Ha a 100. születésnapját ünneplő Bálint Györgytől, az ország „Bálint gazdá”-jától kérdezzük, nem számíthatunk az ilyenkor szokásos válaszokra. A hivatásos és az amatőr kertészek százezreinek mentora ebben a különleges önéletírásban arról mesél, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! címet viselő kertészeti tanácsadó rovatára; miként tette túl magát azon, hogy megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak. Bálint gazda aprólékos részletességgel veszi sorra élete fontos eseményeit, miközben az átélt szenvedések és megpróbáltatások miatt soha senkit sem hibáztat. Egy százéves ember szavára mindig érdemes odafigyelni, Bálint György esetében ez különösen igaz, hiszen hosszú élete során emberpróbáló időket, sorsfordító éveket is megélt.

>!
Helikon, Budapest, 2019
228 oldal · ISBN: 9789634793748
>!
Helikon, Budapest, 2019
keménytáblás · ISBN: 9789634793458

Most olvassa 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 28


Kiemelt értékelések

>!
Baráth_Zsuzsanna P
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

A kertészeti tudományom kimerül abban, hogy rendszeresen locsolom a virágokat és a veteményest, ettől függetlenül gyerekkorom óta nagy tisztelője vagyok Bálint gazdának, aki idén 100 éves, és ennek örömére jelent meg ez a könyv, amelyből sok meglepő dolgot tudhatunk meg róla. Ahhoz képest, hogy már sok évtizede az életünk része Bálint György, megdöbbentően keveset tudunk róla. Én még olvastam az írásait a Nők Lapjában, dacára annak, hogy egyetlen szót sem értettem belőle, de ennek ellenére sohasem hagytam volna ki az éppen aktuális szösszenetet, mert sütött a soraiból a szaktudás és a szakmájának a szeretete. Sőt, én még az Ablak című tévéműsorra is emlékszem, amelyben ő adott nekünk kertészeti tanácsokat, kedvesen és szakszerűen. 2001-ben volt egy balesete, azóta egy kicsit kevesebbet hallattunk róla, de a kerek évforduló miatt idén ismét reflektorfénybe került. Az általános ünneplést egy picit beárnyékolta, hogy egy díszpolgári címet megtagadtak tőle, amelyre ő a rá jellemző eleganciával reagált, helyén kezelve a dolgot. Szellemi frissességét jól jellemzi, hogy még ma is aktívan dolgozik, számolatlanul osztja a kertészeti tanácsokat annak, aki kéri. Az ember lánya azt gondolná, hogy az élete nyitott könyv, ehhez képest ebből a könyvből kell megtudnia, hogy milyen személyes tragédiákkal kellett szembenéznie hosszú élete során. Nem is tudtam, hogy megjárta a koncentrációs tábort, az egyik nővére gázkamrában halt meg, az édesanyja pedig megmérgezte magát. A háború után a nulláról kezdte újra, hogy aztán elvegyék tőle a birtokát, majd sokféle munkát végzett, de mindig a kertészet és a gazdálkodás környékén. Egy szaklap főszerkesztőjeként ment nyugdíjba, hogy aztán elkezdődjön médiakarrierje, amelyet saját maga nem gondol olyan jelentősnek, mint a szakmai munkáját. Jellemző erre a különleges emberre ez a hozzáállás, nem véletlenül szereti és tiszteli mindenki, és tanulta meg tőle több generáció a kertészkedés csínját-bínját. Sajnos túl rövid lett ez a könyv, olvastam volna még, és nagyon felnézek Bálint gazdára azért, mert ennyi sorscsapás mellett is megőrizte a tartását, és át tudta adni az embereknek a szakmája szeretetét.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/09/06/konyvkritika_…

>!
Zsofir
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Nekem is, mint oly sok kortársamnak, az Ablakból volt ismerős Bálint gazda, vagy ahogy mostanában nevezik, Gyuri bácsi. Pedig a visszaemlékezésében semmi bácsis nincs, inkább egy sokat tapasztalt ember élettapasztalatát adja át a könyv.
Egyszer a saját facebook oldalán jelent meg egy cikk, melyben megosztotta, hogy megjárta a haláltábort. Innen tudtam meg, hogy a mindig harmonikusnak látszó kertész múltja milyen tragédiákon vezetett keresztül. Az átélt borzalmak ellenére bölcsességel és humánummal mesél Bálint György, amitől a történetek méginkább húsbavágóak és elevenek lesznek.
De ez nem egy szomorú könyv, hanem egy izgalmas időutazás Bálint gazdával.
Kertészkedőknek és „városi embereknek” egyaránt ajánlom.


Hasonló könyvek címkék alapján

Vécsey Aurél: Az Árpád-házi királyok
Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok
Zoltán Péter: A képzelet varázslója
Csorba László: Széchenyi István
Mitták Ferenc: 1000 év krónikája
Hermann Róbert: Magyar hősök arcképcsarnoka
Göndör Ádám – Szobota István (szerk.): Határtalan magyarok 3.
Velner András: Jedlik Ányos
Bánosi György – Veresegyházi Béla: Külföldi uralkodók
Szabó Judit: Páduai Szent Antal