Bálint ​gazda, a százéves kertész 28 csillagozás

Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Vajon mi a hosszú élet titka? Ha a 100. születésnapját ünneplő Bálint Györgytől, az ország „Bálint gazdá”-jától kérdezzük, nem számíthatunk az ilyenkor szokásos válaszokra. A hivatásos és az amatőr kertészek százezreinek mentora ebben a különleges önéletírásban arról mesél, hogyan élte túl a munkaszolgálatot és a mauthauseni haláltábor borzalmait; milyen következményei voltak annak, hogy kuláknak nyilvánították; mit érzett, mikor közölték vele, nincs szükség a tízezrek kedvencévé vált Kedves Húgom! címet viselő kertészeti tanácsadó rovatára; miként tette túl magát azon, hogy megszűnt a számára országos ismertséget hozó tévéműsor, az Ablak. Bálint gazda aprólékos részletességgel veszi sorra élete fontos eseményeit, miközben az átélt szenvedések és megpróbáltatások miatt soha senkit sem hibáztat. Egy százéves ember szavára mindig érdemes odafigyelni, Bálint György esetében ez különösen igaz, hiszen hosszú élete során emberpróbáló időket, sorsfordító éveket is megélt.

>!
Helikon, Budapest, 2019
222 oldal · ISBN: 9789634793748
>!
Helikon, Budapest, 2019
222 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634793458

Enciklopédia 1


Kedvencelte 1

Most olvassa 9

Várólistára tette 23

Kívánságlistára tette 40

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Baráth_Zsuzsanna P>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

A kertészeti tudományom kimerül abban, hogy rendszeresen locsolom a virágokat és a veteményest, ettől függetlenül gyerekkorom óta nagy tisztelője vagyok Bálint gazdának, aki idén 100 éves, és ennek örömére jelent meg ez a könyv, amelyből sok meglepő dolgot tudhatunk meg róla. Ahhoz képest, hogy már sok évtizede az életünk része Bálint György, megdöbbentően keveset tudunk róla. Én még olvastam az írásait a Nők Lapjában, dacára annak, hogy egyetlen szót sem értettem belőle, de ennek ellenére sohasem hagytam volna ki az éppen aktuális szösszenetet, mert sütött a soraiból a szaktudás és a szakmájának a szeretete. Sőt, én még az Ablak című tévéműsorra is emlékszem, amelyben ő adott nekünk kertészeti tanácsokat, kedvesen és szakszerűen. 2001-ben volt egy balesete, azóta egy kicsit kevesebbet hallattunk róla, de a kerek évforduló miatt idén ismét reflektorfénybe került. Az általános ünneplést egy picit beárnyékolta, hogy egy díszpolgári címet megtagadtak tőle, amelyre ő a rá jellemző eleganciával reagált, helyén kezelve a dolgot. Szellemi frissességét jól jellemzi, hogy még ma is aktívan dolgozik, számolatlanul osztja a kertészeti tanácsokat annak, aki kéri. Az ember lánya azt gondolná, hogy az élete nyitott könyv, ehhez képest ebből a könyvből kell megtudnia, hogy milyen személyes tragédiákkal kellett szembenéznie hosszú élete során. Nem is tudtam, hogy megjárta a koncentrációs tábort, az egyik nővére gázkamrában halt meg, az édesanyja pedig megmérgezte magát. A háború után a nulláról kezdte újra, hogy aztán elvegyék tőle a birtokát, majd sokféle munkát végzett, de mindig a kertészet és a gazdálkodás környékén. Egy szaklap főszerkesztőjeként ment nyugdíjba, hogy aztán elkezdődjön médiakarrierje, amelyet saját maga nem gondol olyan jelentősnek, mint a szakmai munkáját. Jellemző erre a különleges emberre ez a hozzáállás, nem véletlenül szereti és tiszteli mindenki, és tanulta meg tőle több generáció a kertészkedés csínját-bínját. Sajnos túl rövid lett ez a könyv, olvastam volna még, és nagyon felnézek Bálint gazdára azért, mert ennyi sorscsapás mellett is megőrizte a tartását, és át tudta adni az embereknek a szakmája szeretetét.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2019/09/06/konyvkritika_…

Hoacin>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Szinte együltő helyemben olvastam végig a vonaton Bálint gazda könyvét, és a mesélős hangnemtől tényleg olyan volt, mintha személyesen adta volna elő az élettörténetét a szomszéd ülésről.
Minden elismerésem a százéves kertész úrnak! Tizedennyi durva élményt is bitang nehéz lehet átvészelni ép szívvel és lélekkel, hát még ilyen kegyetlenségket. Mégis, a leküzdhetetlen honvágya, és a termőföld iránti szeretete felülírt mindent, és bár saját bevallása szerint a humorérzékét egy ideje már elvesztette, a könyv hangneme békésen szelíd, és ahogy némely tréfás sztorit említ, nem tudtam nem elképzelni némi szolid kuncogást mellé. Például a furfangosan sántító ló, a zsíroskenyerező és kaszáló gróf, meg némely bohókás úti emlék kapcsán. Mintha tényleg csak a vonaton ülve hallgattam volna Gyuri bácsit. Élmény volt, csak sajnos hamar leszálltunk. :)

„Különleges dolog, hogy van egy termőföld, ami él. Tényleg él, tud romlani és tud javulni, sőt változtatni is tud a helyzetén, a tartalmán. Minden életjelenséget megmutat. Azt is mondhatnám, hogy a föld a negyeidk élőlény az ember, az állat, és a növény után.”

Mariann_ P>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Szerintem a közismert Bálint gazda sokunk kedvence.
Én is szívesen olvasom kertészeti útmutatóit, de ez itt más, ez az életéről szól.
Ami nem volt könnyű, száz évbe sok minden belefér.
Egy kicsit bővebben is olvastam volna, de így is sok mindenről tájékoztat bennünket.
A könyvet átitatja a termőföld szeretete , ami gyerekkorától végigkíséri.
Mellette művelt ember, és ami a legfontosabb, nem felejtette el honnan jött, tiszteli az egyszerű, kétkezi munkát végzőket is.

lilaköd P>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Micsoda életút!
Nem gondoltam volna, hogy az ország szeretett Bálint gazdájának ezeket a szörnyűségeket mind végig kellett élnie. És mégsem adta meg magát a sorsnak, hanem felépített egy tartalmas életet.

Smici P>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Először nem is akartam csillagozni a könyvet, mert úgy gondoltam, egy életrajzi könyvet nem is lehet nagyon ilyen szempontból értékelni. Aztán mégis meggondoltam magam, mert úgy voltam vele, ez a könyv megérdemli.

Bálint Györgyöt, az ország Bálint gazdáját aligha kell valakinek is bemutatni, függetlenül attól, hogy van-e kertje, birtoka, vagy nincs.
Hosszú, néhol rögös utat tudhat maga mögött Gyuri bácsi. Sokszor kellett a nulláról indulnia, a semmiból felépítenie mindazt, amit ezalatt a 100 év alatt elért. A könyv rengeteg érdekességet tartalmaz egy hosszú, gazdag életből, rengeteg örömöt, de sok fájdalmat is. A könyvben több helyen is felbukkan egy-egy rövid, apró kis kertészeti tipp, de ez szinte fel sem tűnik, mert a sztori részét képezi, teljesen beágyazódik a történetekbe.

A kötetben a mesélő személyisége a legcsodálatosabb, legfigyelemreméltóbb. Bálint gazda elképesztően szerény, nyugodt, és nem viseltet rosszallással senki irányában. Hűséges típus, hűséggel viseltet hazája, szülőföldje, a termőföld, barátai és családja iránt. Kevés az ilyen ember, kevés az ilyen nagyszerű egyéniség, mint ő.
A könyvvel nagyon gyorsan lehet haladni, jól szerkesztett, egy percre sem engedi el olvasóját. Számomra szinte letehetetlen volt.

Bevallom, én magam is sokat köszönhetek Bálint gazdának, folyamatosan figyelem bejegyzéseit a közösségi oldalán. Régen is szerettem kertészkedni, de az utóbbi években már ott tartok, hogy alig várom, hogy tavasz legyen megint és mehessek a gyümölcsfáinkat metszeni.
Volt szerencsém személyesen is találkozni Gyuri bácsival, könyvet is dedikált nekem. Ahogy már leírtam, rendkívül szimpatikus, szerény ember. Ő garantáltan meghozza bárki kedvét a kertészkedéshez.

Zsofir>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Nekem is, mint oly sok kortársamnak, az Ablakból volt ismerős Bálint gazda, vagy ahogy mostanában nevezik, Gyuri bácsi. Pedig a visszaemlékezésében semmi bácsis nincs, inkább egy sokat megélt ember élettapasztalatát adja át a könyv.
Egyszer a saját facebook oldalán jelent meg egy cikk, melyben megosztotta, hogy megjárta a haláltábort. Innen tudtam meg, hogy a mindig harmonikusnak látszó kertész múltja milyen tragédiákon vezetett keresztül. Az átélt borzalmak ellenére bölcsességel és humánummal mesél Bálint György, amitől a történetek méginkább húsbavágóak és elevenek lesznek.
De ez nem egy szomorú könyv, hanem egy izgalmas időutazás Bálint gazdával.
Kertészkedőknek és „városi embereknek” egyaránt ajánlom.

Effi89>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Drága Bálint Gyuri bácsi, egy imádnivaló lélek volt, megkönnyeztem a halálát. Aztán nem sokkal később szembejött a könyvtárban ez a könyv, és természetesnek éreztem, hogy kikölcsönözzem.
Elképesztő száz év volt az, amit megélt, egyáltalán nem felhőtlen, de produktív és minőségi. Szomorú, mennyi szenvedést és igazságtalanságot kellett átélnie, az viszont példaértékű, ahogy hozzáállt a dolgokhoz, hogy szerény és szorgalmas maradt mindig is.
Nagy űrt hagyott maga után.

FORTUNATA P>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

A közismert és népszerű Bálint György tartalmas életútja. Egy évszázad.
A könyv elolvasása előtt -szinte- semmit nem tudtam Bálint gazdáról. „Csak” egy szimpatikus és sok évtizedes tapasztalatokkal rendelkező kertész volt számomra.
Történeteiből egy őszinte, különleges személyiséget ismerhettem meg. Elkötelezettsége, szeretete (a föld, a kert, az emberek iránt), felelőssége a magánéletében és a hivatásában csodálatra méltó. Szenvedései, megpróbáltatásai ellenére jóságos és megbocsájtó, sikerei ellenére szerény és szolgálatkész. Értékes elméleti és gyakorlati tudása, bölcsessége tiszteletre méltó. Hálás vagyok, hogy részesülhettem belőle.
Isten éltesse Gyuri bácsit még sokáig jó egészségben!

Nashira P>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Nagyon szerencsés vagyok, hogy 2019 szeptemberében, egy budapesti rendezvényen odanyújthattam Bálint gazdának és Bánó Andrásnak ezt a könyvet, hogy aláírják a művüket, és láthattam ezt a rendkívüli embert. Mosolygott, de kicsit zavarban volt, látszott rajta, ahogy nézi a kígyózó tömeget, aminek én is a tagjaként arra vártam, hogy nyomot hagyjon a tolla az én könyvlapomon is.
Ez a könyv nem más, mint egy száz évet élt, hűséges kertész életének és gondolatainak összefoglalása. Hatalmas kincs, és a legjobb tankönyv. Köszönjük, Gyuri bácsi!

Nikoletta_Sillinger>!
Bálint György – Bánó András: Bálint gazda, a százéves kertész

Érdekes volt olvasni egy 100 éves ember kalandos és megpróbáltató életútját. Ez egy olyan könyv volt, amiért megérte 1,5 órát sorban állni megvételkor, hogy dedikáltassam a szerzőkkel. Bálint gazda számomra eddig „csak” a szakszerű kertész volt. Már az örök optimista, a leghűségesebb kortárs, igazi példakép. A könyv minden oldalából sugárzott az élniakarás, talán ez lehet a hosszú élet titka.


Népszerű idézetek

lilaköd P>!

Van egy régi mondás: a szőlő nem szereti az egyenes embert, csak a görbét, aki mindig ott dolgozik a tőke tövében, harmatgyökerezi, metszi, kapálja, kötözi.

108. oldal

lilaköd P>!

Szóval, van egy kicsit emelkedettebb értéke mindannak, amit az ember saját maga csinál.

11. oldal

lilaköd P>!

A mai állapotomhoz képest 92 évesen még fiatalember voltam. Akkor még úgy éreztem, vasból van a szervezetem.

217. oldal

lilaköd P>!

Azt is elmondtam, hogy a magas életkor nem érdem, hanem a sors fintora, mellyel arra kíván lehetőséget adni a tévelygő embernek, hogy elkövetett hibáit kijavítsa.

221. oldal

lilaköd P>!

Különleges öröm az, ha az ember saját maga termeli meg a virágot, ami ott illatozik előtte a vázában, vagy az almát, amit ebédje után megeszik. Ezt a különleges örömet nem is tudom máshoz hasonlítani, mint a szülői örömhöz.

11. oldal

lilaköd P>!

… a gazda egy független ember, akinek senki nem parancsol, és csak a saját kockázatára, veszélyére és hasznára csinálja a munkáját.
Ezért ez a legszebb foglalkozás.

48. oldal

lilaköd P>!

Ma is sokszor gondolok arra a legfontosabb cserkészfeladatra, hogy a napi jótettet el kell végezni.

66. oldal

FORTUNATA P>!

Azt is mondhatnám, hogy a föld a negyedik élőlény, az ember, az állat és a növény után.

98. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Vécsey Aurél: Az Árpád-házi királyok
Bakó Zsuzsanna: Paál László
Bödők Zsigmond: Nobel-díjas magyarok
Gál Zsuzsa: Liszt Ferenc
Borbély Sándor: Így élt Ady Endre
Szabó Ede: Krúdy Gyula
Zoltán Péter: A képzelet varázslója
Csorba László: Széchenyi István
Mitták Ferenc: 1000 év krónikája
Hermann Róbert: Magyar hősök arcképcsarnoka