A ​nap csókja 76 csillagozás

Bálint Erika: A nap csókja

Meddig ​tűröd, hogy nem szeretnek?

Léna ötvenéves orvosfeleség, akinek hazugságok tartják egyben kiüresedett házasságát, mégis megpróbálja apró örömökbe merülve túlélni a hétköznapokat.

Egy este megpillant a Facebookon egy képet a férjéről és egy idegen nőről, és rádöbben, itt az ideje, hogy szembenézzen önmagával, és a múltbéli démonaival. Képes vajon a szeretetre? És érdemes arra, hogy őt szeressék?

Lénának meg kell ismernie, és kell fogadnia önmagát testestől, lelkestől. Önkeresése során segíti nagyszájú, mindig vidám barátnője és szókimondó, kemény nővére, de nehezíti az útját az apja ridegsége, és az, hogy hiába akart jó szülő lenni, egyre távolodik saját lányától.

Felbukkan egy új férfi is az életében, de vajon Léna képes nyitni felé? Meg tudja ismerni az ölelés erejét és meg tudja tanulni, hogyan fejezze ki az érzelmeit? Képes lesz kilépni eddigi életéből?

Mit nyer és mit veszít, ha megtalálja önmagát?

Egy nő útja önmagához,… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2019

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Arany pöttyös könyvek Könyvmolyképző

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
288 oldal · ISBN: 9789635610235
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2020
288 oldal · ISBN: 9789635610242
>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577096

Enciklopédia 4


Kedvencelte 5

Most olvassa 3

Várólistára tette 70

Kívánságlistára tette 36

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Bea_Könyvutca P>!
Bálint Erika: A nap csókja

Nagyon fontos témákat foglalt a történetbe a szerző, az életkori válságtól megkezdve az elromlott házasság és válás témáján át, a szülőknek való megfelelést, az idős szülő ápolása kérdését, a szerelem és a életkor, valamint a korkülönbség dilemmáját, a gyermekkel való kapcsolatot, de a legfontosabb mind közül az önmagunkkal való kapcsolat, önmagunk elfogadása, önmagunk szeretete. Az életünk céljának és értelmének megtalálása, hogy elfogadjuk és felismerjük azt, hogy 50 után nem feltétlenül rosszabb az élet, csak más perspektívákból kell szemlélnünk és még talán arra is rájöhetünk, hogy most élünk csak igazán.
Bővebben: http://konyvutca.blogspot.com/2020/02/balint-erika-nap-…

cicus61 P>!
Bálint Erika: A nap csókja

Jó kis történet volt. Borzasztó, hogy gyerekkori tapasztalatok, rossz családi körülmények egy ember egész életét megváltoztatják, akár boldogtalan lesz egész életében. Ennyit számít, hogyan viszonyul az ember a gyerekéhez. Mennyit számít, hogy nekem pl. a gyerekkorom tele volt szeretettel, pedig nem volt mindig minden rendben otthon, de velem mindig foglalkoztak a szüleim, szerettek, megöleltek. A mi életünk is ilyen a nagyfiammal, pedig már 33 éves, de még mindig sokszor megölelgetem, megpuszilom, pedig már kamaszkorától fogva nem nagyon kedveli az ilyen megnyilvánulásaimat, de nem igazán érdekel :) Nagyon szoros a kapcsolatunk, mindent megteszünk egymásért. Borzasztó lehet, hogy a saját gyereke Lénának ennyire elfordult tőle, pedig nem igazán tehetett róla. A szülei tehettek róla és így két, sőt a férjével együtt három ember szenvedett emiatt. Sőt Léna testvére is azért ilyen, amilyen. Szerencsére a végén jóra fordul minden.

Tóth_Orsolya_3 P>!
Bálint Erika: A nap csókja

Bálint Erikát olvasni mindig csodálatos élmény.
Kimondhatatlanul szerettem ezt a könyvét is.
Mert rólunk szól, mert szókimondó, mert felráz, mert rengeteg dologban tükröt tart elénk, és mert mindig ott van benne a remény.

Garbai_Ildikó P>!
Bálint Erika: A nap csókja

Nem egy laza, könnyed történet. Sok fájdalomról és mély érzésekről szól ez a történet. Talán nem a legtökéletesebb de nagyon életszerű. Bele tudtam magam képzelni Léna érzéseibe, életébe. Nem is gondolunk bele, hogy mennyi mindent át vehetünk a szüleinktől és az ő viselkedésüknek mi lehet az oka. Ők is voltak gyerekek és nekik is voltak sérült szüleik. Sajnos rengeteg családban követik el azt a hibát, hogy nem beszélnek semmiről és nincs ölelés nincs érzelmi biztonság. Szerencsés esetben még van időd átgondolni és átkeretezni az érzelmeket és rendbe tenni magad körül a kapcsolataidat. És esetleg még nincs késő az igazi boldogságra sem… Szeretni sosem késő…

robinson P>!
Bálint Erika: A nap csókja

Ezúttal is fontos és jellemző sorsok, drámák adják a történet mélységét. A csinos borító alatt egy felnőtt, ötvenes évei elején járó tanárnő szerelmét ismerhetjük meg. A szerelem itt azonban csak egy eszköz a nő öntudatra ébredésének, új életének nyitányához.

https://gaboolvas.blogspot.com/2020/01/a-nap-csokja.html

Mariann_ P>!
Bálint Erika: A nap csókja

Már régóta nézegettem a polcomon a könyvet, de a borítója miatt meg kellett várnom a szeptembert, hogy az őszi kihívásokba tudjam illeszteni .Nagyon szép !
Sajnos megint belefutottam egy magát sajnáló szereplőbe, a sorsa nem igazán irigylésre méltó, értem én, hogy van ilyen , de nem szeretek róla olvasni.
Véleményem szerint egy házasság nem romlik el csak úgy.
Ahhoz két ember kell.
A másik, amiről mostanság egyre gyakrabban olvashatunk, az öröklődés :

„ Szülei boldogságra és örömre való képtelenségét, amit akarva-akaratlanul átörökítettek rá és a nővérére is, és aminek béklyóitól máig nem szabadulhattak. ”

Valahogy azt érzem, hogy ennek is van valami alapja,és akkor szomorú szülőknek szomorú gyerekei lesznek, de kell jönnie egy olyan embernek, egy társnak, aki kihozza belőle a vidámságot.
A világ a kiegyenlítődés felé igyekszik, segít neki az ellentétek vonzása a kapcsolatoknál.
Annyira rátette a bélyegét a történetre ez a kesergés, hogy még a változás, a kilépés lehetősége sem dobott fel , no meg azt is a lelkifurdalás követte.
Szóval nekem ez lehangoló volt, a borító nyomott egy kicsit a csillagozáson.

FeketeAlex IP>!
Bálint Erika: A nap csókja

A legfontosabb, amit a könyv mondott számomra (illetve gyakran jut eszembe magamtól is): lehetsz önző! Főleg, ha mások is azok körülötted. Mert ha nem állsz a sarkadra, meghajolsz a többiek előtt, akkor áldozat leszel.
Léna pedig áldozat lett. Ahogy az anyja is az volt. Csakhogy ez az ő idejében még „normális” volt: hogy a férfinek vannak igényei, a feleségnek meg kötelességei. Lénának ezt így tanították a szülei, ő meg elhitte. Olyan férjet kell keresni, akivel „megfogod az isten lábát”, és mondogatni magadnak, milyen szerencsés vagy, nem pedig szerelemből házasodni. De azért látszólag ott van Lénában a gondolat, hogy ez így neki nem jó, csak szenved, szívesen lenne boldog – pont erről szól a könyv.
Nekem annyira furcsa az, hogy két ember évekig, évtizedekig él együtt úgy, hogy nem vonzódnak egymáshoz. A csók felesleges nyáladzás, az ölelés nem mozgat meg semmit, a szex hideg és borzasztó, a másik ember szaga pedig kiábrándító. Szeretni is maximum azért szeretik egymást, mert úgy összeszoktak, hogy kialakult köztük valami, de az nem szerelem. Léna és Robi, illetve Léna szülei is így voltak, csak azért nem váltak el, nehogy a gyerek(ek)nek rossz legyen. Hát… Tapasztalatból mondom, hogy túléli a gyerek, főleg, ha már nem ötéves. off Szerintem jobb külön-külön boldognak látni a szüleinket, mint egymás mellett szenvedni.
Véleményem szerint nem igazán volt hiteles az, hogy Léna már ötvenéves. Nekem inkább negyvenes, esetleg még késői harmincas nőnek tűnt. Nusi pedig főleg. Ő amúgy sokban hasonlít hozzám a jellemét illetően, de nem kedveltem annyira. off Szókimondó volt, és kemény, de sokkal inkább érdektelen és érzéketlen. spoiler Marinak sokszor igaza volt, viszont nagyon erőltette a szexet. Nem vagyunk egyformák. Van, akinek nincs szüksége kapcsolatra, szexre annál inkább, van, aki meg pont fordítva, a szeretet sokkal fontosabb. Léna és Mari különböznek ebben.
Léna – valószínűleg az anyja miatt – inkább tetszelegne tovább az áldozat szerepében, mint hogy önző legyen és boldog. spoiler Akit a legkevésbé sem kedveltem, az Zsú volt. Az apját szentnek tartotta, az anyját meg megvetette, ugyanazért a dologért. Nem tudom, hogy csak nem tudott arról, hogy Robinak viszonyai vannak, vagy tényleg szemellenzős, de Lénát úgy elhordta mindennek, hogy csak lestem. Önzőnek és szexmániásnak tartotta az anyját, mert megcsalta az apját, aki pedig olyan sokat tett érte! Persze, például ugyanezt.
A vége viszont nagyon jó volt, valamilyen szinten megbékéltem az összes szereplővel.

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2019
282 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634577096
csfannie P>!
Bálint Erika: A nap csókja

"Örülök, hogy végre kiszakadtam egy kicsit a megszokott romantikus könyvek világából. Léna története annyira hétköznapi, hogy bármelyik boldogtalan házasságban élő nő lehetne a helyében. Nincsenek klisék, csupán a színtiszta, kendőzetlen igazság arról, hogy sokan még mindig abban a hitben élnek, hogy csak akkor lesznek jó anyák és feleségek, ha minden örömöt megtagadnak maguktól, és hagyják, hogy a férfiak kiteljesedjenek, míg ők a háttérbe szorulva háztartást vezetnek, gyereket nevelnek és dolgoznak.
Akárhogy is tetszett ez a végtelenül realista olvasmány, hozzá kell tennem, hogy nem avattam új kedvencet. Zsú jelleme és Léna felesleges önmarcangolása miatt nem tudom azt mondani, hogy maximálisan elégedett vagyok a történettel, viszont az tagadhatatlan, hogy Bálint Erika ezúttal nagyot alkotott, és alig várom, hogy mást is olvashassak tőle."

Bővebben…
https://fannislibrary.blogspot.com/2020/01/balint-erika…

SzemreValó_könyvek>!
Bálint Erika: A nap csókja

A történet akár rólunk is szólhatna. Mindennapi témát dolgoz fel. Az önmagát és helyét kereső, ötvenéves Lénáról szól a történet. Léna útkeresése nem egyszerű, hiszen jelen van a saját maga hibáztatása. Még jó, hogy nagyszájú barátnője, Mari ott van neki, hogy segítse. Emellett testvérére, Nusira is számíthat. A történet során megjelenik a szülőkről való gondoskodás is. Vajon Léna végül képes lesz nyitni egy ismeretlen idegen felé? Ez kiderül, ha elolvassátok.

Bár kicsit nehezen indult be a történet, de ahogy haladtam az olvasással egyre jobban tetszett. Az írónőtől ez volt az első könyv, amit olvastam. Nagyon tetszett, ahogy a mindennapi problémát elénk tárja. Gyönyörűen megírt történet. Érdemes elolvasni!

Pandaland P>!
Bálint Erika: A nap csókja

Még így pár nap után is sok minden kavarog a fejemben és nehéz szavakba önteni. Gyönyörű, fájdalmakkal teli történet ez, aminek az érzéseit véleményem szerint könnyedén át lehet érezni. A szereplők hétköznapiak, ahogyan a kialakult helyzet és az érzelmek is, ettől pedig még inkább képes néha az ember szívébe marni a sorok között rejlő igazsággal. Nagyon fontos témát boncolgat ez a történet, ami remekül átszövi az egész könyvet, az elejétől a végéig. Ez pedig különösen tetszett, hogy nem egy csettintésre változott meg minden, hanem kellő időt ad a dolgoknak és hagyja kibontakozni az érzéseket, gondolatokat és eseményeket is. Léna pontosan úgy megbotlik újra és újra, mint bárki más tenné a szürke hétköznapokban. A belső vitáit is imádtam olvasni, mert szerintem nagyon jól megírta ezeket az írónő, és ha nem is emiatt, de mennyiszer ostorozzunk magunkat belülről, mennyiszer elhisszük azt, hogy nem érdemlünk többet? Annyira élethűen alkotta meg ezeket a részeket is, hogy volt, amikor kicsit félre kellett raknom és mély levegőt véve átgondolnom pár dolgot. Arról ne is beszéljünk, hogy mennyiszer hisszük azt, hogy a múltunk nem határoz meg minket, pedig a múltban látott és eltanult szokásokat nagyon sokszor nehéz levetkőznünk, illetve magunk mögött hagyni azt, amiben felnőttünk. Természetesen nem csak ezeken múlik a jelenünk, hanem sok minden függ tőlünk is, ahogy erre Léna is rájön idővel. Sokszor nagyon sajnáltam őt és kíváncsi voltam rá, hogy miként is fog ebből kikeveredni és végre rálelni a boldogságra, mert mindenkinek kijár a boldogság és a szeretet. Bárki bármit is mondjon.
Zsú nagyon nem lett szimpatikus és nem is nagyon tudtam egyetérteni a viselkedésével, mert nem ezt érdemelte az anyja.
Összességében jó volt kicsit kizökkenni a megszokott romantikus történetekből ezzel a könyvvel. Imádtam ezt az érzelmi kavalkádot, amibe ez a könyv lökött. A vége pedig megmelengette a szívemet, mert soha nem késő tenni azért, hogy boldogok legyünk és magunkkal is törődjünk. Néha bátornak kell lennünk.
A borítója meg szerintem nagyon szép.


Népszerű idézetek

FeketeAlex IP>!

– Szóval még mindig szereted?
– Ő a férjem.
– Nem ezt kérdeztem.

224. oldal

1 hozzászólás
Bea_Könyvutca P>!

[…] ha soha nem lennétek szomorúak, nem tudnátok, mikor vagytok boldogok […]

280. oldal

Bea_Könyvutca P>!

Amibe élünk, ebbű kő a legjobbat kihozni […]

94. oldal

FeketeAlex IP>!

Szeretem, szeretlek – annyit mondjuk, hogy már nincs is értéke, már nem jelent semmit.

252. oldal

FeketeAlex IP>!

– Szerelem? A szerelem egy szó, egy manipulációs eszköz, amivel a pasik rá akarnak venni, hogy más legyél, mint aki vagy.

17. oldal

FeketeAlex IP>!

– Ha mégis idejekorán meg akartok halni, akkor vegyetek kannás bort, az olcsóbb, és az is megöl.

120. oldal

FeketeAlex IP>!

– Igyál! Tudod, az apám mindig azt mondta, boldogság lakik a pohár alján.

225. oldal

FeketeAlex IP>!

Összejöttek a dolgaid, de a világnak nincs vége.

226. oldal

FeketeAlex IP>!

– Arra jutottam, az életben mindenből építkezni kellett volna. A fájdalomból meg a veszteségből is. Nem pedig körülbástyázni magam a bánattal, és elfelejteni élni.

242. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

B. E. Belle: Megtörtek
Amy Harmon: Arctalan szerelem
B. N. Toler: Lélekvesztők
Borsa Brown: Gyalázat és hit
Kopácsi Krisztina: Sötét múlt
B. E. Belle: Vándorok
Anne L. Green: Elfojtott vágyak
Papp Dóra: Tükörlelkek 2.
Nina Collins: Örökre szól
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok