Szeleburdi ​család (Szeleburdi család 1.) 264 csillagozás

Bálint Ágnes: Szeleburdi család Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta – így kezdi naplóját a tizenkét éves Laci, becsületesen bevallva, hogy a derülünk szót Radótól gyűjtötte, akinek nyelvész a papája, s ezért igen gazdag a szókincse. Laci hűségesen beszámol a kis lakásban élő háromgyermekes Faragó család eseménydús hétköznapjairól, s – valljuk be – cselekvő részt is vállal abban, hogy ezek a hétköznapok minél mozgalmasabbak legyenek. Az olvasó – akinek szerencsére nem kell öregkoráig várnia, hogy Laci naplóján jót derüljön – biztosan a szívébe zárja ezt a vidám, szeleburdi családot, amely kissé zsúfolt lakásába örömmel fogad be minden új jövevényt, legyen az aranyhörcsög, cincér vagy lopótök.

Eredeti megjelenés éve: 1968

>!
Móra, Budapest, 2017
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157878 · Illusztrálta: Bálint Ágnes
>!
Móra, Budapest, 2016
150 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634152613 · Illusztrálta: Bálint Ágnes
>!
Móra, Budapest, 2014
152 oldal · ISBN: 9789631195668 · Illusztrálta: Bálint Ágnes

12 további kiadás


Enciklopédia 1


Kedvencelte 46

Most olvassa 10

Várólistára tette 52

Kívánságlistára tette 21

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Imádom ezt a könyvet, mert akár az én családomról is szólhatna….
Imádom ezt a könyvet, mert olyan emlékeket idéz vissza, amelyeken bármikor tudok mosolyogni, nevetni, sírni….
Imádom, mert egy olyan kort idéz vissza, amiről bolondság lenne a mai világban elfeledkezni….
Ez egy könyv, amit a saját gyermekem kezébe is fogok majd adni, és csak remélni tudom, hogy majd benne is ugyanezeket az érzéseket fogja kelteni mint amit most velem tett…mert ez jó :)

2 hozzászólás
>!
B_Tündi P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Végtelenül kedves történet, nem lehet nem szeretni! Már réges-régen olvastam, most került újra a kezembe, de ugyanolyan örömmel olvastam mint annak idején. Most annyival adott többet az olvasása, hogy sok olyan eseményt, történetet felidézett, ami velünk, kis családunkkal esett meg az évek során. :-)

>!
nagyange P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Megidézte a múltat egy városi panelban és egy remek kis vidéki nyaralást, amelyben még nekem se volt soha részem. Városi panelban volt, de nem volt ilyen szórakoztató.
Azt hittem túl idejétmúlt lesz ez a gyerekeimnek, akik emeletes házban sem laktak sose, de nagyon tetszett nekik.
Sokmindent tanultunk is, mert azért mi, mint a mai kor gyerekei, (utólag magamat is ide sorolom), okostelefonon néztük meg az általunk (vagy csak általuk) nem ismert szavakat. Kicsit szégyenkezve bevallom, még a barátfüle is ebbe a kategóriába esett. De most majd csinálunk. :)
Nagyon hangulatos volt a sok gyerek, kalandjaik, a panel lakás, a vidéki nagyi, a sok állat, a bolond szomszédok. Jól szórakoztunk! :) :)
Én a legjobban a rododendron setáltatáson. Imádom a flúgos embereket.

9 hozzászólás
>!
PandaSára P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Igaza van a fülszövegnek, aki ezt a könyvet írta, ismeri és szereti a gyerekeket az élővilágot. Roppant vicces napló formájában egy kisfiú meséli el, valamivel több mint egy évét. Ez alatt az idő alatt megismerhetjük a szűkebb és tágabb családot egyaránt, valamint a szomszédokat.

Kicsit olyan a könyv, mintha a Tüskevárat és egy Derald Durrell könyvet összegyúrtak volna, csak talán attól, hogy az ember felfedezni véli benne a saját gyerekkorát, ezáltal közelebbinek érzi magához azt a világot, amiben ő is élt, kicsit kedvesebb. Annyira bájos, kedves, végig mosolyogva olvastam, igazi felüdülést jelentett.

Valamikor ezer éve láttam a filmet is, ami nyilvánvalóan ez a könyv alapján készült, de mint mindig, a könyv százszor jobb. :)
Egyetlenegy fura dolog volt nekem a könyvben, méghozzá az, hogy aki írja a naplót, annak a neve egyetlen egyszer hangzik el, hogy Laci. Nekem egyértelmű volt, hogy ő fiú, de ha jobban belegondolok az is csak közvetve derült ki.

2 hozzászólás
>!
bozs P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Annyira aranyos!!!
Inkább a szülő szempontjából tudom nézni a történetet és szeretnék ilyen lenni. Elfogadó, belenyugvó, következetes, vicces. Hagyni, hogy a gyerek minél több élményt megéljen és ha kell a saját kárán tanuljon. Tetszett az a megjegyzés, hogy a szülő sose mondja: „én megmondtam”

Több Bálint Ágnes könyvet kell olvasnom.

4 hozzászólás
>!
Adrienn57 P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

10,20,30….és még nem tudom hány éves korosztály felejthetetlen, szórakoztató, vidám könyve, ami a Faragó család és gyerekbarátai életében történik, és naplóban nyer megörökítést. Én is „Faragó” gyerek voltam, talán kevesebb izgalommal, élménnyel, de most is inkább azt választanám, a mai gyerekek gépesített játékai helyett! Bár az idő halad, fejlődünk, és nincs megállás…csak a könyv fékezz le az olvasása alatt. A film szintén nagyon nagy élmény számomra.

1 hozzászólás
>!
Stone
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Hű, de jó volt elolvasni, nem is annyira maga miatt a könyv miatt, hanem a gyermekkori emlékek miatt, a konyhába behordott békák, a faládába tartott hernyó, a verébfiókánk, a rettenetes nagy tér, amit kitölthet a fantázia, nagymamánál nyaralás és a téli félhétkor felcsattanó villanylámpa, ami kiverte az ember szemét.

3 hozzászólás
>!
Tiger205
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

A Radó is megmondta, hogy ez a legjobb ifjúsági könyvek egyike.
Hangosan lehet nevetni olvasása közben, izgulni az egerekért, utálni Belviziéket és drukkolni Lacinak, hogy minden jó legyen.
Imádtam, imádom, s mindig imádni is fogom.
S ha olvasás közben elszalad az idő veletek, azért ne feledjétek el megsétáltatni néha a fikuszt! :)

5 hozzászólás
>!
WolfEinstein
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Jaj, ez most nagyon kellett nekem! 150 oldalnyi felhőtlen gyerekkor! Annyira magamra ismertem, és egy csomó gyerekkori emlék jutott eszembe, és ezek a könyvvel együtt nagyon kellemes napot okoztak. A címmel viszont nem értek egyet. Nem is szeleburdiak! Csak elevenek. De hát annak a gyereknek, aki nem eleven, aki nem gyűjt tücsköt-bogarat, nem akar kiásni egy csontvázat, nem fészkeli be magát a disznóólba, nem kezd el kifőzni egy darab nyúlbőrt, nem játszik sarkkutatósat, nem nevel fel egy lopótököt, nem gyömöszöl be egy sporttáskába egy padlóvázát és nem rendez be egy múzeumot a padláson, annak visszavonhatatlanul elveszik a gyerekkora. Laci és Radó, amikor nyolcvan év múlva elolvassák a naplójukat, elégedettek lehetnek majd, hogy nekik igazi gyerekkoruk volt. Talán nem felejtenek el addig sem egy kicsit gyerekek maradni.

>!
szmelus
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Gyerekeimnek olvastam, de én is annyira élveztem. Visszahozta azt az emlékeket amiket én is átéltem. Amikor még a panelben a szomszédokkal a folyosókon is játszhatunk, amikor még mindenkit ismertnünk, amikor állandóan a játszón „bandaztunk” és nem kütyüztünk. És hát mi is egész nyáron a vidéki „fürdőszoba nélküli, pottyantós wc” nagyinál élveztük a nyarat: saraztunk, tyúkok kacsákat etettünk, tojásokat szedtünk, meggyet szedtünk, ribizlit ettünk, padlásra jártunk, cicákkal játszottunk, nyári konyhában főztünk és vonatoztunk. És nem is vagyok olyan öreg, de mennyivel más volt minden. Jó volt hasonló történetét olvasni naplószerűen.

>!
Móra, Budapest, 2016
150 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634152613 · Illusztrálta: Bálint Ágnes

Népszerű idézetek

>!
Bi_bi_bi

A bátyám, a Feri, az is olyan hiú, mint a Radó szülei. Jól tanul, folyton az eszét fitogtatja, nehogy azt higgyék, hogy nincs neki.

>!
Marsie

Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta.

(első mondat)

3 hozzászólás
>!
psn 

Anyu már kezdi a csomagolást.
Előszedte a fürdőruhákat, és kiderült, hogy az övé teljesen összepenészedett attól a három kiló narancstól, amit még karácsony előtt a fürdőruhák közé dugott előlünk. Apu szidott is bennünket Picurkával, hogy olyan felületesen kutakodtunk annak idején. Három kiló narancsot nem tudtunk ebben csöpp lakásban megtalálni. Azzal védekeztünk, hogy keresési kedvünk azért lohadt le, mert gyanakodtunk, hogy az ajándékok ismerősöknél vannak szétosztva.

>!
psn 

Azt szeretem a szüleimben, hogy nem kényesek. Más biztosan nem menne végig az utcán Barikával. De ők tudják, hogy Barika a gyerekük kedvenc játéka, és nem törődnek vele, ha mások azt hiszik, hogy Picurkának nincsenek rendes, pénzért vett játékai.
Radó azt mondja, hogy az ilyen szülők sokat érnek.

>!
Stone

Még mikor kiköltözködtünk, akkor derült ki, hogy a nyúlbőrömet megették a molyok.

151. oldal

3 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

Nagytakarítás volt nálunk, amit apu nem szeret, de mi szeretünk, mert olyankor mindig érdekes dolgok kerülnek elő. A kamrában, a krumplisláda mögött anyu talált három tábla csokoládét, amit még decemberben dugott el előlünk.

92. oldal

15 hozzászólás
>!
BridgeOlvas I

A legborzasztóbb volt első nap a lefekvés. Olyan volt, mintha jégre feküdtünk volna, pedig anyu takarókat is terített alánk. Radó mondta, hogy biztosan jég van a szalmazsákban. De nem jég volt benne, csak a szalma a téli hidegben annyira átfagyott, hogy a mi kis gyönge testünk nem bírta fölmelegíteni.
Anyu két téglát rakott a sütőbe, aztán mikor már átforrósodtak, odaadta nekünk. Soha nem hittem volna, hogy egy meleg téglának ennyire lehessen örülni. Összebújtunk a Radóval, a meleg téglát a hátunk mögé raktuk, és nagy vacogva elaludtunk. De előbb még megbeszéltük, hogy reggelre halálos betegek leszünk, és hogy milyen nehéz a fagyos földbe sírt ásni.
Radó azt mondta, hogy az apja majd biztosan mérges lesz, amiért dupla borravalót kell adni a sírásónak.

67. oldal

>!
ilu_milu

Apu reménykedett is, hogy az új kabát és új sapka tiszteletére ma délután Barika nem megy velük sétálni. De hát a húgunk nem az a fajta, aki, ha egy kicsit feltört, már megfeledkezik kopott barátairól.

>!
Jesper_Olsen

Végül is a Radó azt mondta, hogy a hétköznapok érdekesek igazán, mert abból látszik, milyen egy család élete.

5. oldal

>!
Stone

Picurkára ráhúztuk anyunak egy op-art pulóverét, ő lett a pingvin.

64. oldal


A sorozat következő kötete

Szeleburdi család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

G. Szabó Judit: A Madárijesztő-ház
G. Szabó Judit: A macskát visszafelé simogatják
Tamási Áron: Ábel a rengetegben
Jean Webster: Nyakigláb Apó
Kiss József László: Talán Pista
Jeff Kinney: Egy ropi naplója – A nagy kiruccanás
Ole Lund Kirkegaard: Gumi Tarzan
Diana Wynne Jones: A másik palota
James Patterson – Chris Tebbetts: Életem legpocsékabb évei
Thomas Brezina: Hot Dogs – Lökött lufik légi háborúja