7. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
18. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
25. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Szeleburdi ​család (Szeleburdi család 1.) 315 csillagozás

Bálint Ágnes: Szeleburdi család Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta – így kezdi naplóját a tizenkét éves Laci, becsületesen bevallva, hogy a derülünk szót Radótól gyűjtötte, akinek nyelvész a papája, s ezért igen gazdag a szókincse. Laci hűségesen beszámol a kis lakásban élő háromgyermekes Faragó család eseménydús hétköznapjairól, s – valljuk be – cselekvő részt is vállal abban, hogy ezek a hétköznapok minél mozgalmasabbak legyenek. Az olvasó – akinek szerencsére nem kell öregkoráig várnia, hogy Laci naplóján jót derüljön – biztosan a szívébe zárja ezt a vidám, szeleburdi családot, amely kissé zsúfolt lakásába örömmel fogad be minden új jövevényt, legyen az aranyhörcsög, cincér vagy lopótök.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sirály könyvek

>!
Móra, Budapest, 2018
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159032
>!
Móra, Budapest, 2017
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157878 · Illusztrálta: Bálint Ágnes
>!
Móra, Budapest, 2016
150 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634152613 · Illusztrálta: Bálint Ágnes

13 további kiadás


Enciklopédia 8


Kedvencelte 54

Most olvassa 13

Várólistára tette 62

Kívánságlistára tette 30

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Madama_Butterfly P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Imádom ezt a könyvet, mert akár az én családomról is szólhatna….
Imádom ezt a könyvet, mert olyan emlékeket idéz vissza, amelyeken bármikor tudok mosolyogni, nevetni, sírni….
Imádom, mert egy olyan kort idéz vissza, amiről bolondság lenne a mai világban elfeledkezni….
Ez egy könyv, amit a saját gyermekem kezébe is fogok majd adni, és csak remélni tudom, hogy majd benne is ugyanezeket az érzéseket fogja kelteni mint amit most velem tett…mert ez jó :)

2 hozzászólás
>!
B_Tünde P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Végtelenül kedves történet, nem lehet nem szeretni! Már réges-régen olvastam, most került újra a kezembe, de ugyanolyan örömmel olvastam mint annak idején. Most annyival adott többet az olvasása, hogy sok olyan eseményt, történetet felidézett, ami velünk, kis családunkkal esett meg az évek során. :-)

>!
Csoszi
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Gyerekkoromban csak egy-két részletet olvastam belőle, ami megtalálható volt az olvasókönyvemben. Ja, és a filmet is többször megnéztem, és imádtam ezt a mindig hangos, vidám, kicsit őrült családot, ahol a szülők lazák, a gyerekek pedig igazi gyerekek. Szerintem ez a könyv felnőttnek, gyereknek szórakoztató a mai napig. A stílusa, a humora igazán lebilincselő. Nem tudok kiemelni kedvenc részt, mert az egész nagyon tetszett. Talán a karácsony, és a nyaralás volt a legjobb. Csak ajánlani tudom.

>!
Móra, Budapest, 2003
150 oldal · ISBN: 9631178145
>!
Angele P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Megidézte a múltat egy városi panelban és egy remek kis vidéki nyaralást, amelyben még nekem se volt soha részem. Városi panelban volt, de nem volt ilyen szórakoztató.
Azt hittem túl idejétmúlt lesz ez a gyerekeimnek, akik emeletes házban sem laktak sose, de nagyon tetszett nekik.
Sokmindent tanultunk is, mert azért mi, mint a mai kor gyerekei, (utólag magamat is ide sorolom), okostelefonon néztük meg az általunk (vagy csak általuk) nem ismert szavakat. Kicsit szégyenkezve bevallom, még a barátfüle is ebbe a kategóriába esett. De most majd csinálunk. :)
Nagyon hangulatos volt a sok gyerek, kalandjaik, a panel lakás, a vidéki nagyi, a sok állat, a bolond szomszédok. Jól szórakoztunk! :) :)
Én a legjobban a rododendron setáltatáson. Imádom a flúgos embereket.

9 hozzászólás
>!
bozs
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Annyira aranyos!!!
Inkább a szülő szempontjából tudom nézni a történetet és szeretnék ilyen lenni. Elfogadó, belenyugvó, következetes, vicces. Hagyni, hogy a gyerek minél több élményt megéljen és ha kell a saját kárán tanuljon. Tetszett az a megjegyzés, hogy a szülő sose mondja: „én megmondtam”

Több Bálint Ágnes könyvet kell olvasnom.

4 hozzászólás
>!
BeliczaiMKata
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Gyorsan olvasható a vicces naplóformátumnak és a gyermek narrációnak köszönhetően, hiszen egy gyerek mindig másként látja a dolgokat, mint a felnőttek. Ami nekik tragikus, az a felnőtteknek sokszor bagatell, ami életbevágóan fontos, az semmiségnek tűnhet. Én is elfelejtem sokszor, hogy milyen volt gyereknek lenni, de időnként sikerül a gyermekeim helyébe képzelnem magam, és azonnal megértem, hogy neki miért olyan fontos az a valami (hiszen nekem is az volt annak idején, csak már elfelejtettem=fel kellett nőnöm). Többet kellene gyakorolnom, és minden szülőnek ezt javasolom.

>!
konyvolvaso 
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Kezembe került egy régi könyvem, még az általános iskolai korszakomból. Akkor szívesen olvasgattunk a naplóból részleteket.Kiváncsi voltam most milyen hatással lesz rám. Kedves történet, viccesen fogalmazva. Leginkább általános iskola alsósainak javaslom. A család nyitott minden és mindenki irányában, szeretik ha a barátaik is velük mennek, minél nagyobb a csapat.

2 hozzászólás
>!
Szelén 
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Igaza van a fülszövegnek, aki ezt a könyvet írta, ismeri és szereti a gyerekeket az élővilágot. Roppant vicces napló formájában egy kisfiú meséli el, valamivel több mint egy évét. Ez alatt az idő alatt megismerhetjük a szűkebb és tágabb családot egyaránt, valamint a szomszédokat.

Kicsit olyan a könyv, mintha a Tüskevárat és egy Derald Durrell könyvet összegyúrtak volna, csak talán attól, hogy az ember felfedezni véli benne a saját gyerekkorát, ezáltal közelebbinek érzi magához azt a világot, amiben ő is élt, kicsit kedvesebb. Annyira bájos, kedves, végig mosolyogva olvastam, igazi felüdülést jelentett.

Valamikor ezer éve láttam a filmet is, ami nyilvánvalóan ez a könyv alapján készült, de mint mindig, a könyv százszor jobb. :)
Egyetlenegy fura dolog volt nekem a könyvben, méghozzá az, hogy aki írja a naplót, annak a neve egyetlen egyszer hangzik el, hogy Laci. Nekem egyértelmű volt, hogy ő fiú, de ha jobban belegondolok az is csak közvetve derült ki.

2 hozzászólás
>!
Adrienn57 P
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

10,20,30….és még nem tudom hány éves korosztály felejthetetlen, szórakoztató, vidám könyve, ami a Faragó család és gyerekbarátai életében történik, és naplóban nyer megörökítést. Én is „Faragó” gyerek voltam, talán kevesebb izgalommal, élménnyel, de most is inkább azt választanám, a mai gyerekek gépesített játékai helyett! Bár az idő halad, fejlődünk, és nincs megállás…csak a könyv fékezz le az olvasása alatt. A film szintén nagyon nagy élmény számomra.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

>!
Bi_bi_bi

A bátyám, a Feri, az is olyan hiú, mint a Radó szülei. Jól tanul, folyton az eszét fitogtatja, nehogy azt higgyék, hogy nincs neki.

8. oldal

>!
Marsie

Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: napló
3 hozzászólás
>!
psn

Azt szeretem a szüleimben, hogy nem kényesek. Más biztosan nem menne végig az utcán Barikával. De ők tudják, hogy Barika a gyerekük kedvenc játéka, és nem törődnek vele, ha mások azt hiszik, hogy Picurkának nincsenek rendes, pénzért vett játékai.
Radó azt mondja, hogy az ilyen szülők sokat érnek.

>!
psn

Anyu már kezdi a csomagolást.
Előszedte a fürdőruhákat, és kiderült, hogy az övé teljesen összepenészedett attól a három kiló narancstól, amit még karácsony előtt a fürdőruhák közé dugott előlünk. Apu szidott is bennünket Picurkával, hogy olyan felületesen kutakodtunk annak idején. Három kiló narancsot nem tudtunk ebben csöpp lakásban megtalálni. Azzal védekeztünk, hogy keresési kedvünk azért lohadt le, mert gyanakodtunk, hogy az ajándékok ismerősöknél vannak szétosztva.

>!
Stone

Még mikor kiköltözködtünk, akkor derült ki, hogy a nyúlbőrömet megették a molyok.

151. oldal

3 hozzászólás
>!
Madama_Butterfly P

Nagytakarítás volt nálunk, amit apu nem szeret, de mi szeretünk, mert olyankor mindig érdekes dolgok kerülnek elő. A kamrában, a krumplisláda mögött anyu talált három tábla csokoládét, amit még decemberben dugott el előlünk.

92. oldal

15 hozzászólás
>!
BridgeOlvas I

A legborzasztóbb volt első nap a lefekvés. Olyan volt, mintha jégre feküdtünk volna, pedig anyu takarókat is terített alánk. Radó mondta, hogy biztosan jég van a szalmazsákban. De nem jég volt benne, csak a szalma a téli hidegben annyira átfagyott, hogy a mi kis gyönge testünk nem bírta fölmelegíteni.
Anyu két téglát rakott a sütőbe, aztán mikor már átforrósodtak, odaadta nekünk. Soha nem hittem volna, hogy egy meleg téglának ennyire lehessen örülni. Összebújtunk a Radóval, a meleg téglát a hátunk mögé raktuk, és nagy vacogva elaludtunk. De előbb még megbeszéltük, hogy reggelre halálos betegek leszünk, és hogy milyen nehéz a fagyos földbe sírt ásni.
Radó azt mondta, hogy az apja majd biztosan mérges lesz, amiért dupla borravalót kell adni a sírásónak.

67. oldal

>!
ilu_milu

Apu reménykedett is, hogy az új kabát és új sapka tiszteletére ma délután Barika nem megy velük sétálni. De hát a húgunk nem az a fajta, aki, ha egy kicsit feltört, már megfeledkezik kopott barátairól.

>!
Jesper_Olsen 

Végül is a Radó azt mondta, hogy a hétköznapok érdekesek igazán, mert abból látszik, milyen egy család élete.

5. oldal

>!
blackett P

Már csak napok kérdése! Már csak napok kérdése, hogy lerázhassuk láncainkat, és belevethessük magunkat a szabadság hömpöjgő…
Hömpöjgő?
Nem, azt hiszem, mégis inkább hömpölygő. Az zavart meg, hogy a folyam is elipszilonnal íródik, és hirtelen túl soknak éreztem.

1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Szeleburdi család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Nyulász Péter: Helka
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda
Sarah Mlynowski: Pipőke cipője
Tina Markus: Pircsi és a zombizűr
Beatrice Bottet: A baglyok titka