6. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
8. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján
26. legjobb ifjúsági könyv a molyok értékelése alapján

Szeleburdi ​család (Szeleburdi család 1.) 387 csillagozás

Bálint Ágnes: Szeleburdi család Bálint Ágnes: Szeleburdi család Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta – így kezdi naplóját a tizenkét éves Laci, becsületesen bevallva, hogy a derülünk szót Radótól gyűjtötte, akinek nyelvész a papája, s ezért igen gazdag a szókincse. Laci hűségesen beszámol a kis lakásban élő háromgyermekes Faragó család eseménydús hétköznapjairól, s – valljuk be – cselekvő részt is vállal abban, hogy ezek a hétköznapok minél mozgalmasabbak legyenek. Az olvasó – akinek szerencsére nem kell öregkoráig várnia, hogy Laci naplóján jót derüljön – biztosan a szívébe zárja ezt a vidám, szeleburdi családot, amely kissé zsúfolt lakásába örömmel fogad be minden új jövevényt, legyen az aranyhörcsög, cincér vagy lopótök.

Eredeti megjelenés éve: 1968

Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Sirály könyvek

>!
Móra, Budapest, 2020
152 oldal · Illusztrálta: Ritter Ottó
>!
Móra, Budapest, 2018
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634159032
>!
Móra, Budapest, 2017
152 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634157878 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

15 további kiadás


Enciklopédia 10


Kedvencelte 66

Most olvassa 14

Várólistára tette 83

Kívánságlistára tette 49

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Madama_Butterfly>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Imádom ezt a könyvet, mert akár az én családomról is szólhatna….
Imádom ezt a könyvet, mert olyan emlékeket idéz vissza, amelyeken bármikor tudok mosolyogni, nevetni, sírni….
Imádom, mert egy olyan kort idéz vissza, amiről bolondság lenne a mai világban elfeledkezni….
Ez egy könyv, amit a saját gyermekem kezébe is fogok majd adni, és csak remélni tudom, hogy majd benne is ugyanezeket az érzéseket fogja kelteni mint amit most velem tett…mert ez jó :)

2 hozzászólás
B_Tünde P>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Végtelenül kedves történet, nem lehet nem szeretni! Már réges-régen olvastam, most került újra a kezembe, de ugyanolyan örömmel olvastam mint annak idején. Most annyival adott többet az olvasása, hogy sok olyan eseményt, történetet felidézett, ami velünk, kis családunkkal esett meg az évek során. :-)

Tünde1>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Ez a könyv nosztalgiát ébreszt bennem.Kb.velem egyidős,gyerekként is kedveltem.Most újraolvasva érdekes emlékek törtek fel bennem.
Időutazás is volt abba a korba,ahol tablet,laptop és internet nélkül is élménydús volt a gyerekkor.A naplóíráshoz is ennek a könyvnek a hatására kezdtem bele(anno).
Aranyos kis család,ahol a mindennapok forgatagában sok-sok szeretet és vidámság bújik meg.

3 hozzászólás
Csoszi>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Gyerekkoromban csak egy-két részletet olvastam belőle, ami megtalálható volt az olvasókönyvemben. Ja, és a filmet is többször megnéztem, és imádtam ezt a mindig hangos, vidám, kicsit őrült családot, ahol a szülők lazák, a gyerekek pedig igazi gyerekek. Szerintem ez a könyv felnőttnek, gyereknek szórakoztató a mai napig. A stílusa, a humora igazán lebilincselő. Nem tudok kiemelni kedvenc részt, mert az egész nagyon tetszett. Talán a karácsony, és a nyaralás volt a legjobb. Csak ajánlani tudom.

>!
Móra, Budapest, 2003
150 oldal · ISBN: 9631178145
icu79 P>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Ez nekem sajnos kimaradt eddig az életemből. Egy-egy filmkocka felsejlett, de az egész történet tutira nincs meg. Vagyis most már de! Hogy ez milyen jó! Olvassátok, ki ne maradjon ez senkinek, és adjátok majd a gyerekeitek kezébe, én is így teszek majd. ;)

1 hozzászólás
csakegyluca P>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Én a Szeleburdi családon nőttem fel. Komolyan. Már 3 évesen azon nevettünk, hogy a film elején ott a papagáj aki mindig azt mondja hogy: „Gyurri jó madár." Sok híres színésszel van tele, mint pl.: Ullman Mónika, Ábel Anita és még egy csomó csomó van. Rá azt hiszem minimum 4 évre tudtuk meg hogy van ennek második része is Szeleburdi vakáció címmel. Az is megtetszett nekünk. Aztán a hugomnak feladták kötelező olvasmánynak. Azt hittem ezt is ki kell venni a könyvtárból, akkor nagyon mérges lettem volna rá. Miért? Mert az osztállyal egy könyvet fél évig olvasnak és a hosszabbítás is csak 2 hónap. De végül megvettük mert nem volt bent így sem a könyvtárban. Miután kiolvasták Emma mondta, hogy: Luca, ezt olvasd el mert fantasztikus! Mindenképpen Májusra terveztem mert az már nyár fele van, de még mindig tavasz. Egy évvel ezelőtt olvastam az írónőtől a Koránkelő darázst. Az annyira megtetszett, hogy a szép olvasó versenyre is azt vittem. Emlékszem még hogy súgdolóztak is a hátam mögött a többiek, hogy ez nagyon unalmas lesz, meg minden. Pedig ha tudták volna mekkora kincset is olvastam fel…. De ez most nem fontos. Szóval már az a könyve is nagyon tetszett. Úgy álltam neki a Szeleburdinak hogy ez sem lehet rosszabb, max jobb. Imádom az olyan könyveket amik a főszereplő szemszögéből meséli el, kicsit napló szerű. Én is vissza mentem az időbe, amikor nem volt telefon és egy lopótök magnak is tudtál örülni. Újra elfogott az a jó érzés, hogy ez magyar. Ez pesti, ez is akkora lakásban játszódik mint a miénk, ez a káosz ami olyanoknak mint a mi családunk ez az otthon. Mert pontosan tudom milyen az ha alig férsz el. Az a rugalmasság ami a szereplőkből áradt, felbecsülhetetlen volt. Sokat nevettem rajta még úgy is hogy már kinőttem ebből a korból. De ha jobban belegondolunk, sosem leszünk hozzá túl öregek. Könnyű kis limonádé a nehéz napokra. Az tetszett a legjobban, hogy utolsó lapjait a Duna partján olvastam és így a hangulata is nagyon megvolt. Új kedvencet avathattam.
További: https://csakegyluca.blogspot.com/2020/05/balint-agnes-s…

Angele P>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Megidézte a múltat egy városi panelban és egy remek kis vidéki nyaralást, amelyben még nekem se volt soha részem. Városi panelban volt, de nem volt ilyen szórakoztató.
Azt hittem túl idejétmúlt lesz ez a gyerekeimnek, akik emeletes házban sem laktak sose, de nagyon tetszett nekik.
Sokmindent tanultunk is, mert azért mi, mint a mai kor gyerekei, (utólag magamat is ide sorolom), okostelefonon néztük meg az általunk (vagy csak általuk) nem ismert szavakat. Kicsit szégyenkezve bevallom, még a barátfüle is ebbe a kategóriába esett. De most majd csinálunk. :)
Nagyon hangulatos volt a sok gyerek, kalandjaik, a panel lakás, a vidéki nagyi, a sok állat, a bolond szomszédok. Jól szórakoztunk! :) :)
Én a legjobban a rododendron setáltatáson. Imádom a flúgos embereket.

9 hozzászólás
Cs_N_Kinga>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Istenem mennyit nevettem fel hangosan:DDDD Ez a második könyve Bálint Ágnesnek amit olvastam az idén és nagyon szerettem!!! Nagyon jól ír! Kis nosztalgia is volt azért, a régi szép idők…… Mikor még nem volt PS meg XBOX, hanem a jó levegőn egy ágról ugráltak a vízbe és hasonlók. A mai gyerekeket kicsit sajnálom, hogy kimaradnak ezekből. Meg a régi nyáron irány a nagyiék dolgokból. Hmmmmm….. Még mindig csak merengek és sóhajtozom.
Nagyon tetszett!!!!!!

viidori I>!
Bálint Ágnes: Szeleburdi család

Március 31.

Vezetjük mi is a kis karantén naplónkat az albérletben. Ma például arról írtunk, hogy hogyan költöztettük kétszer is a hat eperpalántánkat, reggel ki az erkélyre, hogy napozzanak, este meg vissza a szobába, hogy ne fázzanak meg. Miközben az eprek gyakori lakáscseréjéről beszélgettünk jutott eszembe a Szeleburdi család, meg az ő filodendron sétáltatásuk. Gyorsan fel is lapoztam, hogy felolvassam a lakótárs atyafiaknak*, aztán úgy is maradtam a könyvvel a kezemben. Annyira kacagtató, életigenlő és kedves. Igazi feel good könyv ez. Csak az a baj, hogy most egyszerre szeretnék horgolni, bábokat készíteni, vígjátékot írni, leveles tésztát hajtogatni, ugrálni a dunai holtágba, aranyhörcsögöt tartani uborkásüvegben és múzeumot berendezni.
Na de nem baj, nekünk ott vannak az eperpalánták, meg Kankalin kovász a mustárosüvegben.
*Radó gyűjtése

2 hozzászólás

Népszerű idézetek

Marsie>!

Megbeszéltük a Radóval, hogy naplót fogunk írni, és majd ha öregek leszünk, jót derülünk rajta.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: napló
3 hozzászólás
psn>!

Anyu már kezdi a csomagolást.
Előszedte a fürdőruhákat, és kiderült, hogy az övé teljesen összepenészedett attól a három kiló narancstól, amit még karácsony előtt a fürdőruhák közé dugott előlünk. Apu szidott is bennünket Picurkával, hogy olyan felületesen kutakodtunk annak idején. Három kiló narancsot nem tudtunk ebben csöpp lakásban megtalálni. Azzal védekeztünk, hogy keresési kedvünk azért lohadt le, mert gyanakodtunk, hogy az ajándékok ismerősöknél vannak szétosztva.

psn>!

Azt szeretem a szüleimben, hogy nem kényesek. Más biztosan nem menne végig az utcán Barikával. De ők tudják, hogy Barika a gyerekük kedvenc játéka, és nem törődnek vele, ha mások azt hiszik, hogy Picurkának nincsenek rendes, pénzért vett játékai.
Radó azt mondja, hogy az ilyen szülők sokat érnek.

Dorka_9 P>!

A bátyám, a Feri, az is olyan hiú, mint a Radó szülei. Jól tanul, folyton az eszét fitogtatja, nehogy azt higgyék, hogy nincs neki.

8. oldal

Madama_Butterfly>!

Nagytakarítás volt nálunk, amit apu nem szeret, de mi szeretünk, mert olyankor mindig érdekes dolgok kerülnek elő. A kamrában, a krumplisláda mögött anyu talált három tábla csokoládét, amit még decemberben dugott el előlünk.

92. oldal

15 hozzászólás
BrigiHudacsko I>!

A legborzasztóbb volt első nap a lefekvés. Olyan volt, mintha jégre feküdtünk volna, pedig anyu takarókat is terített alánk. Radó mondta, hogy biztosan jég van a szalmazsákban. De nem jég volt benne, csak a szalma a téli hidegben annyira átfagyott, hogy a mi kis gyönge testünk nem bírta fölmelegíteni.
Anyu két téglát rakott a sütőbe, aztán mikor már átforrósodtak, odaadta nekünk. Soha nem hittem volna, hogy egy meleg téglának ennyire lehessen örülni. Összebújtunk a Radóval, a meleg téglát a hátunk mögé raktuk, és nagy vacogva elaludtunk. De előbb még megbeszéltük, hogy reggelre halálos betegek leszünk, és hogy milyen nehéz a fagyos földbe sírt ásni.
Radó azt mondta, hogy az apja majd biztosan mérges lesz, amiért dupla borravalót kell adni a sírásónak.

67. oldal

Stone>!

Még mikor kiköltözködtünk, akkor derült ki, hogy a nyúlbőrömet megették a molyok.

151. oldal

3 hozzászólás
ilu_milu>!

Apu reménykedett is, hogy az új kabát és új sapka tiszteletére ma délután Barika nem megy velük sétálni. De hát a húgunk nem az a fajta, aki, ha egy kicsit feltört, már megfeledkezik kopott barátairól.

Jesper_Olsen>!

Végül is a Radó azt mondta, hogy a hétköznapok érdekesek igazán, mert abból látszik, milyen egy család élete.

5. oldal

Ezüstliliom>!

Mikor eleveztünk a nagy, vízre hajló fűzfa alatt, hívtuk anyut, hogy jöjjön hintázni. De idén azt mondta, hintázzunk csak egyedül, ő nem szaggatja el a faágakon a drága, új fürdőruháját. Pedig olyan fürdőruhát vett magának, ami már így is csupa lyuk.
Már kinéztük Radóval, hogy ha leveti, megpróbálunk a hálós részével kis halat fogni.

119-120. oldal (Móra, Budapest, 2011.)


A sorozat következő kötete

Szeleburdi család sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Marcus Sedgwick: Vízözön és vesztegzár
Kate DiCamillo: Cincin Lovag legendája
Nyulász Péter: Helka
Rob Harrell: Zarf élete – Támadnak a vérmenyétek
Jo Nesbø: Doktor Proktor pukipora
Erich Kästner: Pötyi és Anti