Micsoda ​pók a vízipók! 34 csillagozás

Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Volt ​egyszer egy kisfiú, aki csuda dolgot kapott születésnapjára: egy egész víziországot. Nem volt túl nagy területe ennek az országnak, mindössze egy parányi tavacska a kertben. Ám ahogyan a tulajdonos büszkeségével figyelte a kisfiú különös országát, egyre népesebbnek látta. A víznek szinte minden köbcentiméterében élt, mozgott valamilyen kis élőlény, természetesen mit sem tudva arról, hogy egy kisfiú alattvalója. Bálint Ágnes segítségével ti többet megtudhattok erről a titokzatos országról, mindenekelőtt persze „legfontosabb” polgáráról, Vízipók úrfiról, akinek története nem fejeződött be az általatok is jól ismert tv-sorozatban. Itt, a könyv lapjain éli tovább az életét; majdnem életveszélyes kirándulást tesz egy szomszédos víziországba, megmenti a tavirózsa levelét, amely nélkülözhetetlen oxigént termeli a tavacskának, viaskodik a legfőbb bajkeverővel, a hátonúszó poloskával. A legfontosabb dolog is megesik az életében: szerelmes lesz, aztán persze meg is házasodik. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1985
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631140938 · Illusztrálta: Szabó Szabolcs

Kedvencelte 4

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 12

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

>!
Angele P
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Nahát, megint egy csodálatos Bálint Ágnes könyv, tele ismeretterjesztő tartalommal. Minden felé Magyarország vizeit lakó apró teremtménnyel. Plusz egy történet is kerekedett belőle.
Kicsit lassan haladtunk, mert minden egyes jószág képét eredetibe is meg kellett nézni. Google volt a barátunk. „És mit eszik és hogy szaporodik és meddig él és mekkora?” Amikor eljött valami rovar család, volt vagy 20 fajtája, na akkor mondtam, hogy ezt már neeeem fogom egyessével kikeresni.
Szóval jó volt, ajánlom mindenkinek felolvasásra.
spoiler

>!
Amrita I
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Kicsit idejétmúlt, de a maga korában dicséretes törekvés. A film szerintem jobban sikerült, mert emlékeim szerint kedvesebb, ebben például megdöbbentő és gyerekeknek feleslegesen sokkoló részlet egy temetés, és más, hasonlóan problematikus felesleges sokkolásokat is leltünk. Plusz ahogy egyik botanikus ismerősnél rákérdeztem, sajnos sikerült a címlapra egy idegenhonos növényt tenni, ami nagy kár tekintve a nyilvánvaló szemléletformáló, ismeretterjesztő célt. De azért volt ennek sok szerethető része, érdekes a természetben viszontlátni a hőseit felnőtt fejjel is. Például amikor megjelent a madáritatónkban a hátonúszó, azon nagyon derültünk, mert régi ismerősünk volt a meséből Rixi.

2 hozzászólás
>!
Judyt IP
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Azt szeretem ebben a könyvben, hogy nem csak a rajzok, hanem a történet is kedves, valamint tele van hasznos és okos információkkal az ízeltlábúak törzsébe tartozó rovarokról és pókokról. Észrevétlenül kúszik be a gyerkőcök buksijába a sok tudás, valamint a természet szeretete és védelme.
Egyszerűen fantasztikus ez a mesekönyv! :)

>!
Móra, Budapest, 1985
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631140938 · Illusztrálta: Szabó Szabolcs
>!
Lahara ISP
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Rajzfilmben valahogy jobban tetszett, bár emlékszem, kilenc éves lehettem, és elrettentett, hogy egy oldalon milyen sok a betű.

>!
Vörös_Édua IP
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Hogy mennyit futkorásztam ezután a könyv után! :)
Vízipók úrfi története meglehetősen nagy meglepetés volt. A meséből készült rajzfilmsorozatnak nem sok köze van ehhez a történethez. Nem is igazán értem, hogy kerekítették ki a rajzfilm sztoriját ebből. :) Esetleg előzménynek lehetne felfogni az animációt, ha valaki mindenáron össze akarja kapcsolni a kettőt.
A könyvben Vízipók úrfi megérkezik egy kis csinos kerti tóba (amit már három nappal a kiásása után el is foglal mindenféle vízi rovar, béka, csiga). Megépíti a szépséges búvárharangját, majd elkezd ismerkedni a tó élővilágával, amelynek vannak veszélyes, kellemetlenkedő, meg kifejezetten kedves lakói is. A két kis pletykás csigalánnyal rögtön összebarátkozik, valamint a hátonúszó poloskával rögtön összeütközésbe kerül. A történet csúcspontja egy irodalmi előadás (de tényleg! :D), ami sajnos Vízipók úrfi jelenléte nélkül zajlik le…
A könyv, és a rajzfilm is megegyezik abban, hogy nagyon sok „ismeretterjesztő” szöveggel, megjegyzéssel találkozhatunk, amelyek a vízi élővilágot, egyes rovarok szokásait hivatottak megismertetni a nézővel/ olvasóval. (Például egész hosszan taglalja az egyik csigalány a különböző méhfajok mézgyűjtési trükkjeit :D).
Ezúttal a mese nem tartalmaz varázslatot, még egy apró tündér sem jelenik meg (hacsak nem számítjuk a tündéri Ezüstpókot :) ). Ugyanakkor nagyon tetszik az embercsalád -különösen a kis Tamás- szívből jövő állatszeretete.
A bonyodalmakat leginkább a hátonúszó poloska ármánykodásai okozzák- aki valami különös, perverz élvezetet talál mások gyötrésében-, amelyek szerencsére szinte azonnal tisztázódnak.
Egy különösen brutális (kimenetelű) élet-halál harcra is sor kerül (ami nyilván nem kívánkozott soha rajzfilmre).
A könyv illusztrációit Szabó Szabolcs készítette (ő nyilván szeretett összedolgozni Bálint Ágnessel, ugyanis eddig csak az ő könyveiben találkoztam az illusztrátor rajzaival), aki a rajzfilmsorozat figura- és látványtervezője is volt. Vagyis a vizuális élmény kb ugyanaz, mint a sokak kedves rajzfilmjében.


Népszerű idézetek

>!
Amrita I

Hat lába van az én édes babámnak,
érte még a toronyból is lemásznak.
Én is másznék, de hiába, de hiába,nem lehet,
gombostűre szúrt a végzet engemet…

73. oldal

>!
Amrita I

Hej, bösövény, bösövény,
vízikapor, tókömény.
Adj buborékot,
hány zsuzsok él ott,
hej bösövény, bösövény…

98. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Marék Veronika: Hol terem a sok gyümölcs?
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével
Telegdi Ágnes: Állatok erdőn-mezőn
Fedina Lídia: Akikről a mesék szólnak
Gurmai Beáta: Borka könyve
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
Tóth Krisztina: Orrfújós mese
Kyrima Trapp: A lovagvár
Vlagyimir Mitipov: Fuf, a kismammut
Gergely Ernő: A homokvár titka