Micsoda ​pók a vízipók! 43 csillagozás

Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Volt ​egyszer egy kisfiú, aki csuda dolgot kapott születésnapjára: egy egész víziországot. Nem volt túl nagy területe ennek az országnak, mindössze egy parányi tavacska a kertben. Ám ahogyan a tulajdonos büszkeségével figyelte a kisfiú különös országát, egyre népesebbnek látta. A víznek szinte minden köbcentiméterében élt, mozgott valamilyen kis élőlény, természetesen mit sem tudva arról, hogy egy kisfiú alattvalója. Bálint Ágnes segítségével ti többet megtudhattok erről a titokzatos országról, mindenekelőtt persze „legfontosabb” polgáráról, Vízipók úrfiról, akinek története nem fejeződött be az általatok is jól ismert tv-sorozatban. Itt, a könyv lapjain éli tovább az életét; majdnem életveszélyes kirándulást tesz egy szomszédos víziországba, megmenti a tavirózsa levelét, amely nélkülözhetetlen oxigént termeli a tavacskának, viaskodik a legfőbb bajkeverővel, a hátonúszó poloskával. A legfontosabb dolog is megesik az életében: szerelmes lesz, aztán persze meg is házasodik. A… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1985

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 1985
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631140938 · Illusztrálta: Szabó Szabolcs

Kedvencelte 4

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 11

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Angele P>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Nahát, megint egy csodálatos Bálint Ágnes könyv, tele ismeretterjesztő tartalommal. Minden felé Magyarország vizeit lakó apró teremtménnyel. Plusz egy történet is kerekedett belőle.
Kicsit lassan haladtunk, mert minden egyes jószág képét eredetibe is meg kellett nézni. Google volt a barátunk. „És mit eszik és hogy szaporodik és meddig él és mekkora?” Amikor eljött valami rovar család, volt vagy 20 fajtája, na akkor mondtam, hogy ezt már neeeem fogom egyessével kikeresni.
Szóval jó volt, ajánlom mindenkinek felolvasásra.
spoiler

Amrita I>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Kicsit idejétmúlt, de a maga korában dicséretes törekvés. A film szerintem jobban sikerült, mert emlékeim szerint kedvesebb, ebben például megdöbbentő és gyerekeknek feleslegesen sokkoló részlet egy temetés, és más, hasonlóan problematikus felesleges sokkolásokat is leltünk. Plusz ahogy egyik botanikus ismerősnél rákérdeztem, sajnos sikerült a címlapra egy idegenhonos növényt tenni, ami nagy kár tekintve a nyilvánvaló szemléletformáló, ismeretterjesztő célt. De azért volt ennek sok szerethető része, érdekes a természetben viszontlátni a hőseit felnőtt fejjel is. Például amikor megjelent a madáritatónkban a hátonúszó, azon nagyon derültünk, mert régi ismerősünk volt a meséből Rixi.

2 hozzászólás
Gyöngyi0309 P>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Ezt is esti mesének olvastuk, még férjem kapta gyerekkorában. Vizipók története is ismerős az én generációmnak, sokan lefekvés előtt nézhettük az Esti mesében.
Más a könyv, mint a mese, a rajzfilm sokat finomított a víz alatti történéseken, illetve Keresztes barátom sem jelenik meg a könyvben.
Összességében aranyos mese, bújtatottan tanítja a gyerekeket a természet szeretetére, megbecsülésére, ami különösen fontos.
Kedvenc szereplőim Állaspókné, na és természetesen a pletykás csigahölgyek: Plancsika és Limmike. De sokat mosolyogtam Rixi, a hátonúszó poloska aljasságain is. Férjem kedvence a címszereplő Vizipók Úrfi volt, a gyerek még kicsi, ő még a beön és a mámon kívül nem nagyon mond mást. :) Pár év múlva majd megosztom veletek, neki mi a véleménye a könyvről.

Judyt IP>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Azt szeretem ebben a könyvben, hogy nem csak a rajzok, hanem a történet is kedves, valamint tele van hasznos és okos információkkal az ízeltlábúak törzsébe tartozó rovarokról és pókokról. Észrevétlenül kúszik be a gyerkőcök buksijába a sok tudás, valamint a természet szeretete és védelme.
Egyszerűen fantasztikus ez a mesekönyv! :)

>!
Móra, Budapest, 1985
130 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631140938 · Illusztrálta: Szabó Szabolcs
Lahara ISP>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Rajzfilmben valahogy jobban tetszett, bár emlékszem, kilenc éves lehettem, és elrettentett, hogy egy oldalon milyen sok a betű.

timcsigirl>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Víziók úrfi kalandjai elevenednek meg a lapokon. Igazi csodavilág a víz alatt és fölött. Minden fejezet felér egy külön mesének, a történeteket a csodaszép illusztrációk teszik teljessé. Olvasás közben rengeteg ismeretet kapunk, amelyek szinte észrevétlenül is arra biztatnak, hogy óvjuk meg a természetet, vigyázzunk a világunkra. Vegyük észre az apró csodákat az életünkben, hiszen mindenütt ott vannak, még ott is, ahol nem is gondolnánk.

Vörös_Édua IP>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Hogy mennyit futkorásztam ezután a könyv után! :)
Vízipók úrfi története meglehetősen nagy meglepetés volt. A meséből készült rajzfilmsorozatnak nem sok köze van ehhez a történethez. Nem is igazán értem, hogy kerekítették ki a rajzfilm sztoriját ebből. :) Esetleg előzménynek lehetne felfogni az animációt, ha valaki mindenáron össze akarja kapcsolni a kettőt.
A könyvben Vízipók úrfi megérkezik egy kis csinos kerti tóba (amit már három nappal a kiásása után el is foglal mindenféle vízi rovar, béka, csiga). Megépíti a szépséges búvárharangját, majd elkezd ismerkedni a tó élővilágával, amelynek vannak veszélyes, kellemetlenkedő, meg kifejezetten kedves lakói is. A két kis pletykás csigalánnyal rögtön összebarátkozik, valamint a hátonúszó poloskával rögtön összeütközésbe kerül. A történet csúcspontja egy irodalmi előadás (de tényleg! :D), ami sajnos Vízipók úrfi jelenléte nélkül zajlik le…
A könyv, és a rajzfilm is megegyezik abban, hogy nagyon sok „ismeretterjesztő” szöveggel, megjegyzéssel találkozhatunk, amelyek a vízi élővilágot, egyes rovarok szokásait hivatottak megismertetni a nézővel/ olvasóval. (Például egész hosszan taglalja az egyik csigalány a különböző méhfajok mézgyűjtési trükkjeit :D).
Ezúttal a mese nem tartalmaz varázslatot, még egy apró tündér sem jelenik meg (hacsak nem számítjuk a tündéri Ezüstpókot :) ). Ugyanakkor nagyon tetszik az embercsalád -különösen a kis Tamás- szívből jövő állatszeretete.
A bonyodalmakat leginkább a hátonúszó poloska ármánykodásai okozzák- aki valami különös, perverz élvezetet talál mások gyötrésében-, amelyek szerencsére szinte azonnal tisztázódnak.
Egy különösen brutális (kimenetelű) élet-halál harcra is sor kerül (ami nyilván nem kívánkozott soha rajzfilmre).
A könyv illusztrációit Szabó Szabolcs készítette (ő nyilván szeretett összedolgozni Bálint Ágnessel, ugyanis eddig csak az ő könyveiben találkoztam az illusztrátor rajzaival), aki a rajzfilmsorozat figura- és látványtervezője is volt. Vagyis a vizuális élmény kb ugyanaz, mint a sokak kedves rajzfilmjében.

Helia89>!
Bálint Ágnes: Micsoda pók a vízipók!

Keresem ezt a könyvet. Ha valakinek megvan, írjon. Köszönöm! :)


Népszerű idézetek

Amrita I>!

Hat lába van az én édes babámnak,
érte még a toronyból is lemásznak.
Én is másznék, de hiába, de hiába,nem lehet,
gombostűre szúrt a végzet engemet…

73. oldal

Amrita I>!

Hej, bösövény, bösövény,
vízikapor, tókömény.
Adj buborékot,
hány zsuzsok él ott,
hej bösövény, bösövény…

98. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Kántor Kata: A megmentett karácsony
Gerald Durrell: Léghajóval a világ körül
Tersánszky Józsi Jenő: Misi Mókus kalandjai
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Szigeti Kovács Viktor: Lúna gyermekei
Berg Judit: A holló gyűrűje
Kertész Erzsi: Állat KávéZoo
Halász Margit: Jómadarak pácban
Bogáti Péter: Az ágasvári csata