5. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján

Mazsola ​és Tádé (Mazsola 3.) 193 csillagozás

Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Mazsola, a tv-ből és a képeskönyvekből egyaránt jól ismert kismalac, váratlanul testvért kap. Mazsola – éppúgy, mint a gyerekek – duzzogva és féltékenykedve figyeli, hogy Manócska megosztja szeretetét közte és az új jövevény között. Azután – éppúgy, mint a gyerekek – megszereti kistestvérét, és megérti, hogy Manócska semmivel sem szereti őt kevésbé, mint akkor, amikor ő volt az egyetlenke. Bálint Ágnes kedves mesefűzését bábfényképek illusztrálják.

Eredeti megjelenés éve: 1971

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Holnap, Budapest, 2017
70 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491270 · Illusztrálta: Bródy Vera
>!
Holnap, Budapest, 2016
70 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491270 · Illusztrálta: Bródy Vera
>!
Holnap, Budapest, 2015
70 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491270 · Illusztrálta: Bródy Vera

9 további kiadás


Enciklopédia 4

Szereplők népszerűség szerint

Mazsola · Manófalvi Manó (Manócska) · Tádé


Kedvencelte 22

Most olvassa 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 23


Kiemelt értékelések

>!
gabiica P
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Ez egyértelműen hatalmas kedvenc lett. Most már nem csak Mazsola, de Tádé rajongójává is váltam, hihetetlenül aranyos ez az egész mese. Eszméletlenül kedves és szerethető karakterek, szerintem hamar a gyerekek kedvencévé válnak, pont úgy, ahogyan az enyémek is lettek felnőttként.

>!
worsi ASP
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Kár, hogy nincs több kötet, az elmúlt másfél hónapban a lányom Mazsolát hallgatott esti mesének. Össze-vissza fészkelődött közben folyamatosan, de aztán mindig mesélte nekem nap közben, hogy mit is csinált „Mozsola”. Mivel nem én olvastam föl neki, és a gyerekkoromból is kimaradt ez valahogyan, gyorsan bepótoltam, mielőtt visszavinnénk a könyvtárba.
Pont a lányomnak való, jól lehet azonosulni a szereplőkkel. A harmadik kötetben kicsit undok volt néha Mazsola, mint nagytestvér, nem is tudom, kire ismertem. :-) Tádé meg hol kicsit háziállat, hol inkább kistestvér. És nagyon jó lenne, ha én is tudnék ilyen könnyen következetes szülő lenni, mint Manócska.

„És az ökörfarkkóró tud ásítani, ha álmos?”

6 hozzászólás
>!
MissFortune
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Lehet, hogy nekem van elképesztően idegbeteg hangulatom,de ez a mese valami rettenetes volt.
Mazsola személyisége számomra egyáltalán nem kedvelhető, viszont annál inkább idegesítő.

>!
anni_olvas
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Ez lett az egyik kedvenc közös mesekönyvünk a kisfiammal. Saját gyerekkoromból alig emlékszem rá, így ez most számomra is az újdonság erejével hat, nyilván ismerősek voltak a szereplők, ám maga a történet nyelvezete, humora és tanító jellege nagyon megfogott. Mazsola és Tádé gyakorlatilag egy Manócskánál nevelkedő testvérpár és a történetekbe szépen bele van építve mindenféle testvérharc (Mazsolára kihegyezve) és azok megoldási javaslatai, a következetes nevelés fontosságát hangsúlyozva, tehát szakmailag is nagyon tetszik. Sok-sok érzelmet közvetítenek a mesék, hiszen a könyv elején oly' féltékeny és dacos Mazsola, aki attól fél, Manócska szeretetét elveszítette az apró jövevény, Tádé érkezésével, szépen lassan megérti és átérzi, hogy ő továbbra is fontos és szerethető kis lélek. Mindezt Manócska következetes, türelmes és szerető irányítgatása mellett. A ma forgalomban lévő gyermekkönyvek között az egyik legjobb és minden kisgyermekes családnak ajánlanám, különösen a testvéreket nevelőknek.

A hangoskönyv pedig Für Anikó tolmácsolásában valami fantasztikus, akárhányszor meg tudnánk hallgatni!

2 hozzászólás
>!
Dénes_Gabriella
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Mazsolácska és Tádé bizony a leginkább szerethető műmesefigurák. Egyik ismerősöm azt mondta, látszik, hogy Bálint Ágnes igazi gyermekeknek írt igazi mesét, amiből úgy tanulhat az ivadék, hogy észre sem veszi. És tényleg, egy csomó esetben nemcsak a konkrét szüzsé az, ami valami nagyon fontosról szól, hanem egy-egy fél mondat is fajsúlyos. (Parafrazálok: Egérke úgy megilletődött, hogy még köszönni is elfelejtett.) Igazán sajnálom, hogy Mazsolából összesen csak három kötet jelent meg. (Igen, ide tartozik az a véleményem is, hogy de bezzeg egyéb, gyengébb, sőt kimondottan gügye mesékből megállíthatatlan sorozatok vannak. Nyavalygás vége.)
Az az érdekes, hogy a Mazsola-történetek során, hiába láttam már a bábfilmeket nem is egyszer, mindig izgulok, mi lesz a kis bumfordi röfivel. S bár szeretem a fantasyt is, de ebben külön szeretem azt, hogy teljesen „földhözragadt", egészen olyan, amilyet bárki ki tudna találni… Szóval olyan emberi. (Meg malaci, manói stb.)
A Holnap Kiadó ötletét, hogy 2000-ben meg idén is kiadta a Mazsola-trilógiát, nagyon díjazom. Szép, színes. Bródy Vera figurái pedig szintúgy nagyon szerethetőek.

>!
Baba082 P
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Szerintem ez a világ egyik legcukibb meséje. Kimondottan hordoz magában jó adag nevelési szándékot, de ezt olyan stílusban, amilyenben otthon is találkozhat egy kisgyerek.
Testvéreknek szerintem kötelező mesélni ebből a könyvből, szinte az egész könyv arra épül, hogyan kell (érdemes) bánni a kistestvérrel.
Manócska a világ legkedvesebb gondozója, néha irigyeltem is a türelméért.
Olvassátok, nézegessétek bátran, akár van gyereketek, akár nincs, mert roppant szerethető figura Mazsola és Tádé!

>!
Csoszi P
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

A könyv népszerűségét jelzi, hogy a saját példány már rendesen leamortizálódott állapotban van. Kisgyerekként csak forgattam a lapokat, nézegettem benne az aranyos képeket, majd évekkel később én olvastam Mazsola és Tádé történetét a fiaimnak. Egyszerűen imádnivaló!
Manócska és Mazsola a nagy esőben rátalálnak Tádéra, a tengerimalacra. A kismalac addig rágja Manó barátunk fülét, míg hazaviszik, hogy Mazsolának legyen kivel játszania. Igen ám, de eleinte Tádé sokat alszik, aztán mindenben utánozza Mazsolát, végül mindenhová követi, hogy már nincs is nyugta tőle.
Olyan ez a történet, mint amikor egy családba kisgyerek születik. Mazsola pont úgy viselkedik, mint a féltékeny nagytestvér. Manócskának bizony nincs könnyű dolga, de a lényeg, hogy mindig következetes marad.

>!
dianna76 P
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Nagyon aranyos nosztalgikus mese a testvérségről. Mert ugye, ha valakinek van testvére, az lehet jó, és rossz is. Ahogyan az is, ha valaki nagyobb, mint a testvére. A kistestvér pedig időnként nyűg is lehet, a sok kérdezésével, az örökké nyakunkban lógásával. De álnok módon ki is lehet használni ugye… Ami nem túl szép és testvéries dolog!
Annyira való életből merítettek voltak ezek a történetek. Nekem nagyon tetszettek.
A testvérséget pedig leginkább talán felnőttként értékeljük.
A színes fotókon túl tetszettek a grafit hatású rajzok is.

>!
Jaina
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Mazsola (és Tádé) megunhatatlan, Für Anikó előadásában meg pláne. Leendő és gyakorló szülőknek mindenféle gyereknevelési könyv és honlap helyett receptre írnám fel a két kis malackát:)

>!
AniTiger MP
Bálint Ágnes: Mazsola és Tádé

Leszögezném, hogy kizárólag egy kihívás (501-es Moly Darts avagy listás könyvek viadala.) miatt vettem a kezembe ezt a mesét, ráadásul minden előzetes ismeret nélkül. Nem ezen nőttem fel – nem ezt néztük és nem ezt olvastuk. Az ok, amiért elolvastam: „2. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján”
Hogy mennyire vagyok türelmes? 2014. január 23-a óta várom, hogy bármi bejöjjön nekem a listákról, bár leginkább a mese kategóriában bíztam… De Mazsola és Tádé meg se moccant, masszívan tartotta a pozícióját. Ennyit erről.

A könyvtől nem vártam túl sokat, hiszen – mint már említettem – sosem néztem, olvastam. Anyu mindig elterelte a figyelmem valami más mesével vagy Bud Spencerrel vagy valami hasonlóval. Nem is szeretem a bábokat, talán csak Mekk Elek volt az, akitől nem féltem, de meglepő módon aranyosnak találom ezt a kis családot és a barátaikat.

Kivéve Mazsolát, akit az elején nagyon fel akartam rúgni. Tádé egy cukorpofa, a Manó viszont abszolút kedvenc. (Oh, persze Tádé is kedvenc… na de, mégis.:))
Akármennyire is haragszom Mazsolára én sem voltam jobb nagytestvér, talán csak okosabb: én sosem buktam le… nagyon amatőr és önző nagytesónak. A kedvencem az a történetecske, amikor megosztja Tádéval a répáját. Nehéz lenne utálni, iszonyatosan bájos-buta kis történetek.

Nem tudom, hogy sajnálnom kéne-e, amiért eddig kimaradt at életemből. Azt sem tudom, hogy miért tetszettek ezek az aranyos ceruzarajzok, de imádtam mindet – a bábos képek nem is kellettek volna bele szerintem.
Halmozottan igaz a mesére, hogy jobb későn, mint soha! Az ilyen kellemes meglepetések miatt jó kihívásra olvasni.


Népszerű idézetek

>!
worsi ASP

– Te már láttad aludni az ökörfarkkórót?

63. oldal, Hol az a Tádé? (Holnap, 2011)

Kapcsolódó szócikkek: ökörfarkkóró · Tádé
2 hozzászólás
>!
Dorabella

– Kinek az ötlete volt elpocsékolni ezt a sok finom spárgatököt?
Tádé Mazsolára nézett. Mazsola sűrű pislogással igyekezett eszébe juttatni azt, amit előre megbeszéltek. Csodák csodája, sikerült is.
– Tádé ötlete volt – szólalt meg a kis tengerimalac szelíden.
Manócska értetlenül nézett rá.
– A tiéd? De hogyan jutott ilyesmi az eszedbe?
– Sehogyan – felelte Tádé, kis fekete gombszemét Manócskára függesztve. – Mazsola mondta.

Kapcsolódó szócikkek: Manófalvi Manó (Manócska) · Mazsola · Tádé
2 hozzászólás
>!
Dorabella

– Éjszakára az ökörfarkkóró virágai összecsukódnak – magyarázta Manócska mosolyogva. – Ha akarjátok, nézzétek meg. Öreg este van már.
– Megnézzük, Tádé? – kérdezte Mazsola.
– Nézzük – felelte Tádé.
Nagy egyetértésben lépegettek az ökörfarkkóró felé. Tádé fehér bundája világított a szürkületben. Meglehetősen sötét volt, de azért Manócska még jól látta, hogy Mazsola gyöngéden megtörli Tádé orrocskáját.

>!
eeszter P

– Mert ő nem a haragot tartja – sóhajtott Mazsola –, hanem a szavát. De azt nagyon.

77. oldal

3 hozzászólás
>!
PUjszászi

– Azt mondtad, nem haragtartó – törte meg a csendet végül is Tádé. Mazsola vállat vont.
– Hiszen nem is. Vagy te haragosnak láttad?
– Nem… – Tádé csöndesen ingatta a fejét. – Inkább…olyan…vidámnak!
– Mert ő nem a haragot tartja – sóhajtott Mazsola –, hanem a szavát. De azt nagyon.

>!
Virágszépe 

Mazsola erre csak sóhajtani tudott. Mielőtt még ültében elaludt volna, Manócska ölbe vette, megfürösztötte, és úgy fektette ágyba, mint valamikor régen, mikor még ő is olyan kicsi volt, mint Tádé.

36. oldal (Holnap, 2016)

>!
bleknajt

Te vagy a leghelyesebb tengerimalac a világon!

41. oldal

>!
rohanoazis P

– Mintha valaki sírna – mondta [Manócska] tétován.
– Én is hallom – suttogta Mazsola. – Mintha az árvacsalán sírna.
Manócska azonban tudta, hogy a növények nem szoktak sírni.

11. oldal

>!
rohanoazis P

Egérkééknél ugyanis ünnepség volt Egérke születésnapja alkalmából. Egy városból jött egérnagynéni olyn diót hozott az ünnepeltnek ajándékba, amit szét lehetett nyitni, és egy szép, zöld-fehér csíkos hernyó volt benne, műanyagból.

39. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Bartos Erika: Anna, Peti és Gergő – Játsszunk együtt!
Mathew Price: Folti és a nagy csont
T. Aszódi Éva (szerk.): Első meséskönyvem
Marék Veronika: Boribon házikója
Kovács Ágnes (szerk.): Icinke-picinke
Berg Judit: Maszat játszik
Bartos Erika: Bogyó és Babóca világot lát
Walt Disney – Micimackó
Kis barátom – Cicus
Chászárné Simon Alice (szerk.): A kis kunyhó