2. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
12. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Mazsola (Mazsola 1.) 491 csillagozás

Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola

Manófalvi Manó, a madárijesztők barátja egy szép napon födél nélkül maradt. Szerencsére talált a mezőn egy jókora sütőtököt, aminek a cinkék már kivájták a belét. Csinosan berendezte, dundi szalmazsákot készített magának, jó kis karosszéket, és lámpagyújtás után vidáman olvasott újságot. Egyszer csámcsogást hallott kintről. Egy induri-pinduri malac rágta a házat. Ugye ti már tudjátok, ki volt ez az induri-pinduri kismalac? Hát Mazsola! Aki persze ott is maradt mindjárt a kis tökházban, és ha meghallgatjátok a mesét, megtudhatjátok, mi minden történt Mazsolával, aki még a tévében is szerepelt.
Bálint Ágnes humoros, vidám meséjét Bródy Vera bábfotói teszik még vonzóbbá minden gyerek számára.

A népszerű meseíró legnépszerűbb könyve, melyben a szeretetreméltó, falánk és kissé lusta, de nagyon kedves kismalac kalandjai elevenednek meg. Új formában, színes képekkel adjuk ismét közre az ismert történeteket.

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 3 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Irodalmi Fülbevaló

>!
Holnap, Budapest, 2021
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633493069 · Illusztrálta: Bródy Vera
>!
Holnap, Budapest, 2020
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633493069 · Illusztrálta: Bródy Vera
>!
Holnap, Budapest, 2019
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491034 · Illusztrálta: Bródy Vera

21 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Mazsola · Manófalvi Manó (Manócska) · Egérke · Varjú bácsi

Helyszínek népszerűség szerint

Futrinka utca


Kedvencelte 57

Most olvassa 6

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 52

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

„Lámpagyújtás után nemigen háborgatták, mert a tökházikó ablaka messzire világított, s még a legvaksibb vén varjúnak is feltűnt, hogy amiben lámpa ég, az nem ehető.”

Csupa cukiság, és nem is gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog.
Keresztfiam, édes kis tündérem nagyon mosolygot közben és most értettem meg mennyire fontosak a mesék is a kicsiknek és nekünk, nagyoknak is.
Nagyon tetszett.

KönyvParfé>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Manócska, mint egy jó szülő, tanítgatja, vezetgeti kis társát. Mazsola sokszor nyűgös, lusta kis jószág. Szereti a hasát, falánk, mindig nyüszög valami miatt. De elnézzük, mert pontosan olyan, mint egy kisgyerek. Aranyos és tanulságos, ugyanakkor nyúlfarknyi kis történetek ezek. Ideális lefekvés előtti olvasmány. És a legnagyobb erőssége, hogy illemtudó gyerekeket nevel. Sok fejezete alkalmazható mindennapokra és Manócska tőlem megkaphatja a legtürelmesebb mesehősnek járó díjat.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2015/06/10/balint_agnes_mazso…

11 hozzászólás
Cukormalac>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Gyerekkorom legkedvesebb meséje volt Bálint Ágnes klasszikusa. Számtalan alkalommal megnéztem DVD-n minden tévében is leadott részt, általános iskolásként pedig már olvashattam is Manófalvi Manó, valamint a zöld kismalac történeteit, akkor azonban csak a bájos figurák és aprólékos részletességgel kialakított környezetük nyűgözött le, nem beszélve a később Tádéval kiegészült események finom humoráról. Most, felnőttként minden apró mese olvasását követően levonhattam a tanulságokat és kifejezetten tudom értékelni, hogy mennyire változatosan, mindenféle szájbarágás nélkül tanítja illemre, elfogadásra a kicsiket. A legszuperebb kismalac alapvetően egy igazi rosszaság, gazdája segítségével mégis ő az, aki rávilágít a szófogadás, barátság, őszinteség és ragaszkodás fontosságára, általa fogyasztható, könnyed csomagolásban derülhet ki a gyerekek számára, hogy nem szabad például torkoskodni vagy csúfolódni. Ettől lesz időtálló az óvodás-kisiskolás korosztály számára, ezt a könyvet pedig a jövőt illetően biztos megőrzöm, természetesen nem csak magamnak.

>!
Móra, Budapest, 1980
78 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631121771 · Illusztrálta: Bródy Vera
gabiica P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Mazsola belopta magát a szívembe. Nagyon imádtam volna, ha gyermekkoromban ismerem meg ezt a mesét, hiszen csupa kedvesség és cukiság.
Mazsola tényleg olyan, mint egy igazi kisgyerek, Manócska pedig, mint egy igazi szülő. Nagyon élveztem az olvasását a rövid kis történeteknek, ha egyszer gyermekem lesz, biztosan elő fogom venni és vele is olvasom!

Madama_Butterfly>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Gyerekkorom egyik kedvenc meséje, amely még így, felnőtt fejjel is megőrizte a varázsát. És egy mese ettől jó… és azt hiszem, hogy ilyennek is kell lennie! :) :)

Bélabá>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Azt gondolom, kultikus mesévé vált az idők során. Mazsola, a kismalac és Manófalvi Manó története kellemes olvasmány a kicsiknek és nosztalgiát ébreszt a felnőtt olvasókban. Ezt a könyvecskét most két okból vettem elő a polc leghátuljáról: hogy megszerezzem a plecsnit és kikapcsoljam az agyamat a náci birodalom kemény világából (Shirer gigantikus könyvét olvasom épp). Jólesett felidézni a mesét, amit gyerekfejjel, a tévében mindig nagy lelkesen néztem. 5 csillag (4,7 pont), mert aranyos. :-)

13 hozzászólás
latinta P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Olyan öreg vagyok :), hogy még eredeti fekete-fehérben láttam-néztem esti meseként a történeteket. Annyira megmaradt az élmény, hogy most a bábfigurák hangján spoiler olvastam ezeket a helyenként didaktikus – ám ez nem is baj, hogy így van – mesenovellákat. Jó kis jellemfejlődésen kell átesnie a címszereplőnek, de minden epizódban szerencsésen rátalál a felnőttek szerinti helyes útra. (Manócska nagyon ügyesen, mintegy a háttérben maradva hagyja, hogy) Mazsola is, mint afféle minden szamár, a maga bőrét a vásárra víve tapasztalja meg a szociális érzékenység előnyeit és az érzéketlenség hátulütőit.

Mariann_ P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Annyira örülök, hogy Emikém is feszült figyelemmel hallgatta, amikor felolvastam neki.
A nagyon kedves kismalac mindkettőnk szívébe belopta magát barátaival együtt.
Az idő semmit sem csökkentett az értékéből.

mandris>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Jézuska küldte nagy fiunknak, keresztanyai közvetítéssel. Az óév vége felé jutott el hozzánk, és mostanáig tartott, mire a végére értünk. Nem volt nehéz, mert ezt olvastam nekik (a kisebbnek is megengedtük, hogy meghallgassa) szinte minden reggel, délben és este. Nem is volt kérdés, milyen mesét kértek tőlem. Fölösleges is mondanom: nagyon szerették (én is) ezeket a rövid, de tanulságos történeteket a kis zöld malacról, úgyhogy rögtön folytatjuk is, egy részt ugorva, Mazsolával és Tádéval, de az az érzésem, hogy ez sem tart majd sokáig (ma kezdtük, a harmadánál tartunk, és még nincs vége a napnak). Nem baj, itthon megvan a második rész is.

6 hozzászólás
Kiss_Julianna>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Kedves, aranyos történet. Gyerekkorom kedvenc meséje. Amit most szívesen olvastam. Tanulságos, egymás tiszteletét, szeretetét tanító történetek.
Kezdem a következő Mazsolát :)
Nagy kedvenc, és a gyerekeknek is, ezért újra olvassuk. Mazsola egy igazi kisgyerek tulajdonságával van megírva. Ugyan olyan dúrcás, csínytevő, szeleburdi. Imádni való!!


Népszerű idézetek

Csoszi>!

– […] Evés közben szíveskedjél csukva tartani a szádat!

3 hozzászólás
Morn>!

Lámpagyújtás után nemigen háborgatták, mert a tökházikó ablaka messzire világított, s még a legvaksibb vén varjúnak is feltűnt, hogy amiben lámpa ég, az nem ehető.

Az ehető ház

Sli P>!

– Mi az, Mazsola? Nem vagy még álmos?
– Álmos vagyok, csak gondolkozom – válaszolt Mazsola.
A meglepő válasz hallatára Manócska nagyot nézett.
– Gondolkozol?
– Igen. Azon gondolkozom, hogy Egérke kiállhatatlan, szemtelen, nagyszájú, és soha többé nem fogok játszani vele.
– Ejha! Aztán miért?
– Mert azt kiabálta, hogy nem tudok fagyos földben turkálni.
– Hát tudsz?
– Hát nem. De azt mondtam, hogy tudok.

32. oldal, A cukorrépa meg a zöld disznó (Móra, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Egérke · Manófalvi Manó (Manócska) · Mazsola
pwz I>!

Egy este éppen a híreknél tartott ("…leugrott a mozgó kerékpárosról és megütötte magát Bolha Barnabás szalmafalvi lakos…"), amikor kintről csámcsogást hallott.
Ugyan ki csámcsoghat odakint? Manófalvi Manó el sem tudta képzelni. Mikor azonban a tökházikó falán lyuk keletkezett, s a csámcsogást már úgyszólván a szobában lehetett hallani, Manófalvi Manó rádöbbent, hogy valaki – lámpavilág ide, lámpavilág oda – megint belerágott a tökházba.
Felkapta hát a seprűt és kirohant.
Egy induri-pinduri malac rágta a házat.

Az ehető ház

Kapcsolódó szócikkek: Manófalvi Manó (Manócska)
2 hozzászólás
Sli P>!

– Ez aztán ízlik nekem! – mondta a kismalac két harapás között.
– Ne beszélj teli szájjal! – figyelmeztette a manó. – És főleg ne csámcsogj! Evés közben szíveskedjél csukva tartani a szádat!
A kismalac szelíd mosollyal nézett rá:
– Hiszen úgy nem lehet enni!
– Dehogynem! – biztatta a manó. – Próbáld csak meg!
Rövid kísérletezés után a kismalac megállapította, hogy csakugyan lehet csukott szájjal enni. Mire ezt jól begyakorolta, elfogyott az egész tál délről maradt kukoricalepény.
– Úgy jóllaktam, mint a duda! – dőlt hátra a kismalac szuszogva. – Még el is álmosodtam.
Manófalvi Manó megsimogatta a feje búbját.
– Aztán ha hazamégy, otthon is jusson eszedbe, hogy szépen kell enni!
Erre a kismalac váratlanul sírva fakadt:
– Ui, ui, ui!
– Szent Szilvamag! – kiáltott Manófalvi Manó. – Most meg ki bántott?
– Senki! – szipákolt a kismalac. – Csak eszembe jutott, hogy nekem nincs is hova hazamennem…
– Ejha! Hát nincs otthonod?
– Ni… nincs… Elkergetett a gazda, mert azt mondta, olyan kicsi vagyok, mint egy szem mazsola. És belőlem úgysem lesz soha tisztességes disznó!
A derék manó szíve megesett a kismalacon. Azt mondta hát neki:
– Tudod mit, te Mazsola? Maradj itt nálam! Úgyis mindig egyedül vagyok, s hacsak nem fúj erre a szél egy-egy újságlapot, bizony sokat unatkozom magamban.
A kismalac hirtelen szólni sem tudott örömében. Orrocskáját beletörölte Manófalvi Manó nadrágszárába, és összevissza röfögött […]

8. oldal, Az ehető ház (Móra, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Manófalvi Manó (Manócska) · Mazsola
Szelén>!

A tisztára mosdatott Mazsola már régen aludt, mikor a varjú és Manócska még mindig róla beszélgettek.
– Nagy gond a házban egy ilyen kismalac – vélte a varjú. – Nem is mindenki vállalná.
Manócska erre mindössze annyit mondott.
– Persze az egyedüllét legalább olyan gond. És így mégiscsak vígabban telik az idő.

redux>!

A Futrinka utca végén, szinte már a mezőn, ócska, molyette kalap hevert. Ez alatt a kalap alatt tanyázott Manófalvi Manó, a madárijesztők barátja.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Futrinka utca
PannaNyúl>!

– Ne beszélj teli szájjal! – figyelmeztette a manó. – És főleg ne csámcsogj! Evés közben szíveskedjél csukva tartani a szádat!
A kismalac szelíd mosollyal nézett rá:
– Hiszen úgy nem lehet enni!
– Dehogynem! – biztatta a manó. – Próbáld csak meg!
Rövid kísérletezés után a kismalac megállapította, hogy csakugyan lehet csukott szájjal enni. Mire ezt jól begyakorolta, elfogyott az egész tál délről maradt kukoricalepény.

8. oldal

Sli P>!

– Jaj, Manócska! – borzadozott Mazsola. – Ne is meséld tovább, úgy félek… Aztán? Mi lett aztán? Meséld már!

56. oldal, Manócska szárnya (Móra, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Manófalvi Manó (Manócska) · Mazsola · mese
Kek P>!

Mazsola ehelyett gyorsan elaludt, mert azért ő mégsem az igazi zöld disznó volt, csak egy kimondhatatlanul álmos kismalac.

77. oldal


A sorozat következő kötete

Mazsola sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Cynthia Paterson: Foxwood összes meséje
Disney Hercegnők – Lélegzetelállító történetek
Dr. Seuss: A Grincs
Anna Milbourne: Diótörő
Maurice Maeterlinck: A kék madár
Hans Christian Andersen: A Hókirálynő
Dr. Seuss: Hogyan lopta el a Görcs a karácsonyt
Bartos Erika: Bogyó és Babóca karácsonya
Tóth Krisztina: Várjuk a karácsonyt!
Csukás István: A téli tücsök meséi