2. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
10. legjobb mese könyv a molyok értékelése alapján
10. legjobb gyermekkönyv kicsiknek könyv a molyok értékelése alapján

Mazsola (Mazsola 1.) 440 csillagozás

Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola Bálint Ágnes: Mazsola

Manófalvi Manó, a madárijesztők barátja egy szép napon födél nélkül maradt. Szerencsére talált a mezőn egy jókora sütőtököt, aminek a cinkék már kivájták a belét. Csinosan berendezte, dundi szalmazsákot készített magának, jó kis karosszéket, és lámpagyújtás után vidáman olvasott újságot. Egyszer csámcsogást hallott kintről. Egy induri-pinduri malac rágta a házat. Ugye ti már tudjátok, ki volt ez az induri-pinduri kismalac? Hát Mazsola! Aki persze ott is maradt mindjárt a kis tökházban, és ha meghallgatjátok a mesét, megtudhatjátok, mi minden történt Mazsolával, aki még a tévében is szerepelt.
Bálint Ágnes humoros, vidám meséjét Bródy Vera bábfotói teszik még vonzóbbá minden gyerek számára.

A népszerű meseíró legnépszerűbb könyve, melyben a szeretetreméltó, falánk és kissé lusta, de nagyon kedves kismalac kalandjai elevenednek meg. Új formában, színes képekkel adjuk ismét közre az ismert történeteket.

Eredeti megjelenés éve: 1965

Tagok ajánlása: 4 éves kortól

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Irodalmi Fülbevaló

>!
Holnap, Budapest, 2020
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633493069 · Illusztrálta: Bródy Vera
>!
Holnap, Budapest, 2019
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491034 · Illusztrálta: Bródy Vera
>!
Holnap, Budapest, 2018
76 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633491034 · Illusztrálta: Bródy Vera

18 további kiadás


Enciklopédia 10

Szereplők népszerűség szerint

Mazsola · Manófalvi Manó (Manócska) · Egérke · Varjú bácsi

Helyszínek népszerűség szerint

Futrinka utca


Kedvencelte 48

Most olvassa 5

Várólistára tette 30

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

„Lámpagyújtás után nemigen háborgatták, mert a tökházikó ablaka messzire világított, s még a legvaksibb vén varjúnak is feltűnt, hogy amiben lámpa ég, az nem ehető.”

Csupa cukiság, és nem is gondoltam volna, hogy ennyire tetszeni fog.
Keresztfiam, édes kis tündérem nagyon mosolygot közben és most értettem meg mennyire fontosak a mesék is a kicsiknek és nekünk, nagyoknak is.
Nagyon tetszett.

KönyvParfé>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Manócska, mint egy jó szülő, tanítgatja, vezetgeti kis társát. Mazsola sokszor nyűgös, lusta kis jószág. Szereti a hasát, falánk, mindig nyüszög valami miatt. De elnézzük, mert pontosan olyan, mint egy kisgyerek. Aranyos és tanulságos, ugyanakkor nyúlfarknyi kis történetek ezek. Ideális lefekvés előtti olvasmány. És a legnagyobb erőssége, hogy illemtudó gyerekeket nevel. Sok fejezete alkalmazható mindennapokra és Manócska tőlem megkaphatja a legtürelmesebb mesehősnek járó díjat.
Bővebben: http://konyvparfe.blog.hu/2015/06/10/balint_agnes_mazso…

11 hozzászólás
gabiica P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Mazsola belopta magát a szívembe. Nagyon imádtam volna, ha gyermekkoromban ismerem meg ezt a mesét, hiszen csupa kedvesség és cukiság.
Mazsola tényleg olyan, mint egy igazi kisgyerek, Manócska pedig, mint egy igazi szülő. Nagyon élveztem az olvasását a rövid kis történeteknek, ha egyszer gyermekem lesz, biztosan elő fogom venni és vele is olvasom!

Madama_Butterfly>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Gyerekkorom egyik kedvenc meséje, amely még így, felnőtt fejjel is megőrizte a varázsát. És egy mese ettől jó… és azt hiszem, hogy ilyennek is kell lennie! :) :)

Bélabá>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Azt gondolom, kultikus mesévé vált az idők során. Mazsola, a kismalac és Manófalvi Manó története kellemes olvasmány a kicsiknek és nosztalgiát ébreszt a felnőtt olvasókban. Ezt a könyvecskét most két okból vettem elő a polc leghátuljáról: hogy megszerezzem a plecsnit és kikapcsoljam az agyamat a náci birodalom kemény világából (Shirer gigantikus könyvét olvasom épp). Jólesett felidézni a mesét, amit gyerekfejjel, a tévében mindig nagy lelkesen néztem. 5 csillag (4,7 pont), mert aranyos. :-)

13 hozzászólás
latinta P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Olyan öreg vagyok :), hogy még eredeti fekete-fehérben láttam-néztem esti meseként a történeteket. Annyira megmaradt az élmény, hogy most a bábfigurák hangján spoiler olvastam ezeket a helyenként didaktikus – ám ez nem is baj, hogy így van – mesenovellákat. Jó kis jellemfejlődésen kell átesnie a címszereplőnek, de minden epizódban szerencsésen rátalál a felnőttek szerinti helyes útra. (Manócska nagyon ügyesen, mintegy a háttérben maradva hagyja, hogy) Mazsola is, mint afféle minden szamár, a maga bőrét a vásárra víve tapasztalja meg a szociális érzékenység előnyeit és az érzéketlenség hátulütőit.

mandris>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Jézuska küldte nagy fiunknak, keresztanyai közvetítéssel. Az óév vége felé jutott el hozzánk, és mostanáig tartott, mire a végére értünk. Nem volt nehéz, mert ezt olvastam nekik (a kisebbnek is megengedtük, hogy meghallgassa) szinte minden reggel, délben és este. Nem is volt kérdés, milyen mesét kértek tőlem. Fölösleges is mondanom: nagyon szerették (én is) ezeket a rövid, de tanulságos történeteket a kis zöld malacról, úgyhogy rögtön folytatjuk is, egy részt ugorva, Mazsolával és Tádéval, de az az érzésem, hogy ez sem tart majd sokáig (ma kezdtük, a harmadánál tartunk, és még nincs vége a napnak). Nem baj, itthon megvan a második rész is.

6 hozzászólás
KBCsilla P>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Igazán kellemes olvasmány volt lefekvéskor az ágyban, elalvás előtt. Még az alvás is pihentetőbb lett utána. Az volt a legjobb az egészben – amellett, hogy visszahozta a régi szép időket, amikor még normális mesék voltak a tévében –, hogy hallottam magamban a hangjukat is, ahogy megszoktuk őket annak idején.
Köszönöm az indíttatást az újraolvasására @yumechan-nak!

Kiss_Julianna>!
Bálint Ágnes: Mazsola

Kedves, aranyos történet. Gyerekkorom kedvenc meséje. Amit most szívesen olvastam. Tanulságos, egymás tiszteletét, szeretetét tanító történetek.
Kezdem a következő Mazsolát :)
Nagy kedvenc, és a gyerekeknek is, ezért újra olvassuk. Mazsola egy igazi kisgyerek tulajdonságával van megírva. Ugyan olyan dúrcás, csínytevő, szeleburdi. Imádni való!!

Zsuzsanna_Makai>!
Bálint Ágnes: Mazsola

A gyerekkori emlèkeimből semmi nem maradt meg, sőt a másik könyv címe alapján Manóról azt hittem h ő Tádé. Mondjuk kiderült, h ezzel nem vagyok egyedül. Manót bírtam, jó arc. Mazsola meg hát… sóhaj… hát ő Mazsola.
Cuki volt, kedves volt. Arra mondjuk nem jöttem rá, h miért kötelező, de vannak benne jó kis leckék az élettől, tehát kicsit talán mégis értem.


Népszerű idézetek

Csoszi>!

– (…) Evés közben szíveskedjél csukva tartani a szádat!

2 hozzászólás
Morn>!

Lámpagyújtás után nemigen háborgatták, mert a tökházikó ablaka messzire világított, s még a legvaksibb vén varjúnak is feltűnt, hogy amiben lámpa ég, az nem ehető.

Az ehető ház

pwz I>!

Egy este éppen a híreknél tartott ("…leugrott a mozgó kerékpárosról és megütötte magát Bolha Barnabás szalmafalvi lakos…"), amikor kintről csámcsogást hallott.
Ugyan ki csámcsoghat odakint? Manófalvi Manó el sem tudta képzelni. Mikor azonban a tökházikó falán lyuk keletkezett, s a csámcsogást már úgyszólván a szobában lehetett hallani, Manófalvi Manó rádöbbent, hogy valaki – lámpavilág ide, lámpavilág oda – megint belerágott a tökházba.
Felkapta hát a seprűt és kirohant.
Egy induri-pinduri malac rágta a házat.

Az ehető ház

Kapcsolódó szócikkek: Manófalvi Manó (Manócska)
2 hozzászólás
Sli P>!

– Mi az, Mazsola? Nem vagy még álmos?
– Álmos vagyok, csak gondolkozom – válaszolt Mazsola.
A meglepő válasz hallatára Manócska nagyot nézett.
– Gondolkozol?
– Igen. Azon gondolkozom, hogy Egérke kiállhatatlan, szemtelen, nagyszájú, és soha többé nem fogok játszani vele.
– Ejha! Aztán miért?
– Mert azt kiabálta, hogy nem tudok fagyos földben turkálni.
– Hát tudsz?
– Hát nem. De azt mondtam, hogy tudok.

32. oldal, A cukorrépa meg a zöld disznó (Móra, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Egérke · Manófalvi Manó (Manócska) · Mazsola
Sli P>!

– Ez aztán ízlik nekem! – mondta a kismalac két harapás között.
– Ne beszélj teli szájjal! – figyelmeztette a manó. – És főleg ne csámcsogj! Evés közben szíveskedjél csukva tartani a szádat!
A kismalac szelíd mosollyal nézett rá:
– Hiszen úgy nem lehet enni!
– Dehogynem! – biztatta a manó. – Próbáld csak meg!
Rövid kísérletezés után a kismalac megállapította, hogy csakugyan lehet csukott szájjal enni. Mire ezt jól begyakorolta, elfogyott az egész tál délről maradt kukoricalepény.
– Úgy jóllaktam, mint a duda! – dőlt hátra a kismalac szuszogva. – Még el is álmosodtam.
Manófalvi Manó megsimogatta a feje búbját.
– Aztán ha hazamégy, otthon is jusson eszedbe, hogy szépen kell enni!
Erre a kismalac váratlanul sírva fakadt:
– Ui, ui, ui!
– Szent Szilvamag! – kiáltott Manófalvi Manó. – Most meg ki bántott?
– Senki! – szipákolt a kismalac. – Csak eszembe jutott, hogy nekem nincs is hova hazamennem…
– Ejha! Hát nincs otthonod?
– Ni… nincs… Elkergetett a gazda, mert azt mondta, olyan kicsi vagyok, mint egy szem mazsola. És belőlem úgysem lesz soha tisztességes disznó!
A derék manó szíve megesett a kismalacon. Azt mondta hát neki:
– Tudod mit, te Mazsola? Maradj itt nálam! Úgyis mindig egyedül vagyok, s hacsak nem fúj erre a szél egy-egy újságlapot, bizony sokat unatkozom magamban.
A kismalac hirtelen szólni sem tudott örömében. Orrocskáját beletörölte Manófalvi Manó nadrágszárába, és összevissza röfögött (…)

8. oldal, Az ehető ház (Móra, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Manófalvi Manó (Manócska) · Mazsola
Szelén>!

A tisztára mosdatott Mazsola már régen aludt, mikor a varjú és Manócska még mindig róla beszélgettek.
– Nagy gond a házban egy ilyen kismalac – vélte a varjú. – Nem is mindenki vállalná.
Manócska erre mindössze annyit mondott.
– Persze az egyedüllét legalább olyan gond. És így mégiscsak vígabban telik az idő.

redux>!

A Futrinka utca végén, szinte már a mezőn, ócska, molyette kalap hevert. Ez alatt a kalap alatt tanyázott Manófalvi Manó, a madárijesztők barátja.

5. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Futrinka utca
PannaNyúl>!

– Ne beszélj teli szájjal! – figyelmeztette a manó. – És főleg ne csámcsogj! Evés közben szíveskedjél csukva tartani a szádat!
A kismalac szelíd mosollyal nézett rá:
– Hiszen úgy nem lehet enni!
– Dehogynem! – biztatta a manó. – Próbáld csak meg!
Rövid kísérletezés után a kismalac megállapította, hogy csakugyan lehet csukott szájjal enni. Mire ezt jól begyakorolta, elfogyott az egész tál délről maradt kukoricalepény.

8. oldal

Sli P>!

– Jaj, Manócska! – borzadozott Mazsola. – Ne is meséld tovább, úgy félek… Aztán? Mi lett aztán? Meséld már!

56. oldal, Manócska szárnya (Móra, 1968)

Kapcsolódó szócikkek: Manófalvi Manó (Manócska) · Mazsola · mese
Kek P>!

Nagy-nagy csend maradt utána. Olyan nagy csend, hogy Mazsola mukkanni sem mert. Csak nézett ijedten Manócskára. Az meg odament hozzá, és egy kemény barackot nyomott a feje búbjára.
– Ha még egyszer ilyet hallok rólad, nem engedlek el többet sétálni – mondta szigorúan –, sem Egérkével, sem mással!
Mazsola lehajtotta a fejét. És egyszer csak Manócska simogató kezét érezte a tarkóján. Csodálkozva nézett fel. És mikor látta, hogy Manócska mosolyog, nem tudta, mit is gondoljon.
Manócska sietett megmagyarázni neki.
– A barackot a bogáncshajigálásért kaptad – mondta Mazsolának. – A simogatást pedig azért, mert nem hagytad, hogy a te turpisságodért mások szoruljanak.

49. oldal, Tavalyi bogáncs (Holnap, 2016)


A sorozat következő kötete

Mazsola sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Bartos Erika: Bogyó és Babóca zenél
Tóth Krisztina: Csavarogjunk együtt!
Csukás István: A téli tücsök meséi
Zdeněk Miler – Hana Doskočilová: A vakond és a hóember
Kálmán Jenő: Sicc a hóban
Kozári Dorka: Marcsi téli kalandjai
Csukás István: Pom Pom meséi – Órarugógerincű Felpattanó
Fazekas Mihály: Lúdas Matyi
Tamás Zsuzsa: Kicsi Mimi barátai
Walt Disney – Az Oroszlánkirály