Lepke ​az írógépen 54 csillagozás

Bálint Ágnes: Lepke az írógépen Bálint Ágnes: Lepke az írógépen Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

„Az én gyerekszobám a Duna volt” – így kezdődik a könyv, s így is folytatódik, szeretetteljes emlékezéssel. Bálint Ágnes mesekönyveit évek óta gondozza a kiadó. Ebben a kötetben is a szerző természet- és gyermekismerete mutatkozik meg a jóízű visszaemlékezések során, melyek a mesék alapszövetét adják.
A rövid történetek hangulatvilágát hűen közvetítik Szimonidesz Kovács Hajnalka rajzai a kis olvasóknak.

Eredeti megjelenés éve: 1982

Kiadói ajánlás: 4 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

>!
Holnap, Budapest, 2020
68 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633493045 · Illusztrálta: Szimonidesz Hajnalka
>!
Holnap, Budapest, 2013
68 oldal · ISBN: 9789633468579 · Illusztrálta: Szimonidesz Kovács Hajnalka
>!
Holnap, Budapest, 2006
56 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633466245 · Illusztrálta: Németh Ferenc

1 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 5

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 19


Kiemelt értékelések

pikkupilvi P>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Bálint Ágnest eddig is nagyon szerettem, most meg még annál is jobban, hogy megtudtam, hatalmas természetrajongó volt. Humor is akad a könyben, például a nagyit döglött madárral etető, anyai ösztönöktől vezérelt macska vagy a fürdőruhát nem toleráló pulyka.

dianna76 P>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Ezek nem mesék, hanem egy letűnt gyermekkor történetei, a falusi lét emlékei. Nincsenek izgalmas cselekmények, csak a hétköznapokban rejlő szépségek. Tele vannak a sorok az élővilág szeretetével, és tiszteletével. Ami manapság is annyira fontos lenne! Szimonidesz művésznő pedig újfent hozzáteszi azt a szemet gyönyörködtető pluszt. Van azonban egy olyan érzésem, hogy ezt a könyvet inkább mi, valamikori gyerekek tudjuk igazán élvezni.

>!
Holnap, Budapest, 2013
68 oldal · ISBN: 9789633468579 · Illusztrálta: Szimonidesz Kovács Hajnalka
3 hozzászólás
Kek P>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Egész pici koromban láttam a tévében a Mazsola sorozatot, a tévémacit naná, no meg a Kukori és Kotkodát is, és persze a Frakkot is. A Futrinka utca több lakója is ismerősnek tűnt, mikor most felnőtt fejjel elolvastam könyvben is mindezeket, de tudom, hogy azt a tévében pl. nagyon utáltam. A figurákon kívül nem is maradt meg semmi a mesékből. Felnőtten persze nagyon kis okos meséknek tűnnek, nyilvánvaló didaktikai tartalommal – de hogy gyerekként ennek ellenére is tetszettek, az számomra inkább meglepő most. Pedig tetszettek.
Ez a könyv viszont számomra teljesen ismeretlen volt eddig. Pedig hát talán ebben van az írónőnek a saját gyerekkorára vonatkozóan a legtöbb személyes élménye – ráadásul nyíltan. Ugyanarról a holt Duna-ágról ír, mint a Hajónaplóban, talán ugyanarról a nagymamája kedvence kismalacról, mint a Mazsolában…, és az írógéppapíron trónoló lepke is azonos a Hajónapló Lajosával. Meglepő volt ezeket most így egymás után olvasni, óhatatlanul is felfedeztem a hasonlóságokat, a vissza-visszatérő motívumokat. Szóval ez a könyv az összes többi mellett egy élvezetes támaszpillér, önmagában meg, ha valaki nem ismerné Bálint Ágnes többi gyerekkönyvét, akkor meg egy nagyon személyes, élvezetes ismeretterjesztő ifjúsági könyvecske lehetne. Csak hát nem hiszem, hogy létezik magyar ember, aki nem találkozott volna még Frakkal vagy Mazsolával vagy Kukori és Kotkodával.

krlany IP>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Bálint Ágnes könyveit nagyon szeretem. Ez most egy sor visszaemlékezés, melyben jó sok ismeret rejlik… és melyben sokszor én magam is benne vagyok, ha nem is a Duna partján, de a Balaton parton mindenképpen. A barna varanggyal is egyképpen állunk, és a csónakokkal is, melyek „ráállnak” a hullámra. Jó volt nekem is felidézni a könyv mentén a gyerekkorom egy részét.

Kicsibogár P>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Egy sok mindenben letűnt kor lenyomata, én mégis úgy érzem ebből sok mindent megőrizhetünk a mai gyerekeknek is.

eeszter>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Nagyon szeretem Bálint Ágnes írásait, így ki is tűztem célnak a molyos kitüntetést, és szépen sorra veszem/vesszük (lányommal és fiammal) a könyveit. Nem is számítottam arra, hogy ez az írás nem is annyira kicsiknek szóló mese, hanem egy önéletrajzi emlékezés saját gyerekkorára. Nagyon hangulatos és nosztalgikus, bár én sem voltam ilyen felfedező típus kiskoromban. Felnőttek számára is ajánlható olvasmány.

Parlandorka IP>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Egy félbehagyott Krúdy cirkalmasan tömény semmitmondásait hígítottam fel ezzel a könyvvel, és egyszerűen tökéletes erre a célra.
Egy kislány bóklászásai a Duna egyik holtága mellett, ahogy felfedezi a világot. A mese minden oldalán találtam valamit, ami a saját gyerekkoromat hozta vissza, az Angyali-szigeten töltött iskolai szüneteket. Csupa ismerős pillanat. Nyáron fürödni a Dunában, télen korcsolyázni a jegén. A csónak orrában várni, milyen hullámokat csinál nekünk egy nagyobb csónak. Szúnyoglárvák a hordóban, békák a parton, kis halak és szorosra zárt kagylók a vízben. Csupa ismerős. És a fűzfák! Jaj, de szeretem a víz fölé görbedő fűzfákat, a szitakötőkkel, akik titkos táncot járnak ott, ahol a zöld levélsátor a Dunára borul.

Paulina_Sándorné P>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Nagyon tetszettek a történetek. Némelyik visszahozta a gyermekkoromat. Kedves emlékeket idézett fel. Nagyon mosolyogtam a „Kígyó a strandon” című történeten.

Eftímea P>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Érdekes történetek az írónő gerekkorából. Nem erre számítottunk a lányommal,mikor kihozta a könyvtárból, de neki is tetszett :-)

2 hozzászólás
Virágszépe>!
Bálint Ágnes: Lepke az írógépen

Bálint Ágnes történetei megunhatatlanok, időtlenek. Gyerekkori emlékképeket olvashatunk, melyekből megismerhetjük őt, családját, hétköznapjaikat. Megelevenedik egy irigylésre méltó
gyermekkor, amikor természetes volt az élet tisztelete és szeretete. Nincs szép és csúnya állat, mindegyiket meg kell ismerni és legyen rá időnk, hogy rácsodálkozhassunk ötletességükre, tökéletességükre. Szeretettel megírt könyv, melyből sokat tanulhatunk, a már elfelejtett emlékeinket is felidézhetjük, újraélhetjük.


Népszerű idézetek

Cicu>!

Olyan sokat röpködött már, jólesik megpihennie a szép, fehér papíron.
Én pedig ülök, azzal a mozdulatlansággal, amelyet még gyerekkoromban szoktam meg. Gyerekkoromban, mikor órákig el tudtam nézni méheket, hangyákat, gyíkokat, békákat, szúnyoglárvákat, mindenféle élőlényt. Mert nekem egy állat addig érdekes, míg él, és azt csinálhatja, ami jólesik neki.

65. oldal

Cicu>!

Piknik

Ó, azok a régi, szép nyári vasárnapok! Édesanyám már hajnalban csirkét rántott, s mire fölébredtünk, a karkosár színültig telt jobbnál jobb falatokkal. Elég volt cipelni!
Bátyám vitte a citromos teával töltött butykost, és mint legkisebb, azt a szatyrot akasztottam vállamra, amelyikben a vasárnapi újságok voltak, és ceruza a keresztrejtvény fejtéséhez. […]
Közel laktunk a Dunához, nem kellett messzire mennünk. A füzek és nyárfák között volt egy kis tisztás, ott szoktunk letáborozni.

9. oldal, Márványasztalka

Mariann_Czenema P>!

Én pedig ülök, azzal a mozdulatlansággal, amelyet még gyerekkoromban szoktam meg. Gyerekkoromban, mikor órákig el tudtam nézni méheket, hangyákat, gyíkokat, békákat, szúnyoglárvákat, mindenféle élőlényt. Mert nekem az állat addig érdekes, amíg él, és azt csinálhatja, ami jólesik neki.

68. oldal (utolsó bekezdés)

1 hozzászólás
yumechan>!

Mert nekem egy állat addig érdekes, míg él, és azt csinálhatja, ami jólesik neki.

68. oldal, Lepke az írógépen (Móra, 1982)

Kapcsolódó szócikkek: állat
Mariann_Czenema P>!

Az én gyerekszobám a Duna volt; homokos partján játszadoztam tavasztól őszig, csigaházakkal, fehér, rózsaszínű, szürkéskék vagy zöldes kavicsokkal és kagylókkal, melyeknek belseje gyöngyházfényben csillogott.

(első mondat)

yumechan>!

Öreg vízimalmok tanítottak meg rá, hogy semmi, de semmi nem tud az embernek úgy fájni, mint a honvágy.

40. oldal, Nyikorgás (Móra, 1982)

konyvolvaso>!

Kiürült a kosár, utolsó morzsáig megettük az almás pitét, a meggyes rétest.

11. oldal

Kek P>!

Tarka nagymacskánkat azért hívtuk Találtkának, mert édesanyám találta egyszer, piacról jövet. Hitvány kis jószág volt, de nálunk kiiperedett, s az egerek réme lett belőle. Most pedig, lám, három incifinci kiscicája van! Ez aztán az öröm!

41. oldal (Móra, 1982), Cicák, kutyák

Kapcsolódó szócikkek: macska
Mariann_Czenema P>!

Évek múltán elkerültem szülőfalumból messze külföldre, nyelveket tanulni. Jó sorsom volt ott is. Hanem mikor esténként lehajtottam fejemet a párnára, elfogott a vágyakozás a hazai tájak, kiváltképpen a Duna, a vízimalmok meg a túlparti gulya után. Szinte hallani véltem, hogyan sustorog a víz a malom orránál, hogyan nyikorog a tempósan forgó malomkerék, s milyen nagyot bődülnek déli itatáskor a tehenek. Attól pedig, hogy mindezt csak elképzelem, de a valóságban nem hallhatom, úgy megfájdult a szívem, hogy minden este sírva aludtam el.
Öreg vízimalmok tanítottak meg rá, hogy semmi, de semmi nem tud az embernek úgy fájni, mint a honvágy.

40. oldal

Cicu>!

Ha a Duna apadt, a parton végtelen szegélyként ott maradt mindaz, amit előző nap hozott a víz: parafa dugók, fadarabkák, szitakötőlárvák levetett bőre, rongyos gyékénypapucsok és annyi apró csigaház, hogy fehérlett tőlük a part. Rengeteget összeszedtem ezekből a borsó nagyságú csigaházacskákból. Szétválogattam őket aszerint, hogy kék, lila vagy szürke hullámvonalakat láttam-e rajtuk. A tornyos csigákat szintén külön raktam.
– Honnan jön ez a tömérdek csigaház? – kérdeztem egyszer édesapámtól.
Válasz helyett kiemelt a vízből egy régóta ott heverő követ.
Csodálkozva láttam, mennyi kis csiga tapadt a kő oldalára.

5. oldal, Vízhozta játékok


Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: Öregapó madarai
Tasi Katalin: Vízcsepp
Varga Domokos: Erdei esztendő
Tatai Diána (szerk.): A Föld
Petra Bartíková – Magdalena Takáèová: A fa
Zákányi Zsuzsa: Főső-réti Tücsök Áron
J. Z. Novák: Ismered-e már a fákat?
Dala László – Fazekas László – T. Aszódi Éva (szerk.): Kincskeresők 1974
Bartos Erika: Buda tornyai
Bartos Erika: Bogyó és Babóca foglalkoztatókönyv 12 új mesével