35. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
59. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Hajónapló (Szeleburdi család 2.) 157 csillagozás

Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló

Hajónaplót nem írhat akárki! És nem is akárhol. Ehhez a ténykedéshez hajóra van szükség. Faragó Laci, aki él-hal azért, hogy hajónaplót vezethessen, kiharcol a sorstól egy hajót a napló alá. Hogy a hajó korhadt, rozoga alkotmány? Hát aztán, utóvégre nem utazni akar vele az ember. A Szeleburdi család folytatása kedves naplóregény, amellyel elhajózhatunk egy vidám, színes, felejthetetlen nyaralásba.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Kiadói ajánlás: 9 éves kortól · Tagok ajánlása: 9 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek Móra

>!
Móra, Debrecen, 2021
138 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634865278 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 2020
140 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634865278 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 2016
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154235 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

8 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 19

Most olvassa 2

Várólistára tette 28

Kívánságlistára tette 23

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

cseri>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Mikor gyerekkoromban olvastam, azt gondoltam, hogy ez a Faragó meg a Radó ezek milyen nagyfiúk és milyen önállóak, hogy egyedül nyaralnak a Ramónán!
Most meg azt gondolom, hogy milyen cuki kisfiúk, és milyen ügyesen van egy fél falu mozgósítva, hogy vigyázzon rájuk.
Emellett ebben a könyvben állandóan esznek. Emiatt volt nálunk is a hétvégén túrógombóc.

2 hozzászólás
Angele>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Az egész történet csudi szívet melengető iromány volt. Két kisfiú egyedül vagy nem is annyira egyedül a Duna partján egy hajóroncson vakációzik. Csupa kaland és vigasság. Volt is bőven részük mindenben. Ezek jó gyerekek, semmi rosszon nem törik a fejüket.
A könyv erősen rádolgozik a szociális érzékenység fejlesztésére és nincs is ezzel semmi baj, én egy kicsit kevesebbel is beértem volna.
De a hangulata elvarázsolja az embert egy boldog gyermekkorba, egy csodás pénztárca kímélő nyaralásba.
A fiamnak mindkét része kötelező olvasmány. Nem bánta, hogy előre felolvastam, így minden ismeretlen dolgot együtt tudtunk kikutatni, mondjuk abból az előző részben több volt, de legalább így nem lesz belőle nehéz jó jegyet kapni.
Köszi Anya! :)

gabona>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

A Szeleburdi családban megismert Faragó família kalandjai folytatódnak – ezúttal a nyári szünidőben, bár a megelőző időszakból is kapunk egy jókora szeletet, ennek köszönhetően pedig számos vidám, kacagással teli percet. (A megfilmesítésre is került mozaikkészítés például leírva is óriási.) A hangsúly aztán az idő előrehaladtával ezúttal szinte végig a gyerekeken (főleg Lacin és személyes kedvencemen, Radón) van már, akik a Ramóna fedélzetén töltik mindennapjaikat megfejelve a végtelenül aranyos Dédikével és az időnként fel-felbukkanó Dávid családdal, de többször is felbukkan Zsiga, a fuvaros, a mókából pedig a szülők és nagyszülők sem maradnak ki. (Igaz, én az apukát kicsit hiányoltam, Laci valamiért végig csak az anyukát emlegeti. Kár érte, komikus helyzetek teremtésében egyszerűen az élen járt.)

A filmes verzióval ellentétben itt és most bátran ki merem jelenteni, hogy a könyv sokkal, de sokkal jobb. Sőt egyenesen több is, bár vannak elemek, amik a képernyőn jobban átjönnek és hát a hipergazdag, rongyrázós Belvízi família ebből a könyvből nagyon hiányzott. Legalábbis nekem, mert hát a filmet simán elviszik a hátukon – Balázs Péter komédiázására én minden mennyiségben vevő vagyok. Szóval most kivételesen a regényre szavazok, ami azt illeti: igazi könnyed, laza és gördülékeny nyári olvasmány, amiből csak úgy árad a hamisítatlan gyermeki jókedv és önfeledt szórakozás hangulata. Radó mellett a kedvenceim egyértelműen az állatok voltak, nélkülük úgy tűnik, ez a brigád elképzelhetetlen…

>!
Móra, Budapest, 2007
138 oldal · ISBN: 9789631183214 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
Csoszi>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Aranyos, szórakoztató gyerekkönyv. Jó volt kikapcsolódni és pár órát vakációzni a Ramóna fedélzetén. Kicsit irigyeltem a srácokat, hogy milyen könnyen tudtak nyitni idegenek felé, és barátságot kialakítani velük.

aram76>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

A Szeleburdi család nekem mindig nagy kedvenc volt filmen, mindkét részt szerettem és szeretem ma is. Olvasni most olvastam előszőr, ami csak annyiban rossz, hogy még mindig nagyon meg tud lepni, mennyire el tudnak térni a könyvtől egy-egy megfilmesítés során. Ez egy picit csalódás, főleg azért, mert nem volt jó a sorrendem, előbb kellett volna olvasnom. A könyv mindig több, többet tud adni, ahogy most is. A Faragó család kalandjai folytatódnak, nem is akárhogyan. Azért írtóra jó lehetett egy ilyen gyerekkor.

Belle_Maundrell>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Eredetileg öt csillagot szándékoztam adni rá, de most feltűntek olyan dolgok, amik fölött régen szemet hunytam. Elsősorban Kópé sanyarú sorsára gondolok, ami teljesen felháborított, meg Dédikével is elég furán bánt a kiégett családja, akik egészen rohamos pálforduláson estek át a nyaralás hatására. De legalább minden szép és jó lett, éljenek a boldog kutyák.
Amikor kicsi voltam, nagyon menőnek tűnt, hogy a két fiú egyedül nyaralt egy hajón, de most inkább az nyűgözött le, hogy mindenki hogy összefogott az érdekükben. Nagyon aranyos volt, hogy egy fél falunyi ember támogatta őket a háttérből. Másrészről viszont fura, hogy a szülők simán elengedték a gyerekeiket egy hajóroncsra, ahol bármilyen baltás gyilkos/pedofil szabad prédának tekintheti őket, de ezt írjuk a lazaság meg a jóhiszeműség számlájára. Gyerekkoromban úgyis csak annyi jött le belőle, hogy milyen szuper lehet a Ramóna.
Az illusztráció egyáltalán nem tetszett, utálom az ilyen típusú képeket, de maga a történet aranyos, és igazi vakációs hangulata van. Nem hiába olvastam el olyan sokszor, szeretem az ilyen kedves, nyári könyveket. És még mindig Radó a kedvencem. :)

2 hozzászólás
szanes1>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Ez egy igazán kedves, szeretnivaló kis történet volt. A gyerekek egyik nyári táborának Bálint Ágnes meséi a kerettörténete, erre hangolódva olvastam nekik esti mesének ezt a könyvet. off
Olyan jó volt olvasni, hogy a regényben szereplő gyerekek mennyire közvetlenek, mennyire együtt tudnak élni a generációk, milyen remekül feltalálják magukat kütyük nélkül is. Erre vágynánk igazából mi is. És ritkán, ihletett pillanatokban sikerül is ebből valamit megélnünk a hétköznapokban. Leginkább a balatoni szőlőhegyen, ahol nincsen semmi közmű, csak egy romos pince, ott vannak ilyen pillanatok…

fülcimpa>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Nagyon vagányak voltak a srácok! Na és a Zsigaaaaaaaa ;) Minden olyan lazán és természetesen megoldódott körülöttük. Jófejszülők. Sok múlik ezen. De persze ha a másik oldalról nézem, akkor nagyon laza történet, gondoljunk bele, ki engedné el nyaralni a gyermekét önállóan, csak úgy, egy ilyen vagy hasonló helyszínre?

encus625 P>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Túl tökéletes volt, mindenki szuper kedves és aranyos, segítőkész stb. Persze egy ifjúsági könyv lehet ilyen, de nekem felnőttfejjel ez most nagyon észrevehető volt.
Kedves kis nyári történet ez amúgy két fiúról, akik némi segítséggel az egész nyarat egy hajóroncson töltenek el mindenféle kalanddal fűszerezve. És hogy mennyit esznek! Túrógombócot akarok! :)

>!
Móra, Budapest, 1974
126 oldal · ISBN: 9631100502 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
1 hozzászólás
Zizu P>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Nagyon szeretem az ilyen régi ifjúsági könyveket. Ez a kötet a Szeleburdi család folytatása.
Ezúttal külső szemlélőként végigkövethetjük, hogy gyerek szemszögből milyen izgalmas is lehet egy dunai nyár, és mennyi izgalmas kalandot rejt magában egy régóta elhagyatottan „kallódó” hajóroncs.
Bájos ifjúsági regény abból a korból, amikor még valóban kincs volt az amit az ember a padláson talált, újra életre keltettek régen elfeledett tárgyakat, és a lehetőségeknek csak a képzelet szabhatott határt.

Ezekkel a srácokkal néha sok volt a bosszúság, de a szívük a helyén volt. Én személy szerint azért is imádom a ’70-es-’80-as évek magyar ifjúsági köteteit, mert mindenki jóságos benne, és mindenki próbál segíteni annak aki rászorul. Itt is fantasztikus volt, ahogy mindenki mozgósította az energiáit, hogy a lehető legjobbat hozhassák ki a helyzetből.


Népszerű idézetek

Aquarius P>!

Ha az iskolaév csak két hónapig tartana, és a vakáció tíz hónapig, úgy várnánk a tanévnyitót, mint a vakáció kezdetét. Úgy szeretném kipróbálni, hogy így van-e!

38. oldal

1 hozzászólás
B_Tünde P>!

A bizonyítványomért majd anyu megy el, mint rendesen. Azért nem lesz olyan rossz, mint más években, hála Radó törött szemüvegének. Az apró betűket például még soha életemben nem olvastam el, csak az idén, az ő kedvéért.

47. oldal (Móra,1978.)

Marsie>!

Most azon gondolkozom, hogy ha az iskolaév két héttel rövidebb volna, akkor már a rövidebb vége előtt két héttel nem figyelne senki a tanításra.

B_Tünde P>!

Ma én vagyok a kapitány. Felkeltem hajnali öt óra huszonnyolc perckor, fogat mostam, megmosakodtam. (Ez nem igaz, csak úgy érzem, igazi hajónaplókat így szokás kezdeni.)

58. oldal (Móra, 1978.)

Jesper_Olsen P>!

Radó egyébként kérdezte, hogy én már szóltam-e az öregeimnek. Mondtam neki, hogy még nem, de nálunk merőben más a helyzet. Ha túl korán szólok, akkor van idejük gondolkozni a dolgon, és az sosem jó.

32. oldal

Lina26>!

Megbeszéltük Radóval, hogy vagy állatorvosok leszünk, vagy hajószakácsok. Már rajzoltam is egy szép táblát:
DR. FARAGÓ LÁSZLÓ ÁLLAT- ÉS EMBERORVOS
Sajnos, a bátyám, a Feri megtalálta, és azóta folyton egyetemes ürgedoktornak csúfol. Úgyhogy az ember szót már le is radíroztam. Majd bolond leszek a Ferinket gyógyítani!

5. oldal - Február 19. (Móra, 2010)

B_Tünde P>!

Nem is evett a szendvicsekből, pedig Radó mirelit parajjal kevert zöld körözöttel kente be a kenyereket, és vékony sajtszeletekből csupa kis vitorlás hajót rakott rájuk. Szebb lett volna kék körözöttel, de azt nem tudott csinálni.

29. oldal (Móra,1978.)

Belle_Maundrell >!

Azért borzasztó, hogy a tanulás mennyire tönkreteszi az embert! Roncsot csinál belőle. Élőhalottat.

32. oldal (Móra, 2003)

Kapcsolódó szócikkek: tanulás
Belle_Maundrell >!

Egyébként apu ma bizalmasan megkérdezte tőlem, mit érzek, milyen lesz a bizonyítványom. Mondtam, hogy ő nagyon meg lesz vele elégedve, mert ő szokta mindig az arany középutat emlegetni. Erre megjegyezte, hogy ő azt mindig megvető és gunyoros hangsúllyal szokta emlegetni. Mire én azt mondtam, hogy ne várja tőlem az ilyen finom árnyalatok megfigyelését. Mire ő méregbe gurult, és azt mondta, majd ad nekem Ramónát!

42. oldal (Móra, 2003)

Marsie>!

Mindenki szidja a dugókat – a közlekedési dugókat –, pedig milyen hasznosak!


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kántor Kata: Az ékszerrablók nyomában
Dodie Smith: Száz meg egy kiskutya
Eric Knight: Lassie hazatér
Chris Riddell: Ottolina és a Sárga Macska
Angela Sommer-Bodenburg: A szülinapi csokikutya
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Janikovszky Éva: Égigérő fű
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Berg Judit: Rumini Tükör-szigeten
Bendl Vera: Mihályi Csongor és az időgyurma