22. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
47. legjobb gyermek- és ifjúsági irodalom könyv a molyok értékelése alapján

Hajónapló (Szeleburdi család 2.) 125 csillagozás

Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló Bálint Ágnes: Hajónapló

Hajónaplót nem írhat akárki! És nem is akárhol. Ehhez a ténykedéshez hajóra van szükség. Faragó Laci, aki él-hal azért, hogy hajónaplót vezethessen, kiharcol a sorstól egy hajót a napló alá. Hogy a hajó korhadt, rozoga alkotmány? Hát aztán, utóvégre nem utazni akar vele az ember. A Szeleburdi család folytatása kedves naplóregény, amellyel elhajózhatunk egy vidám, színes, felejthetetlen nyaralásba.

Eredeti megjelenés éve: 1974

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Pöttyös könyvek

>!
Móra, Budapest, 2016
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634154235 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 2013
140 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789631193961 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
>!
Móra, Budapest, 2007
138 oldal · ISBN: 9789631183214 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc

6 további kiadás


Enciklopédia 4


Kedvencelte 15

Most olvassa 4

Várólistára tette 24

Kívánságlistára tette 22


Kiemelt értékelések

cseri P>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Mikor gyerekkoromban olvastam, azt gondoltam, hogy ez a Faragó meg a Radó ezek milyen nagyfiúk és milyen önállóak, hogy egyedül nyaralnak a Ramónán!
Most meg azt gondolom, hogy milyen cuki kisfiúk, és milyen ügyesen van egy fél falu mozgósítva, hogy vigyázzon rájuk.
Emellett ebben a könyvben állandóan esznek. Emiatt volt nálunk is a hétvégén túrógombóc.

2 hozzászólás
Angele P>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Az egész történet csudi szívet melengető iromány volt. Két kisfiú egyedül vagy nem is annyira egyedül a Duna partján egy hajóroncson vakációzik. Csupa kaland és vigasság. Volt is bőven részük mindenben. Ezek jó gyerekek, semmi rosszon nem törik a fejüket.
A könyv erősen rádolgozik a szociális érzékenység fejlesztésére és nincs is ezzel semmi baj, én egy kicsit kevesebbel is beértem volna.
De a hangulata elvarázsolja az embert egy boldog gyermekkorba, egy csodás pénztárca kímélő nyaralásba.
A fiamnak mindkét része kötelező olvasmány. Nem bánta, hogy előre felolvastam, így minden ismeretlen dolgot együtt tudtunk kikutatni, mondjuk abból az előző részben több volt, de legalább így nem lesz belőle nehéz jó jegyet kapni.
Köszi Anya! :)

Belle_Maundrell>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Eredetileg öt csillagot szándékoztam adni rá, de most feltűntek olyan dolgok, amik fölött régen szemet hunytam. Elsősorban Kópé sanyarú sorsára gondolok, ami teljesen felháborított, meg Dédikével is elég furán bánt a kiégett családja, akik egészen rohamos pálforduláson estek át a nyaralás hatására. De legalább minden szép és jó lett, éljenek a boldog kutyák.
Amikor kicsi voltam, nagyon menőnek tűnt, hogy a két fiú egyedül nyaralt egy hajón, de most inkább az nyűgözött le, hogy mindenki hogy összefogott az érdekükben. Nagyon aranyos volt, hogy egy fél falunyi ember támogatta őket a háttérből. Másrészről viszont fura, hogy a szülők simán elengedték a gyerekeiket egy hajóroncsra, ahol bármilyen baltás gyilkos/pedofil szabad prédának tekintheti őket, de ezt írjuk a lazaság meg a jóhiszeműség számlájára. Gyerekkoromban úgyis csak annyi jött le belőle, hogy milyen szuper lehet a Ramóna.
Az illusztráció egyáltalán nem tetszett, utálom az ilyen típusú képeket, de maga a történet aranyos, és igazi vakációs hangulata van. Nem hiába olvastam el olyan sokszor, szeretem az ilyen kedves, nyári könyveket. És még mindig Radó a kedvencem. :)

2 hozzászólás
fülcimpa>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Nagyon vagányak voltak a srácok! Na és a Zsigaaaaaaaa ;) Minden olyan lazán és természetesen megoldódott körülöttük. Jófejszülők. Sok múlik ezen. De persze ha a másik oldalról nézem, akkor nagyon laza történet, gondoljunk bele, ki engedné el nyaralni a gyermekét önállóan, csak úgy, egy ilyen vagy hasonló helyszínre?

encus625 P>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Túl tökéletes volt, mindenki szuper kedves és aranyos, segítőkész stb. Persze egy ifjúsági könyv lehet ilyen, de nekem felnőttfejjel ez most nagyon észrevehető volt.
Kedves kis nyári történet ez amúgy két fiúról, akik némi segítséggel az egész nyarat egy hajóroncson töltenek el mindenféle kalanddal fűszerezve. És hogy mennyit esznek! Túrógombócot akarok! :)

>!
Móra, Budapest, 1974
126 oldal · ISBN: 9631100502 · Illusztrálta: Sajdik Ferenc
1 hozzászólás
Szelén P>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Olyan kedves és bájos, mint az első rész volt, csak kicsit kevésbé önfeledt és vidám, pedig vakációról szól.
De egyszerűen imádnivaló, ahogy mindenki mindenkivel jóban van, nincsenek komoly súrlódások, mindenki figyel, törődik másokkal.
A róla készült filmhez nem sok köze van.

Aquarius>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Nehezen szereztem meg, de megérte! A könyvből sugárzik a szeretet, az önzetlenség és a megértés. Laci naplója igazi felüdülést jelentett. Zseniális karakterek, és történet bontakozik ki, Bálint Ágnes soraiból. Faragóék, Radóék, a Dávid család, különösen Dédike. Zsiga és Rezső bácsi, úgy érzem egy letűnt kor emlékei, pedig most is nagy szükség lenne rájuk. A fantázia mindent megszépít, és ilyen az ember: a kevésnek is nagyon tud örülni, ha jó szívvel adják. Az önfeledt szórakozás és a humor sem marad el, igen: ilyen egy igazi nyaralás. A Ramónát azért sajnáltam, de majd Lajos vigyáz rá – az utókor számára.

pikkupilvi P>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Stílszerűen a sorozat 2. kötetével indítottam, amibe véletlenül botlottam bele egy antikváriumban. Bálint Ágnes könyvet otthagyni márpedig nem lehet!
Aranyos történet, ami engem messze jobban szórakoztatott, mint a Kinney-féle Ropifiú. Úgy tűnik, az azonos kulturális háttér és az írónő tehetsége többet nyom a latban, mint az, hogy a Ropifiú a mai kor terméke. Vagy csak ízlések és pofonok.
Most már csak azt remélem, hogy előbb-utóbb az egész sorozathoz szerencsém lesz.

Timberwolfes>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Én is én is én is!!!
A Szeleburdi családnál olvasás közben inkább a régi film érzése és élményei köszöntek vissza és azok az emlékek hogy milyen felnőni egy sok lakásos házban és milyen érzés játszótérré alakítani a lakást.
Ez a könyv visszahozta a régi nyári szüneteket a régi gyerekkort mikor egy darab bot kiinduló pontja volt egy egész napos játéknak, amikor egy patak a fejünkben tengerré változott, a barátok barátok voltak és mikor egy hétre mentél üdülni akkor is találtál egy másik gyerkőcöt aki szintén halálra unta magát de együtt felfedeztétek a nagy és rejtélyes SZOT üdülőt és rájöttetek hogy még a sörös kupak is lehet elásott kincs.
Nagyon jó volt visszazuhanni ebbe az állapotba, nagyon jókat mosolyogtam Laciék találékonyságán és leleményességén, irigykedtem hogy milyen lehetőségeik voltak és hogy mindig sikerült valami újabb és újabb dolgot kitalálniuk amitől a nyaruk még jobb lett.
Ez a Hajónapló egy olyan nyárnak állít emléket amit szerintem a legtöbben örömmel élnénk át akár ma is.

Hollóhát>!
Bálint Ágnes: Hajónapló

Szerintem felnőttként még jobb is volt olvasni, mintha gyerekkoromban kaptam volna kézbe. Akkor, úgy érzem, benne éltem, a saját „hajónaplómat írtam". Most viszont jót nosztalgiáztam, régi és új nyarakról.


Népszerű idézetek

Aquarius>!

Ha az iskolaév csak két hónapig tartana, és a vakáció tíz hónapig, úgy várnánk a tanévnyitót, mint a vakáció kezdetét. Úgy szeretném kipróbálni, hogy így van-e!

38. oldal

1 hozzászólás
B_Tünde P>!

A bizonyítványomért majd anyu megy el, mint rendesen. Azért nem lesz olyan rossz, mint más években, hála Radó törött szemüvegének. Az apró betűket például még soha életemben nem olvastam el, csak az idén, az ő kedvéért.

47. oldal (Móra,1978.)

Lina26>!

Megbeszéltük Radóval, hogy vagy állatorvosok leszünk, vagy hajószakácsok. Már rajzoltam is egy szép táblát:
DR. FARAGÓ LÁSZLÓ ÁLLAT- ÉS EMBERORVOS
Sajnos, a bátyám, a Feri megtalálta, és azóta folyton egyetemes ürgedoktornak csúfol. Úgyhogy az ember szót már le is radíroztam. Majd bolond leszek a Ferinket gyógyítani!

5. oldal - Február 19. (Móra, 2010)

B_Tünde P>!

Ma én vagyok a kapitány. Felkeltem hajnali öt óra huszonnyolc perckor, fogat mostam, megmosakodtam. (Ez nem igaz, csak úgy érzem, igazi hajónaplókat így szokás kezdeni.)

58. oldal (Móra, 1978.)

Jesper_Olsen>!

Radó egyébként kérdezte, hogy én már szóltam-e az öregeimnek. Mondtam neki, hogy még nem, de nálunk merőben más a helyzet. Ha túl korán szólok, akkor van idejük gondolkozni a dolgon, és az sosem jó.

32. oldal

Marsie>!

Most azon gondolkozom, hogy ha az iskolaév két héttel rövidebb volna, akkor már a rövidebb vége előtt két héttel nem figyelne senki a tanításra.

B_Tünde P>!

Nem is evett a szendvicsekből, pedig Radó mirelit parajjal kevert zöld körözöttel kente be a kenyereket, és vékony sajtszeletekből csupa kis vitorlás hajót rakott rájuk. Szebb lett volna kék körözöttel, de azt nem tudott csinálni.

29. oldal (Móra,1978.)

Jesper_Olsen>!

Elhoztam az őzlábnyelű vadászkést is. Kár, hogy nincs tokja. Pedig milyen jó volna az övemen hordani! Igaz, övem sincs. Tulajdonképpen nem is baj, hogy nincs tokja.

57. oldal

Belle_Maundrell>!

Egyébként apu ma bizalmasan megkérdezte tőlem, mit érzek, milyen lesz a bizonyítványom. Mondtam, hogy ő nagyon meg lesz vele elégedve, mert ő szokta mindig az arany középutat emlegetni. Erre megjegyezte, hogy ő azt mindig megvető és gunyoros hangsúllyal szokta emlegetni. Mire én azt mondtam, hogy ne várja tőlem az ilyen finom árnyalatok megfigyelését. Mire ő méregbe gurult, és azt mondta, majd ad nekem Ramónát!

42. oldal (Móra, 2003)

Kisanna>!

Apuhoz eljött egy barátja, aki vadászik, és apu meg akarta mutatni neki a kést. Mikor nem találta a helyén, rögtön kérdezte a Ferit, és a Feri azt mondta, biztosan én loptam el a fiókból, mert mire ő ment, hogy kilopja, hűlt helye volt.


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Dunajcsik Mátyás: A Szemüveges Szirén
Nyulász Péter: Helka
Molnár Krisztina Rita: Kréta-rajz
Vadadi Adrienn: Kockacukor lovassuli
Neil Gaiman: Coraline
Ecsédi Orsolya: Cirrus a tűzfalon
Borsa Kata: Történetek a Borostyán teázóból
Bosnyák Viktória: Tündérboszorkány
Böszörményi Gyula: Rúvel hegyi legenda