Gücülke ​és cimborái 56 csillagozás

Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Bálint Ágnes, oly sok gyermekkönyv és mese írónője húszévesen írta ezt a könyvet. Ha elolvasod, rácsodálkozol, hogy már akkor is ugyanúgy szerette az állatokat, az izgalmas kalandokat, mint ma. Gücülke egy vöröses szőrű, üveggyöngyhöz hasonló zöld szemű kis cica lány. Kicsit félénk, kicsit bátortalan, mint minden kicsi lány, de maga – meg az olvasó is – meglepődik, milyen bátor, milyen talpraesett, milyen önálló és harcias tud lenni, ha arról van szó, hogy megmentse a barátságát és a barátját, a kicsit félénk, kicsit bátortalan, kicsit gyámoltalan (és lusta) Naplopó Sündörgőt, a sündisznót. Kettejük barátsága bizony sok mulatságos helyzetet is teremt, de sok veszély is leselkedik rájuk. Azonban ne félj, Bálint Ágnes az állatok után talán a legjobban a nevetést szereti.

Cimborák címmel is megjelent.

Eredeti megjelenés éve: 1942

Tagok ajánlása: 5 éves kortól

>!
Polygon, Budapest, 1989
124 oldal · ISBN: 9630268779 · Illusztrálta: Szabó Szabolcs

Enciklopédia 1


Kedvencelte 17

Most olvassa 2

Várólistára tette 8

Kívánságlistára tette 10

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Éva_Bátka P>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Ez a könyv az én gyerekkorom. 30 éve kaptam kölcsön, és első olvasásra beleszerettem. Sokáig vágytam rá, hogy nekem is a polcon legyen. Aztán felnőttem, és elfelejtődött a dolog, habár a vicces nevű szereplőket sokáig emlegettük. Bálint Ágnes csodás mesevilágát minden kisgyereknek ismernie kellene, pedig Gücülke megírásakor mindössze 20 éves volt. Sokáig kutattam, hogy találjak egy eredeti példányt és lélekben újra Szentmihálypusztára költözhessek nagymamám konyhájának fájó hiányával most már a fotelomból. De az én kisfiam már úgy nő fel, hogy a könyvespolcán ott ül Gücülke, Sündörgő Sün és Nyaraló Nyúl.

2 hozzászólás
Anó >!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Hajnal felé fejeztem be a tündéri meseregényt.
Bizony, az írásakor mindössze 20 éves Bálint Ágnes itt is „mutogatta már oroszlánkörmeit” – tehetsége nyilvánvaló. Nem lehet nem megszeretni a csupaszív, sokszor naiv kiscicát, sem barátját, a kedves, bár korántsem hibátlan jellemű sünt.
Ráadásul a kötet rajzai is tüneményesek – épp ilyennek képzeltem el Gücülkét!

Millázs>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Napközis tanító nénink olvasta uzsonna közben. Senki és semmi más nem tudott elcsendesíteni minket. Ha Gücülkét elővette, csendben maradtunk, ettünk, figyeltünk és izgultunk.

kriszta77>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Egyik nagy kedvenc Bálint Ágnestől. Már másodszor olvastam a lányaimnak. Izgalmas, fordulatos meseregény. Folyamatosan olvastatja magát. A lányom óvó nénijének is nagy lelkesedéssel ajánlottam, hogy olvassa fel a gyerekeknek. El is kezdték, de a második fejezet közepe táján abba is hagyták, azzal az indoklással, hogy nagyon eldurvultak benne a dolgok. Ennek apropóján újra elővettük és elolvastuk az 5 és 8 éves gyermekeimmel. Valóban adott egy iszákos, de nagyon szeretnivaló sündisznó és egy háromtagú, kisgyereknek talán ijesztő nevű menyétekből álló rablóbanda, de az én gyerkőceimet ez nem zavarta.

mrumus>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Igazán kedves mese, nagyon tetszettek a nevek, például Fondor, Sanda, Vérmegissza, vagy naplopó Naplopó Sündörgő neve. A két és fél hónapos fiamnak már bejelentettem, hogy meg kell majd ismerkednie Gücülkével…

5 hozzászólás
Trinda_Surikaten>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Gyerekkoromban rengeteget olvastam, eljátszottam a plüsseimmel, mintha álmodtam is volna vele. Utólag csoda, hogy így megtetszett, mert általában egy olyan mesét se viseltem el, amiben a főszereplővel bármilyen rossz dolog történik, pedig Gücül enyhén szólva is kap hideget, meleget :-D (Bár ő a legtöbbször csak sodródik az árral, én meg elsősorban azt utáltam, ha a főhős direkt csinál hülyeségeket)
Még mindig zseniális, és nem is gondoltam, hogy Bálint Ágnes már 20 évesen ilyen jól írt. Nem biztos, hogy a fülszöveg jó helyen van az utolsó oldalon, gyanús, hogy régen sose olvastam el… Most tűntek csak fel olyan apróságok, mint az életmentőnek bizonyuló szemétszedés :-), meg az, hogy meg lehet különböztetni a mezei és az üregi nyulat.
Csak a kiadással vannak problémáim. A régiben jobb rajzok vannak, ezek valahogy furcsák (Szabó Szabolcs az Egy egér naplójában jókat alkotott, ahhoz jobban illik a stílusa), jobb az eredeti címe (Gücülkének nincsenek „cimborái” többes számban), viszont ha eredetileg is ennyi elgépelés és tördelési hiba volt benne, azt kijavíthatták volna… (az utolsó oldalon már vicces volt, hogy egy random + jellel kezdődik egy sor :-D)
Kár, hogy nem készült belőle rajzfilm. Vagy akár folytatható is lenne.

Bee>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Kedves mese egy szeleburdi cicáról. Mivel felnőtt fejjel olvastam csak, (gyerekkoromból annyi van meg, hogy lapozgatom, mert az a néhány kép benne meseszép) így nehéz eldöntenem, hogy mit ért és mit nem ebből egy kisgyerek. Néha nehéz volt elvonatkoztatnom a felnőtt mivoltomtól ezért néha olyan furának éreztem és lehet hogy egy gyerek fent sem akad egy alkoholista sünön:D De majd idővel biztos hogy gyerekeken is kipróbálásra fog kerülni :)

2 hozzászólás
Sakura>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Ezt a könyvet annyiszor, de annyiszor meghallgattam. Imádtam a történeteket, amikor pedig nem volt senki, aki nekem felolvasson, csak a borítóját néztem és meséket képzeltem bele. Ha már a borítóját nézem, elfog egy kellemes nosztalgikus hangulat.

Karika81 P>!
Bálint Ágnes: Gücülke és cimborái

Gyerekkorom kedvenc meséje. Imádnivaló karakterek, egyszerre vicces és találó nevek, csodálatos leírások. Felnőttként is nagyon szeretem. Biztos, sokszor el fogom még olvasni.


Népszerű idézetek

AgiVega IP>!

– Te, idehallgass! – mondta izgatottan. – A Naplopó sünt láttam. Dolgozik!
– Akkor nem ő volt – szólt a másik.

61. oldal

1 hozzászólás
Juca P>!

Már pedig semmi sem fáj úgy, mintha fájdalmat okozunk annak, akit szeretünk.

71. oldal

Juca P>!

A vörös macskák mind jó egerészők.

17. oldal

Kapcsolódó szócikkek: macska

Hasonló könyvek címkék alapján

Csukás István: Mirr-Murr, a kandúr
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Sven Nordqvist: Findusz elköltözik
Holly Webb: Pille új otthonra lel
Sven Nordqvist: A kobold karácsonyi titka
Holly Webb: Cica a hóban
Walt Disney – Hamupipőke – Lucifer születésnapi ajándéka
Holly Webb: Cirmos barátra vágyik
Holly Webb: Cica az erdőben
Holly Webb: A gazdátlan kiscica