4. legjobb meseregény könyv a molyok értékelése alapján
5. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján
13. legjobb gyermekkönyv iskolásoknak könyv a molyok értékelése alapján

Frakk, ​a macskák réme (Frakk 1.) 335 csillagozás

Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

„Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy szép kis kertes ház. Abban lakott két kövér macska. Rajtuk kívül ott lakott még Károly bácsi és Irma néni is." A kövér macskák boldogan éltek a szép kertes házban, igaz, hogy Irma néni nagyon elkényeztette őket. Ebből lett a baj. Károly bácsi addig álmodozott egy olyan kutyáról, amelyik macskát reggelizik, ebédel, vacsorázik, amíg egyszer csak valóban egy eleven kutya jelent meg a házban: Frakk, a macskák réme. Így kezdődött a kutya-macska háború, amelynek minden epizódját jól ismeri tévénézők apraja és nagyja. Irma néni és Károly bácsi, Lukrécia, Szerénke és Frakk, a macskák réme személyes ismerősként köszöntik az Olvasót.

Eredeti megjelenés éve: 1973

Tagok ajánlása: 7 éves kortól

Tartalomjegyzék

>!
Móra, Budapest, 2023
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156109 · Illusztrálta: Várnai György
>!
Móra, Budapest, 2022
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156109 · Illusztrálta: Várnai György
>!
Móra, Budapest, 2020
86 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634156109 · Illusztrálta: Várnai György

13 további kiadás


Enciklopédia 8

Szereplők népszerűség szerint

Frakk · Irma néni · Károly bácsi


Kedvencelte 23

Most olvassa 6

Várólistára tette 49

Kívánságlistára tette 66

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

Nikolett0907 P>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Néha elkap egy érzés, hogy kezd beporosodni a gyermeki énem.
Ilyenkor veszek egy – egy mesekönyvet.
Ezzel a történettel is így volt, mikor megakadt rajta a szemem úgy üdvözöltem, mint egy régen látott „barátot”.
Hogy őszinte legyek én gyerekként elég elfoglalt voltam, de a szabad perceket Frakk, a macskák réme, Pom- Pom meséi és társain csüngtem.
Elragadta a fantáziámat, élveztem a macska – kutya harcot, szinte egyé váltam vele. Ahogy most felnőtt fejjel is történt. Nagyon aranyos és tanulságos kis mese. Most már meglátom, mire is tanít minket, de őszintén ki ne fürdetné tejben vajban az Ő házi kedvencét!?
Ami picit zavart, hogy a rajzok olyan „félkész” érzést adtak számomra.
Csak ajánlani tudom.:)

Deziréé>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Még mindig kedvenc mese. Imádom minden szereplőjét.
A gyerekeknek ilyen meséket kellene olvasniuk, nem pedig agresszív számítógépes játékokon felnőni.

1 hozzászólás
Jagika P>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Jólesett egy kis nosztalgia: gyerekkoromban több részt is láttam a rajzfilmből, s most kíváncsian vettem kézbe (és meg) a könyvet. Ó, hát nagyon bájos így is, hogy a cselekmény mellett a leírásoknak, a jellemeknek is nagy szerepe van: Vilma néniék ízlésesen – főleg rózsamotívummal bíró – lakását szinte magam előtt láttam. Az idős házaspár kisebb játszmáit inkább a felnőttek értik meg, de általuk válik egyértelművé, hogy melyikük kutya- vagy macskapárti. Szerénkét és Lukréciát kisgyerekként nem igazán szerettem, mivel olyan gonoszkák. Na, ők nem változtak semmit!

2 hozzászólás
pannik>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Több mint 13 éve élek együtt egy MAGYAR VIZSLÁVAL :) és a könyvből készült meséket megszámlálhatatlanul sokszor láttam, de a könyv valahogy kimaradt.

Pedig alap egy magyar vizslás gazdinak :) Most pótoltam és nagyon jól szórakoztam. Szuper jó kis történetek, kedvesek, aranyosak, viccesek, életszerűek. A szereplők szerethetőek (még a macskák is, pedig kicsit negatív szereplőként vannak feltüntetve :D )
Irma néni és Károly bácsi annyira jól el vannak találva, megy a macska-egér harc közöttük de közben nagy a szeretet is és az állattartás „csapdáiba” is rendre beleesnek :D ezáltal kapunk kis tanulságokat is.

Na és persze ott van Frakk, a magyar vizsla, aki oltári :) Imádtam minden megmozdulását. Néha felmordultam, hogy hát igen, ez pont így van a mi vizslánknál is, a szerző ismerte a fajta jellemzőit és annyira jól írja le a viselkedését és a szokásokat. Csak az az egy baja van, hogy lehetne sokkal-sokkal hosszabb :)
Kár, hogy ilyen rövid, olvastam volna még. Újra olvasós lesz az biztos.

2 hozzászólás
ppeva P>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Hogy én ezt még sose olvastam!!!

A gyerekeim imádták a Frakk rajzfilmeket, sokszor néztem én is velük. A bátyámnak is nagy kedvence volt a sorozat. Annyira népszerű volt nálunk, hogy volt a családban Frakk nevű vizsla és Lukrécia és Szerénke nevű macska is. De a könyv valahogy sose került elém.

Most is csak véletlenül láttam meg a Molyon, és rögtön tudtam, hogy ez a könyv kell nekem! Unokám kapja majd születésnapjára decemberben, az ő kutyájuk ugyanis híres nagy macskafaló…

Ha már itt volt a kezemben, gyorsan el is olvastam. Nagyon tetszett, ahogy Irma néni és Károly bácsi civakodnak azon, a kutya vagy a macska a fontosabb, illetve ki kényezteti el jobban a saját kedvenceit (hát persze, hogy mind a ketten egyformán!). A köztük dúló kutya-macska harc legfőbb nyertesei és kihasználói Frakk és a macskák. :) Aranyosak voltak az ember- és az állatszereplők is.

Úgy érzem, jó választás volt, örömet fog okozni ez a könyv. De biztosan megmutatom majd Jancsinak a rajzfilmet is, mert az is zseniális!

Bagheera70 P>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

„- És…ki melegíti meg nektek a túrós csuszát? – kérdezte Micike növekvő tisztelettel.
– Természetesen a gazdasszonyunk. Végre is ő azért van, hogy melegítsen, főzzőn, tejet langyítson.
– Igen azért tartjuk őt – tette hozzá Szerénke.
[…]
– … Károly bácsiról már korántsem tudnék ennyi jót mondani.
– Az kicsoda? – érdeklődött Micike.
– A komornyikunk. Egyébként Irma néni férje. Ő jár tejért, ő porszívózza a foteljeinket.”

A kezdetek … a mese két elkényeztetett, lusta cica történetei. Azért bátorkodtam idézettel kezdetni, mert nagyon jellemző!
De semmi sem tart örökké … megjön Frakk! – Károly bácsi vizslája. (Na jó, az eredeti gazdi Jenő, Károly bácsi osztálytársa. Az osztálytalálkozó után viszi haza.) A gyöngyéletnek, lustálkodásnak, kiszolgálásnak ezennel vége …

Gyermekkorom egyik kedvenc mesesorozata. Imádtam a – sajnos – rövid történeteket. Azon mesék egyike, amit kortól függetlenül bármikor meg tudok nézni; illetőleg jelen pillanatban olvasni. A különbség az esti meseként leadott részek és a könyv között, hogy itt írottan szerepeltek a leírások és a képzeletemre volt bízva, miként „látom” a környéket, míg a rajzfilmben már láthatóvá vált.

Nem is kérdés, hogy mindenkinek ajánlom! Mindegy hány éves vagy, ezt biztos, hogy élvezni fogod!

7 hozzászólás
Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Ez nekem sokkal jobban tetszett, mint a Szeleburdi család, szívem szerint egy 6. csillagot is adnék erre a könyvre. :)
A könyv nem ma íródott, de ez a nyelvezetén, vagy a történetek olvasása közben ez egyáltalán nem érzékelhető, abszolút élvezhető és olvastatja magát. Jó volt nosztalgiázni,
hiszen gyerekkoromból már ismerős volt Frakk és a macskák 1-1 története.
Próbáltam elhúzni a könyv olvasását, hogy minél tovább tartson, ezért naponta csak egy vagy két kis történetet engedélyeztem magamnak. Hamarosan a Frakk és a foci is a kezembe fog kerülni! Nem véletlenül ez az 1. legjobb meseregény a molyok értékelése alapján, megérdemli! :)

Kkatja>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Imádom még mindig, annyira kedvesen, szerethetően van megírva Frakk, a macskák és a kisöregek mindennapi örömei, busszúságai.
… és hogy ezek mennyit esznek! :D

Kokuszka>!
Bálint Ágnes: Frakk, a macskák réme

Mennyire jó volt feleleveníteni ezeket a régi kis emlékeket, amikor apukámmal együtt néztük Lukrécia és Szerénke mindennapos küzdelmeit Frakkal. Olvasás közben, mint a rajzfilmben hallottam magamban Károly bácsi és Irma néni jól ismert, kedves hangját. Ezt a történetet még nem olvastam korábban, de emlékszem kiskoromban volt egy lapozós mesekönyvem, ha jól emlékszem egy csoki húsvéti nyuszi köré szövődött a történet.
Ez a mese is nagyon tetszett, a régi, kedves emlékek ismét a felszínre kerültek. Most egy könyvtári példányt olvastam, de idővel szeretnék majd egy sajátot is beszerezni. Hátha az unokáim is egyszer olvasni fogják, mert csodálatos, időtálló ez a mese Bálint Ágnes tollából.


Népszerű idézetek

sztimi53>!

– Enzimes mosószer… Te, Károly, mondd csak: mik azok az enzimek?
Károly bácsi hosszas gondolkodás után így felelt:
– Olyan egészen irinyó-pirinyó valamik, amik megeszik a piszkot.
– Ó, de aranyosak! – kiáltotta Irma néni elragadtatással. – Igazán megeszik? És nem tudod, mi a kedvenc ételük?
– Azt hiszem, a zsírpecsét meg a gyümölcsfolt – mondta Károly bácsi bizonytalanul. – De nem vagyok biztos benne.
– Hát nézd meg a Természettudományi Lexikonban! – ajánlotta Irma néni. – Mégis más, ha az ember tudja, hogy azok a kedves kis enzimek mit esznek szívesebben.
Károly bácsi hosszasan tűnődött, érdemes-e feltápászkodnia ezért a kényelmes fotelből. Miután azonban elgondolta, milyen boldog jövő várna rá, ha mondjuk kiderülne, hogy az enzimek kedvenc étele a jó sűrű bableves – amit Károly bácsi az abroszra szokott csöpögtetni, s amiért Irma néni mindig pörölt vele – mégiscsak odament a könyvszekrényhez, és elővette a Természettudományi Lexikon megfelelő kötetét.

61. oldal (Móra, 1998)

Kapcsolódó szócikkek: Irma néni · Károly bácsi
7 hozzászólás
sztimi53>!

– Így ni! – mondta rendkívül nagy elégedettséggel a hangjában. – Ma ott fogtok
aludni. Frakk, a te helyed pedig itt lesz az ágyam előtt, ezen a szép, virágos
szőnyegen. És ha valamelyik macska…
– Hát ez a kutya itt marad? – szörnyedt el Irma néni. – Itt akarod tartani? A
mi békés otthonunkban?
– Nagyon jó helye lesz itt! – jelentette ki Károly bácsi magabiztosan. – Egyik
volt osztálytársam kért meg, a Jenő, hogy vállaljam el a vizsláját, mert ő
felköltözik vidékről a gyerekeihez Pestre. Fél, hogy egy ötödik emeleti
lakásban Frakk nem érezné jól magát. Minthogy nekünk kertes házunk van…
– És két macskánk! – csattant fel Irma néni. – Károly, Károly! Hát azokra nem
gondoltál?
– Dehogyisnem! – sietett megnyugtatni Károly bácsi. – Elsősorban rájuk
gondoltam. Azért is vállaltam el Frakkot habozás nélkül, mert Jenő mondta, hogy
ez a kutya nem tűri a macskákat…

21. oldal, II. Érettségi találkozó (Móra, 1998)

4 hozzászólás
pannik>!

…aki a nála gyengébb, védtelen állatot bántja, attól embertársai se várjanak sok jót.

8. oldal, Kié a karosszék?

Aquarius>!

A macskák elől elenni az ételt, ez olyan gyönyörűség, aminél nagyobbat a kutyák nem ismernek.

27. oldal

Marsie>!

…a legnagyobb ellenségekből is lehetnek jó barátok. Éppen csak idő kell hozzá, hogy megismerjék egymást.

1 hozzászólás
Sippancs P>!

Micike zavarba jött.
– Miért, hát ti mit esztek? – kérdezte félszegen.
Amazok megint összenéztek.
– Mi is volt ma vacsorára? – merengett Lukrécia. – Ó, igen, emlékszem már. Túrós csusza tejföllel, tepertővel. Igaz, déli maradék volt, de melegítve, mondhatom neked, még jobb.
– És… ki melegíti meg nektek a túrós csuszát? – kérdezte Micike növekvő tisztelettel.
– Természetesen a gazdaasszonyunk. Végre is ő azért van, hogy melegítsen, főzzön, tejet langyítson.
– Igen, azért tartjuk őt – tett hozzá Szerénke.
– És mondhatom, nagyon meg vagyunk elégedve! – ragadta magához Lukrécia a társalgás fonalát. – Csendes, rendes, pontos, figyelmes, minden másnap csirkeaprólékból főz levest, mert tudja, hogy kedveljük a puha, porcogós csontocskákat. – Elhallgatott, majd kis szünet után folytatta. – Károly bácsiról már korántsem tudnék ennyi jót mondani.
– Az kicsoda? – érdeklődött Micike.
– A komornyikunk. Egyébként Irma néni férje. Ő jár tejért. Ő porszívózza ki a foteljeinket…

9. oldal, I. Kié a karosszék?

1 hozzászólás
sztimi53>!

A kő, az kő. Alattomos.

30. oldal, Móra, 1998.

Kapcsolódó szócikkek:
6 hozzászólás
Habók P>!

Károly bácsi azonban ragaszkodott hozzá, hogy a megrázó élményt Frakk némi kolbász segítségével feledje el. Frakk lelkesen helyeselt. Miután megkapta a kolbászt, felfedező útra indult a házban, remélve, hogy talál még egy szűk nyílást, amelybe beszorul a feje, s vigasztalásképpen megint kolbászt kap majd.

30. oldal, III. A nevelés fortélyai (Móra, 1973)

Kapcsolódó szócikkek: Frakk · Károly bácsi · kolbász
Belle_Maundrell>!

Micike szép, cirmos cica volt, de Lukrécia soványnak találta.
– Mi az, neked nem adnak enni? – kérdezte, inkább csak tréfának szánva a kérdést. Micike azonban váratlanul így felelt:
– Bizony nemigen adnak. Azt tartják, van itt a raktárban elég egér, fogjak magamnak.
Lukréciának torkán akadt a következő kérdés.
– Egér! – rebegte Szerénke elhűlve. – De hiszen az szalad!
– Szalad bizony! – hagyta rá Micike.
– Futni kell utána! – mondta Lukrécia, borzadállyal a hangjában.
Micike elnevette magát.
– Hiszen abban nincs is hiba. Ha egeret látok, utána vetem magamat, és egykettőre fülön csípem.
A két kövér macska egymásra nézett. Pillantásukban döbbenet tükröződött.
– Elképesztő maradiság! – szólalt meg végül Lukrécia. – Futni az élelmiszer után, mint valamikor régen, a múlt században!

8-9. oldal, I. Kié a karosszék? (Móra, 2002)

Belle_Maundrell>!

A macskák azonnal birtokukba vették a könyvszekrényt. Lukrécia Károly bácsi puha, meleg sálját vitte magával, Szerénke pedig egy keresztöltéses, hímzett párnácskát.
Irma néni, aki csak mocorgásukat hallotta a szekrényből, jóindulatúan biztatta őket:
– Csak tanulgassatok, cicuskáim, művelődjetek! Ott a Természettudományi Lexikon, abból megtudhatjátok, miféle érdekes kísérleteket lehet fehéregerekkel végezni.
A macskák megköszönték a biztatást, majd összegömbölyödtek, és aludtak, mint a bunda.

61. oldal, VI. Szerénke művelődik (Móra, 2002)


A sorozat következő kötete

Frakk sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Lázár Ervin: A Négyszögletű Kerek Erdő
Alan Alexander Milne: Micimackó
Michael Bond: Paddington folytatja
Timo Parvela: Miú és Vau nagy kalandja
Lewis Carroll: Alice Csodaországban
Bella Swift: A kiskutya, aki tündér akart lenni
Veronica Cossanteli: A csibukok varázslatos földjén
Acsai Roland: Csipkerózsika
Ecsédi Orsolya: Banyavész
Bosnyák Viktória: Klott Gatya, ne fárassz!